» Blog » Amazfit

Amazfit Neo recenzia – Inteligentná retrosexuálna záležitosť

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné | Retro

Dominik Hok | 12.5.2021 | 7 MIN

Pri pohľade na Amazfit Neo všetci retrosexuálovia pradú blahom, hipsterom sa ježia fúzy a staršie generácie spomínajú na mladé tuzexové roky. A pritom je to hodinkový kojenec. Jedná sa asi o najjednoduchšie smartwatch, aké som kedy videl. A viete čo? To je na nich to najkrásnejšie.

Amazfitu sa podarila naozaj fajn vec. Vyrobili hodinky so silným nádychom retra a nasúkali ich do cenovky, pri ktorej nepresiahnete oranžový papierik. Na prvý a rýchly pohľad by som toto zariadenie skôr smeroval do radov Casia, pretože niektorými prvkami pripomína legendárne F-91 alebo snáď ešte legendárnejšie G-Shock DW-5600.

Pri trochu dlhšom pohľade vám ale dôjde, že sa nejedná o Japonca, ale o Číňana, ktorý ako bonus dostal zopár smart funkcií a vlastne by ste to o ňom ani nepovedali. Naviac je ovládanie tak jednoduché, že by som tieto hodinky doporučil aj pre seniora či technologického antitalenta. No... Alebo proste pre tých, ktorím sa tieto hodinky páčia. Pretože u nás o tieto hodinky prejavilo záujem niekoľko redaktorov a jeden z nich je teraz dokonca ich hrdým majiteľom.

Tak sa na tohto mačkopsa poďme pozrieť pod drobnohľadom.

28,00 € Predaj ukončený

Retro na tri spôsoby

Aby som pravdu povedal, tak Amazfit Neo nie je žiadny drobec. S rozmermi 40,3 x 41 x 11,7 mm tieto hodinky síce pravdepodobne sadnú na pánske zápästie, ale pre mužov s útlejším zápästím a dámy to bude asi veľké sústo. Mne osobne sadli na ruku krásne (obvod 17 cm).

Koniec koncov, Amazfit tieto hodinky prezentuje ako unisexové a podtrhuje to aj tromi farebnými variantmi – čiernym, khaki a oranžovým.

28,00 € Predaj ukončený

U mňa najviac zabodoval rozhodne khaki, ale ani jedna z farebných kombinácií nie je úplne k zahodeniu. Najuniverzálnejšia je určite čierna.

28,00 € Predaj ukončený

Rovnako ako osemdesiatkové kúsky, aj Amazfit Neo je taký typický plasťáčik, čo sa prejavilo aj na váhe, ktorá je pri tomto modeli 32 gramov.

Predná strana hodiniek je spracovaná do ôsmich hrán, ktoré doplňujú štyri tlačidlá po bokoch s ľahkým drážkovaním, aby prst tak jednoducho neskĺzol. Ich funkcie potom slovne Amazfit vysvetľuje na ľahučko vyvýšenej časti. To síce funguje ako dizajnový prvok, ale zároveň to trochu chráni displej pred nárazmi a poškriabaním. Displej je síce ľahko zapustený, ale bezpečnosti nikdy nie je nazvyš. Posledným prvkom sú potom dve trojuholníkové značky, ktoré... No, proste tam sú. Nemajú žiadny účel. :)

Možno sa v tom moc zbytočne vŕtam, ale čo mi trochu kazí dojem, je moderné logo Amazfitu v spodnej časti. Neprekáža mi, že tam je, pretože to je súčasť brandingu, ale na môj vkus je príliš moderné a kazí retro nádych.

Naopak, čo retro nádych krásne podtrhuje, je dienko pripevnené skrutkami, čo pri smartwatch nie je úplne obvyklé. S hodinkami sa nemusíte báť ani skočiť do vody, pretože majú vodeodolnosť do 50 M. Na potápanie to nie je, ale plávať s nimi môžete.

Na ruku sa potom hodinky upínajú polyuretánovým remienkom so šírkou 20 mm. Z vonkajšej strany ho Amazfit obohatil o ľahké bodkovanie, z vnútornej strany je potom hladký. Remienok patrí k tým tuhším, ale nijak mi neprekážal, na ruke drží pekne.

Displej je rozdelený do troch častí

Na zobrazenie informácií používajú hodinky monochromatický LCD displej s veľkosťou 1,2 palca. K celkovému výzoru hodiniek sa tento displej dokonale hodí a nemá problém ani s priamym slnkom.

Displej je rozdelený do troch častí. Spodná a najväčšia časť ukazuje čas. Vrchná pravá časť potom ukazuje dátum, deň v týždni a prídavné informácie, ako je tepová frekvencia, percentá batérie, počet krokov a iné. Vľavo hore je potom kruhovitý displej, ktorý prezrádza jednotlivé funkcie – keď ste teda v časti s tepovou frekvenciou, ukazuje napríklad srdiečko a pri spálených kalóriách oheň.

Dôležité je spomenúť, že spodná časť s časom má o niečo kvalitnejšie spracovanie a nevidíme jednotlivé pixely ako pri vrchnej časti.

Keďže je displej monochromatický, bolo treba hodinky doplniť o osvetlenie. Hodinky sa rozsvietia na štyri sekundy kedykoľvek zdvihnete zápästie, ale pokiaľ osvetlenie aktivujete manuálne (podržaním tlačidla BACK), displej zostane rozsvietený 10 sekúnd.

Pokiaľ sa osvetlenie aktivuje a vy budete hodinkami listovať, nestane sa, že by zhaslo. To ma naozaj potešilo, pretože napríklad pri Casio G-Shock GBD-H1000 (rovnaká technológia displeja) svetlo zhaslo vždy, keď ste sa presunuli na inú obrazovku.

Casio G-Shock GBD-H1000 recenzia – dokážu ustáť inteligentnú konkurenciu v praxi?
8.1.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H1000 recenzia – dokážu ustáť inteligentnú konkurenciu v praxi?

Snímačová výbava je rýdzi základ

Vymenovať všetky snímače v hodinkách nie je žiadna veda, sú totiž len dva – snímač tepovej frekvencie a akcelerometer. Najvyššia možná frekvencia merania tepovej frekvencie je jedna minúta (dá sa merať aj manuálne, pokiaľ sa prepnete do tejto funkcie). Akcelerometer sa potom používa na meranie počtu krokov počas dňa či pri športovej aktivite.

Mesiac bez nabíjačky? To sa mi teda páči

Celkom pravdepodobne to bude použitím nenáročnej technológie displeja, ale hodinky vydržia bez nabíjačky až 28 dní.

Užívateľské prostredie jednoduchšie urobiť nešlo

Na ovládanie hodiniek sa používajú štyri tlačidlá po bokoch, ktorými listujete medzi 11 obrazovkami.

Čo jednotlivé obrazovky zobrazujú – počítadlo krokov, stav batérie, tepová frekvencia, kondičné skóre PAI, budík, svetové časy, stopky, režim Nerušiť, počasie, spálené kalórie a prejdená vzdialenosť.

Ľavým horným tlačidlom SELECT potom napr. spustíte stopky, prepínate svetové časy, aktivujete režim Nerušiť a jeho dlhým podržaním potom vypnete či zapnete hodinky. Tlačidlom BACK sa tiež prepínate medzi svetovými časmi, vynulujete stopky a jeho dlhým podržaním aktivujete osvetlenie.

Hodinky majú niektoré ľahko skryté funkcie, ako je napríklad nájdenie telefónu, ktorá sa aktivuje stlačením UP+BACK zároveň. Súčasným stlačením DOWN+BACK vyresetujete hodinky.

Čo vás možno ako prvé pri používaní zaujme je otravný zvuk, ktorý hodinky po akomkoľvek stlačení tlačidla vydávajú. Skutočne... Ten zvuk sa zarezáva do mozgu. Nedokázal som pochopiť, prečo ten hrozný zvuk vydávajú. Ale potom mi to došlo. Mám veľmi dobrý sluch. Už na začiatku tejto recenzie som písal, že by som tieto hodinky vrelo doporučil aj pre seniora. A ten môže mať už o niečo horší sluch, takže je pre neho tento "došedejkôrymozgovejsazarezávajúci" zvuk úplne ideálny.

Ale nebojte... Dá sa vypnúť v mobilnej aplikácii. :)

Hodinky prekvapivo monitorujú aj spánok

Hodinky počas dňa sledujú váš počet krokov, tepovú frekvenciu, prejdenú vzdialenosť, spálené kalórie a čo ma naozaj príjemne potešilo – dokážu monitorovať aj spánok. Nedokážu rozpoznať REM fázu, ale v analýze spánku dokážu rozlíšiť ľahký, hlboký spánok a kedy ste boli hore. Takže taký základ.

A čo športové aktivity?

Možno niektorých z vás prekvapilo, že som v popise užívateľského prostredia nespomínal výber športových aktivít. Je to z toho dôvodu, že monitoring športovej aktivity nájdete v mobilnej aplikácii.

Pokiaľ teda chcete začať športovať, musíte otvoriť mobilnú aplikáciu, tam zvoliť jednu z troch športových aktivít (beh, chôdza, jazda na bicykli) a spustiť ju. To sa potom prejaví aj v hodinkách a máte možnosť túto aktivitu pozastaviť a opäť spustiť. V slúchadlách sa vám pri pozastavení ozve prapodivné "verkount pauset". Čo znamená "pauset" som pochopil hneď, ale krkolomné slovo "workout" mi chvíľku trvalo než som ho rozlúštil.

Pri športovej aktivite potom hodinky snímajú tempo (pri jazde na bicykli rýchlosť), vzdialenosť, čas a tepovú frekvenciu merajú každú sekundu. K záznamu trasy využívajú hodinky GPS z telefónu.

V celkovom vyhodnotení potom hodinky "vypľujú" priemerné tempo, vzdialenosť, počet krokov, spálené kalórie, kadenciu či dĺžku krokov a vaše počínanie ohodnotia v kondičnom skóre PAI.

Smartwatch, čo je naozaj len ľahko smart

Z inteligentných funkcií potom v hodinkách nájdete už spomínanú funkciu "Nájdi môj telefón", počasie a tiež upozornenie na notifikáciu. Len pre upresnenie: hodinky notifikáciu nezobrazia, ale len upozornia, že máte nejakú notifikáciu v telefóne alebo že vám niekto volá.

No... A zasa ten Zepp od Amazfitu

K nastaveniu hodiniek a zálohovaniu dát používajú hodinky mobilnú aplikáciu Zepp. Tá je povestná tým, že má celkom veľa mušiek. Ako prvú by som hneď spomenul voľbu športových aktivít, ktorá sa skrýva v lište dole a myslím, že mnoho užívateľov si ju vôbec nevšimne. No... A potom aj to, koľko nerelevantných dát mi aplikácia zobrazuje. V menu nájdem Stres, VO2 Max a iné, ale pritom to hodinky nedokážu zmerať.

Růžový obdélník – lišta s výběrem sportovních aktivit. Červený obdélník – Nerelevantní ikony v menu.Ružový obdĺžnik – lišta s výberom športových aktivít. Červený obdĺžnik – Nerelevantné ikony v menu.

Myslím, že by mala byť aplikácia naprogramovaná tak, aby zobrazovala naozaj len to, čo dokážu hodinky reálne merať či akýmkoľvek spôsobom využiť.

Celkovo ale aplikácia nie je vôbec graficky zlá a nájdete tam všetko, čo potrebujete.

A ako by som Amazfit Neo ohodnotil?

Tieto hodinky názvom pripomínajúce skôr hlavného protagonistu trilógie Matrix sa môžu zdať ako obrovský omyl. Ale viete čo? Práve naopak. Sú úplne geniálne. Stoja pár eur, ponúknu smart základ a pre retrosexuála či seniora – ideálna voľba. Amazfit týmto modelom vyplnil dieru na trhu a myslím, že si určite nájde svojich užívateľov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre