» Blog » Casio

Casio Edifice ECB-900 – Prečo im máloktorý chlap odolá?

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 1.6.2022 | 7 MIN

V rade Edifice je hneď niekoľko modelov, ktoré v obľúbenosti dávajú ostatným na frak. Lenže Casio Edifice ECB-900 je o míle dopredu aj pred všetkými týmito obľúbencami. Čo z nich robí tak populárny model? Sú len pekelne pekné, alebo majú neodolateľné praktické funkcie? A aká je konkurencia? Tak o tom bude dnešná recenzia týchto bestsellerov.

Edifice ECB-900 som si k recenzii doniesla domov už pred nejakým časom. Bolo to zrovna v dobe, kedy sa menil čas na letný. A ja som si vravela, že to bude aspoň skvelý test, aké zložité bude u hodiniek prehodiť mnohými obávané DST.

Keď som ale hodinky pripojila k telefónu, stalo sa všetko tak nejak samo. Nemusela som nikde hľadať ako zapnúť letný čas, ktoré tlačidlo stlačiť ako prvé, čo podržať krátko, čo dlho, proste sa to nastavilo na sekundu presne. A v tú chvíľu bolo jasné, prečo sú ECB-900 tak žiadané. Ale poďme sa na nich pozrieť skutočne podrobne.

Dizajn a materiály

Deväťstovkám dominuje oceľ s jednoduchou povrchovou úpravou. Tá kombinuje brúsené a leštené plochy s dominantou tých matných, čo je z praktického hľadiska rozhodne lepšie. Platí to pre puzdro, ktoré má priemer 48,2 s korunkou, od nožičky k nožičke potom 51,35 mm. Medzi nožičkami je 22 mm. Oceľový náramok nemá síce plnú koncovku, ani pevnú sponu, ale ani jedno nemá vplyv na pohodlné nosenie.

Články sú naviac celkom solídne vyrobené a čo oceňujem asi najviac, je mikroregulácia na spone. Články sú totiž celkom veľké, takže bez mikroregulácie by mohlo byť ťažšie doladiť hodinky presne na ruku. So 4 pozíciami na spone to ale nebude problém.

Celkovo je dizajn jasne športový. A u Edifice musím vyzdvihnúť aj to, že farebné akcenty volí uvážlivo. Napríklad pri modrom variante je niekoľko odtieňov modrej, napriek tomu to nie je prehnané. Pri červenom zrovna tak. Červená je výrazná a dodáva hodinkám poriadny šmrnc, ale nepriťahujú nechcenú pozornosť ani nepôsobia kolotočovo.

Dizajn je jedným z kľúčových lákadiel, prečo sa na ECB-900 chytilo už toľko spokojných obetí. Keď si ich dáte na ruku, musíte jednoducho povedať „Áno, to je ono“. S hrúbkou puzdra 13,9 mm nejde o zrovna tenké hodinky, takže pôsobia aj dostatočne chlapácky.

Z materiálu ešte musím podotknúť nemilý fakt, že majú iba minerálne sklíčko, nie zafírové. Zato sa ale držia s cenovkou na skoro až neuveriteľnej hodnote vzhľadom k tomu dobrému spracovaniu, solárnemu dobíjaniu (áno, batériu vymieňať nemusíte) a rade funkcií, ku ktorým sa ešte dostanem. Tieto hodinky sú totiž nielen pekné, ale aj relatívne smart.

Pravý potenciál objavíte vďaka aplikácii

Dobrou správou pre všetkých, ktorí smart telefónom neholdujú je, že Écébéčka môžu fungovať samy o sebe. Nepotrebujete k nastaveniu telefón, všetko sa dá nastaviť cez hodinky. Ale – vďaka aplikácii je všetko pohodlnejšie! Zmena letného/zimného času, o ktorej som vravela v úvode? Po prepojení s telefónom cez Bluetooth to hodinky urobia za vás. Samy od seba. Presný čas aj dátum. Stlačením jedného tlačidla.

Tým tlačidlom je „korunka“, ktorá výnimočne neslúži k posúvaniu ručičiek. Pri krátkom podržaní dôjde k rýchlej synchronizácii času, respektíve si hodinky podľa telefónu skorigujú čas, pri dlhšom sa prepoja s aplikáciou Edifice Connected.

A v nej objavíte silu týchto hodiniek. Pretože doslova všetko si môžete nastaviť priamo v aplikácii. Nastavenie budíka? Áno. Svetový čas? Samozrejme. Zobrazenie stopovaného času vrátane všetkých medzičasov? O tom presne hovorím!

Tough Solar - stručne a zrozumiteľne
27.1.2020 - Martin Koňařík
Tough Solar - stručne a zrozumiteľne

Okrem toho vás appka upozorní, pokiaľ nemáte hodinky dostatočne vystavené svetlu. (To ale vidíte aj na hodinkách, v dolnom vykrojení ukazuje sekundovka v móde času na nabitie v rozmedzí E – empty, málo nabité, po F – full, plne nabité).

Jediné, čo sa dá aplikácii vytknúť je, že nie je v slovenčine. Ale väčšina vecí je veľmi intuitívna a tých pár zvyšných slovíčok si keď tak preložíte. Samotné spárovanie je naviac otázka sekúnd, nemusíte vypĺňať všemožné parametre ani zakladať účet. Stačí stiahnuť, vybrať model s označením ECB-900 a pridať. Po stlačení korunky na hodinkách už sa zázraky začnú diať samy.

Aplikace vás provede funkcemi i co které tlačítko umí. Vybrat můžete např. i světový čas.Aplikácia vás prevedie funkciami aj čo ktoré tlačidlo dokáže. Vybrať môžete jednoducho napr. aj svetový čas.

Zmerajte si pretek Formule 1. Presnosť stopiek je šialená

Rad Edifice by sa dal definovať ako hodinky pre bežné, fakt každodenné nosenie. Bez nárokovania nejakých spoločenských pravidiel a konvencií. Ich čas nepríde, keď beriete zo skrine oblek. Ich miesto je pri ležérnom oblečení, do práce, kde nie je špecifický dress code, alebo večer, keď idete „na jedno“.

Chlapi si ich kupujú, pretože vyzerajú pekelne dobre, vyberať sa dá z celkom širokého cenového aj dizajnového spektra, ponúkajú kvalitné materiály za adekvátne peniaze a u niektorých modelov aj rad užitočných funkcií. A ECB-900 je dokonalou ukážkou všetkého vyššie popísaného.

Vyberal som starostlivo a dlho a vybral som dobre. Veľa funkcií, skvelý dizajn. Nastavenie cez mobil nemá chybu. Milan, prečítať ďalšie recenzie

Čo u nich ale rozhodne nájdeme je inšpirácia motorizmom, s ktorým je rad Edifice slušne prepojený. Najviac sa to odrazilo na stopkách v kombinácii s tachymetrom (a tachymetrickou stupnicou).

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Cez tlačidlo Mode prídete do stopiek, spodným pravým ich potom spustíte. Na spodnom výkroji môžete sledovať priemernú rýchlosť jednotlivých kôl (napríklad okruhu pri preteku), zatiaľ čo hlavná sekundová ručička ukazuje na priemernú rýchlosť v rámci celkového meraného času.

V aplikaci je možné vidět záznam stopovaného času.V aplikácii je možné vidieť záznam stopovaného času.

A presnosť je skoro až šialená. Meria na tisíciny presne s možnosťou medzičasu aj času jednotlivých kôl. Rozhodne je cítiť predošlé spojenie Edifice s pretekmi Formule 1.

Detail stopovaného času si potom pohodlne zobrazíte v aplikácii. Stačí tam preniesť namerané hodnoty. Dokonca to vyhodí aj jednoduchý graf. A nastaviť si môžete pochopiteľne aj dĺžku meraného úseku. Jeden, desať, koľko chcete. V kilometroch aj míľach. Zvoliť môžete aj niektoré svetové autodromy pre Formulu 1 s presnou vzdialenosťou.

Vybrat můžete i konkrétní okruch F1 a nastavit jeho vzdálenost pro stopování.Vybrať môžete aj konkrétny okruh F1 a nastaviť jeho vzdialenosť pre stopovanie.

Praktické funkcie zo života

Pokiaľ patríte medzi typ ľudí, ktorí občas nevedia, kam dali telefón, tieto hodinky budete skutočne milovať. Dlhším podržaním spodného pravého tlačidla vyvoláte zúrivé vyzváňanie telefónu. Samozrejme, pokiaľ ho máte spárovaný s hodinkami a zapnutý Bluetooth.

Prekvapilo ma, že si u „Phone finder“ môžete nastaviť nielen hlasitosť vyzváňania, ale aj vyzváňanie (celkom tri „skladby“). A zvuk je to celkom prenikavý. Na rozdiel od budíka, ktorý má síce vysoký pípajúci tón, ale nie je tak hlasitý ani dlhý, ako som zvyknutá z mobilu alebo garminovských hodiniek. Nie všetkých to teda podľa mňa spoľahlivo prebudí, pokiaľ ich nemáte skutočne „pri uchu“ na nočnom stolíku.

Zato si však môžete nastaviť až 5 budíkov. A opakovanie je na vás. Môže byť denné, alebo pripomienka raz za rok, určité mesiace alebo jednorázovo. Signalizácia celej hodiny je tu tiež.

Nastavit můžete až 5 různých budíků. A k dispozici je i odpočet.Nastaviť môžete až 5 rôznych budíkov. A k dispozícii je aj odpočet.

A ešte jednu vec oceníte priamo v aplikácii, a síce kalibráciu ručičiek. Ručičky sa občas rozhodia, najčastejšie vplyvom magnetizmu. A pre menej skúsených hodinkových používateľov je potom tvrdý oriešok, prečo ručičky ukazujú iný čas než digitál.

Priamo v nastavení hodiniek v aplikácii je užitočná funkcia „Adjusting the home position“, kde pohodlne nakalibrujete ručičky behom chvíľky.

V aplikaci zkalibrujete i ručky.V aplikácii nakalibrujete aj ručičky.

Za mňa je rozhodne užitočná aj možnosť voľby informácií na dvoch displejoch na číselníku. Buď tam vidíte digitálny čas, alebo dátum a deň v týždni.

No a samozrejme dobrá čitateľnosť podporená luminiscenciou na ručičkách a predovšetkým osvetlením. Jedna LEDka osvetluje analógový číselník, druhá podsvecuje väčší z displejov. Nastaviť si môžete dĺžku podsvietenia v rozmedzí 1 alebo 3 sekúnd a nechýba ani After Glow, takže žiarovečka svieti aj po pustení tlačidla.

Konkurencia a krátke zhrnutie

O podarenom dizajne, umne zvolených parametroch aj farebných kombináciách už bola reč. Ale bezpochyby sa nájde dosť mužov, pre ktorých budú moc veľké, moc malé, moc hrubé. Alebo ktorých odradí absencia zafíru. Edifice ale skrýva celkom slušný arzenál, ako uspokojiť skutočne každého, kto chce športovejší štýl a Bluetooth konektivitu.

Pokiaľ sú okrem bezstarostnosti hlavné kritériá zafír a tenkosť, rozhodne je treba spomenúť EQB-1100, rovnako ako EQB-1200. Cenovka už sa síce vyšplhá o niečo vyššie, ale zaručene to poznáte na spracovaní aj spomínanom materiále sklíčka. A tá tenkosť vás skutočne nadchne. U 1200 zaujme aj zaujímavá štruktúra číselníka, ktorú kolegyňa Eliška opísala ako príťažlivo znepokojivú. Trefné. Za mňa síce vyhrávajú elegantnejšie 1100, oboje ale majú čosi do seba, ako sa vraví.

Pokiaľ je naopak cieľom držať cenovku čo najnižšie, zafír aj solar oželiete a oceníte napríklad jednoduché upozornenie na stretnutie naplánované vo vašom kalendári, stojí za to mrknúť na ECB-10.

V zlatom strede ale stojí dnešný hrdina recenzie ECB-900. Sú tak univerzálne a ponúkajú toľko za triezvu cenu, že je ťažké ich kritizovať pre to či ono. Pokiaľ sa vám ale už dlhšiu dobu pozdávali, a len ste si neboli istí, či všetko funguje tak „smooth“ ako výrobca tvrdí, tak smelo do nich. Pre ich praktickosť aj vzhľad nebudete ich kúpu asi nikdy ľutovať.

Podarený dizajn
Solárne napájanie + Bluetooth
Ľahké nastavenie vďaka mobilnej appke
Presný čas si berú z telefónu
Funkcia stopiek prispôsobená fanúšikom Formule 1
5 budíkov s rôznymi možnosťami nastavenia
Funkcia „nájdi môj telefón“

Minerálne sklíčko
Pre niekoho môžu byť moc veľké/hrubé/ťažké
Aplikácia nie je v slovenčine
Luminiscencia nemá dlhú výdrž
Pre niekoho príliš rušný číselník a zbytočne mnoho funkcií

6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)
3.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre