» Blog » Casio

Casio Baby-G MSG-B100 recenzia – Odolné krásky s Bluetooth konektivitou

Tagy: Recenzie | Casio | Dámske | Klasické | Fashion | Tradičné

Eliška Měrková | 19.10.2021 | 4 MIN

Drobné, ľúbivé, ohromne odolné a ešte k tomu nie-úplne-hlúpe? Casio Baby-G MSG-B100, ktoré prepojíte so smart telefónom, cielia na mestské divožienky, ktoré nechcú robiť kompromisy medzi vzhľadom, funkciami a odolnosťou. Dorazili k nám len nedávno, tak sa poďme v krátkosti mrknúť, čo nové prinášajú do stáda hodiniek Baby-G.

Baby-G s nutnou dávkou elegancie

Rad Baby-G vznikol v deväťdesiatomštvrtom ako rýdzo dámska odnož legendárnych G-Shockov – aby si, ako sa hovorí, medzi sebou dámy aj páni "nezávideli". Väčšinou v ňom nájdeme jednoducho zmenšené varianty najúspešnejších pánskych modelov, často len ochudobnené o niektoré "pre dámy nezaujímavé" funkcie alebo 200 M vodeodolnosť, ktorá náleží vyššiemu radu G-Shock.

Stále sa však jedná o mimoriadne odolné, robustné a športové hodinky, ktoré málokto považuje za primárne krásne a skrátka, k črievičkám si Babyny asi bežne nevezmete...

6 NAJ: Dámske klasické športové hodinky
7.12.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Dámske klasické športové hodinky

Ale nové MSG-B100? Tak tie už si k elegantnejšiemu odevu predstaviť viem a myslím, že hlavným argumentom pre kúpu týchto Baby-G tentokrát nebude odolnosť, ale vzhľad.

Stigma "bacuľatých odolňáčikov" sa tu totiž neochvejne rúca pod ťažobou oceľovej elegancie a ružovo-zlatého lesku povrchovej úpravy.

Aké modely sú k dispozícii?

Na našom e-shope nájdete tri farebné varianty hodiniek MSG B-100, jedny lesklejšie než druhé.

Pokiaľ ste milovníčkou oceľových náramkov, poteší vás celooceľový variant v ružovom či v žltom zlate. Pre ženy preferujúce športovejší nádych a ľahkosť pri nosení zaujme zasa variant na remienku zo živice v čiernej farbe.

Odolnosťou si s bežnými dámskymi elegantnými hodinkami nezadajú

Nové MSG B-100 sú možno najženskejšie Babyny vôbec (teda aspoň podľa mňa). Naviac s priemerom 37 mm a výškou 9 mm sa jedná o jedny z najdrobnejších Baby-G na trhu (a zatiaľ najútlejšie hodinky zo série G-MS), čo bolo niečo, čo ma ako človeka so zápästím 14,5 cm veľmi potešilo. Ale musím sa priznať, že pri prvom letmom (naozaj letmom) pohľade mi prišli skôr ako participantky rýdzo ženského radu Sheen.

Nechýba však maskulínne pôsobiaca oktagonálna luneta (ktorá je typická práve pre G-Shocky či čisto pánsky rad Edifice) a samozrejme aj odolnosť proti nárazu (ktorej by však podľa mňa neodolala tá lesklá ružovo-zlatá úprava). Prirodzene sa tu nachádza aj vysoká vodeodolnosť do 100 M, s ktorou hodinky môžete vziať s kľudným svedomím aj na vodné športy, a tiež solárne napájanie Tough Solar.

Práve solárne napájanie ocení každý, kto si nechce robiť starosti s výmenou batérie. Naviac vďaka tomu, že si hodinky samy doberajú energiu zo svetla, dokážu "utiahnuť" množstvo funkcií, bez toho aby sa vybili. A pochváliť musím aj podsvietenie displeja LED žiarovečkou s funkciou Afterglow, vďaka ktorej zostane svietiť ešte chvíľku po stlačení tlačidla (pravé horné).

