» Blog » Garmin

5 otázok, ktoré by ste si mali položiť pred kúpou smart hodiniek Garmin

Tagy: Sprievodca výberom | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 11.11.2020 | 9 MIN | 6x komentár

Hodinky, obzvlášť tie smart, sa veľmi líšia a vyznať sa v nich môže byť celkom oriešok. Niektoré majú onen senzor navyše, rôzne ovládanie a vybrať si niečo, čo bude sedieť vašim požiadavkám, vyžaduje hodiny intenzívneho štúdia. A čo je cieľom tohto článku? Ušetriť vám tie hodiny, aby ste počas čo najkratšej doby o dosť lepšie vedeli, čo od smart zariadenia Garmin vyžadujete a čo naopak vôbec.

Niekto chce vedieť všetko o srdcovom tepe, niekto zase vyžaduje mapy, iný chce s hodinkami platiť a počúvať hudbu, ale niekomu bohato stačí poznať počet krokov. Tak ako je to so všetkým, ľudia sú rôzni a požiadavky tiež. A čo chcete vy? Či už presne viete alebo je to váš prvý kontakt so smart zariadením, snáď vám tento článok pomôže. Tak ideme na to.

Garmin – Sprievodca výberom
21.11.2022 - Dominik Hok
Garmin – Sprievodca výberom

6 NAJ: Najobľúbenejšie rady od Garminu
15.11.2022 - Dominik Hok
6 NAJ: Najobľúbenejšie rady od Garminu

1. Potrebujem snímač tepovej frekvencie?

Ak je vaším cieľom zdvihnúť sa z gauča, začať sa hýbať, nutne nepotrebujete presné meranie športovej aktivity a úplne si vystačíte, napríklad aj s počtom krokov, bude vám stačiť nejaký inteligentnejší náramok s krokomerom. Pokiaľ to ale beriete so športom vážne a chcete svoje telo spoznať bližšie, tepová frekvencia vám toho povie naozaj veľa a posunie váš tréning o kus ďalej.

6 dôvodov, prečo siahnuť po smart hodinkách Garmin
28.4.2022 - Dominik Hok
6 dôvodov, prečo siahnuť po smart hodinkách Garmin

Nízka pokojná srdcová frekvencia často značí dlhý život

Viete napríklad, že nízky pokojný srdcový tep je spojený s dlhovekosťou? Srdce je doslova naším motorom a to, ako moc je zaťažované, o našom tele povie oveľa viac než akýkoľvek iný orgán.

Napríklad športovci môžu mať pokojný srdcový tep aj pod 40 úderov za minútu. Znamená to, že ich srdce je natoľko silné, že mu stačí menšie množstvo úderov, aby rozlialo krv do celého tela. Srdce sa teda toľko neopotrebováva a bude pravdepodobne schopné pracovať dlhšiu dobu. Ak teda vaše srdce v pokoji udrie hoci aj stokrát za minútu, je to dobrý ukazovateľ toho, že sa zbytočne opotrebováva a možno by ste sa sebou mali niečo robiť.

Tepová frekvencia pri tréningu ovplyvňuje všetky procesy v tele

Frekvencia srdcového tepu sa najčastejšie používa na určenie aeróbnej a anaeróbnej záťaže. Aeróbna záťaž je spojená s nízkou tepovou frekvenciou. Vaše telo získava dostatok kyslíka, nebudú vám tak rýchlo tuhnúť svaly, budete spaľovať primárne tuky (pre chudnutie ideálne)
a po tréningu sa nebudete cítiť úplne zničení. Anaeróbna záťaž je opakom aeróbnej, kedy srdce pracuje na vysokej frekvencii, telo spaľuje cukry a tvoria sa veľké množstvo kyseliny mliečnej, ktorá spôsobuje tuhnutie svalov a rýchlejší nástup únavy.

Pre začiatočníkov by som rozhodne odporúčal sa pohybovať v aeróbnej záťaži. Telo si bude zvykať na pohyb a postupne budete schopní behať rýchlejšie a dlhšie, bez toho aby ste pociťovali únavu. Zbytočne vysoká tepová frekvencia je najčastejšou chybou začiatočníkov a je potrebné si ju strážiť. S nízkou tepovou frekvenciou vás pohyb bude baviť, ďalší deň budete schopní opäť vybehnúť a bude to prospešné pre vaše telo. A to je to hlavné.

Myslím si, že snímač tepovej frekvencie nepotrebujem

Ak vaša odpoveď znie zhruba takto, môže pre vás byť tým pravým smart náramok Garmin VívoFit 4. Tento náramok za najnižšiu cenu od Garminu ponúka základ ako je počet prejdených krokov, nastavenie denných cieľov a monitoring spánku. Vďaka malým rozmerom a hmotnosti (26 g) ho na ruke takmer neucítite a vďaka jednoročnej výdrži batérie bude takmer úplne bez starostí.

Snímač tepovej frekvencie určite potrebujem

S tréningom to teda myslíte vážne a chcete o svojom tele vedieť niečo viac. Úplne najlacnejšie voľbou od Garminu je smart náramok Vívosmart 5. Pekná cena, snímač tepovej frekvencie, odhad hodnoty VO2max a pulzný oximeter (meria okysličenie krvi). Naviac je ľahučký (25 g) a a pýši sa týždennou výdržou batérie (hodinky nemajú batériu ako náramok vyššie, ale akumulátor).

Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?
12.5.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?

V radoch smart hodiniek by som odporučil Garmin Forerunner 55, ktorý je medzi novšími modelmi ten najlacnejší a oproti Vívosmart 5 má integrovaný GPS snímač k presnému záznamu trasy. Funkčne je ale ešte o niečo vybavenejší, príkladom môže byť virtuálny tréner Garmin Coach, ktorý vás povedie tréningom na základe vašej kondície alebo vám hodinky každý deň doporučia, aký je najvhodnejší tréning v ten deň. Ak by vás tento model neoslovil, tak nezúfajte, pretože snímač tepovej frekvencie má veľká väčšina zariadení Garmin.

Garmin Forerunner 55 recenzia – Lacná a dobrá voľba pre začínajúceho športovca
15.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 55 recenzia – Lacná a dobrá voľba pre začínajúceho športovca

170,00 € skladom

Všetky modely so snímačom tepovej frekvencie v našej ponuke.

2. Mal by som zvoliť ovládanie tlačidlami alebo dotykovým displejom?

Viac ako o plusoch a mínusoch, je táto otázka o vás. Ak budete smart hodinky využívať primárne počas dňa v kancelárii, pravdepodobne vás dotykový displej nebude nijako obmedzovať a dovolil by som si povedať, že v "dobe dotykovej" to pre vás bude pohodlnejšie
a rýchlejšie ovládanie. Pokročilý či dokonca vrcholový športovec by si ale pravdepodobne nikdy hodinky s dotykovým displejom nekúpil.

Dotykový displej môže mať totiž problémy pri ovládaní spotenou rukou, v daždi, mraze či s oblečenými rukavicami. Tlačidlá sú istota. Nech už je počasie akékoľvek a vy máte mokrú ruku, tlačidlo tam vždy bude 100% pripravené splniť svoju úlohu. To isté platí aj pri pohybe. Pri behu sa hodinky dotykovým displejom môžu ovládať trochu krkolomne. Nahmatať tlačidlo je
o dosť jednoduchšie. Rekreačný športovec je takým problémom vystavený veľmi ojedinele, ale pokročilý a vrcholový športovec pravidelne.

Pri výbere ovládania je najdôležitejšie sa zamyslieť nad tým, v akých podmienkach budete hodinky najčastejšie používať.

Na hodinkách by som chcel dotykový displej

Ak vás priťahuje skôr ovládanie dotykovým displejom, rozhodne by som odporučil užívateľsky najobľúbenejšie športtester s dotykovým displejom od Garminu – VívoActive 4. Transflektívny LCD displej (permanentne svieti, vysoká čitateľnosť na priamom slnku), bezkontaktné platenie
a hudobný prehrávač. To znie dobre, nie?

Garmin VívoActive 4 recenzia: Univerzálny športtester pre rekreanta, olympionika i modelku
23.6.2021 - Dominik Hok
Garmin VívoActive 4 recenzia: Univerzálny športtester pre rekreanta, olympionika i modelku

Alternatívou je potom Garmin Venu 2, ktorý má totožné funkcie, ale ponúka AMOLED displej. Ten oproti transflektívnemu LCD displeji zhasína, rozsvecuje sa pomocou gesta a nemá tak dobrú čitateľnosť na priamom slnku, ale zase ponúka na pohľad krajší, kontrastný a sýto farebný displej.

Všetky modely s dotykovým displejom v našej ponuke.

Skôr preferujem ovládanie tlačidlami

i už je to z dôvodu, že ste pokročilý športovec alebo jednoducho nechcete dotykový displej, poteším vás. Garmin tento typ ovládania silne preferuje, a preto sa s ním stretnete u väčšiny modelov, počnúc Forerunner 55Forerunner 255, končiac vlajkovými loďami ako Fenix 7Forerunner 955. Ja osobne by som vyzdvihol Garmin Forerunner 255. A prečo? Ponúka nízku hmotnosť, bezkontaktné platenie, hudobný prehrávač a zatiaľ snáď najlepší pomer cena/výkon v radoch Garminu.

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

317,00 € (doručíme do 26.3.)

3. Mal by som mať v hodinkách hudobný prehrávač?

Paradoxne táto otázka by mala skôr znieť: "Mám pri sebe stále telefón?". Veľa zariadení od Garminu podporuje hudobný prehrávač a streamovacie služby (Spotify, Deezer a iné), ale pre niekoho, kto má pri sebe neustále telefón, je to úprimne úplne zbytočné. Veľa užívateľov totiž nevie, že aj keď majú hudbu pustenú v mobile, môžu ju ovládať hodinkami. Ja som ale naopak typ človeka, ktorý je šťastný, že môže vybehnúť bez telefónu a užívať si hudbu v ušiach. Ak ste rovnakí, hudobný prehrávač by som rozhodne odporučil.

Nepotrebujem zariadenie s hudobným prehrávačom

Či už je to z dôvodu, že hudbu nepočúvate alebo vám stačí ovládanie hudby v telefóne, vhodnou voľbou môže byť už spomínaný Forerunner 55, ktorý je najlacnejším moderným športtesterom od Garminu.

Chcel by som hudobný prehrávač v smart hodinkách

Ak by sme prihliadli k cene, najlacnejším modelom s hudobným prehrávačom je Garmin Vívoactive 4. Tento kúsok je na trhu síce už tri roky, ale jeho obľúbenosť doteraz nepoklesla snáď ani o piaď.

Všetky modely s hudobným prehrávačom v našej ponuke.

4. Využijem bezkontaktné platenie?

Tu je to podobné ako s hudobným prehrávačom. Ak pri sebe máte neustále telefón či peňaženku, bude to pre vás celkom zbytočné. Ak ste typ človeka, čo rád vybieha "na prázdno", môže sa vám to veľmi hodiť.

Musím však podotknúť, že je to jedna z funkcií, na ktorú si rýchlo zvyknete. Nemusíte hľadať telefón ani peňaženku, jednoducho natiahnete ruku a je zaplatené.

Áno, protiargumentom by mohlo byť, že je to nebezpečné. Musím však oponovať. Pri prvom zaplatení počas dňa po vás hodinky budú vyžadovať štvormiestny kód. Pri ďalšom platení ten konkrétny deň už po vás kód nebudú chcieť. Čo sa môže zdať nebezpečné, ale ... Aj keby ste hodinky dali dole na iba pár sekúnd, hodinky to automaticky rozpoznajú a pri ďalšej platbe budú kód opäť vyžadovať.

Bezkontaktné platenia zvládajú modely z radu VívoActive, Venu, VívoMove 3 Style, vyššie modely Forerunner a všetky novšie modely Fenix. Úplne najlacnejší kúsok, ktorý zvláda bezkontaktné platenie je Garmin Venu SQ. Verzia bez hudby vychádza pod dvesto eur, verzia s hudobným prehrávačom vychádza o niečo drahšie, ale stále za príjemnú cenu.

Všetky modely s bezkontaktným platením v našej ponuke.

5. Prečo by som mal mať v hodinkách topografické mapy?

Áno, odpovedať na otázku otázkou nie je úplne vhodné, ale skúsme to. Ste zvedavý človek, ktorý preskúmava stále nové miesta, cesty a musí mať neustály prehľad o polohe na podrobnej mape priamo zo svojho zápästia? Ak je vaša odpoveď áno, topografické mapy v hodinkách sú niečím presne pre vás. Na zápästí niekoho, kto sem tam mrkne na mapu počas výšľapu alebo prechodne použije navigáciu, sú hodinky s takou výbavou celkom zbytočné. Buďto vám stačí telefón alebo lacnejšie hodinky Garmin s jednoduchou šípkovou navigáciou.

Topografické mapy nepotrebujem, stačí mi jednoduchá navigácia

Šípková navigácia je tým úplne najjednoduchším typom navigácie. Topografické mapy sú naopak absolútnym vrcholom navigačných funkcií smart hodiniek. Ako zlatý stred sa ponúka navigácia po krivke, kedy sa aspoň zhruba zobrazujú jednotlivé cesty. V pomere kvality navigácie a ceny je jasným víťazom Garmin Instinct s jednoduchším zobrazením trasy, vojenským štandardom odolnosti a cenou pod dvestopäťdesiat eur.

Topografické mapy v hodinkách potrebujem

Podrobné topografické mapy ponúkajú hodinky vo vyššej cenovej relácii. Najobľúbenejším vrcholne vybaveným modelom (vrátane topografických máp) je Fenix 7. Vďaka dizajnu ľudia často siahnu aj po rovnako vybavenom modeli Tactix 7, ktorý má ešte ľahkú nadstavbu vojenských funkcií.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

Pokiaľ vám záleží na váhe hodiniek, je vhodnou voľbou Forerunner 955. Má takmer rovnakú výbavu, ale nemá žiadne kovové prvky vďaka čomu ušetrili podstatnú časť váhy.

437,00 € skladom

Všetky modely s topografickými mapami v našej ponuke.

Príliš veľa informácií - ktoré hodinky boli ktoré?

Pre lepšiu prehľadnosť prikladám tabuľku so všetkými modelmi a funkciami uvedenými v článku.

HR Ovládanie Typ displeja Hudobný prehrávač NFC Topografické mapy Barometer Výdrž batérie
Garmin VívoFit 4 NIE TLAČIDLÁ tr. LCD NIE NIE NIE NIE až 1 rok
Garmin VívoSmart 5 ÁNO DOT. DISPLEJ OLED NIE NIE NIE ÁNO až 7 dní
Garmin Forerunner 55 ÁNO TLAČIDLÁ tr. LCD NIE NIE NIE NIE až 14 dní
Garmin Venu SQ ÁNO DOT. DISPLEJ LCD NIE ÁNO NIE NIE až 6 dní
Garmin Instinct 2
ÁNO TLAČIDLÁ tr. LCD NIE ÁNO*
NIE ÁNO až 28 dní
Garmin VívoActive 4 ÁNO DOT. DISPLEJ tr. LCD ÁNO ÁNO NIE ÁNO až 8 dní
Garmin Venu SQ Music ÁNO DOT. DISPLEJ tr. LCD ÁNO ÁNO NIE NIE až 6 dní
Garmin Forerunner 255 ÁNO TLAČIDLÁ tr. LCD NIE NIE NIE ÁNO až 14 dní
Garmin VívoMove 3 Style ÁNO DOT. DISPLEJ AMOLED NIE ÁNO NIE ÁNO až 5 dní
Garmin Forerunnner 255 Music ÁNO TLAČIDLÁ tr. LCD ÁNO NIE NIE NIE až 14 dní
Garmin Venu 2
ÁNO DOT. DISPLEJ AMOLED ÁNO ÁNO NIE ÁNO až 5 dní
Garmin Forerunner 955 ÁNO OBOJE tr. LCD ÁNO ÁNO ÁNO ÁNO až 15 dní
Garmin Fenix 7X Sapphire Solar ÁNO OBOJE tr. LCD ÁNO ÁNO ÁNO ÁNO až 28 dní
Garmin Tactix 7 ÁNO OBOJE tr. LCD ÁNO ÁNO ÁNO ÁNO až 28 dní

* skratkou HR je myslený optický snímač tepovej frekvencie | Instinct 2 má NFC len v solárnej verzii

Čerešnička na koniec. Chcem to najlepšie!

Celý tento článok je vyložene postavený na racionalite. Čo potrebujem, čo nepotrebujem. Niekedy však na predajni nestačíme žasnúť nad tým, koľko zákazníkov príde s jednoduchým zadaním, že chce tie najlepšie outdoorové hodinky. Racionalita bokom. Proste to najlepšie. Prichádza teda na rad Garmin Fenix 7X.

A prečo si myslím, že ide racionalita bokom? Úprimne, tento model má toľko vymožeností, že xistuje iba hŕstka ľudí, ktorá by jeho potenciál využila naplno. Ale je to proste vlajková loď Garminu. Snímač tepovej frekvencie, tlačidlové ovládanie, hudobný prehrávač, bezkontaktné platby, topografické mapy a k tomu ešte titánová luneta, elegantný dizajn a batéria s výdržou cez 3 týždne. Chcete to? Tu to máte.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Alnýpred 643 dňami, reagovať
Super článok pre začiatočníka ako ja. Snažím sa nájsť niečo pre mňa, hlavne na beh, vedeli by ste poradiť? Malo by to mať: - ovládanie tlačidlami - tep - NFC - teplomer vonkajšej teploty - výdrž aspoň ako Forerunner 945 = 14d/36h, ale lacnejšie :-) Nemusí to mať: - hudbu - mapy Ďakujem
Dominik Hokpred 643 dňami
Ja by som odporučil nové Forerunnery 255. Sú božie. :)
Jánpred 364 dňami, reagovať
Prosím vás sú hodinky Garmin aj v slovenskom alebo českom jazyku Ďakujem
Dominik Hokpred 364 dňami
Dobrý den, má to češtinu i slovenštinu. :)
Evapred 29 dňami, reagovať
Dobrý deň, hodinky Garmin kúpené cez váš eshop sú v slovenskom jazyku alebo si radšej kúpiť Garmin na Slovensku, aby boli automaticky v slovenskom jazyku? Ďakujem
Matěj Urbaczkapred 28 dňami
Zdravím, jak píše kolega výše, hodinky jsou i ve slovenštině.:-)

Hodinky zmienené v článku