» Blog » Garmin

6 NAJ: Smart hodinky Garmin pre športovcov

Tagy: Výber najlepších | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 1.11.2022 | 8 MIN

Čo je dôležité pre smart športové hodinky a aké sú tie najlepšie Garminy na šport? Na to sa dnes pozrieme.

Čo je treba pri športových smart hodinkách?

Dlhá výdrž batérie. Asi nie je dôležitejšieho parametra. Čím viac trénujete, tým viac to žerie baterku. GPS je naozaj náročná a pokiaľ si kúpite smart hodinky s dvojdennou výdržou batérie, tak po vašej športovej aktivite ich dosť možno môžete ísť rovno nabiť.

Ovládanie tlačidlami. Skúšali ste niekedy prechádzať po dotykovom displeji mokrou rukou? Moc to nejde, že? Alebo v rukaviciach? Pokiaľ nie sú vodivé, bez šance.

Spoľahlivosť a presnosť. Či už je to z hľadiska odolnosti alebo presnosti. Na športové hodinky sa musíte spoľahnúť, že vydržia nejaký ten pád a majú presné meranie.

Kompatibilita s externými snímačmi. Garminy našťastie majú podporu externých snímačov dobrú v rámci všetkých modelov, ale tie mestské nepodporujú niektoré naozaj podrobné funkcie (ako napríklad dynamika behu).

Prečo niektoré modely od Garminu na šport nie sú vhodné?

Keď si vezmeme ako príklad napríklad typického mešťana – rad Venu. Tieto modely majú dotykový displej. Pokiaľ teda bude pršať alebo budete spotení, hodinky pre vás budú neovládateľné.

Tieto mestské modely nie sú tak dobre kompatibilné s externými snímačmi od Garminu. Pokiaľ si teda kúpite hrudný pás, ktorý zvláda aj metriky dynamiky behu (vertikálnu osciláciu, DKZ ai.), tieto funkcie proste nebudete mať zahrnuté v štatistike aktivity.

Tieto modely nemajú ani toľko funkcií, ktoré využijete v tréningu. Žiadne nočné meranie VST, žiadny stav tréningu, tréningové zaťaženie alebo denné tréningové doporučenie.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Ale my v našom výbere máme presne také, ktoré sú na tréning perfektné.

1. Garmin Forerunner 255 – Šampión stredne ťažkej váhy

Keby som si smart športové hodinky vyberal ja a dal by som si budget okolo 400 eur, vždy siahnem po Forerunneri 255.

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

V pomere cena / výkon teraz súčasne niet na trhu lepšieho modelu od Garminu (ak vôbec). Keby som tento model mal vyzdvihnúť, rozhodne musím spomenúť...

14dennú výdrž batérie a až 30 hodín pri aktívnej GPS. Výdrž batérie, s ktorou zvládnete celého Iron Mana a aj keby ste trénovali každý deň, hodinky by mali zvládnuť aspoň ten týždeň.

Hoci výrobca udáva výdrž batérie napr. 14 dní, je veľa faktorov, ktoré môžu túto dobu skrátiť. Pokiaľ každý deň hodinu trénujete, môže sa doba skrátiť aj na polovicu. Ak máte nastavené automatické meranie pulzným oxymetrom alebo napríklad číselník, ktorý sa každú sekundu aktualizuje, môže sa doba ešte skrátiť.

Pokročilé tréningové funkcie. Garmin 255 je presne na tom prelome, kedy nemá topografické mapy, ale má všetky tréningové funkcie, ktoré nájdeme aj v tých najvyšších modeloch ako je stav tréningu, tréningové zaťaženie či meranie variability srdečného tepu.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Navigácia po krivke. Ako som písal, FR 255 síce nemajú mapové podklady, ale majú tzv. navigáciu po slepej mape. Berú teda do úvahy odbočky, vzdialenosť do cieľa, ale nevykreslia vám farbu ciest, prírodné prvky, vrstevnice alebo napríklad názvy ulíc.

Názor kolegu Mateja: Forerunner 255 je jeden z mojich najobľúbenejších modelov v celej škále hodiniek Garmin. Kombinuje až neskutočnú výdrž batérie v pomere so skvelými funkciami a ideálnu veľkosť pre takmer každú ruku. Najlepšie športové hodinky strednej triedy.

Ďalší parameter, ktorý hrá do karát celému radu Forerunner je ich plastové spracovanie. Plast nepatrí medzi najodolnejšie materiály, ale rozhodne ho môžeme zaradiť medzi tie najľahšie. Vďaka tomu sú vhodné pre bežcov, ktorým ťažké hodinky môžu prekážať ako pri preteku, tak napríklad pri spánku.

2. Garmin Fenix 7 – Všetko alebo ni... Všetko

All-in – To je Fenix 7. Jedná sa o absolútny bestseller medzi Garminom hneď z niekoľkých dôvodov.

Najdlhšia výdrž batérie v pomere k funkčnej výbave. Keďže je Fenix 7 high-end model, má úplne každú funkciu, ktorú kedy Garmin naprogramoval. Zároveň ale všetky tieto funkcie dokáže poháňať niekoľko týždňov.

Najmenšia veľkosť to dotiahne až na 14 dní, stredná na 22 dní a Fenix 7X dokonca 37 dní. Pri aktívnej GPS dokáže najobľúbenejší model (7X) fungovať až 122 hodín. Proste neuveriteľné.

Naozaj odolné spracovanie. Vďaka vodeodolnosti 100M môžete robiť aj vodné športy a vďaka splnenému vojenskému štandardu odolnosti sa hodinky nezľaknú prachu, vibrácií, ale ani nárazov. Samozrejme nie sú nesmrteľné, ale pravdepodobne toho vydržia omnoho viac než bežné smart hodinky.

Odolné spracovanie je spojené s kovovými prvkami, ktoré paradoxne pridávajú dosť športovej elegancie. Preto po Fenixoch často siahnu nielen športovci, ale napríklad aj businessmani alebo úplne normálny smrteľníci. :)

Topografické mapy. Fenix 7 je jeden z mála modelov, ktorý má mapy. Turistické, golfové aj lyžiarske. K tomu sa viaže aj plnohodnotná navigácia, ktorá sa hodí ako do mesta, tak do prírody.

All-in. Čo tým myslím? Fenix 7 má skutočne všetky športové a smart funkcie, ktoré potrebuje rekreačný, ale aj profesionálny športovec. Pokiaľ pominieme naozaj špecifické funkcie, ktoré majú modely pre konkrétne športy, tak Fenix 7 má všetko.

Smart hodinky Garmin pre konkrétne športy
29.9.2022 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky Garmin pre konkrétne športy

Z modelu Fenix 7 potom vychádza niekoľko modelov, ktoré sú si dosť podobné. Tactix 7 je kompletne rovnaký, ale má niektoré vojenské funkcie naviac a pravdu povediac... Trochu lepší dizajn.

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Podobne na tom je aj Garmin Enduro 2, ktorý je postavený pre športovca, ktorý sa účastní extrémne dlhých pretekov. Preto má ešte predĺženú výdrž batérie.

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

A potom tu máme Garmin Epix 2, ktorý je úplne rovnaký ako stredná veľkosť Fenixu 7, ale má AMOLED displej. Je to o dosť sýtejší displej, ktorý je vhodný pre ľudí so zhoršeným zrakom.

Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval
19.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval

3. Garmin Forerunner 955 – To najlepšie pre bežca

Najlepší kúsok pre bežca, ale nielen pre neho. To je Forerunner 955.

Výbavou je na tom dosť podobne ako Fenix 7, ale vyrába sa v o niečo "aerodynamickejšom" plastovom puzdre. Bežci, cyklisti, plavci, triatlonisti... Viacmenej všetci vytrvalostní športovci šetria váhu, čo najviac to len ide. Preto sú všetky Forerunnery z plastu.

Váha. Garmin sa u všetkých Forerunnerov snaží zmestiť do 50 gramov. Forerunnery 955 sú tie najťažšie z celého radu a dostali váhu trochu nad rámec – 53 gramov. Aj tak ale hodinky na ruke vôbec neprekážajú, držia ako prilepené a ušetríte niekoľko desiatok gramov oproti kovovým modelom.

437,00 € skladom

Cena. Nebudem vám mazať med okolo úst. Väčšinou si niekto kúpi Forerunnery 955 hlavne kvôli tomu, že sú podstatne lacnejšie než Fenixy 7 hoci majú skoro rovnakú funkčnú výbavu.

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

Z funkčnej výbavy by som vypichol všetky tréningové funkcie ako stav tréningu, variability srdečného tepu, regenerácie alebo topografické mapy, hudobný prehrávač a bezkontaktné platenie.

429,00 € (doručíme do 9.4.)

Výdrž batérie. Základný model to dotiahne na 15 dní, solárna verzia to dokáže predĺžiť až na 20. Čo sa týka GPS, dostávate sa až na 42 hodín (49 hod. so solárom).

4. Garmin Forerunner 55 –To najlepšie do 200 eur

Najlacnejší z tohto výberu je Forerunner 55, u ktorého je hlavné lákadlo úplne jasné.

Cena. Dôvodov pre kúpu Forerunneru 55 v skutočnosti nie je veľa. Má obmedzené funkcie, okrem notifikácií tento model nemá asi žiadne smart funkcie, ale proste si ho môžete kúpiť za necelé dve zelené eurobankovky. A takých Garminov moc nie je.

170,00 € skladom

Výdrž batérie. Keď pominieme cenu, Forerunner 55 vydrží v režime "smart" (úvodzovky sú schválne) hodiniek až 2 týždne. To je dosť... Dosť slušné.

170,00 € skladom

Pravdu povediac už ďalšie argumenty pre kúpu Forerunneru 55 nemám. Má obmedzenú športovú výbavu. Nemá totiž stav tréningu, tréningové zaťaženie a ďalšie pokročilé funkcie. Má obmedzenú aj tú smart, pretože nemá bezkontaktné platenie a hudobný prehrávač. Ale... Stojí dosť málo peňazí a na zmeranie trasy a tepovky bohato stačí. A zvládne to aj dosť presne.

5. Garmin Instinct 2 – Skús ma rozbiť

Keby nejaký Garmin bol Rambo, je to Instinct 2. Spĺňajú vojenský štandard, majú vojenský vzhľad (dokonca aj nejaké vojenské funkcie) a zapustené sklíčko, aby nedošlo k poškriabaniu či prasknutiu. Taký G-Shock medzi smart hodinkami.

Je až prekvapujúce, ako veľmi sa tento rad, ktorý je koncipovaný pre vojakov, hodí pre športovca. Do druhej generácie sa totiž pridal stav tréningu, tréningové zaťaženie či denné tréningové doporučenie, ktoré do tej doby bolo iba v rade Forerunner a tých najvyšších radoch od Garminu.

V kombinácii s ich odolnosťou sú vhodné pre outdoorových nadšencov, zjazd na bicykli, lyžiach... Proste na akýkoľvek šport, kde hrozí pád. Pokiaľ patríte medzi nešikovných, tak na akýkoľvek šport.

Naviac Garmin pridal aj verzie v "letných" farbách, ktoré sú za mňa dosť cool.

Výdrž batérie. Viete, ako dlho vydrží solárna verzia v režime smartwatchu, pokiaľ ju budete neustále vystavovať svetlu? Neobmedzene. Áno, sú to prvé Garminy, ktoré (teoreticky) vydržia bežať stále. Pokiaľ ich ale (teoreticky) nebudete vystavovať svetlu, aj tak vydržia až 28 dní. S aktívnou GPS až 48 hodín. Krása, že?

Kontrastný displej. Málokto si to uvedomuje, ale ten monochromatický displej je absolútna bomba. Jedná sa o najkontrastnejší displej z radov Garminu. Síce pôsobí trochu archaicky, ale keď možno jazdíte na bicykli, horšie vidíte alebo len proste chcete čitateľné hodinky, Instinct je ideálny.

6. Garmin Epix 2 – Tak trochu iný Fenix

Niekto by sa mohol diviť, prečo je v zozname Epix 2, keď už tu je Fenix 7. A niekto sa možno čuduje, prečo by sa niekto mohol diviť. Pretože sú na tom funkčne úplne rovnako. S jediným rozdielom... Epix 2 používa sýty a kontrastný AMOLED displej.

Okrem toho, že to do mesta vyzerá trochu lepšie, má to jeden opodstatnený dôvod, prečo to je dôležité pre športovca. A tým je čitateľnosť. Niektorí majú s čitateľnosťou transflektívnych LCD displejov problémy, pretože je to také mdlejšie a splýva to do jedného. Displej na Epixe má bližšie skôr k displeju, ktorý máte na telefóne.

Srovnání displejů. Tady to nejde až tak vidět, ale naživo opravdu uvidíte rozdíl.Porovnanie displejov. Tu to nie je až tak vidieť, ale naživo naozaj uvidíte rozdiel.

Inak spĺňa všetky parametre ako Fenix 7. Je to proste all-in. Kompletná smart aj športová výbava od Garminu. Topografické mapy, hudobný prehrávač, bezkontaktné platenie, všetky info o tréningu. Proste fullhouse funkcií.

Technológia AMOLED je (alebo skôr bola) spojená s krátkou výdržou batérie. Tak počúvajte.

16 dní v režime smartwatch, 42 hodín s aktívnou GPS a 20 hodín pri najpresnejšom nastavení GPS.

To mi neznie ako krátka výdrž. Skôr naopak.

Táto šestica je vhodná pre snáď akýkoľvek šport. Teraz hádžem loptičku vám. Rozhodnutie je na vás.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku