» Blog » Amazfit

Amazfit GTR 3 recenzia - Pravdepodobne najlepšia alternatíva pod 200 €

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Dominik Hok | 30.11.2021 | 12 MIN | 3x komentár

NaAmazfit GTR 3 aGTR 3 PRO som sa veľmi tešil. Koniec koncov, ako takmer na všetky nové produkty tejto značky. Tento bol však výnimočný s magickým displejom, novým riešením ovládania prostredníctvom korunky, možnosťou telefonovania, hudobným prehrávačom a to všetko v kombinácii s cenovkou nepresahujúcou jedného Masaryka. Ale stojí to za tých 200 €?

Amazfit GTR 3 sú nepochybne skvelé inteligentné hodinky. Už minulá generácia bola skvelá. A tá predošlá tiež. Problémom spoločnosti Amazfit však je, že všetky ich hodinky sú rovnako skvelé. Tam, kde sú nedostatky, sa takmer nikam nedostanú. Viac-menej sa vždy posúvajú len tam, kde už vynikala predchádzajúca generácia. To je v poriadku, ale slabé oblasti sú v duchu novších technológií ešte slabšie.

Hneď na úvod chcem povedať, že som testoval verziu PRO, takže ju budem popisovať v recenzii. Ak chcete vedieť rozdiely medzi jednotlivými verziami, pozrite sikoniec článku.

Pozrite si našu videorecenziu:

Aké sú výhody a nevýhody Amazfit GTR 3?

Pre mňa je najväčším plusom určite dizajn a displej. Dizajn je trochu minimalistickejší, takže viac-menej nie je čo pokaziť. A displej? Vyniká takmer na každej produktovej fotografii a dôvod je jasný... Dominuje celým hodinkám.

Korunu dávam ako mínus.Pri vydaní sa všade písalo, že GTR 3 sa bude ovládať korunou. Ale keď som si vzal tieto hodinky, prvé, čo som si povedal, bolo: "Prečo je tu vôbec korunka?" Pekný marketingový ťah, ale prakticky som nenašiel žiadny dôvod na jeho existenciu.
A uzavretý systém je niečo, čo prechádza všetkými zariadeniami Amazfits. Keď opustia výrobnú linku, zostanú. Neinštalujete takmer žiadne aplikácie, dátové polia atď. Ak sa nad vami výrobca nezľutuje a nepridá nejaké vylepšenie prostredníctvom aktualizácie, máte smolu.

Minimalizmom nič nepokazíte

GTR 3 nie je dizajnovým prelomom, ale možno je to dobre. Ako vždy sa zamerali na triezvy minimalizmus a laik by možno ani voľným okom nerozoznal druhú generáciu od tretej.

Puzdro je hliníkové, čo je určite lepšie ako plast, a dostali ho na peknú hmotnosť 32 gramov (bez remienka). Silikónový remienok je široký 22 milimetrov a upevňuje sa pomocou systému Quick-Release. Odstránenie remienka trvá niekoľko sekúnd a stačí na to necht. To je všetko. Z hľadiska pohodlia nemám žiadny problém. Tento typ vnútorne nazývam "zamatový silikón". Teda silikón, ktorý je naozaj veľmi mäkký, ale má tendenciu ľahko sa kĺzať po ruke, takže ho musíte napríklad pri športe veľmi utiahnuť.

Jeden prvok na hodinkách však naznačuje, že ide o tretiu generáciu, a nie o druhú - otočná korunka. To skutočne dotvára ovládacie prvky...

Nachádzate sa na hlavnej obrazovke, kliknete na korunku a otvorí sa ponuka v podobe zoznamu. Otáčaním korunky sa dostanete k požadovanej položke, a keď sa tam dostanete, kliknete a hľa! Prenesie vás to späť. Možno teda môžete korunku otočiť týmto spôsobom, ale potom musíte kliknutím prstom potvrdiť svoju voľbu. To sa mi nezdá ako veľmi elegantné riešenie. Koruna tam vôbec nemusela byť.

Displej - dominantný prvok čínskych správ

Na korunu môžem hádzať špinu, ale na displej sa naozaj nemám na čo sťažovať. S veľkosťou 1,45 palca (pokrýva viac ako 70 % prednej strany hodiniek), rozlíšením 480 × 480 pixelov a jemnosťou 331 PPI je to pravdepodobne najlepší displej v tejto cenovej kategórii. Je čitateľný aj na priamom slnečnom svetle, pretože má podsvietenie až 1000 nitov. Jas možno nastaviť manuálne a vďaka prítomnosti snímača okolitého svetla aj automaticky. Mimochodom, reakcia na zmenu svetla funguje skvele.

Môžete tiež nastaviť režim Always-On, v ktorom sa hodinky úplne nevypnú, ale zobrazia aspoň čas a dátum. Môžete však očakávať takmer polovičnú výdrž batérie.

Je veľmi viditeľné, že obnovovacia frekvencia displeja sa zvýšila na dvojnásobok 60 hertzov (displej sa obnovuje 60-krát za sekundu). Pohyb v používateľskom prostredí je tak nádherne plynulý.

Displej je potom chránený sklom Gorilla Glass 3 s oleofóbnou vrstvou, ktorá by mala znížiť množstvo odtlačkov prstov.

Ak by som mal displej nejako zhrnúť, určite má potenciál konkurovať najväčším zloduchom na trhu so smart hodinkami – Apple Watch 7Samsung Galaxy Watch 4. Áno, tieto dva modely sú funkčne na míle vzdialené, ale batéria GTR 3 dokáže udržať ten krásny displej v prevádzke niekoľkokrát dlhšie. A to je veľké plus.

Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna
31.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna

Senzorové vybavenie je opäť bohaté, ale čo ich kvalita?

Najprv si to zhrňme. V GTR 3 nájdeme akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, pulzný oxymeter, snímač srdcového tepu, teplomer a samozrejme GPS (prijíma aj signály GLONASS, BDS, QZSS a Galileo). Áno, v tejto cenovej kategórii je to naozaj nevídaná výbava, ale na to sme si už u čínskych hodiniek zvykli. Čínski výrobcovia trpia "narvemetamvchnoizmom". Znížili cenu extrémne nízko a vtesnali do nej ešte extrémnejšie množstvo snímačov všetkých druhov kvality.
Počas dňa môžete tu a tam vidieť pomerne veľké odchýlky, a keď som bežal s hrudným pásom a porovnával údaje s GTR 3, odchýlky boli až 10 úderov. Naproti tomu GPS meral naozaj veľmi pekne aj v lese alebo medzi vysokými budovami.

V otázke presnosti súhlasím aj s YouTuberom The Quantified Scientist, ktorý vykonáva až vedecké testovanie inteligentných produktov. Vo svojej recenzii neodporúča hodinky Amazfit GTR 3 používateľom, ktorí chcú presné údaje o srdcovej frekvencii, okysličení krvi alebo spánku. Naopak, pochválil aj systém GPS.

Vzhľadom na cenu však kvalite snímačov odpúšťam. A tiež vzhľadom na to, že GPS fungovalo naozaj skvele.

Výdrž batérie je nadpriemerná. Ako sme si už zvykli v prípade spoločnosti Amazfit

GTR 3 je takýmto lacným konkurentom zavedených spoločností Apple a Samsung, ale stále si zachováva jednu veľkú výhodu - výdrž batérie. Hoci sa zvýšila obnovovacia frekvencia displeja a celkový displej je o niečo náročnejší, 420 mAh batéria udrží hodinky v prevádzke až 12 dní. Podľa výrobcu by sa pri intenzívnejšom používaní (najmä pri spustení GPS) mal čas skrátiť až na polovicu.

Keď už hovoríme o GPS, pri príjme tohto signálu sa dostaneme na 14 hodín. A čas, ak zahrnieme aj iné navigačné systémy? Výrobca to bohužiaľ nikde neuvádza.

Zaujímavý je však ultraúsporný režim, keď je príjem oznámení a snímanie všetkých senzorov vypnuté. V tomto režime môžete získať až 1 mesiac výdrže batérie.

Používateľské rozhranie je jednoduché, ale funkčne neprepracované.

Podľa môjho názoru odviedol Amazfit skvelú prácu z hľadiska používateľského komfortu, ale zároveň si myslím, že ho nedokázal naplno využiťPo zapnutí hodiniek sa zobrazí hlavná stránka (môžete nastaviť až 150 rôznych vzhľadov) a pohybom prsta doľava a doprava sa dostanete k rôznym widgetom, ktoré môžete ľubovoľne konfigurovať. Môžete si zobraziť počasie, údaje o srdcovom tepe atď. Bohužiaľ, otáčaním korunky sa nemôžete pohybovať po týchto miniaplikáciách... Škoda.                                Pohybom prsta nahor zobrazíte oznámenia z telefónu a pohybom prsta nadol zobrazíte ovládacie centrum. Stlačením korunky sa dostanete do ponuky a môžete sa v nej pohybovať pohybom prsta alebo otáčaním korunky. Výber však môžete potvrdiť iba ťuknutím na displej... Škoda.

Spodné tlačidlo potom slúži ako tlačidlo späť. Stlačením spodného tlačidla na hlavnej strane otvoríte výber športových aktivít. Krátke stlačenie spodného tlačidla a dlhé stlačenie horného tlačidla je plne konfigurovateľné.

Neviem, ovládanie korunky je pri tomto modeli skôr na príťaž ako na pomoc a nedáva mi absolútne žiadny zmysel. Namiesto toho, aby blikali a siahali po podobnom ovládaní ako napríklad Coros (hoci ide o športtester a nie o smartwatch), si myslím, že Amazfit chcel len zamávať jablčným vylepšením, ktoré je v tomto prípade úplne zbytočné.

Ale aby som nehádzal špinu, veľmi sa mi páči widget, ktorý je hneď naľavo od hlavnej stránky a nájdeme tam akýsi prehľad všetkého dôležitého - PAI, prehľad mojich denných aktivít, stav okysličenia, posledné oznámenie atď.

Lajfstajl - dôvod existencie týchto hodiniek

Niektorí českí recenzenti opisujú GTR 3 ako zariadenie pre športovcov. S tým rozhodne nesúhlasím. Podľa môjho názoru tento model existuje pre menej náročných používateľov, ktorí chcú zvládnuť telefonickú komunikáciu zo svojho zápästia, pozrieť sa na oznámenia a sledovať svoj "lajfstajl".

Počas celého dňa GTR 3 monitoruje váš srdcový tep (bohužiaľ len každú minútu), úroveň stresu, okysličenie krvi a, samozrejme, klasické údaje, ako sú kroky, spálené kalórie a spánok.

Čo ma potešilo, je aplikácia One-tap Measuring, v ktorej za 45 sekúnd získate informácie o srdcovej frekvencii, úrovni stresu, okysličení krvi a frekvencii dýchania. Pre mňa je ideálny na meranie ráno po prebudení.

Alexa, umy mi riad!

Prial by som si, aby hlasový asistent fungoval rovnako, vy nie? Úplne nová hlasová asistentka Alexa je novým prírastkom v radoch zariadení Amazfit. Keby som povedal, že to funguje skvele, tak by som kecal. Väčšine mojich príkazov vôbec nerozumela a ani jej aktivácia podaním ruky sa nezdá byť úplne logická. Keby ma niekto videl, myslel by si, že mám Tourettov syndróm. Trasú sa mi ruky a kričím na hodinky. A potom tam boli tie nadávky...

Alexino zhrnutie? GTR 3 radšej ovládajte manuálne, hlasový asistent vám skôr pridá vrásky na čele. Keď to porovnám so Siri, nedá sa to porovnať. Siri je iná.

Telefonické hovory sú skvelé, oznámenia a hudba sú opäť trochu zamrznuté

Jedným z najväčších lákadiel GTR 3 je určite telefonovanie. Nemal som s tým problém. Dobre som počul druhú stranu a druhá strana dobre počula mňa. Bez ohľadu na to, či som volal vnútri budovy alebo vonku.

Úložisko s kapacitou 2,3 GB slúži predovšetkým na nahrávanie hudobných skladieb, ale podpory streamovania sa v Amazfite bohužiaľ opäť nedočkáme. Nahrávanie empétrojek už nie je cool. Rovnako mi vadila absencia NFC. Takže žiadne platby.

Oznámenia sa zobrazujú krásne a povedal by som, že Amazfit odviedol dobrú prácu s notifikačným centrom, kde sa všetky zobrazujú. Ale opäť na ne nemôžete nijako reagovať.

App Store? Že by som mohol do zariadenia Amazfit inštalovať aplikácie tretích strán?

App Store síce existuje, ale počet aplikácií je taký nízky, že ho nemožno považovať za App Store. Existujú rôzne aplikácie na čistenie zubov, hydratáciu, ovládanie inteligentnej domácnosti, počítanie kalórií atď., ale všetky pravdepodobne pochádzajú priamo od spoločnosti Amazfit, takže sme opäť odkázaní na aplikácie od výrobcu. Časom ich možno pribudne viac, ale najlepšie by bolo úplne ich otvoriť vývojárom tretích strán.

Viac než 150 športových aktivít v hodinkách

Právě díky počtu sportovních aktivit se GTR 3 škatulkuje do kategorie sportovních smartwatchů, ale mezi množstvím sportovních aktivit a tím, jak moc jsou hodinky vhodné na sport, nevidím žádný ekvivalent. Ač v hodinkách najdeme opravdu hodně sportovních aktivit, spíše jsou na takové to zasportování si po práci.

Já jsem si s GTR 3 skočil zaběhat a hned mě zaskočila tepovka, kterou už jsem rozebíral výše. Nebudu to rozpitvávat, docela neseděla.

Velice mě ale potěšilo, že jsme tady našli pár funkcí, které mě těšily už vAmazfit T-Rex PRO. Přímo v hodinkách se totiž zobrazuje týdenní tréninkové zatížení, odhad hodnoty VO2 Max a doba regenerace. V hodinkách si pak při běhu můžete nastavit virtuálního protivníka nebo různé pomocníčky s kadenci, tepovkou aj.

Amazfit T-Rex Pro recenzia – Kamarát do dažďa aj horšieho
28.4.2021 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro recenzia – Kamarát do dažďa aj horšieho

Už po několik generací ale Amazfit exceluje v monitoringu plavání. Ani osvědčený Garmin nedokáže tak dobře počítat uplavané bazény jako hodinky od Amazfitu. Navíc teď nový snímač BioTracker 3.0 dokáže snímat tep i pod vodou. Hodinky také dokážou určit plavecký styl a určit efektivitu plavání (SWOLF). Mimochodem, voděodolnost je 5 ATM. Takže žádné potápění!

GTR 3 PRO závěrem

Možná jsem byl na tyto hodinky moc přísný, ale předchozí generace řady GTR nahodily laťku tak vysoko, že jsem musel.

Co mi v těchto hodinkách nejvíce schází? Já ani nevím, jak to popsat, ale podle mě by se Amazfit měl zaměřit u této řady pořádně na jednu věc. Snaží se podchytit chytré i sportovní funkce, ale ani jedno pořádně nefunguje. U této řady mi dává absolutní smysl se zaměřit na ty chytré a vytvořit levný kousek, který sebere Samsungu a Applu vítr z plachet.

Proto mi v těchto hodinkách chybí možnost reakce na notifikace, širší podpora aplikací třetích stran a podpora streamovacích služeb. Prostě širší možnosti, aby si kdokoliv mohl tyto hodinky trochu "vybombit". Takhle si koupíte hodinky a tak jak jsou, už dost možná zůstanou.

Jinak jsou to ale skvělé hodinky. Přeci jen to jsou hodinky do 5 000 Kč, které nabízí možnost telefonování, hudební přehrávač a docela slušný základ chytrých a sportovních funkcí. Přiznám se, já jsem náročný uživatel. Pokud víte, že vám vše popsané v této recenzi bude bohatě stačit, tak vřele do Amazfit GTR 3!

Jaký je rozdíl mezi GTR 3 PRO a GTR 3?

GTR 3 PRO má oproti GTR 3:

  • o 1 mm větší pouzdro
  • o 0,06 palce větší displej s vyšším rozlišením
  • teploměr
  • kratší výdrž baterie (GTR 3 zvládne 21 dní)
  • možnost telefonování
  • hudební přehrávač

Jaký je rozdíl mezi GTS 3 a GTR 3?

GTS 3 má oproti GTR 3:

  • hranatý displej
  • displej o velikosti 1,75 palce (GTR 3 má 1,39 palce)
  • 12denní výdrž baterie (GTR 3 má 21denní)

Mohlo by vás zajímat:

SÚŤAŽ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro
8.4.2022 - Dominik Hok
SÚŤAŽ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro

3 NAJ: Amazfit – Vyberie si takmer každý
5.3.2024 - Matěj Urbaczka
3 NAJ: Amazfit – Vyberie si takmer každý

SÚBOJ: Amazfit GTR 3 Pro vs. Huawei Watch GT 3
28.7.2022 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Amazfit GTR 3 Pro vs. Huawei Watch GT 3

Amazfit GTS/GTR 3 představení – Není ten displej z jiného světa?

Za mě osobně Amazfit vyrábí ty nejlepší levné chytré hodinky na trhu. O to větší radost jsem měl, když jsem se dozvěděl o vydání nových modelů – Amazfit GTS 3 a GTR 3. V poměru cena/výkon excelovaly tyto modely už dříve, ale teď se posouvají zase na další úroveň.

V čem jsou tyto modely výjimečné:

  • nízká cenovka vzhledem k výbavě
  • sytě barevný Ultra HD AMOLED displej
  • široká senzorová výbava
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • hlasový asistent
  • ovládání korunkou

Amazfit GTR 3 – Navrát ke starým dobrým kořenům

Amazfit GTR 3 inklinuje ke klasickému designu, což také potvrzuje jeden ovládací prvek, který najdeme u hodinkových předků – korunka. Tu používají například Apple Watches a nově se teď dostala i na GTR 3. Používá se například pro scrollování napříč seznamy či menu.

Přední strana je téměř bez rámečku a displej pokrývá 66 % přední strany. Když už je o displeji řeč... Ten je fakt šupa. Už z fotek a videí je vidět, že je dostatečně velký (1,39"), má vysoké rozlišení (454x454), jemnost (326 ppi) a podsvícení (1000 nitů).

Senzorová výbava je vlastně úplně stejná, jako u předchozího modelu, ale na tom není nic špatného. Byla totiž hodně dobrá i předtím. V hodinkách najdeme biometrický snímač, který zaznamenává vaši srdeční tepovou frekvenci, okysličení krve a stres.

Krom toho najdeme v hodinkách také akcelerometr, gyroskop, barometr a GPS k záznamu trasy.

Čas vám může ušetřit hlasová asistentka Alexa, kterou si můžete připojit třeba k chytré domácnosti nebo s její pomocí ovládat hodinky.

Je trochu škoda, že s hodinkami opět nezaplatíme, ale u čínských výrobků jsem si už na to tak nějak zvykl. Také je škoda, že opět nepodporují aplikace třetí strany nebo streamovací služby.

Amazfit GTR 3 PRO – Ještě elegantnější, ještě lepší

Novinkou je také vylepšená verze PRO, která se v řadě GTR objevuje úplně poprvé. Oproti silikonovému řemínku, který najdeme na základní verzi, tato varianta disponuje koženým.

Mezi hlavní rozdíly ale rozhodně patří, že z PRO verze vyřídíte své telefonní hovory a také tam je úložiště 2,3 GB pro vaši hudbu.

I displej je o něco vylepšený – je větší (1,45"), má vyšší rozlišení (480x480 px) a lepší jemnost (331 ppi). Hlavním rozdílem ale je, že rámeček je o něco menší a tak displej pokrývá 70 % přední části.

Baterka je v tomto modelu také o něco lepší a při aktivním používání hodinky vydrží až 10 dní. Oproti tomu základní verze "pouze" 6 dní.

Také je verze PRO o chlup lehčí. Základní verze totiž váží 49 gramů, ta PRO pouhých 32 gramů.

Malý rozdíl je také v počtu sportovních aktivit, ale to si nechme podrobně až na recenzi. :)

Amazfit GTS 3 – Pro milovníky hran

Amazfit GTS 3 je vlastně to stejné jako model GTR 3, akorát v hranatém kabátku. Teď se vzhled ještě vyšperkoval otočnou korunkou, která zaujala svou pozici ve středu pravé strany pouzdra.

Displej má hodně podobné vlastnosti jako GTR 3 výše. Nicméně, hranaté pouzdro dává hodinkám širší možnosti zobrazení – potvrzuje to také úhlopříčka 1,75 palce. Rozlišení je pak 390x450 pixelů, jemnost 341 ppi a podsvícení taktéž 1000 nitů.

Senzorová i funkční výbava je pak naprosto totožná, ale co bych ještě vyzdvihl, je váha a tloušťka hodinek. Váží pouhých 24 gramů a tloušťka je 8,8 mm. Že "hodinky na ruce přes den neucítíte" v tomto případě opravdu není prázdná fráze.

Pokud by se vám líbil spíše hranatý model, je škoda, že tady jsme se verze PRO nedočkali. Jestli tedy máte zájem o GTS 3 s možností telefonování a s hudebním přehrávačem, máte smůlu. Tyto vymoženosti najdete pouze v Amazfit GTR 3 PRO.

Kdy se Amazfit GTS 3 a GTR 3 dočkáme?

Oficiální začátek prodeje je 15. října 2021. Do té doby byste mi třeba mohli napsat do komentářů, jestli se vám tento model líbí a jestli stojí za hřích. :)


Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Romanpred 843 dňami, reagovať
Dá sa pripojiť k hodinkám hrudný pás?
Matěj Urbaczkapred 842 dňami
Zdravím Romane, bohužel u hodinek tato možnost není.:-(
Ppeterpred 834 dňami, reagovať
Mám ich druhý deň a vadí mi nemožnosť zamknutá displaya proti náhodnému odomknutiu. Nenašiel som možnosť zamedziť odomknutiu aj napríklad tečúcou vodou. Nadvihnite ruky by malo byť iba na pozretie času alebo notifikácie. Odomkne ho niekedy aj rukáv. Dúfam že updatom sa to poriešiť. Chcelo by to odomykať dvoj alebo trojklikom na display.

Hodinky zmienené v článku

139 € (doručíme do 9.4.)
142 € nedostupné