» Blog » Garmin

5 najlepších funkcií smart hodiniek Garmin pre bežeckých začiatočníkov

Tagy: Technológie a pojmy | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 22.11.2022 | 4 MIN | 2x komentár

Chcete začať behať a hodil by sa vám nejaký virtuálny pomocník? Dnes sa pozrieme na 5 funkcií smart hodiniek Garmin, ktoré každý bežecký začiatočník určite ocení.

Niektoré smart športové funkcie, ktoré by ste určite ocenili, sú napríklad až na prémiovejších, teda drahších modeloch. Preto sa dnes pozrieme na funkcie, ktoré nájdete aj na modeloch s cenovkou pod 400 euro.

Tieto funkcie sú často niečim, čo odlišuje mestské modely (napr. Venu či Vívoactive) od tých športových. Väčšinu funkcií, ktoré dnes uvediem, v mestských kúskoch proste a jednoducho nenájdete.

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

1. Denné tréningové doporučenie

Denné tréningové doporučenie má za cieľ navýšiť vašu aeróbnu kapacitu, teda VO2 Max.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Pre zlepšenie vašej kondície je treba rozličné tréningy v rôznych tepových zónach. Okrem toho je treba aj regenerovať a dobre spať. Denné tréningové doporučenia berú do úvahy vaše tréningové zaťaženie, dobu regenerácie, dáta o spánku a posledné športové aktivity a vytvoria pre ten deň najvhodnejší tréning, ktorý vás posunie ďalej.

Jeden deň teda môžete mať dlhý beh na vybudovanie vytrvalosti, ďalší deň šprinty a tretí vám hodinky doporučia regenerovať a nerobiť vôbec nič. Je to naozaj veľký pomocník, pretože veľa začiatočníkov nemá absolútne tušenie, ako trénovať alebo po čase "zamrznú" v jednom bode a nezlepšujú sa. Denné tréningové doporučenia to môžu zmeniť.

2. Stav tréningu

Ak sa vám tréning vygenerovaný algoritmom zdá moc zväzujúci, môžete si aspoň pomôcť funkciou "Stav tréningu". Veľa začiatočníkov robí chybu, že neustále behá v rovnakej intenzite alebo rovnaké vzdialenosti. Tréning, ktorý vy považujete za produktívny, vlastne teda produktívny nie je. A presne to vám povie funkcia "Stav tréningu".

Táto funkcia teda berie do úvahy históriu vášho tréningu, reakciu vášho tela a trend VO2 Max. Pokiaľ je v tréningu progres, môžete v rovnakých intenzitách behať s menšou tepovou frekvenciou a hodinky vám začnú ukazovať vyššie VO2 Max. To je pozitívne. Pokiaľ ale progres neprebieha, je tréning nazývaný ako "Neproduktívny". Keď nebeháte, môžu hodinky uvádzať "Podtrénovanie" "Udržovanie" či "Regenerácia".

Takých slovných zhodnotení vášho tréningu je presne 10 a pokiaľ túto funkciu a zhodnotenie chcete poznať podrobnejšie, doporučujem článok od kolegu Mateja.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Pozor, túto funkciu nájdete vo všetkých modeloch radu Forerunner až na model FR 45 a FR 55.

Garmin Forerunner 55 recenzia – Lacná a dobrá voľba pre začínajúceho športovca
15.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 55 recenzia – Lacná a dobrá voľba pre začínajúceho športovca

3. Kľudová tepová frekvencia a spánok

Tieto dáta nie sú úplne tréningovou funkciou, ale o vašom tréningu veľa napovedia. Základným ukazovateľom je kľudová tepová frekvencia. Je dôležité vysledovať svoj normál a potom od normálu porovnávať stav po tréningu. Zvýšená kľudová tepová frekvencia (hlavne v noci) môže znamenať, že je pre vás tréning náročný a telo sa s ním snaží ťažko vysporiadať.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Samozrejme, že niekedy je tepová frekvencia vyššia a keď je to v rádoch jednotiek, je to v poriadku. Pokiaľ sa ale jedná o väčšie čísla (napríklad 10 jednotiek), nedajbože niekoľko dní za sebou, môže to byť dobrý indikátor pretrénovania. Alebo to súvisí s alkoholom či zlou stravou. Alebo oboje.

Vysoká tepová frekvencia môže viesť k zlému spánku. Pre telo je to veľký nápor a nedostane sa mu toľko hlbokého či REM spánku. Celkovo by ste mali na spánok dbať a sledovať jeho kvalitu. Od toho je výborné hodnotenie spánku na stupnici od 0 do 100. Niekedy si totiž môžete myslieť, že spíte dobre, ale nie je tomu tak. Spánkovú depriváciu ani nemusíte poznať, pretože si na ňu zvyknete a stane sa to normálnym stavom.

Zdroj: garmin.comZdroj: garmin.com

Keď nemáte hodinky s hodnotením spánku, je dobré sledovať aspoň dĺžku jednotlivých fáz. Ja sa riadim tým, že keď je spánok 2 hodiny hboký, 2 hodiny REM a 4 hodiny ľahký, je to v poriadku. Pokiaľ hlboký alebo REM pribudne na úkor ľahkého spánku, tým lepšie. Ale zároveň REM nesmie byť dlhší než ľahký.

Kľudová tepová frekvencia a monitoring spánku sa pre mňa stali funkciami, ktoré sledujem naozaj každý deň.

4. Kadencia

Kadencia je počet krokov za minútu a jej navýšenie vám môže markantne zlepšiť techniku behu. Stačí len trochu viac kmitať nohami, pobeží sa vám s omnoho väčšou ľahkosťou. Hodinky vám kadenciu ukazujú v reálnom čase, rovnako ako jej priemer a nakoniec v aplikácii Garmin Connect nájdete aj graf kadencie, ktorý farebne vyznačuje, akú dobrú kadenciu ste po celý čas behu mali.

Viac o kadencii píšem v tomto článku.

VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)
19.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)

Tu je napríklad graf jedného môjho behu, kedy sa farebne vyjadruje kadencia mojich krokov. Zelená je dobrá, modrá skvelá a fialová excelentná. Oranžová a červená zasa vyjadruje podpriemernú kadenciu.

Kadencia ovplyvňuje vašu celkovú techniku behu a zároveň vďaka správnej kadencii môžete behať omnoho viac rokov vášho života, keďže si tak neničíte pohybový aparát.

5. Tréningové plány Garmin

Áno, toto je naozaj perfektná funkcia. Môžete si navoliť vzdialenosť a počet tréningových týždňov, dokedy by ste chceli byť schopní túto vzdialenosť zabehnúť. Takže napríklad ubehnúť polmaratón za 12 týždňov?

Môžete si zvoliť aký plán je vám sympatický a každý deň budete mať jasno, čo trénovať alebo netrénovať. Aká je výhoda oproti dennému tréningovému doporučeniu? Denné tréningové doporučenie vás vedie k neurčitému cieľu – zvýšiť si kondíciu. Tréningový plán vás vedie ku konkrétnemu cieľu – ubehnúť určitú vzdialenosť.

A aké funkcie máte v Garminoch radi vy? Zapáčila sa vám nejaká tréningová funkcia?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 471 dňami, reagovať
ahoj, pripravujem sa na svoj prvy ultra a pouivam fr 255, stiahol som si mapu preteku a vytvaram si pace pro strategiu , ale neviem najst moznost vytvorit na mape obcerstvovacky kde by som si dal priklad 7 x 10 minut a aby som si to vedel zahrnut do celkoveho pace pro planu ... da sa to vobec ?
Matěj Urbaczkapred 471 dňami
Zdravím, Michale, tohle se bohužel nedá a pace plán s občerstvovačkami bohužel zatím nepočítá, což je velká škoda a také mi to tam chybí.:-(