VYBRALI SME 6 NAJ: Hodinky do apokalypsy

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Klasické | Vojenské

Agáta Vřeská | 2.4.2024 | 8 MIN | 2x komentár

Nezáleží na tom, čo príde. Ide o to, aby ste si vybrali hodinky, ktoré prežijú čokoľvek. Z pánskych hodiniek sme vybrali šesť, ktorým by neublížila ani novodobá biblická potopa či iný náhly sci-fi scenár.

1) Casio G-Shock Mudmaster GG-B100

Ak by som mal vypáliť jedny z najlepších outdoorových hodiniek s praktickými funkciami, nekompromisne odolné, s najlepším možným pomerom cena/výkon a zároveň skvele vyzerajúce, boli by to hodinky Mudmaster GG-B100. Má svoje chyby, ale určite nič, čo by neodrážalo cenovku.

Ako už z názvu vyplýva, ide o hodinky odolné voči blatu, prachu a samozrejme vode a sú to hodinky G-Shock, takže sú odolné voči nárazom. Sú to skutočne hodinky do terénu. Dosť možno aj na spomínanú apokalypsu. Ale svoje využitie nájdu aj tu a teraz.

Moderný aspekt im dodáva pripojenie cez Bluetooth, vďaka ktorému sa môžu pripojiť k aplikácii v telefóne. V aplikácii si môžete nastaviť všetky funkcie. Hodinky potom z telefónu preberú presný čas, ale aj súradnice miesta, ktoré si potrebujete zapamätať. Hodinky uložia bod do pamäte, z ktorej možno určiť vzdialenosť a smer k uloženej polohe. A to je len jeden príklad za všetky.

Ale hodinky Mudmasters sú v hre najmä preto, že majú veľa užitočných senzorov, ktoré sa zaobídu bez smartfónu. Predovšetkým magnetický kompas, teplomer, ktorý dokáže merať okolitú teplotu v rozmedzí od -10 do +60 stupňov Celzia, a výškomer, takže pomocou zabudovaného snímača snímajú okolitý tlak a na základe toho dokážu vyhodnotiť nadmorskú výšku.

SÚBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100
12.5.2023 - Agáta Vřeská
SÚBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100

Výškomer je prepojený aj s barometrom, čo je užitočné v teréne na zisťovanie zmien počasia, kde môžete na displeji vidieť aj graf zmien tlaku. Keď napríklad klesne, môžete odhadnúť, že bude pršať. Hodiť sa môže aj krokomer, a to nielen na zistenie, koľko denne prejdete...

G-Shock Mudmaster GG-B100 predstavený na Baselworldu 2019
24.5.2019 - Martin Koňařík
G-Shock Mudmaster GG-B100 predstavený na Baselworldu 2019

S ohľadom na individuálne potreby by každý pravdepodobne vyzdvihol iné výhody GG-B100. Niekto ocení svetový čas, automatický kalendár, budíky alebo stopky. Iným sa páči, že na displeji môžu vidieť čas východu a západu slnka. A pre niektorých bude hlavné to, že majú k dispozícii intuitívne ovládanie, a to aj napriek bohatému balíku funkcií.

Varianta Mudmaster GG-B100-1AER.

Čierna verzia remienka hodiniek Mudmaster GG-B100-1AER.

Ako hodinkám na apokalypsu sa dajú vyčítať tri veci. Absencia solária, kde batéria vydrží približne dva roky. Osvetlenie, keďže LED diódy svietia maximálne tri sekundy a nastavenie akýchkoľvek funkcií v úplnej tme môže byť problém. A synchronizácia iba cez Bluetooth oproti RC. Takže dúfajme, že nakoniec budete mať so sebou čelovku a vo vrecku náhradnú CR2025. Ale inak sú perfektné.

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Automatické prepojenie s telefónom na aktualizáciu času je perfektné, nehovoriac o tom, že mne osobne príde lepšie nastavovať čokoľvek na telefóne cez aplikáciu. Skutočne vysoká odolnosť je skvelá a človek sa nemusí báť, že by sa občas poškriabal o stenu, dvere alebo čokoľvek iné. Čo sa týka veľkosti, hoci ide o väčšie hodinky z radu G-Shock, netreba sa obávať, hodinky sa hodia na menšie ruky a sú ľahké. Peter T., 16.4.2021, zobraziť ďalšie recenzie.

Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“
20.11.2019 - Radim Krčmář
Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“

Casio G-Shock GW-9400 recenzia – Rangeman zvládne všetko
28.4.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GW-9400 recenzia – Rangeman zvládne všetko

2) Luminox Bear Grylls Survival Land

Bolo by ťažké prehliadnuť hodinky, ktoré preslávil sám majster prežitia Bear Grylls. A vyrába ich švajčiarska spoločnosť Luminox.

Pre Luminox sú skutočne kľúčovými predajnými artiklami dve veci – uhlík a trícium. Vďaka uhlíkovému telu sú hodinky fantasticky ľahké. Ako naozaj, naozaj ľahké. A zároveň je zbytočne odolné. A to viac ako bežné oceľové hodinky. Viac o tom už Jarda napísal vo svojom článku o značke:

LUMINOX „Every Second Counts“ alebo robustné svetlušky
10.11.2021 - Jaroslav Holeš
LUMINOX „Every Second Counts“ alebo robustné svetlušky

Trícium je výhra v noci. Rádioaktívny prvok nepotrebuje žiadny zdroj svetla, aby bolo možné čítať čas aj v absolútnej tme. Nespotrebováva batérie, nemusíte ich vystavovať svetlu, aby kapsule v noci svietili. A to sa hodí nielen pri apokalypse. Túto funkciu oceníte aj o druhej ráno, keď budú ležať na nočnom stolíku...

Veď odolné a spoľahlivé hodinky s tríciovým osvetlením vyrába Luminox v celom svojom sortimente. Je to jednoducho to, čo robí. Len to nedokážu masovo predávať. A je to škoda, pretože napríklad vybraný model Luminox XB.3797.KM je vtipný prístroj na prežitie. Alebo len tak na nosenie v poľných podmienkach. Napríklad na záhrade.

Nemajú žiadne super funkcie ani senzory, možno dokonca vyzerajú príliš obyčajne vzhľadom na cenu. Ale mám k nim plnú dôveru. A nie preto, že ich odporúča Bear Grylls. Je to na základe skúseností zákazníkov a povesti spoločnosti Luminox, ktorá svoje hodinky dodáva aj vojenským jednotkám.

Luminox Sea XS.3001 recenzia – Hodinky vojakov Navy SEALs
1.11.2021 - Eliška Měrková
Luminox Sea XS.3001 recenzia – Hodinky vojakov Navy SEALs

Aha, a všimli ste si remienok? Je čiastočne upletený z pevnej padákovej šnúry. A jeho prípadné použitie je na vás. Kolega, ktorý sa kolekcii Luminox Bear Grylls venoval podrobnejšie, mal aj pomerne morbídny návrh...

Luminox Bear Grylls: Hodinky (nielen) pre majstrov prežitia
18.1.2021 - Bohumil Vopršal
Luminox Bear Grylls: Hodinky (nielen) pre majstrov prežitia

Extra TIP: Ak neveríte, že akékoľvek elektronické hodinky budú funkčným spoločníkom počas apokalypsy, určite si pozrite mechanické hodinky, ktoré nepotrebujú ani napájanie svetlom, ani výmenu batérií, ale budú fungovať ďalej. Hodinky Luminox Master Carbon Seal Automatic sú dokonalým príkladom takýchto hodiniek.

(3) Casio ProTrek PRW-6900

Keď ide o outdoorové hodinky, nejde len o to, aby ste prežili katastrofu. Oveľa relevantnejší je pravdepodobne nejaký výlet, víkend v horách alebo kempovanie.

Spoločnosť Casio prišla na prelome rokov 2022/2023 s modelom Protrek PRW-6900, ktorý je doslova inšpirovaný Bushcraftingom, umením prežiť v prírode len so základnou výbavou.

499,00 € (doručíme do 10.5.)

Nielen dizajnom (ručička subciferníka má tvar rustikálneho noža, štruktúra ciferníka odkazuje na holandskú pec a celkový skosený tvar je "akoby vyrezaný sekerou",...), ale aj funkciami.

V teréne oceníte základné senzory, ako je kompas, barometer alebo teplomer. Tie sa potom dajú ovládať buď tlačidlami, alebo pomocou skrutkovacej elektronickej korunky. V tme sa hodí luminiscencia, a ak by to nestačilo, hodinky majú LED osvetlenie.

Nemusíte sa obávať ani vybitia batérie, pretože je napájaná svetlom. Čas je navyše synchronizovaný pomocou rádiového signálu. A hneď tak ho neutopíte, pretože je vodotesný do 100 metrov, takže brodenie riekou a silnú búrku zvládne pravdepodobne lepšie ako vy.

Protrek PRW-6900 s hnědým řemínkem s ochranou proti létajícím jiskrám.

Protrek PRW-6900 s hnedým remienkom s ochranou proti preletu iskier.

Zaujímavosťou modelu PRW-6900 je aj jeho odlišný dizajn. A tiež materiálmi. Puzdro je zo syntetickej živice, ale je obohatené o podiel biomasy pre ekologickejší smer. Aj remienky sú buď z ekologickej živice, alebo zo syntetickej kože, ale s úpravou na odolnosť proti odletujúcim iskrám.

Skrátka, zdá sa, že ProTreks priam volajú po outdoorovom dobrodružstve.

Casio Protrek PRW-6900 Review - Vonkajšia elegancia
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 Review - Vonkajšia elegancia

4) Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000

Mudmaster GWG-2000 sú špičkovým odolným náradím Master of G. Od hodiniek do terénu si pravdepodobne nemôžete želať viac. Všetko, čo chýbalo benjamínkovi GG-B100, tieto Mudmastery majú.

V prvom rade sú to funkcie ako synchronizácia času prostredníctvom rádiového signálu, a to zo všetkých kľúčových vysielačov (Multiband 6). Nie je síce taká rýchla ako modernejšie Bluetooth, ale je ideálna na prípady, keď sa nechcete alebo nemôžete spoľahnúť na telefón.

Multi Band 6 - stručne a zrozumiteľne
6.3.2020 - Martin Koňařík
Multi Band 6 - stručne a zrozumiteľne

Samozrejmosťou je tu funkcia Tough Solar, teda solárne dobíjanie. Životnosť batérie sa zvyčajne pohybuje okolo desiatich rokov, čo je päťnásobok bežnej životnosti batérie. Ak nastane apokalypsa v štýle Matrixu, bude to smola...

Mastery majú povestnú odolnosť voči účinkom nárazu, ktorú zvyšuje αGel, ktorý odolnosť výrazne zvyšuje. Prach, voda alebo blato nepredstavujú pre hodinky prakticky žiadny problém. A hodiť sa môže aj odolnosť voči vibráciám.

Práve vďaka tejto odolnosti sa hodinky Mudmaster stali štandardnou súčasťou výbavy amerických hasičských parných jednotiek, takzvaných amerických Smokejumpers. Tieto jednotky sú vysadzované na odľahlých miestach na hasenie požiarov, výrub stromov a kopanie požiarnych priekop.

Dvojtisícovky sú teda prvou generáciou, ktorá má kovovú lunetu s chráničmi vyrobenými z "kovaného" karbónu, zmesi úlomkov živice vystuženej uhlíkovými vláknami. Uhlík sa potom dostal aj do samotného puzdra hodiniek, vďaka čomu je táto generácia ešte odolnejšia, ale zároveň ľahšia.

Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi
13.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi

5) Ball Engineer Hydrocarbon Automatic AEROGMT II

Samozrejme, je tu šanca, že v tomto hypotetickom svete, ktorý prešiel nejakou katastrofou, nebude k dispozícii ani batéria do hodiniek, nieto ešte solárna batéria. Práve v tom majú strojčeky výhodu – pri troche šťastia nebudú potrebovať nič na to, aby fungovali a spoľahlivo ukazovali čas.

Musíte si však vybrať odolné mechanické hodinky. Napríklad potápačské alebo, ako ja, Bally. Hodinky Ball Engineer Hydrocarbon sú na pohľad robustné, ale pravdepodobne vás presvedčia ich špecifikácie. Predovšetkým je odolný voči nárazom do 7500 Gs. Mal by teda vydržať pád z výšky približne 1,5 metra bez toho, aby sa poškodil. Jeho výhodou je aj odolnosť voči magnetizmu a vodotesnosť do 100 metrov a predovšetkým patentovaný systém ochrany korunky.

Puzdro je z masívnej ocele (s priemerom 42 mm) a zafírové sklíčko má hrúbku 3,2 mm, aby odolalo nielen poškriabaniu, ale aj rozbitiu. Medzi kľúčové aspekty hodiniek Ball však patrí tríciová luminiscencia, ktorá na svietenie nepotrebuje žiadny iný zdroj. Čo sa vždy hodí.

Vnútri sa potom nachádza automatický strojček založený na osvedčenom ETA 2893-2, ktorý prešiel úpravami spoločnosti Ball a má certifikát COSC.

Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?
21.3.2024 - Eduard Tomas
Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?

Myslím si, že tieto Guľôčky vydržia bez problémov. A to nielen v postapokalyptickom svete, ale aj v našom vlastnom, každodennom svete a v drsných spodných prúdoch, v ktorých ich skúsite otestovať.

Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších
25.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších

História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak
10.3.2021 - Agáta Vřeská
História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak

6) Casio G-Shock Original GXW-56

Jedinečný vzhľad a veľkosť. Kráľovská prezývka a odolnosť hodná týchto štyroch kráľovských písmen. V porovnaní s kolekciou Master of G nemajú špičkovú výbavu snímačov, vlastne prakticky žiadnu, ale môžete ich získať za minimálne polovičnú cenu. A ak bude vašim hlavným kritériom odolnosť, hodinky G-Shock GXW-56 King sú tou správnou voľbou.

Hodinky X sa začali nazývať "King" práve preto, že boli mimoriadne odolné. Strojček bol uložený v špeciálnom αGele, ktorý je ďalšou ochrannou vrstvou k už aj tak dosť odolnej konštrukcii puzdra. Absorpciu nárazov potom ešte dopĺňa odolnosť voči prachu a blatu. Keď ich vidíte naživo, jednoducho viete, že tieto obrovské digitálne fotoaparáty vydržia veľa drsného zaobchádzania.

Okrem toho ich však fanúšikovia milujú aj pre niekoľko ďalších skvelých vecí, ako je plne automatické podsvietenie, ako aj klasický balík G-Shock – 5 budíkov vrátane 1 snooze, stopky, odpočítavací časovač, automatický kalendár, 200 m vodotesnosť. Hodinky Kingy, vylepšené o rádiovú synchronizáciu a solárne napájanie, sú poslednými z našej šestice hodiniek, ktoré prežili.

Černá varianta Kingů GXW-56BB-1ER

Čierny variant hodiniek King GXW-56BB-1ER

Tak čo, ste pripravení na to, čo príde?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Jakubpred 29 dňami, reagovať
Super članok, pekný vyber. Čo by ste odporúčili so vstavanou GPS, kedže apokalypsu tu zatiaľ nemáme?
Matěj Urbaczkapred 28 dňami
Zdravím, pokud byste chtěl odolné hodinky s vestavěnou GPS, doporučuji se mrknout na Garmin Fenix 7X PRO anebo třeba levnější Garmin Instinct 2X.:-)

Hodinky zmienené v článku