» Blog » Garmin

6 dôvodov, prečo siahnuť po smart hodinkách Garmin

Tagy: Sprievodca výberom | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 28.4.2022 | 3 MIN

Vo svete smart športových hodiniek už je to pár rokov, čo Garmin sadol na trón a nikoho tam nepustil. Áno, ostatné značky sa ho snažia zvrhnúť... Ale márne. Dnes sa pozrieme na 6 dôvodov, prečo tomu tak je.

1. Garmin má dlhú históriu

Garmin vyvíjal prvé hodinky už na začiatku tohto milénia, kedy ostatné značky ešte ani neexistovali alebo sa vôbec nezaujímali o smart hodinky. Fitbit bol založený v roku 2007, Xiaomi v roku 2010, Amazfit v roku 2015, Coros vydal prvé hodinky v roku 2018 a staršie značky ako je Samsung vydali prvé hodinky v roku 2013, Apple dokonca v roku 2015. Jediné značky, ktoré sa zameriavali na nositeľné zariadenia skôr než Garmin je Suunto a Polar.

Ako išiel s Garminom čas a prečo je tak populárny?
2.6.2021 - Dominik Hok
Ako išiel s Garminom čas a prečo je tak populárny?

Nevravím, že dlhá história je vždy puncom kvality, ale rozhodne to prihadzuje pozitívne polienko do ohňa. Naviac, keď sa predtým Garmin zameriaval na výrobu GPS zariadení. A ako správne tušíte, kvalita GPS je pri výbere športtestera naozaj dôležitá.

Garmin – Sprievodca výberom
21.11.2022 - Dominik Hok
Garmin – Sprievodca výberom

Jeden z prvních sporttesterů od Garminu. Garmin Forerunner 201. Zdroj: wikimedia.comJeden z prvých športtesterov od Garminu – Forerunner 201. Zdroj: wikimedia.com

2. Garmin vyrába špecifické zariadenia

So smart hodinkami sa za posledné roky doslova roztrhlo vrece. Ale Garmin stále konkurenciu prekonáva ponukou špecifických zariadení pre konkrétne športy, ktoré dokážu monitorovať lepšie než univerzálne smart hodinky.

Ste potápač? Tu je Descent. Ste pilot? Tu je D2. Ste vojak? Tu je Tactix a Instinct. Či už ste bežec, cyklista, vodič kamióna, surfer alebo snáď ešporťák... Proste všetci si nájdu svoje smart hodinky.

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli
1.2.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli

Nielen, že Garmin ponúka naozaj špecifické modely, ale viacmenej si tam vyberie takmer ktokoľvek aj na základe dizajnu či funkcií. Aktuálne Garmin ponúka zhruba 20 radov, v ktorých sú ešte ďalšie podrady a rôzne varianty. Medzi najobľúbenejšie patrí rozhodne Fenix, Venu či Vívoactive.

3. Garmin ponúka kvalitné spracovanie dát

Viacmenej všetky zdravotné dáta a údaje o tréningu v hodinkách spracovávajú algoritmy od spoločnosti Firstbeat, čo je predný poskytovateľ fyziologických a zdravotných dát. Táto spoločnosť dodávala niektoré algoritmy aj ostatným značkám. V roku 2020 Garmin túto spoločnosť kúpil. Čo to znamená? Až vyprší licencia ostatným výrobcom, tak jedny z najlepších analýz na trhu budú exkluzívne pre Garmin.

4. Garmin svojou výdržou batérie prekonáva konkurenciu

Skutočne zriedka nájdete v radoch Garminu hodinky s výdržou batérie kratšou než 5 dní. Tie lepšie modely sa dostávajú na 2-3 týždne, tie najlepšie až na dva mesiace. A je úplne jedno, či je to model s minimom funkcií alebo naopak maximom. Napríklad jeden z najvybavenejších modelov Fenix 7X vydrží až 37 dní bez nabíjačky.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

5. Garmin je prispôsobený pre športovcov

Ako softwarovo, tak hardwarovo. Vďaka viac než 30ročným skúsenostiam s GPS zariadeniami dokážu hodinky od Garminu kvalitne zaznamenávať trasu, počítať tempo a iné. Okrem toho ponúka aj ďalšie senzory ako snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter a často aj barometer. Ako veľké plus považujem ovládanie tlačidlami, ktoré je pre športovcov vhodnejšie než dotykový displej. Dotykový displej predsa len nereaguje moc dobre pri ovládaní spotenou či mokrou rukou.

Najnovšie modely od Garminu ponúkajú aspoň duálne ovládanie. Môžete si teda vybrať, či ovládať dotykom alebo tlačidlami.

6. Garmin je otvorená platforma

V praxi to znamená, že dáta môžete voľne zdieľať medzi ostatnými aplikáciami ako je napríklad Strava. Naviac si do Garminu môžete vytvoriť vlastný vzhľad a aplikácie, prípadne ich stiahnuť v Connect IQ.

Garmin je oproti konkurencii v segmente smart športových hodiniek otvorený aplikáciám tretích strán. Overení vývojári nahrávajú na Connect IQ aplikácie, dátové polia ai. a vy si ich môžete zdarma či za poplatok stiahnuť.

Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)
14.1.2022 - Dominik Hok
Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)

Aké plusy nachádzate u značky Garmin vy? Napíšte nám to do komentárov!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre