GMT – Všetko čo ste (ne)potrebovali vedieť

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Jakub Pitucha | 5.4.2024 | 5 MIN | 8x komentár

Ako už názov napovedá, dnes sa pozrieme na jednu z ďalších komplikácií/funkcií – a dovolím si povedať, že jednu z najznámejších – GMT. A okrem základných typov GMT to vezmeme poriadne zoširoka a pozrieme sa na stručnú históriu, rozdelenie kalibrov a vytiahneme aj niektoré zaujímavosti. Takže si otočte lunety a nastúpte – ideme na to!

Lekcia (moderného) dejepisu

Ako to už pri úvode býva, nemôžeme začať bez krátkeho exkurzu do histórie. A nebudete musieť cestovať ďaleko. História hodiniek GMT sa nám totiž otvára približne začiatkom 50. rokov 20. storočia pri zrode komerčných zaoceánskych letov. Práve vtedy začala medzi obyvateľstvom narastať potreba sledovať viacero časových pásiem naraz, či už ste boli pilot, stevard, alebo nebodaj cestujúci letiaci na obchodné stretnutie na trase z Paríža do New Yorku.

Túto potrebu ako prvá uspokojila značka Glycine so svojím modelom Airman v roku 1953. Hodinky si rýchlo získali popularitu – používali ich piloti a astronauti (Pete Conrad na misiách Gemini 5 a 11).

Zdroj: https://timeandtidewatches.com

Zdroj: https://timeandtidewatches.com

Veľkú popularitu si získali najmä medzi vojakmi a boli jednými z najpoužívanejších hodiniek vo vietnamskej a kórejskej vojne. Hodinky Glycine boli okrem iného zaujímavé svojím nezvyčajným dizajnom hackovania, pri ktorom sa sekundová ručička dala na 12. hodine "pozastaviť" malým zobáčikom na impulz.

Zdroj: www.timeover.it

Zdroj: www.timeover.it

Ciferník hodiniek bol vybavený 24-hodinovou stupnicou a druhé časové pásmo ste mohli nastaviť pomocou otočnej lunety (tiež 24-hodinovej), ktorú bolo možné zabezpečiť proti nechcenému pootočeniu druhou korunkou na pozícii 4 hodín. Hoci hodinky Glycine Airman predstavovali pomerne veľkú revolúciu, stále mali "len" tri ručičky. Na príchod štvrtej sme si museli počkať ešte rok.

Ďalšie podrobnosti o hodinkách:

V roku 1954 prišla spoločnosť Rolex so svojou interpretáciou hodiniek, ktoré sledujú viacero časových pásiem, s dnes už doslova kultovými hodinkami GMT-master. Tieto hodinky vznikli v spolupráci s americkou leteckou spoločnosťou Pan Am, ktorá si u spoločnosti Rolex objednala vytvorenie hodiniek s viacerými časovými zónami pre svojich pilotov.

Prvýkrát boli vyrobené hodinky s dnes už notoricky známou "GMT ručičkou", ktorá ešte nebola nijako zvlášť nastaviteľná, a preto sa raz za 24 hodín pohybovala napevno – čas ste nastavovali opäť pomocou otočnej lunety s typickou modrou a červenou "pepsi" vložkou (označujúcou deň a noc) vyrobenou z bakelitu.

Zdroj: www.panzerawatches.com

Zdroj: www.panzerawatches.com

Ďalší prelom vo svete GMT hodiniek prišiel po takmer 30 rokoch – konečne sme sa dočkali samostatne nastaviteľných ručičiek. Rolex prišiel s touto inováciou, samozrejme, v podobe nového kalibra 3085, ktorý usadil do svojej novej generácie "GMT" – Rolex GMT-Master II.

Zdroj: www.millenarywatches.com

Kaliber 3086. Zdroj: www.millenarywatches.com

Druhy GMT

Hodinky GMT sa delia do dvoch skupín podľa spôsobu nastavenia. V našom prevedení by sme ich mohli nazvať cestovateľské a kancelárske hodinky (v angličtine nájdeme názvy ako true/false alebo traveller's/caller's).

Tie prvé, cestovateľské, sú vo svojej podstate užitočnejšie pre cestovateľov - ľudí, ktorí sa často pohybujú medzi rôznymi časovými pásmami. Pre týchto používateľov je preto dôležitejšie rýchle nastavenie 12h ručičky, ktorá označuje miestny čas. A potom používajú 24-hodinovú ručičku pre svoj domáci čas.

Je to praktické, pretože vedia určiť, či je v ich domovskom časovom pásme noc alebo deň (samozrejme, s výnimkami v oblastiach za polárnym kruhom), čo sa však nedá povedať o miestnom čase (tam však môžete určiť, či je noc alebo deň sami). Človek tak má nielen možnosť okamžite zistiť, koľko je doma hodín, ale vyhne sa aj nepríjemným chvíľam, keď volá rodine alebo možno šéfovi o jednej ráno namiesto o jednej popoludní.

Zástupcom tejto skupiny sú napríklad spomínané GMT-Master II alebo akékoľvek hodinky postavené na japonskom strojčeku Miyota 9075 – ako napríklad nové hodinky Bulova Oceanographer "Devil Diver" z môjho posledného článku.

Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenzia – Bulova Oceanographer „Devil Diver" GMT
28.2.2024 - Jakub Pitucha
Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenzia – Bulova Oceanographer „Devil Diver" GMT

Druhou skupinou sú takzvané kancelárske. Sú teda vhodné pre tých, ktorí toľko necestujú, ale naopak potrebujú poznať presný čas v iných časových pásmach - napríklad pre komunikáciu s rodinou alebo obchodnými partnermi. Tieto hodinky sa vyznačujú rýchlo nastaviteľnou 24-hodinovou ručičkou, pretože ich miestny čas sa na rozdiel od toho, ktorý chcú sledovať, nemení.

Typickým predstaviteľom sú hodinky založené na modeli Seiko 4R34 (alebo NH34, ktoré TMI, dcérska spoločnosť Seiko, dodáva iným značkám).

Seiko 5 Sports Automatic GMT recenzia – Verný spoločník scestovaného vojaka
5.3.2024 - Lukáš Hamřík
Seiko 5 Sports Automatic GMT recenzia – Verný spoločník scestovaného vojaka

Ďalšími zástupcami sú napríklad švajčiarsky kaliber ETA 2892 a jeho klon SW300 alebo ETA Powermatic 80.661 GMT založený na známom ETA 2824.

Pre úplnosť však treba dodať, že v súčasnosti existujú aj quartzové GMT hodinky – príkladom sú Timex Waterburry GMT alebo napríklad Luminox Air-117 poháňané švajčiarskym strojčekom Ronde 515.24h.

No to sú takmer všetky typy GMT. Ak však pôjdeme naozaj hlboko, zistíme, že existujú aj takzvané hodinky "Worldtimer", ktorých história siaha až ku vreckovým hodinkám... Ale to je králičia nora na iný deň.

Hodinárska komplikácia: Svetový čas
16.4.2024 - Eliška Měrková
Hodinárska komplikácia: Svetový čas

Ako nastaviť „štvorruké“ hodinky

Cestovanie "pravým" GMT

1. poloha – naťahovanie

2. poloha – nastavenie 12-hodinovej ručičky na miestny čas (bohužiaľ, cestovný GMT nemá možnosť rýchleho nastavenia dátumu a musí sa nastavovať pomocou otáčania ručičky GMT)

3. poloha – nastavenie domáceho 24-hodinového času (s ktorým sa zároveň pohybuje 12-hodinová ručička)

Pri nastavovaní cestovných GMT je teda základom najprv nastaviť domáci 24-hodinový čas a potom spolu s dátumom nastaviť miestny 12-hodinový čas.

Kancelárske "false" GMT

1. poloha – navíjanie

2. poloha – nastavenie dátumu alebo 24-hodinovej ručičky v závislosti od smeru otáčania

3. poloha – nastavenie domácej 12h ručičky (s ktorou sa súčasne pohybuje aj 24h ručička).

Pri nastavovaní kancelárskych GMT je teda potrebné začať nastavením domáceho 12h času (spolu s dôrazom na dopoludnie alebo popoludnie ako v prípade klasických "trojručičiek" s dátumom) a až potom doladiť presný dátum a sledovaný 24h čas v druhej polohe korunky.

Na záver treba dodať, že ak sú hodinky vybavené otočnou lunetou, máme možnosť sledovať dodatočný čas (ktorý by sme na nej odčítali na podobnom princípe ako v starých Glycine Airman alebo Rolex GMT-master).

Zdroj: www.hodinkee.com

Zdroj: www.hodinkee.com

Pár slov na záver

GMT je v súčasnosti stále jednou z najvyhľadávanejších komplikácií – nuž, niet divu. Dovolím si tvrdiť, že spolu s notorietami, ako je zobrazenie dátumu a dňa v týždni alebo chronograf (stopky), je pre bežného smrteľníka najužitočnejšou komplikáciou.

Tým nechcem zhadzovať majstrovské diela, ako je chronograf, večný kalendár alebo možno fáza mesiaca, ale jednoducho to tak je.

A aj keď napríklad necestujeme každý deň a neletíme za rodinou alebo pracovne do zahraničia, táto komplikácia má ambíciu byť aspoň niekoľkokrát za život prakticky využitá. A ak nie, tak čo už... pretože mi určite dáte za pravdu, že hodinky GMT jednoducho vyzerajú dobre.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

prasce z farmypred 20 dňami, reagovať
radi by sme vedeli čo vlastne znamena ta skratka GMT, odkedy sa nepoužíva, čo ju nahradilo a pod. kviiiik !
Agáta Vřeskápred 19 dňami
Doporučuji podívat se na článek www.hodinky-365.sk/blog/ako-funguje-gmt-stupnica
prasce z farmypred 19 dňami, reagovať
...niekto sa pasuje za mudreho a odpoveda linkami, - smutne. Ja doporučujem si najsť čas, navštíviť skveleho hodinara ktory by Vám pomohol aspoň raz v živote rozobrať a znovu poskladať mechanicky strojček (konkretne s GMT) aby ste vedeli o čom to je a neprodukovali bezduche članky s cieľom ohuriť vašich čitateľov a nepriamo ich naviesť k tomu aby si kupili hodinky z vašho webu ktore takto propagujete a budu im k ničomu. pozn.1- kľudne ma možte zablokovať ak Vám to urobí radosť pozn.2 - poskladať bežny hodinovy mechanicky strojček dokaže technicky zdatne 10-ročne decko ! dokažete to aj Vy ???
Šimon Šestákpred 18 dňami
Dobrý den, autora článku Jakuba znám osobně již přes 10 let a vím tedy že k sepsání článku o GMT je více než kompetentní. Jakubovi prošlo pod rukama nespočet strojků včetně těch s komplikací GMT na nichž dělal také servis. Ani po opakovaném přečtení článku jsem nenabyl dojmu že by článek psal amatér ale právě naopak je z něj myslím zjevné že jej psal autor který má o fungování mechanických strojků přehled.
prasce z farmypred 17 dňami, reagovať
autor članku ma dvoch hovorcov ktorí za neho odpovedaju ... sam je totižto zaneprazdneny odbornym vzdelavanim a servisom GMT modulov
Jakub Pituchapred 14 dňami
Přesně tak! Je třeba se vzdělávat - jinak bych si rozhodně netroufl o podobných tématech psát. Mrzí mě, že se vám článek nelíbil, snad bude příště i podle vašich představ. A kdybyste měl někdy s GMT strojky ve svých hodinkách problém, napište, rád přijedu k vám na farmu a hodinky vyservisuju. ;)
Petet+Thampred 12 dňami, reagovať
Ano komlikacia GMT je zaujimava aj mam jedny TAG Heuer Link GMT Ref. WJF2115 . 2005 s interesting movement from Dubois-Depraz called the Calibre 312. Based on the ETA 2892-A2, Dubois-Depraz added a GMT module and date function at 6 o’clock.
prasce z farmypred 9 dňami, reagovať
my prasiatka sme z nazvu članku odstraníi prebytočne zatvorky, a teraz je nazov uplne vystižny: ,,GMT – Všetko čo ste nepotrebovali vedieť ,,.