A o akých funkciách sa bavíme?

Tak najmä o Bluetooth konektivite, ktorá sa u Baby zo série G-MS nachádza vôbec prvýkrát. Hodinky tak spárujete s každým smart telefónom, čo oceníte pre určité pohodlie pri ovládaní funkcií. Nemusíte sa ale obávať, že by bez smart telefónu hodinky nefungovali. Čas aj dátum možno nastaviť aj klasicky pomocou tlačidiel, rovnako ako prídavné funkcie.

Ako všetky hodinky Baby-G majú aj nové MSG-B100 alarm (ktorých si môžete nastaviť celkom 5) a stopky (s kapacitou 1 hodiny). Použiť môžete aj odpočet, nastaviť si pripomienku na nejakú dôležitú udalosť, narodeniny, výročie a podobne, hodinky vás na to potom upozornia nápisom REM na displeji (od slova "reminder", teda "pripomienka"). Zároveň možno pomocou hodiniek tiež nájsť zašantročený telefón, čo je funkcia, ktorú isto ocení mnoho z vás: pri stlačení pravého spodného tlačidla sa rozoznie divoká arkádovková melódia, ktorú zaručene neprepočujete.

Tou najzaujímavejšou je asi funkcia Time and Place, ktorá pomocou krátkeho stlačenia pravého spodného tlačidla umožňuje uložiť záznam o konkrétnej polohe a čase. Tú si môžete v mobilnej aplikácii Baby-G Connected zobraziť na mape a pripojiť k nej vlastnú poznámku. Napríklad o tom, čo ste na danom mieste našli a prečo sa tam chcete vracať.

V aplikaci Baby-G Connected uvidíte místní i světový čas (který uvidíte i v hodinkách), nastavíte si v ní budíky, odpočet a upozornění a taky v něm můžete připsat poznámku k uložené poloze.V aplikácii Baby-G Connected uvidíte miestny aj svetový čas (ktorý uvidíte aj v hodinkách), nastavíte si v nej budíky, odpočet a upozornenie a tiež v nej môžete pripísať poznámku k uloženej polohe.

Nad ozajstným praktickým využitím tejto funkcie sme v redakcii chvíľu dumali. Niečo podobné je totiž využiteľné skôr na športovejších či outdoorových hodinkách a u žiariacich Baby by sme videli radšej nejaký krokomer, kalórie apod. Možno je tam na zapamätanie pekného miesta a spomienky, možno k poznamenaniu, že zrovna v tomto obchode ste videla tú úžasnú kabelku, pre ktorú sa ešte vrátite... A možno si tam môžete uložiť miesto, kde ste zakopala tých pár miliónov v neoznačených bankovkách. ;)

Nutné podotknúť, že aplikácia Baby-G Connected je len v angličtine a hodinky k nej nezostávajú pripojené trvale – asi z dôvodu šetrenia energie. Pre každé nastavenie budíkov apod. sa musíte znovu pripojiť (čo bolo, než som k tomuto poznania došla, ľahko frustrujúce). Hodinky pripojujete dlhým stlačením ľavého spodného tlačidla, kedy sa vám na displeji odkryje nápis CNCT (odvodené od slova Connected) a znak pre Bluetooth pripojenie.

Číselník osvetľuje LED dióda.

Číselník osvetľuje LED dióda.

Po stlačení akéhokoľvek tlačidla na hodinkách sa hodinky odpoja z aplikácie a na digitálnom displeji hodiniek sa znovu ukáže klasické zobrazenie času (na funkciu nájsť telefón a uloženie polohy to však nemá žiadny vplyv).

To sú ale drobné praktické prídavky, ktoré môžete a nemusíte využívať. Aj bez nich sú MSG B-100 pekným a najmä elegantným kúskom s rozmermi, ktoré sadnú aj na naozaj štíhle zápästie, a s originálnym, ľahko športovým šmrncom, ktorý bude nakoniec pre ich kúpu tým hlavným argumentom.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku