» Blog » Casio

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Tagy: Výber najlepších | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 1.6.2022 | 8 MIN

G-Shocky japonskej značky Casio asi netreba nikomu dlho predstavovať. Tieto odolné, ale aj štýlové hodinky sú s nami už bezmála štyridsať rokov a s rastúcim počtom najrôznejších modelov rastie zároveň aj ich popularita. Dnes sme pre vás vybrali z nášho pohľadu šesť najzaujímavejších kúskov z aktuálnej ponuky.


(1) Casio G-Shock GA-2100

Instantný úspech. Tak by sa v stručnosti dal popísať model Casio G-Shock GA-2100. O ich obrovskej popularite svedčí najlepšie fakt, že sú to najpredávanejšie G-Shocky v Európe a Casio malo v minulosti dokonca problém uspokojiť celosvetový dopyt a muselo kvôli nim razantne navýšiť výrobné kapacity.

Keď si však myslíte, že za ich úspechom stoja nejaké nové prevratné funkcie, mýlite sa. GA-2100 zabodovali hlave svojim retro vzhľadom, ktorý je inšpirovaný tvarmi vôbec prvého modelu G-Shockov, teda digitálkami DW-5000, avšak tentokrát v analógovo-digitálnom prevedení.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec
16.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec

Početná komunita fanúšikov tejto značky v nich však vidí celkom iné hodinky – konkrétne legendárny model Royal Oak od známej značky Audemars Piguet, a práve preto si tiež vyslúžili prezývku „CasiOak“.

GA-2100 však zabodovali aj kompaktnými rozmermi 48.5 x 45.4 x 11.8 milimetrov, čo z nich robí vôbec najtenšie G-Shocky s tiež nízkou váhou iba 51 gramov. Jedná sa o jedny z prvých G-Shockov s konštrukciou Carbon Core Guard, rovnako ako systémom pre rýchlu výmenu remienkov Quick Release.

G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu
4.12.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu

Čo sa týka funkčnej výbavy, ponúkajú odolnosť proti nárazom, vodeodolnosť 200 metrov, stopky a odpočet, svetový čas, 5 alarmov, automatický kalendár a v neposlednom rade aj výkonné osvetlenie ciferníka aj displeja s funkciou „After Glow“.

Poteší aj luminiscencia ručičiek rovnako ako priaznivá štartovacia cena ani nie 150 euro. Vzhľadom k ich popularite Casio nešetrilo s farebnými variáciami a vyberie si tak naozaj každý. Na záver ešte doplním, že tento bestseller si môžete kúpiť aj v kovovom variante GM-2100 a v ponuke je aj ešte menší variant, určený primárne dámam GMA-S2100.

Mini CasiOak GMA-S2100 recenzia – Malé zmenšenie pre Casio, veľké pohodlie pre vyžličky
16.4.2021 - Agáta Vřeská
Mini CasiOak GMA-S2100 recenzia – Malé zmenšenie pre Casio, veľké pohodlie pre vyžličky

Kovový kryt G-Shock GM-2100 recenzia – Je lepší resin, alebo oceľ?
22.3.2024 - Agáta Vřeská
Kovový kryt G-Shock GM-2100 recenzia – Je lepší resin, alebo oceľ?

(2) Casio G-Shock Mudmaster GG-B100

V zozname top G-Shockov samozrejme nesmie chýbať Mudmaster, teda model navrhnutý tak, aby obstál aj v tých najdrsnejších podmienkach. Niet preto divu, že ho často vídame hlavne na príslušníkoch ozbrojených síl a pravidelne sú spomínané ako tie najlepšie hodinky do apokalypsy.

6 NAJ: Hodinky do apokalypsy
2.4.2024 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Hodinky do apokalypsy

Okrem odolnosti proti všemožným nárazom a vodeodolnosti 200 metrov, ktorou sa môžu pochváliť všetky modely G-Shockov, ponúkajú Mudmastery aj odolnosť proti prachu a blatu a to hlavne vďaka špeciálnej konštrukcii trojitého tesnenia hriadelí tlačidiel, ktorá spoľahlivo zabraňuje prieniku nečistôt do vnútra hodiniek.

Mudmastery však spravidla ponúkajú aj výbornú funkčnú výbavu, ktorú oceníte pri najrôznejších drsných dobrodružstvách. Z početnej rodiny „Pánov Blata“ som vybral ako zástupcu model Casio G-Shock GG-B100 z roku 2019. Jedná sa o prvý model radu Mudmasterov využívajúci novej konštrukcie „Carbon Core Guard“ a karbón nájdeme aj na lunete tohto fešáka.

GG-B100 je zároveň prvým modelom Mudmasterov vybaveným Quad Senzorom, kedy teplotný senzor, kompas a tlakový senzor pre barometer a výškomer doplnil aj populárny krokomer.

Písmeno B v označení hodiniek tiež značí, že tento model je schopný komunikovať prostredníctvom aplikácie aj so smart telefónom. Notifikácie síce nevie, avšak môžete si v nej nastaviť napríklad presný čas, logovať svoju pozíciu v prírode, nájsť stratený mobil a robiť ďalšie rôzne nastavenia hodiniek.

V hodinkách však samozrejme nechýbajú ani stopky, odpočet, budíky a všetky ďalšie funkcie, na ktoré sme u G-Shockov zvyknutí. Vypichnúť musím pri tomto modeli aj možnosť nastaviť si menu hodiniek podľa svojich požiadaviek a veľké čelné tlačidlo osvetlenia, tak aby bolo čo najlepšie po ruke. Hodinky sú koncipované pre „chlapské“ zápästie a nejedná sa tak o žiadnych drobcov, ako napovedajú ich rozmery 55.4 x 51.3 x 19.3 milimetrov, ale vďaka karbónovej konštrukcii vážia iba 92 gramov.

Vzhľadom k cene necelých 400 eur však týmto Mudmasterom chýba solárne napájanie, aj tak však pri rozumnom využívaní všetkých funkcií ponúkajú solídnu výdrž batérie 2 roky.

G-Shock Mudmaster GG-B100 predstavený na Baselworldu 2019
24.5.2019 - Martin Koňařík
G-Shock Mudmaster GG-B100 predstavený na Baselworldu 2019

(3) Casio G-Shock GW-B5600

Retro stále frčí a tak v dnešnom výbere nesmie chýbať ani zástupca digitálok. A keď retro digitálky, tak pochopiteľne hranaté. V ponuke G-Shockov nájdeme viacero modelov dizajnovo vychádzajúcich z prvých DW-5000 a všetky sú niečím zaujímavé. Po úvahe som do dnešného článku však zvolil model Casio G-Shock GW-B5600 a to hneď z niekoľkých dôvodov.

Jednak svojim dizajnom priamo odkazujú na legendárny prvý model, ale zároveň ponúkajú najlepší pomer cena/výkon aký môžete u G-Shockov dostať. Za cenu štartujúcu na necelých 140 eurách ponúkajú totiž skutočne mnoho.

Odolnosť voči nárazom a vodeodolnosť vyrovnávajúca sa potápačským hodinkám zabalená v retro dizajne tu dopĺňa aj skvelá funkčná výbava. G-Shock klasiku v podobe stopiek, odpočtu a automatického dátumu tu naviac dopĺňa 5 alarmov, z toho jeden s opakovaním, 5 svetových časov alebo možnosť nastaviť si európsky formát dátumu a názvu dňa až v šiestich jazykoch.

Tough Solar - stručne a zrozumiteľne
27.1.2020 - Martin Koňařík
Tough Solar - stručne a zrozumiteľne

V móde stopiek, odpočtu a budíka je naviac stále viditeľný aktuálny čas, čo je veľmi praktické. GW-B5600 disponujú solárnym napájaním, takže odpadá nutnosť výmeny batérie a tiež sú vybavené prijímačom rádiového signálu presného času.

Poteší aj možnosť automatického osvetlenia pri náklone ruky, ktoré je naviac nastaviteľné na dobu dvoch, prípadne štyroch sekúnd.

Tento model je naviac schopný komunikovať so smart telefónom. Pomocou aplikácie G-Shock Connected tak zistíte aký je aktuálny stav batérie, v prípade že ste mimo efektívny dosah rádiového signálu možno nastaviť presný čas a aplikácia tiež uľahčí všemožné nastavenia hodiniek. Okrem toho si môžete uložiť pozíciu na mape a nastaviť až 5 pripomienok v integrovanom kalendári. Hodinky vám potom udalosť pripomenú blikaním červenej diódy a v obdĺžničku určenému pre zobrazenie dátumu vidíte uložený text pripomienky.

GW-B5600 sú naviac s rozmermi 48.9 mm x 42.8 mm x 13.4 mm kompaktné a dobre sedia aj na menšom zápästí a vypichnúť tiež musím resinový remienok (u niektorých variantov) namiesto obvyklého remienka zo živice. Je totiž nesmierne pohodlný a je to jedna z vecí, prečo GW-B5600 milujem.

G-Shock GW-B5600, legenda pokračuje
16.10.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GW-B5600, legenda pokračuje

(4) Casio G-Shock GBD-200

Aj keď je tento model hranatý, inšpirácia predchodcami tým v podstate končí. Sú to totiž G-Shocky novej generácie, a tak označenie retro tu určite nie je na mieste. Casio G-Shock GBD-200 sú určené hlavne športovcom, ktorí od hodiniek očakávajú aj trochu moderných technológií než len základné funkcie.

Majiteľovi v kombinácii s mobilným telefónom poskytnú detailný tréningový plán, prehľad o jeho výkonoch, pokročilé stopky s pamäťou až sto okruhov, meranie vzdialenosti a tak ďalej. Ponúkajú aj inteligentný akcelerometer, ktorý GBD-200 využívajú nielen pre krokomer, ale dokážu zobraziť aj aktuálnu rýchlosť. Inteligentný preto, že sa pomocou GPSky z vášho telefónu dokáže kalibrovať pre presnejšie meranie.

Výborne čitateľný LCD displej s technológiou MIP si pri tomto modeli môžete prispôsobiť podľa svojich požiadaviek a GBD-200 po prepojení s telefónom ponúknu dokonca aj notifikácie! Napriek tomu všetkému sa však nedajú označiť ako „smartwatche“, ale iba ako inteligentnejšie G-Shocky.

Casio G-Shock GBD-200 recenzia – Na hrane inteligencie
5.10.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-200 recenzia – Na hrane inteligencie

Senzor srdečného tepu a ďalšie vychytávky smart hodiniek by ste totiž hľadali márne. Na druhej strane nepotrebujú oproti smartwatchom barličku v podobe nabíjačky a aj keď nemajú solárne dobíjanie, zabudovaná batéria vydrží 2 roky prevádzky. Na ruke sú príjemné vďaka mäkkému remienku z uretanu, rozmerom 49.4 x 45.9 x 15 milimetrov a váhe iba 58 gramov.

Poteší aj veľké čelné tlačidlo osvetlenia, rozumná cena ľahko pod 200 eur a pre zaujímavosť aj uvediem, že ich občas môžete vidieť napríklad na zápästí UFC šampióna Cyrila Ganeho, ktorý si ich obľúbil.

Cyrile Gane je milovníkem G-Shocků obecně. Kromě GBD-200 nosí i GX-56, GBD-H1000, DW-5600 či DW-6900.Cyrile Gane je milovníkom G-Shockov všeobecne. Okrem GBD-200 nosí aj GX-56, GBD-H1000, DW-5600 či DW-6900.

(5) Casio G-Shock GA-100

Model Casio G-Shock GA-100 uzrel svetlo sveta už pred dvanástimi rokmi a od tej doby patrí medzi jedny z najpopulárnejších G-Shockov. Historicky sa dokonca jedná o celosvetovo druhý najpredávanejší model týchto odolných hodiniek, a tak niet divu, že sa s ním Casio ešte nerozlúčilo.

Ide o jeden z prvých oversized, teda nadštandardne veľkých modelov, ktoré naštartovali popularitu G-Shockov. Hodinky sú veľké 55 × 51.2 × 16.9 mm, ale ich rozmery určite nie sú jediným dôvodom, prečo sú dodnes tak obľúbené. Svoj podiel na tom nepochybne má priaznivá cenovka pod 150 eur, ale aj dynamický a zároveň nestarnúci dizajn ciferníka, ktorému kraľujú symetricky delené displeje.

G-Shock GA-100 a GA-110. Šesť funkcií, o ktorých ste nevedeli.
4.1.2019 - Martin Koňařík
G-Shock GA-100 a GA-110. Šesť funkcií, o ktorých ste nevedeli.

Tento originálny vzhľad má na svedomí samotný šéfdizajnér divízie G-Shock Ryusuke Moriai, z ktorého pera pochádzajú aj nemenej populárne modely GA-110 a GA-120. Funkčne sa okrem tradičných stopiek, odpočtu, alarmu a automatického kalendára môže pochváliť aj tachymetrom a zvýšenou odolnosťou voči magnetizmu.

Majú však aj svoje muchy a tým je chýbajúca luminiscencia ručičiek a el. osvetlenia len ciferníka, nie však displejov. Avšak tomuto modelu, kde ide hlavne o dizajn, to môžeme odpustiť. Pokiaľ teda máte radi netradičný a nadčasový vzhľad, potom by GA-100 na vašom zozname rozhodne nemali chýbať.

G-Shock GA-100 recenzia. Po roku 2010 totálny hit. Ale čo teraz?
6.6.2019 - Martin Koňařík
G-Shock GA-100 recenzia. Po roku 2010 totálny hit. Ale čo teraz?

(6) Casio G-Shock MTG-B2000

A na záver tu máme niečo pre fajnšmekrov. Zatiaľ najnovší čisto analógový model Casio G-Shock MTG-B2000 prémiového podradu MT-G očaruje nielen svojim osobitým dizajnom, ale aj kvalitou spracovania a použitými materiálmi. Sú vyrábané na výrobnej linke v Yamagate, a môžu sa tak pochváliť puncom exkluzivity „made in Japan“.

Do rodiny MT-G, ktorá vyniká nad ostatnými G-Shockmi aj zvýšenou odolnosťou proti vibráciám a odstredivým silám, prinášajú „Dvojtisícovky“ novú konštrukciu karbónového monokoku, chrániaceho strojček hodiniek. Monokok je ukrytý vo vnútri kovového tela, do ktorého je skrutkami uchytená separátna dvanásťstranná luneta.

Vďaka tomuto riešeniu sú hodinky znateľne ľahšie než predchodca (vážia 156 gramov s náramkom a 127 vo verzii s remienkom), ale aj s rozmermi 55.1 x 51 x 15.9 milimetrov nepatrne menšie. Ide tiež o prvý model MT-G, u ktorého nájdeme tri nezávislé dvojcievkové motory, zaisťujúce nezávislý pohyb ručičiek.

MTG-B2000 sa oproti štandardnému minerálnemu sklíčku, ktoré nájdeme u drvivej väčšiny G-Shockov, môže pochváliť zafírom s antireflexnou vrstvou, takže perfektná čitateľnosť je vždy zaručená. Ručičky majú naviac svietiaci náter Neobrite a samozrejme nechýba ani výkonné podsvietenie.

Z funkcií menujme tradičné stopky, odpočet, alarm, automatický kalendár či druhý (svetový) čas. Pri tomto prémiovom modeli nesmie chýbať ani solárne napájanie, synchronizácia presného času pomocou rádiového signálu (Multiband 6) a novinkou je aj možnosť prepojenia so smart telefónom. Prémiová je však aj cena štartujúca na 1000 euro.

Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi
13.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“
20.11.2019 - Radim Krčmář
Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku