VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 12.5.2021 | 6 MIN

Potápačská, logaritmická, tachymetrická, GMT, azimutálna... Lunety a stupnice na hodinkách sa v súčasnej ére smartphonov zdajú (čo sa funkčnosti týka) celkom zbytočné. Napriek tomu sa stále jedná o extrémne populárnu črtu hodiniek, ktorá si nachádza cestu ako na zápästia športovcov, pretekárov, potápačov, pilotov a iných profíkov, tak pod rukávy manažérov alebo v úvodzovkách "obyčajných" ľudí. Ako to? A ako vlastne fungujú? To sme sa rozhodli preskúmať v sérii o lunetách a stupniciach. Na programe dňa: hodinky s tachymetrickou lunetou.

Články o lunetách a stupniciach:

Lunety a stupnice – základné pojmoslovie

Luneta je obvodový krúžok na puzdre hodiniek, ktorý v podstate tvorí prechod medzi sklíčkom a puzdrom. Lunety môžu mať rôznu šírku, dizajn a najmä rôzne využitie. Delia sa na: pevné (nepohyblivé), jednosmerne otočné a obojsmerne otočné.

Hodinársky slovník
29.1.2021 - Agáta Vřeská
Hodinársky slovník

Stupnica je potom samotné číslovanie, ktoré sa nachádza buď priamo na lunete, alebo pod sklíčkom, kde vedie po obvode číselníka. Práve stupnica je to, čo z najväčšej časti určuje dané funkčné zaradenie – napr. potápačská luneta bude mať inú číselnú stupnicu než luneta tachymetrická apod.

Srovnání: potápěčská a tachymetrická luneta.Porovnanie: potápačská a tachymetrická stupnica.

Lunety či stupnice teda rozhodne nie sú len ozvláštňujúci dizajnový prvok, ktorý hodinkám dáva ten zaujímavý športový štýl. Sú tiež efektívny a funkčný nástroj, ktorý umožňuje robiť najrôznejšie úlohy: od načasovania ponoru až po výpočet priemernej rýchlosti motorky, od merania zásoby paliva alebo výpočtu vzdialenosti nepriateľskej paľby po sledovanie času v iných časových pásmach. Trik spočíva v ich správnom dešifrovaní a ume ich používať.

VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami
29.6.2022 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami

Čo je tachymeter a k čomu na hodinkách slúži?

Tachymeter na hodinkách je v zásade mechanizmus pre meranie priemernej rýchlosti na presne stanovenom úseku, ktorým teleso prejde za menej než jednu minútu. Stanovený úsek je najčastejšie počítaný na 1 km či 1 míľu, ale pomocou jednoduchej matematiky a prevodov jednotiek môžete pracovať prakticky s čímkoľvek. Meranie prebieha pomocou stupnice, ktorá prevádza čas (zmeraný stopkami) na rýchlosť.

Tachymetrická stupnica získala obľubu už v 30. rokoch 20. storočia v súvislosti s automobilovými pretekmi, ktoré sa v tom čase stávali veľmi populárne zásluhou série pretekov Grand Prix z 20. a 30. rokov, z ktorých vychádza neskoršia Formula 1. Aj preto sa hodinkám s tachymetrom prezýva "pretekárske hodinky".

Tachymetrická stupnica ale môže byť využívaná aj na meranie rýchlosti prakticky čohokoľvek, čo trvá menej než jednu minútu. Môže vám napríklad povedať, akou rýchlosťou dokážete robiť takmer akékoľvek činnosti (napríklad rúbanie dreva, alebo čo vám zrovna napadne). Možno ju ale napríklad použiť aj na meranie prejdenej vzdialenosti na základe rýchlosti, ktorou sa pohybujete.

Tachymetrická stupnica môže mať mnoho uplatnení, napriek tomu sa ale v praxi prakticky nevyužíva (často nastáva problém s určením dĺžky meranej dráhy alebo s obmedzeným časovým intervalom do jednej minúty) a na hodinkách má v dnešnej dobe skôr funkciu ozdobnú – hodinky s tachymetrom a chronografom majú skrátka úžasný športový šmrnc.

Podoby tachymetrickej stupnice na hodinkách

Tachymetrickú stupnicu nájdeme väčšinou na hodinkách, ktoré disponujú funkciou chronografu (stopiek). Naopak to ale neplatí, nie všetky hodinky s chronografom musia mať tachymetrickú stupnicu. Pokiaľ hodinky s tachymetrickou stupnicou chronograf výnimočne nemajú, musíte začať meranie vtedy, keď je sekundovka na 12.

Pre hodinky s chronografom sú charakteristické dve tlačidlá po bokoch korunky, ktorými sa stopky spúšťajú a zastavujú, a subčíselníky na číselníku. Pre hodinky s tachymetrickou stupnicou je však typické, že na mieste, kde sa obvykle nachádza sekundová ručička bežného času, sa nachádza práve ručička stopiek, ktorá slúži ako ukazovateľ meranej rýchlosti na tachymetrickej stupnici. Sekundová ručička bežného času potom beží v jednom zo subčíselníkov, najčastejšie na 6. pozícii, ale nie je to pravidlom.

Na hodinkách sa tachymetrická stupnica vyskytuje v dvoch podobách. Buď je ňou označená luneta, ktorá je v tomto prípade pevná, neotočná.

Hodinky s tachymetrickou stupnicí mají vždy sportovnější šmrnc, když jsou však kombinovány s ocelovým pouzdrem, tlumenými barvami a kožený řemínkem, mohou působit také velmi elegantně.Hodinky s tachymetrickou stupnicou majú vždy športovejší vzhľad, čo je dané ich samotnou "pretekárskou" podstatou. Akonáhle je však ich dizajn kombinovaný s oceľovým puzdrom, tlmenými farbami a koženým remienkom, môžu pôsobiť tiež elegantne.

V druhej verzii sa tachymetrická stupnica nachádza vo vnútri číselníka, kde vedie po jeho obvode.

Sportovní design a výrazné barvy hodinkám s tachymetrem sedí nejvíce.Športový dizajn a výrazné farby "pretekárskym" hodinkám s tachymetrom proste sedia.

Číslovanie sa pohybuje od vyšších čísiel (najbežnejšie číslovanie začína na 300, 400 či 500) a končí vždy na 60.

Tachymetrická luneta z hodinkek Omega Speedmaster. Omega byla také první značkou (1957), která vložila stupnici vně hodinek – tachymetrické stupnice na chronografech byly původně pouze tisknuty přímo na číselník. Zdroj: www.monogrome-watches.comTachymetrická luneta hodiniek Omega Speedmaster z roku 1957, ktoré boli prvými hodinkami s tachymetrickou stupnicou na lunete – do tej doby boli tachymetrické stupnice iba vo vnútri číselníka. Zdroj: www.monogrome-watches.com

Návod na použitie

Princíp tachymetrickej stupnice je celkom jednoduchý: Všetko, čo chceme pomocou tachymetra zmerať, sa musí zmestiť do 1 minúty. Potom stačí vedieť, čo presne chceme zmerať (rýchlosť v km/h alebo v mi/h,  alebo napríklad koľko úkonov za hodinu zvládneme), prípadne vzdialenosť (predvolená hodnota je najčastejšie 1 km) a môžeme sa do toho pustiť.

Príklad A:

Povedzme, že pozeráme na pretek s dráhou 1 km a chceme si pomocou hodiniek zmerať priemernú rýchlosť jedného z pretekárov. Po jeho odštartovaní teda spustíme chronograf a po prejdení cieľa ho zasa zastavíme. Výsledná rýchlosť je číslo, na ktoré ukazuje ručička chronografu na tachymetrickej stupnici.

Ručka chronografu ukazuje na změřenou rychlost 160.Ručička chronografu ukazuje zmeranú rýchlosť 160 km/h.

Príklad B:

Dráha má tentokrát 2 kilometre a opäť chceme zistiť priemernú rýchlosť pretekárskeho auta. Po odštartovaní stlačíme chronograf a po prejdení cieľa ho zastavíme. Výsledná rýchlosť je číslo, na ktoré ukazuje ručička chronografu na tachymetrickej stupnici, ale vynásobená dvoma (pretože dráha bola dvakrát dlhšia).

Alebo sme na dňoch NATO a chceme zmerať rýchlosť stíhačky, ktorá uletela 10 km za 30 sekúnd. Povedzme, že tachymeter bude ukazovať na číslo 120, ktoré vynásobíme desiatimi (stíhačka uletela 10 km) a zistíme, že stíhačka letela rýchlosťou 1200 km/h.

Príklad C:

Zdanlivý problém nastane, pokiaľ chceme zmerať čokoľvek, čo je pomalšie než 60 km/h, pretože čokoľvek pomalšie dráhu o 1 km nestihne prejsť za menej než minútu. Za použitia jednoduchej matematiky však môžeme toto obmedzenie obísť. Stačí, aby sme si zlomkom určili pomernú časť kilometra a výsledok z tachymetrickej stupnice potom týmto zlomkom vydelíme:

Ako príklad si zoberme bežca, ktorý pobeží 200M dráhu. Na štarte opäť spustíme stopky a keď bežec prebehne cieľom, stopky zastavíme. Stopky nám budú ukazovať, že bežec zvládol ubehnúť dráhu za 20 sekúnd a na tachymetrickej stupnici bude ručička ukazovať na číslo 180. Ale pretože je 200M 1/5 kilometra, urobíme jednoduchý výpočet 180:5, z čoho vyplýva, že bežec bežal obdivuhodnou rýchlosťou 36 km/h.

Foto: Hodinky-365.cz

Príklad D:

Tachymetrická stupnica sa dá využiť tiež na výpočet vzdialenosti, princíp bude tentokrát opačný:

Vieme, že ideme rýchlosťou 80km/h. Zapneme chronograf a akonáhle bude ručička na tachymetrickej stupnici ukazovať na 80, prešli sme 1 kilometer.

Príklad E:

A konečne sa dostávame k tomu rúbaniu dreva. Pri výpočtoch tohto typu si musíme najprv určiť tzv. jednotku práce, ktorou bude napríklad 1 posekané poleno (ale môže to byť aj napríklad 1 nakrájaná cibuľa, jeden uviazaný motýlik alebo skrátka čokoľvek, čo sa vám z dlhej chvíle zrovna zmyslí).

Zapneme stopky a začneme vykonávať činnosť (rúbanie dreva). Po spracovaní jedného polena stopky zastavíme a zistíme, že nám to zabralo 40 sekúnd a že ručička na tachymetrickej stupnici ukazuje na 90. Z toho vyplýva, že teoreticky dokážeme posekať 90 polien za hodinu, keď nebudeme brať do úvahy postupné vyčerpanie, pauzy na pitie a tiež to, že nie sme roboti. Ale len tak pre zábavu, prečo nie.

Fajnšmekri sa s hodinkami s tachymetrom asi vyhrajú až do aleluja. No, a pre ostatných je to aspoň skvelý športový doplnok, ktorý dodá ich odevu energiu a šmrnc.

Naše video:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre