» Blog » Garmin

6 NAJ: Smart hodinky Garmin s najdlhšou výdržou batérie

Tagy: Výber najlepších | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 4.11.2022 | 7 MIN | 1x komentár

U Garminu sa meria batéria v režime GPS na desiatky hodín a v režime smart hodiniek dokonca na mesiace. Preto sme sa rozhodli urobiť výber 6 hodiniek s najdlhšou výdržou batérie od tejto značky.

Hneď na začiatok si povieme, ktoré modely budem dnes spomínať od najvyššej výdrže po tú najnižšiu. A hneď na začiatok prikladám tabuľku s papierovou výdržou hodiniek vo všetkých podstatných režimoch.

Enduro 2
Fenix 7X
Instinct 2 Solar Epix 2 Forerunner 955 / 955 Solar Forerunner 255
Režim smart hodiniek
34 dní / 46 dní solar
28 dní / 37 dní solar
24 dní / 54 dní solar 16 dní / 6 dní Always on 15 dní / 20 dní solar 14 dní
Režim s úsporou batérie 111 dní / 550 dní 90 dní / 1+ rok 65 dní / neobmedzené 21 dní X X
GPS
110 h / 150 h solar
89 h / 122 h solar
70 h / 370 h
42 h / 30 h Always on 42 h / 49 h solar 30 h
GPS + všetky satelitné systémy + viac pásiem
68 h / 81 h solar
36 h / 41 h solar
X 20 h / 15 h Always on 20 h / 22 h solar 16 h
GPS + všetky satelitné systémy 78 h / 96 h 63 h / 77 h X 32 hod / 24 Always on 31 h / 34 h 25 h
Expedičný režim 77 dní / 122 dní 62 dní / 139 dní 32 dní / neobmedzené 14 dní X
X

Na čo sa zamerať a čo je najväčší žrút batérie?

Tri najhlavnejšie body, ktoré najviac ovplyvňujú baterku sú:

  • Typ displeja
  • Podsvietenie
  • Nastavenie hodiniek a práca s nimi

Najčastejšie sa stretávame s troma typmi displejov smart hodiniek: Transflektívny MIP displej, AMOLED displej a Monochromatický transflektívny MIP displej. Výhodou transflektívneho displeja je jeho trvalé svietenie a to síce na úkor vykreslenia a farebnosti, ale oplatí to dlhšou výdržou batérie. Displeje bývajú farebné, ale farby sú trošku bledšie než napríklad na AMOLEDE.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Skratka MIP znamená Memory In Pixel – v základe to znamená, že si displej pamätá pixely, ktoré zobrazuje a mení len tie, ktoré meniť musí. Tým, neuveriteľne šetrí energiu a preto tieto displeje vídame vo veľa veciach napájaných batériami (lekárske prístroje, nositeľná elektronika...). Celkovo sa u transflektívnych displejov dostávame na vysoké hodnoty výdrže batérie.

Pokiaľ k slovu transflektívny MIP pridáme ešte slovo "monochromatický", dovolím si povedať, že dostávame ten najúspornejší displej na svete. Monochromatické displeje sú totiž čiernobiele a majú rovnaké vlastnosti ako transflektívny MIP

AMOLED displej by sa dal považovať za modernejší výstrelok. Je totiž mnohokrát viac prekreslenejší a farebnejší. Skúste si predstaviť displej telefónu a AMOLED na hodinkách bude vyzerať takmer rovnako. Táto technológia má miernu nevýhodu v tom, že zhasína úplne do čierna a nie je na ňom teda vidieť čas, ani nič iné. K batérii tiež nie je zrovna šetrná, a tak sa často používa na mestských typoch hodiniek, kde sa ráta s častejším nabíjaním.

No a teraz už je rýchly rozcestník pre hodinky, na ktoré sa dnes mrkneme:

Enduro 2 – Hodinky s najdlhšou výdržou od Garminu

Hodinky od Garminu, ktoré sa na výdrž priamo zameriavajú a majú to aj v názve. Enduro 2 (Endurance), je model pre všetkých ultra maniakov a tiež pre toho, ktorý je lenivý. Paradox, že? Ultramaniaci ocenia výdrž batérie pri svojich dobrodružstvách a tí leniví ocenia to, že nebudú musieť nabíjať možno aj viac než 40 dní.

Sú to totiž ďalšie hodinky od Garminu disponujúce solárnym napájaním, a tak ich výdrž závisí na intenzite svetla, ktorej sú vystavené. Pokiaľ sú splnené podmienky (v priemere 50 tisíc luxov za deň), môžete sa dostať až na neskutočných 46 dní v režime smartwatchu a 150 hodín pri solárnom napájaní.

Čo sa funkcií týka, sú to také Fenixy 7X, ale s dlhšou výdržou batérie. A pre koho sú teda tieto hodinky? Pre človeka, ktorý hľadá odvážnejší vzhľad než ponúkajú Fenixy a ešte dlhšiu výdrž batérie. Za to si však priplatíte nejaké euríčko naviac. Výhodou pri tomto modeli je aj kombinácia dvoch remienkov v balení – tzn. nylonový na hodinkách a silikónový na výmenu.

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

Fenix 7X a jeho dvojníci

Nie je žiadnym tajomstvom, že všetky modely ako Quatix, Tactix či napríklad Descent, vychádzajú z modelu Fenix. Majú len drobné úpravy pre určitý šport. Črevá hodiniek ale zostávajú rovnaké. A výdrže batérií tiež. Ale Fenix je proste kult, ktorý už je na trhu takmer desať rokov a preto sa oplatí mať tieto hodinky na zápästí.

Smart hodinky Garmin pre konkrétne športy
29.9.2022 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky Garmin pre konkrétne športy

Hodinky Fenix 7X sú tiež takmer najlepšie vybavené z celej širokej palety hodiniek od Garminu (Enduro 2 im to teraz kazia). Nechýbajú tu teda všetky možné akvitity, meranie fitness funkcií a samozrejme aj smart funkcie. Z môjho pohľadu je Fenix určite najuniverzálnejší model z ponuky Garminu, ktorý zvládne všetko od golfu až po trek Pacifickou hrebeňovkou.

Podtrhnuté je to potom práve druhou najväčšou výdržou batérie, ktorú Garmin kedy urobil. U Fenixu 7X tiež záleží, aký dobrý je prístup svetla. Pokiaľ je vynikajúci, môžete sa dostať až na 37 dní v režime smartwatchu a až na 122 hodín v režime GPS. To už je naozaj veľa a povedal by som, že pre bežného smrteľníka až neskutočne veľa.:-)

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Instinct 2 Solar – Čiernobiela zbraň na pravý outdoor

Tak trošku jedinečné hodinky Instinct 2 Solar, ktoré neprestanú nikdy prekvapovať ako vzhľadom, tak svojimi funkciami. Tieto odolné hodinky si ale o veľkú výdrž batérie priam hovoria. Majú totiž čiernobiely transflektívny Memory-in-Pixel displej, ktorý nie je zas až taký žrút baterky. No a presne kvôli tomu sú to prvé hodinky, ktoré by teoreticky nemuseli potrebovať napájací kábel.

Keď sa poobhliadnete po hodinkách pre outdoorové aktivity, ako dlhé treky, bežecké výlety do prírody alebo napríklad enduro či downhill na bicykli, mali by ste zabrzdiť a pozrieť si práve tieto krásky.

Funkčne sú na tom dosť podobne ako model Fenix 7, len s tým, že majú čiernobiely displej, a tak v hodinkách chýba mapa a hudobný prehrávač. Čo ale nechýba je navigácia po krivke, všetky športové aktivity a vyhodnotenie. Zo smart funkcií tu nájdete platbu kartou alebo prednastavené odpovede na správy. Takže pomerom cena / výkon je to úžasný model. A naviac, splnenie vojenského štandardu z nich robí skutočne nerozbitný prístroj.

Hodinky totiž vydržia v režime smartwatchu až 28 dní a pri dobrom prístupe svetla majú neobmedzenú výdrž batérie. Na GPS je to potom 30 hodín a 48 hodín so solárom.

Dělá se také v živějších barvách pro dámy ve velikosti Vyrába sa aj v živších farbách pre dámy vo veľkosti "S"

Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli
1.2.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli

Epix 2 – Elegantný AMOLED

Dosť možno najelegantnejšie hodinky z dnešnej ponuky Garminu. To je smartwatch Epix 2, ktorý kombinuje puzdro od Fenixu s technológiou AMOLED displeja. Hodinky pre všetkých, ktorí nechcú robiť kompromisy vo funkčnej výbave a žiarivom displeji.

Chcete ubehnúť maratón? Do toho. Chcete vyliezť na osemtisícovku? Do toho. Chcete dokončiť Ironmana? Do toho. To všetko s nimi zvládnete a potom, keď o tom budete v práci rozprávať kolegom a ukazovať históriu, rozhodne budete za elegána.

Ponúkajú totiž rovnakú funkčnú základňu ako model Fenix 7 a k tomu oslnivú krásu ostrých a kontrastných farieb. Keď oželiete pár dní batérie výmenou za skvelý look, Epixy sú práve pre vás.

Aj keď majú Epixy "mestský" typ displeja, dokážu bežať na jedno nabitie až 16 dní v režime smart hodiniek a až 42 hodín so zapnutou GPS. Oba údaje sú uvádzané, pokiaľ nie je spustený mód Always-on. Pokiaľ spustíte trvalo svietiacu obrazovku, dostanete sa na 6 dní v režime smart hodiniek a 30 hodín s GPS.

Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval
19.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval

Forerunner 955 / Forerunner 955 Solar – Prvý solár z radu Forerunner

Ďalšie v poradí sú hodinky Forerunner 955, kde si môžete vybrať z dvoch verzií. Bez soláru a so solárom (prvé solárne hodinky od Garminu v tomto rade). Tieto plastové strely sú primárne určené na beh, triatlon a výkon, ale rozhodne sa nestratia ani v mestskom prostredí. Ich dominantou je, vďaka plastovému puzdru, ľahkosť. Preto sú vhodné pre športovcov, ktorí nechcú mať na ruke ani gram naviac alebo napríklad pre ženy, ktoré hľadajú rozumne veľké hodinky s dlhou výdržou batérie.

Funkčne by ste ich nerozoznali od Fenixu. Rozdielom tu zostáva len odolnosť hodiniek, ktorá je kvôli plastovému puzdru nižšia.

437,00 € skladom

Pokiaľ bude reč o baterke. Bez soláru hodinky dosahujú 15 dní v režime smartwatchu a 42 hodín s GPS.  So solárom sú potom hodnoty o niečo vyššie – presnejšie 20 dní v režime smart hodiniek a 49 hodín so spustenou GPS po sekunde.

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

Forerunner 255 – Univerzál do 400 eur

Hoci by sa dal vybrať iný (a starší) model, ako napríklad Fenix 6X, dovolil som si nakoniec vybrať Forerunner 255. Model, ktorý by mal dostávať viac priestoru vďaka jeho univerzálnosti a skvelým vlastnostiam. Vie skoro všetko na čo si spomeniete, takže s ním zaplatíte, s verziou "Music" si dokonca pustíte aj hudbu a monitoring aktivít je jednoducho paráda. Pridáva aj fitness funkcie ako VST, kroky, spánok a skvelý widget tréningu.

Hodinky by som doporučil všetkým, ktorí nechcú vyhadzovať niekedy až zbytočné peniaze za drahšie modely a napriek tomu chcú mať veľmi kvalitné hodinky / športtester.

Z pohľadu batérie sa pozeráme na titana strednej triedy, kedy v režime smartwatchu vydržia okolo 14 dní a na GPSku dajú až 30 hodín. Dámy si môžu vybrať menší variant s priezviskom "S", ktorý potom dá okolo 12 dní v režime smart hodiniek a až 25 hodín s GPS.

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Záver

Všetky tieto hodinky s vami vydržia určite viac než 10 dní nabité a ubehnete (prejdete, odšportujete) na jednu baterku takmer všetko. Preto už je len na vás, ktoré hodinky zvolíte a ktoré sú pre vás tou najlepšou voľbou.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

J.Z.pred 497 dňami, reagovať
Nuz, moje Epix 2 zlyhali nieco po vyse mesiaci pouzivania. Lap/back button prestal fungovat. Takze ak ich chcete pouzivat aj do vody, vyzera ze tie gombiky vela neznesu. Kvalita za rozumnu cenu :-D

Hodinky zmienené v článku

437,00 € skladom
429 € (doručíme do 9.4.)
Zobraziť ďalší