» Blog » Návody

Ako správne vybrať kožený remienok na hodinky

Tagy: Návody | Klasické | Remienky, náramky

Radek Vyhlídal | 12.6.2019 | 6 MIN

Kožené remienky sú nádherný prírodný materiál, ktorý však nevydrží naveky, ale je potreba ich čas od času vymeniť. Ako sa o remienok starať, aby vydržal čo najdlhšie sme už v našom magazíne písali. V tomto článku sa dozviete, ako správne kožený remienok vybrať, na čo si dať pozor alebo aké vlastnosti majú kože z rôznych zvierat.

Jak správně vybrat kožený řemínek k hodinkám

Na úvod je potrebné upozorniť, že nie je koža ako koža. Ak chcete naozaj kvalitný kožený remienok, mali by ste sa vyhnúť remienkom z tzv. Genuine Leather. Tomuto typu kože sme sa podrobne v našom magazíne už venovali. Pripomeniem len, že ju najľahšie spoznáte podľa nápisu Genuine Leather na rubovej strane remienku. Kožené remienky najvyššej kvality by mali byť vyrobené z Top-Grain alebo Full-Grain Leather, ktoré si tu bližšie predstavíme.

Čo sú remienky z Full-Grain a Top-Grain Leather?

Najsilnejšou a najviac odolnou časťou kože je jej vrchná časť, teda tá, ktorá leží priamo pod srsťou zvieraťa. Zrnitosť kože v tomto mieste je veľmi tesná, preto je tiež najviac odolná voči vlhku, resp. vode. Tejto koži sa hovorí Full-Grain Leather a jej typickým znakom, podľa ktorého ju ľahko spoznáte, sú rôzne jazvy, škrabance a ďalšie "nedokonalosti". Slovo nedokonalosti som dal do úvodzoviek, pretože to nie je nič zlé, ako by mohlo slovo nedokonalosť evokovať. V koženkárstve skôr hovoríme o "patine", ktorú tieto nedokonalosti výrobkom dávajú. V skutočnosti sa jedná o najvyššiu možnú kvalitu kože, ktorá je ale skôr obľúbená v zámorí. Na Európskom kontinente je obľúbenejší druhý typ, o niečo menej kvalitný, a síce Top-Grain Leather. Tá je vyrobená z Full-Grain Leather, z ktorej je odobrané niekoľko vrchných milimetrov, ktoré sú zbrúsené, takže už nemá ony "nedokonalosti". Jej povrch je viac jednotný, ale už nie je tak odolný ako Full-Grain Leather.

Aký vybrať remienok k hodinkám?

Keď už viete, že si pri výbere remienka musíte dať pozor na typ kože, z ktorého je vyrobený, prejdime k tomu, ako vybrať ten správny remienok k Vašim hodinkám. Existuje mnoho typov hodiniek (vojenské, letecké, rally, vintage a pod.) A tiež mnoho typov remienkov. Téme ako ich zladiť sa budem venovať v niektorom ďalšom článku v našom magazíne, pretože táto téma je veľmi rozsiahlejšia a zaslúži si vlastný článok. Stručne však môžem povedať, že v podstate žiadne pravidlá, aký remienok si zvoliť (okrem spoločenských hodiniek), nie je. Len ak sa s hodinkami plánujete sprchovať či priamo kúpať, určite odporúčam zvoliťsi kožený remienok so zvýšenou odolnosťou proti vode alebo v kombinácii s gumou. Len rpi spomínaných spoločenských hodinkách by ste mali byť s výberom opatrní. U tých totiž hrozí, že urobíme "faux pas". Ako spoločenské hodinky spoznáte a akých chýb sa pri ich kúpe môžete dopustiť, ste si v našom magazíne už mohli prečítať. Čo sa týka kožených remienkov k nim, tak u tých platí pár pravidiel. Majte na pamäti, že remienok k spoločenským hodinkám by mal byť farebne zladený s opaskom nohavíc a topánkami. Určite by mal byť čierny alebo hnedý. Čím formálnejšia udalosť, tým by mal byť remienok "nenápadnejší". Ak teda remienok ladíte k hodinkám pre vysoko formálne príležitosti, vyhnite sa prešívaným remienkom, perforovaným alebo inak výrazným remienkom a uprednostnite klasiku.

Hodinky na formální události vždy s černým nebo hnědým řemínkem

Hodinky na formálne udalosti vždy s čiernym alebo hnedým remienkom

Keď už teda máte remienok vybraný, je potreba ešte vybrať správnu dĺžku remienka. Tá je štandardne na maximálny obvod zápästia 21 cm. V prípade, že máte zápästia širšie, je potrebné vyberať z predĺžených dĺžok. Ďalej potom prichádza správna šírka remienka. Tú zistíte tak, že zmeriate rozostup medzi nožičkami hodiniek.

Jak zjistit šířku řemínku

Šírku remienka zistíme tak, že zmeriame rozostup nožičiek. V tomto prípade 22 mm

Kožené remienky podľa zvieraťa

Ďalší faktor, ktorý je potrebné vziať pri nákupe koženého remienka do úvahy, je typ kože podľa zvieraťa. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme tie najbežnejšie, z ktorých sa najčastejšie remienky na hodinky vyrábajú a popíšeme si taktiež ich unikátne vlastnosti.

Hovädzia koža

Hovädzia koža je tou najbežnejšiou, používanou už tisíce rokov. Je to jedna z najťažších koží, ktorá je veľmi odolná a tuhá. Má zvýšenú odolnosť voči nečistotám a vode. Ponúka dobrý pomer ceny / výkonu. Jej vlastnosti sa líšia podľa miesta na zvierati. Teľacina z mladých zvierat je mäkkšia a jemnejšia. Často je do nej vtlačený aj iný, viac exotický vzor, ​​ako napr. krokodíl. Svoje vlastnosti si zachováva dlhú dobu. Ako zaujímavosť uvádzam, že sú z nej okrem iného vyrábané napr. aj rukavice na zváranie.

Krokodília / Aligátoria koža

Krokodílej a aligátorej kože zvyčajne pochádzajú zo zvierat chovaných na farmách, pretože sú po celom svete chránenie. Ich vzácnosť môže za ich vysokú cenu. Jedná sa o najznámejší exotický materiál, ktorý je využívaný najmä výrobcami luxusných topánok, kabeliek a hodiniek. Má charakteristickú obdĺžnikovú štruktúru. Jej jemnosť je daná miestom, z ktorého koža pochádza a tiež úrovňou čistenia. Nutné spomenúť, že je ale tiež najviac falšovaná. Majte preto pri jej kupovaní oči na stopkách.

Pštrosia koža

Pštrosie koža je vyhľadávaná pre svoj jedinečný vzhľad a textúru, ktorá je akoby "zrnitá" v miestach, kde predtým rástlo perie. Je veľmi tvrdá, ohybná, trvanlivá a napriek tomu pružná. Obsahuje prírodné oleje, čo znamená, že odoláva praskaniu a trhaniu. Je používaná radom prestížnych značiek na výrobu kabeliek ako Hermes, Louis Vuitton, Prada a ďalšie.

Konská koža

Konská koža je dnes vzácna. Bola bežnejšie v skorších dobách keď ešte nejazdili traktory a motorové vozidlá. Najznámejší je konská kože tzv. Cordovan. Tá má svoje korene v Spojených štátoch, kde bol zdokonalený výrobný proces, ktorý trvá približne šesť mesiacov. Počas neho sú kože po šesťdesiatdňovom činení sušené štyri dni na skle a potom natierané ručne špeciálnym olejom, ktorý sa počas ďalších 90 dní skladovania úplne vstrebe do kože. Má potom veľmi jemný lesk, je pružná a má dlhú životnosť.

Žraločia koža

Žraločia koža je známa svojou neuveriteľnou pevnosťou (niekoľkonásobne väčšou ako hovädzie) a unikátnou štruktúrou plnú nepravidelných šupín, ktoré sú svojím tvarom unikátne (majú nižší odpor vody). Princíp týchto šupín použil na výrobu plaveckých úborov. Žraločia koža sa dokonca kedysi používala ako škrabka alebo brúsny papier. Po opracovaní je koža okrem svojej pevnosti zároveň vláčna a vodotesná. Je preto vhodná pre potápačské hodinky. Na druhej strane má tiež jednu slabosť a tou je malá odolnosť voči slnečnému svetlu.

Byvolia koža

Úžasne mäkká, pružná, ale zároveň silná a odolná po niekoľko životov. Zdá sa to až neuveriteľné, ale všetko toto byvolova kože ponúka vďaka podkožnej ochrannej vrstve, ktorá je až trikrát silnejšia ako hovädzia. Pre svoju hrúbku je u remienkov k hodinkám niekedy vyrobená z jedného kusa bez podkladovej vrstvy. Podľa spôsobu úpravy je k dispozícii od hladkých až po veľmi drsné.

Jašteria koža

Jašteria koža je extrémne univerzálna. Má jemnú štruktúru, je veľmi tenká, napriek tomu nie je náchylná k pretrhnutiu. Dá sa ľahko prešívať, čo ju činí ideálnou pre výrobu remienka k hodinkám. Stala sa tiež obľúbenou na výrobu obalov pre mobilné telefóny.

Ako vymeniť remienok k hodinkám

Vymeniť remienok k hodinkám nie je nič ťažké a zvládnete to aj sami doma. Veľmi dobre to ukazuje nasledujúce video.

Zhrnutie

Ak vyberáte kožený remienok na hodinky, myslite na tieto zásady.

  • Väčšiu úžitkovú hodnotu má Full-Grain alebo Top-Grain než Genuine Leather
  • Správnu šírku remienka zistíte zmeraním medzery medzi nožičkami hodiniek
  • Pokiaľ máte obvod zápästia väčší ako 21 cm, kupujte predĺženú dĺžku
  • Ak budete hodinky nosiť na vysoko formálne príležitosti, o inej farbe ako čiernej alebo hnedej neuvažujte
  • Nezabudnite, že existuje viac zvieracích koží, z ktorých si môžete vyberať

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre