VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 24.6.2021 | 6 MIN | 2x komentár

Je kráľom všetkých hodinárskych komplikácií a jeho nákladnú a náročnú výrobu si môžu dovoliť len najprestížnejšie hodinárske značky. Komplikácia tourbillon fascinuje hodinársky svet už viac než 220 rokov a bežný smrteľník sa s ňou len tak nestretne. Tak si ju v sérii o hodinárskych komplikáciách predstavíme aspoň v teórii.

Články o hodinárskych komplikáciách:

Hodinárske komplikácie – čo to znamená?

Hodinárskou komplikáciou je pri mechanických hodinkách myslená prakticky akákoľvek funkcia strojčeka, ktorá je "nad rámec" zobrazovania času. Najrozšírenejšou komplikáciou je napríklad zobrazenie dátumu. Veľmi populárna je aj komplikácia chronografu (stopiek), aj keď sa už v praxi takmer nepoužíva a na hodinkách má skôr funkciu estetickú (sčítače na číselníku a tlačidlá na bokoch puzdra dávajú hodinkám žiadúcu športovú vizáž). Masívne rozšírenou komplikáciou mechanických hodiniek je potom aj mechanizmus automatického náťahu.

Všeobecne platí, že čím viac komplikácií strojček má, tým zložitejšie je ho navrhnúť, vyrobiť, ale aj servisovať, čo sa samozrejme odrazí aj na cene kompletných hodiniek... A podľa mnohých expertov je tou najzložitejšou, najdrahšou a zberateľmi najžiadanejšou komplikáciou mechanických hodiniek práve tourbillon, tzv. kráľovská komplikácia (len pre predstavu, aj jeden menej komplikovaný typ tourbillonu môže skúsený hodinársky majster zostavovať po dobu deviatich hodín).

Historické pozadie a účel tourbillonu

Tourbillon poznal hodinársky svet už v 18. storočí, a to vďaka sústavnej práci a vynaliezavosti francúzskeho hodinára Abrahama Louis Bregueta. Samotný vývoj majstrovi trval päť rokov (1795–1800). O rok neskôr, v roku 1801, si Breguet nechal tourbillon patentovať a krátko na to boli prvé vreckové hodinky vybavené súdobo najzložitejším hodinárskym mechanizmom na svete aj na predaj.

Slovo „tourbillon" je francúzsky výraz, ktorý znamená „víchrica" či "vzdušný vír". Toto meno mechanizmus nedostal náhodou – otáčavý, až hypnotický pohyb tourbillonu svoju predlohu nápadne pripomína.

Zdroj: https://journal.hautehorlogerie.org/Zdroj: https://journal.hautehorlogerie.org/

Hlavný účel tourbillonu spočíval (a stále spočíva) v jednoduchej myšlienke – tým, že boli vreckové mechanické hodinky stále v rovnakej polohe (teda visiace z vrecka vesty), na zotrvačník (oscilátor mechanických hodiniek, ktorý udáva hodinkám presné tempo) dopadal vplyv gravitačného poľa, ktorý spôsoboval odchýlky v presnosti chodu hodiniek. Breguet však prišiel s teóriou, že pokiaľ by bola poloha zotrvačníka konštantne menená, mohli by byť drobné odchýlky vyrovnané.

Breguet preto uzavrel zotrvačník a krokové koliesko do "klietky" (kovovej konštrukcie), ktorá sa pravidelne otáčala a kompenzovala tak vplyv gravitačného poľa na presnosť vreckových hodiniek. Vo vnútri hodiniek bola klietka tourbillonu napojená na sekundové koliesko, čím bol zaistený jej pravidelný otočný pohyb v 60 sekundovom intervale.

Zdroj:Tourbillon – Otočná "klietka" s kmitajúcim zotrvačníkom a krokovým kolesom vnútri. Zdroj: https://cs.wikipedia.org/

Čo sa týka presnosti hodiniek s tourbillonom, väčšina hodinárov údajne potvrdzuje to, že hoci tourbillon zmeny rýchlosti ovplyvňované gravitáciou na zotrvačník vyvažuje, neznamená to, že je plne účinným prostriedkom na zaistenie presnosti.

Postupom času sa vyvinulo mnoho typov a variácií tourbillonu (existuje napríklad tzv. lietajúci tourbillon, tourbillon rotujúci rôznymi rýchlosťami, dvojosí tourbillon, trojosí tourbillon, nárazuvzdorný tourbillon a podobne). So súdobou prevahou náramkových hodiniek a technologickým vývojom hodinárstva sa však samotná funkčná hodnota tourbillonu výrazne znížila.

Vývoj a rôzne typy tourbillonu

1. Lietajúci tourbillon

Lietajúci tourbillon bol vynájdený už v 20. rokoch 20. storočia a predstavoval prvú veľkú modifikáciu tohto mechanizmu. Zatiaľ čo tradičný tourbillon z časti kryje mostík, ktorý je súčasťou mechanizmu, ktorý tourbillon drží, pri lietajúcom tourbillone je z estetických dôvodov mostík odstránený a klietka je upevnená zospodu.

Video nižšie ukazuje mechanizmus tzv. lietajúceho tourbillounu v akcii.

2. Viacosé tourbillony

Ako názov napovedá, klietka tourbillonov s viac osami sa otáča po viac než jednej osi. Existujú dvojosé či dokonca trojosé tourbillony, ktoré patria k najvzácnejším typom tejto komplikácie.

Zdroj: https://www.signaturewatches.com/Zdroj: https://www.signaturewatches.com/

3. Mnohonásobný tourbillon

Rad hodiniek pochádzajúcich z dielne prestížnejších high-endových značiek disponuje dokonca niekoľkými rôznymi tourbillonmi.

Zdroj: https://www.signaturewatches.com/Zdroj: https://www.signaturewatches.com/

Tourbillon známkou prestíže a vysokej hodinárčiny

Tourbillon je mechanizmus, ktorý je vďaka svojej zložitej konštrukcii a až dychberúcemu vizuálnemu účinku predmetom tzv. haute horology – vysokej hodinárčiny.

Podobne ako termín "haute couture" patrí k móde a "haute cuisine" zasa k jedlu, haute horlogerie (horology) predstavuje najvyšší štandard v hodinárstve. Všeobecne tu nájdeme remeselne náročné komplikácie a mechanizmy, vlastné in-house strojčeky (prípadne pokiaľ sú použité základné strojčeky, sú upravované a zdobené) a tradičné dekorovanie hodiniek a strojčekov, ktoré sa robí ručne. Pojem vznikol v 70. rokoch ako reakcia švajčiarskych hodinárov na lacné quartzové hodinky, aby sa tak odlíšili na trhu.

Preto ho nájdeme väčšinou len na luxusných hodinkách, ktorých cenovka sa pohybuje pre bežných smrteľníkov v nedosiahnuteľných výšinách. Nájdeme síce aj dostupnejšie hodinky s tourbillonom, za ktoré dáte "len" okolo 4 000 (ako príklad môžu poslúžiť hodinky Prim Tourbillon), ale u väčšiny takých prípadov sa budete musieť zmieriť s čínskym strojčekom Seagull typu TY800 (a samozrejme na nemenovaných čínskych internetových trhoch zoženiete hodinky s tourbillonom napríklad aj za 30 eur, ale...). Za tie najhodnotnejšie hodinky s tourbillonom potom zberatelia obetujú aj pár miliónov dolárov.

Hodinky Seiko Credor Fugaku Tourbillon. Zdroj: https://www.ablogtowatch.com/Hodinky Seiko Credor Fugaku Tourbillon, ktoré sú cenené na 460 tis. dolárov (v prepočte takmer 386 tisíc eur). Zdroj: https://www.ablogtowatch.com/

Vysokú cenu hodiniek s tourbillonom má na svedomí ich vzácnosť, vysoké nároky na zručnosť hodinára, technická komplikovanosť, precízne ručné spracovanie a tiež čas potrebný k ich výrobe.

Pri dizajnovom prvku, ktorý má nad všetky vynikať, je normou aj zdobenie, u ktorého sa najlepšie hodinárske spoločnosti prakticky predháňajú v komplikovanosti a kráse umeleckého spracovania, ktorým demonštrujú svoj hodinársky um.

Často jsou hodinky s tourbillonem ve skeletonovém provedení, aby vyniklo precizní umělecké zpracování této komplikace i celého soukolí.Často sú hodinky s tourbillonom v skeletonovom prevedení, aby vyniklo precízne umelecké spracovanie tejto komplikácie aj celého súkolia.

A nakoniec sa potom tradične uvádza ešte jeden dôvod vysokej ceny hodiniek s tourbillonom, a totiž skutočnosť, že trh je skrátka ochotný za hodinky s tourbillonom zaplatiť viac. To znamená, že hodinárske značky stavajú ceny tak vysoko, pretože jednoducho môžu...

Keď sa totiž povie "kráľovská komplikácia", má to náležitú váhu a zvuk, na ktorý zberatelia a "chronomaniaci" skrátka počujú.

Záverom – prečo je tourbillon tak žiadaný?

Tourbillon je dodnes považovaný za jednu z najžiadanejších komplikácií vôbec. A možno asi aj jednu z najviac zbytočných.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Ako bolo spomenuté vyššie, samotná funkčnosť tourbillonu je dnes veľmi diskutabilná. Jeho extrémna príťažlivosť pre hodinársky svet však spočíva v takmer hypnotickom vizuálnom účinku, aký na ľudské oko má, a tiež v jeho nepopierateľnej technickej komplikovanosti, ktorá nenecháva hodinkových nadšencov chladných.

Komplikovanosť je pre hodinára (a ľudstvo všeobecne) fascinujúcim konceptom. Tiež preto nejedna hypotéza vraví, že je jednou z najväčších skrytých hodnôt luxusu. Inými slovami, čím zložitejší a komplikovanejší objekt je, tým väčšiu hodnotu v ňom ľudia vidia. Tento koncept sa údajne dotýka našich najhlbších motivácií a túžob – vlastnením nadmieru komplikovaného objektu si (a svojmu okoliu) dokazujeme, že dokážeme pochopiť jeho zložitosť a zároveň máme dostatočné vedomie na jeho ocenenie.

A na koniec, komplikácia ako tourbillon nám pripomína, že nie všetko v živote potrebuje nejaké funkčné uplatnenie či racionálny zmysel. Tourbillon skrátka existuje len pre potechu oka a ducha, a to je na ňom to krásne.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Dawepred 1021 dňami, reagovať
neviem, čo si mam myslieť o tomto tvrdení v članku: ,,Tourbillon je dodnes považovaný za jednu z najžiadanejších komplikácií vôbec. A možno asi aj jednu z najviac zbytočných.,, Z mojho pohľadu by som za najžiadanejšiu komplikaciu označil večny kalendar, kde do konca svojho života nemusite nič prestavovať. Súkolesia si poradia s roznym počtom dni v jednotlivych mesiacoch, a aj s priestupnymi rokmi. Čo sa tyka tourbilonu pri sučasnych naramkovych hodinkach žiaden vyznam nema (v horizontalnej polohe). Mal vyznam pri vreckovych hodinkach ktore sa nosili vo zvislej polohe v malom bočnom vrecku saka kedy dokazal eliminovat pozične sily. Zaroveň treba rozlišovať tourbilon a carousel. Ak už tourbilon tak nakloneny ... cena je však desivá :-)
Eliška Měrkovápred 1020 dňami
Dobrý deň, určite s Vami súhlasím, večný kalendár je naozaj oveľa užitočnejšie než tourbillon (alebo taky carousel), ktorý v dnešnej dobe a obzvlášť na náramkových hodinkách nemá prakticky žiadny význam. Čo som tým tvrdením chcela povedať je, že je zaujímavé, že sa tourbillon aj napriek evidentné neužitočnosti na hodinkách stále objavuje a hodinky s ním sú nielenže vysoko cenené, ale aj obľúbené. Ten zaujímavý vzhľad a označenie "kráľovská komplikácie" skrátka priťahuje.

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 100 ks
4 469 € nedostupné
Limitovaná edícia 100 ks
4 469 € nedostupné