VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 12.5.2021 | 6 MIN

Potápačská, logaritmická, tachymetrická, GMT, azimutálna... Lunety a stupnice na hodinkách sa v súčasnej ére smartphonov zdajú (čo sa funkčnosti týka) celkom zbytočné. Napriek tomu sa stále jedná o extrémne populárnu črtu hodiniek, ktorá si nachádza cestu ako na zápästia športovcov, pretekárov, potápačov, pilotov a iných profíkov, tak pod rukávy manažérov alebo v úvodzovkách "obyčajných" ľudí. Ako to? A ako vlastne fungujú? To sme sa rozhodli preskúmať v sérii o lunetách a stupniciach. Na programe dňa: hodinky s funkciou GMT.

Články o lunetách a stupniciach:

Lunety a stupnice – základné pojmoslovie

Luneta je obvodový krúžok na puzdre hodiniek, ktorý v podstate tvorí prechod medzi sklíčkom a puzdrom. Lunety môžu mať rôznu šírku, dizajn a najmä rôzne využitie. Delia sa na: pevné (nepohyblivé), jednosmerne otočné a obojsmerne otočné.

Hodinársky slovník
29.1.2021 - Agáta Vřeská
Hodinársky slovník

Stupnica je potom samotné číslovanie, ktoré sa nachádza buď priamo na lunete, alebo pod sklíčkom, kde vedie po obvode číselníka. Práve stupnica je to, čo z najväčšej časti určuje dané funkčné zaradenie – napr. potápačská luneta bude mať inú číselnú stupnicu než luneta tachymetrická apod.

Srovnání: potápěčská a tachymetrická luneta.Porovnanie: potápačská a tachymetrická stupnica.

Lunety či stupnice teda rozhodne nie sú len ozvláštňujúci dizajnový prvok, ktorý hodinkám dáva ten zaujímavý športový šmrnc. Sú tiež efektívny a funkčný nástroj, ktorý umožňuje robiť najrôznejšie úlohy: od načasovania ponoru až po výpočet priemernej rýchlosti motorky, od merania zásoby paliva alebo výpočtu vzdialenosti nepriateľskej paľby po sledovanie času v iných časových pásmach. Trik spočíva v ich správnom dešifrovaní a ume ich používať.

Čo je to GMT?

GMT je skratkou pre tzv. Greenwich Mean Time – Greenwichský hlavný čas, ktorý vychádza z času meranom na Kráľovskom observatóriu v Greenwich (Londýn, Anglicko). Od roku 1884 až do roku 1972 bol GMT medzinárodne uznávaným štandardom občianskeho času. A hoci bol potom nahradený UTC (Coordinated Universal Time alebo Koordinovaným svetovým časom), GMT je stále uznávaný napr. Britským kráľovským námorníctvom a britskou rozhlasovou stanicou BBC World Service.

Královská observatoř v Greenwich. Zdroj: https://en.wikipedia.org/Kráľovské observatórium v Greenwich. Zdroj: https://en.wikipedia.org/

Greenwich sa nachádza vo východnom Londýne, kade prechádza tzv. Greenwichský poludník (inokedy nazývaný aj ako nultý či základný poludník), podľa ktorého sa nastavovali hodiny po celom svete. Tiež sa podľa neho počíta zemepisná dĺžka.

Pojem GMT sa často používa ako synonymum pre UTC+0, ale aj keď sú si tieto koncepcie blízke, ich význam je rôzny: GMT sa meria podľa otáčania zeme, zatiaľ čo UTC využíva technológiu atómových hodín.

Ale čo je najdôležitejšie pre nás – v hodinárskom svete sa skratka GMT používa pri hodinkách, ktoré disponujú komplikáciou GMT – dokážu zobrazovať aspoň dve časová pásma súčasne.

K čomu hodinky s GMT slúžia?

Hodinky s GMT lunetou slúžili z počiatku hlavne pilotom a námorníkom, ktorí boli v neustálom pohybe, a tak boli hodinky zobrazujúce rôzne časová pásma pre ich profesiu kľúčové. Netrvalo však dlho a GMT hodinky si našli cestu aj na zápästia dobrodruhov a cestovateľov, a tak niet divu, že sa vo väčšine prípadov jedná o hodinky odolné, robustnejšie, s dobrou čitateľnosťou, zvýšenou vodeodolnosťou a skrátka také, ktoré obstoja ako v džungli či na vrcholoch hôr, tak napríklad pri potulkách po nejakom pozoruhodnom cudzom meste.

Hodinky s GMT stupnicí většinou disponují zvýšenou odolností a sportovně-elegantním designem.Hodinky s GMT stupnicou často disponujú zvýšenou odolnosťou a športovo-elegantným dizajnom.

Pre GMT hodinky dnes nájde využitie asi ktokoľvek, kto z akéhokoľvek dôvodu potrebuje či chce sledovať čas na viacerých miestach sveta súčasne. Budú teda skvelou pomôckou aj pre "bežnejších ľudí", ktorí napríklad vyrazia na druhý koniec sveta za prácou či dovolenkou a potrebujú si pripomínať, koľko hodín je zrovna doma, aby sa vyvarovali telefonátom v nejakú nevhodnú hodinu.

To isté platí aj naopak. Vyšla si vaša drahá na stáž do Japonska? S hodinkami s GMT budete vedieť, že jej už nemáte volať o siedmej večer, ako ste mali pôvodne vo zvyku. Pre ňu by to totiž znamenalo budíček o druhej hodine ráno, za čo by vám asi nepoďakovala. Áno, v dobe smartphonov túto informáciu dohľadáte raz dva aj bez hodiniek, ale aj tak... Nie je príjemnejšie len rýchlo mrknúť na zápästie a "proste vedieť"?

Podoby hodiniek s GMT

Všeobecne sa hodinky s GMT stupnicou vyznačujú určitou praktickosťou, robustnejšou konštrukciou, zvýšenou vodeodolnosťou a športovo-elegantným dizajnom. Samozrejme sa však nájdu aj výnimky. Pre naše všeobecné účely však táto definícia postačí.

Komplikácia GMT sa na hodinkách vyskytuje najčastejšie v troch rôznych podobách: s obojsmerne otočnou lunetou a teda vonkajšou 24hodinovou (či 12hodinovou) stupnicou, s pevnou lunetou a vnútornou stupnicou a posledná je GMT ručička v subčíselníku.

Všetky hodinky s GMT komplikáciou by teda mali mať tzv. GMT ručičku, ktorá obehne číselník raz za 24 hodín. Pokiaľ sa jedná o 12hodinovú stupnicu, potom samozrejme dvakrát, ale musíme mať stále na pamäti denné a večerné hodiny druhého časového pásma. 12hodinová stupnica na otočnej lunete tiež nevyžaduje GMT ručičku, pretože sa môžeme riadiť podľa klasickej hodinovej.

Nejtradičnější podoba hodinek s GMT stupnicí a příslušnou GMT ručkou.Hodinky s obojsmerne otočnou lunetou a príslušnou GMT ručičkou. Zdroj: www.truefacet.com

Najranejšia podoba hodiniek s GMT komplikáciou bola taká, akú ju môžeme vidieť na obrázku vyššie: širšia, obojsmerne otočná luneta a GMT ručička, ktorá bola pripevnená k ručičke hodinovej. Luneta je označená 24hodinovou stupnicou, na ktorej bývajú (nie však vždy) pre väčšiu prehľadnosť farebne odlíšené denné a nočné hodiny. Tento dizajn preslávili v roku 1954 hodinky Rolex GMT-Master a táto podoba zostala veľmi populárna dodnes.

Rolex GMT-Master s ikonickým pepsi designem. Zdroj: pinterest.comRolex GMT-Master s ikonickým pepsi dizajnom. Zdroj: pinterest.com

Druhou verziou sú hodinky s pevnou lunetou, vnútornou 24hodinovou stupnicou a GMT ručičkou.

...

Pre zaujímavosť: občas sa vyskytnú hodinky s GMT 24hodinovou stupnicou, ktoré však nemajú GMT ručičku. Tieto modely sú potom preberané na hodinkových fórach pre ich nepoužiteľnosť a pre fakt, že sú asi v podstate "len na štýl". To ale dokazuje, že tento dizajn vyzerá skvele aj sám o sebe.

Treťou verziou je klasický ukazovateľ na subčíselníku s GMT ručičkou. Ten môže obiehať buď v 24hodinových či 12hodinových intervaloch.

Může mít klasický 12hodinový nebo 24hodinový ...

Návod na použitie

Existujú dva spôsoby manipulácie s GMT lunetou. Začneme tým zložitejším, pre ktorý mali najopodstatnenejšie využitie práve piloti, ktorí prelietavali časovými pásmami. Tí na svojich hodinkách potrebovali prispôsobovať čas druhého časového pásma rýchlejšie, a preto pre nich bolo najjednoduchšie iba otáčanie lunetou.

Zdroj: https://grandseikogs9club.com/Zdroj: https://grandseikogs9club.com/

Zložitejší spôsob: Pre správnu manipuláciu sa musíme orientovať v označení časových pásiem (napr. pre nás platí v letnom čase skratka CEST +2), z ktorých si neskôr vypočítame, o koľko klikov budeme s GMT lunetou otáčať a tiež ktorým smerom.

Pásmo GMT nesie označenie 0. Od toho sa potom odvíja označenie každého ďalšieho časového pásma, ktoré dostane písomnú skratku a číselný údaj s označením + alebo - (všetky pásma na východ od GMT nesú označenie +, na západ zasa -. Smer otáčania GMT lunety potom určí to, či chceme hodiny pridávať (v druhom časovom pásme, ktoré chcem sledovať, je viac hodín, než kde sa nachádzam – otáčam proti smeru hodinových ručičiek) alebo naopak uberať (v druhom pásme je menej hodín – otáčam po smere).

Tak, pokiaľ máme jasno v tom, aké označenie nesie pásmo, ktoré chceme sledovať, ideme na to. Ako prvé naštelujeme GMT ručičku na náš lokálny čas, a to na základe 24hodinovej stupnice (napr. v 5 hodín popoludní dáme ručičku na číslo 17). Potom nastavíme klasickú hodinovú ručičku na lokálny čas bežne (na 5. index na číselníku) – v tejto fáze obe ručičky ukazujú rovnaký čas.

GMT ručička a bežný čas ukazujú na 5 hodín.

GMT ručička a bežný čas ukazujú na 5 hodín.

V ďalšej fáze budeme nastavovať čas druhého časového pásma pomocou otáčania lunetou. Povedzme, teda, že sme doma na Slovensku (označenie CEST+2) a je 5 hodín popoludní. My však chceme vedieť, koľko hodín je napríklad vo Washingtone v USA (EDT -4). Lunetou teda otočíme o rozdiel týchto dvoch časových pásiem, teda o 6 pozícii na 24hodinovej stupnici a po smere hodinových ručičiek. GMT ručička potom bude ukazovať na 11 hodín ráno – toľko hodín je práve vo Washingtone.

Jednoduchší spôsob: Vysunieme korunku do požadovanej polohy (najčastejšie druhej) a nastavíme GMT ručičku na požadovaný čas druhého časového pásma (ktorý si však musíte predtým zistiť) na 24hodinovej stupnici. Potom nastavíme lokálny čas bežným postupom. Hotovo. Rovnaké pravidlá potom budú platiť aj pre hodinky s pevnou lunetou a vnútornou GMT stupnicou.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre