» Blog » Casio

Casio G-Shock GW-M5610 recenzia – Starec, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa

Tagy: Casio | Klasické | Fashion | Retro | Tradičné

Dominik Hok | 18.5.2022 | 4 MIN

Viete, do hodinárskeho sveta som sa dostal ako slepý k husliam, ale už po veľmi krátkej dobe som vedel, že chcem mať nejaké G-Shocky. A keďže som lakomec, nemohol som siahnuť po ničom inom než po G-Shocku GW-M5610. Prečo? Stoja do 150 eur, sú solárne, rádiom riadené a majú retro nádych, ktorý poznáme z legendárnych DW-5600. Dokonca ma ani ten pohyb platobnej karty smerom k terminálu tak nebolel. A to ma bolí vždy pri platbách nad 40 eur. Áno, som lakomý.

Návrat do roku 1983 v trochu inteligentnejšom podaní

Vzhľadovo na GW-M5610 nie je nič výnimočné, pretože vyzerajú úplne rovnako ako omnoho známejší starší brácho DW-5600. Áno, tie hodinky, ktoré drtia kamióny, strieľajú s nimi hokejisti a nosí ich aj Keanu Reeves vo filme Nebezpečná rýchlosť.

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

Casio G-Shock DW-5600 recenzia – Legenda za pár eur
28.3.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock DW-5600 recenzia – Legenda za pár eur

Pokiaľ sa ale pozrieme trochu viac do histórie, dostaneme sa až do roku 1983, čo je rok vydania úplne prvého G-Shocku. A z tých potom vychádza DW-5600 a z tých potom vychádza GW-M5610.

Rok 1983 sa ale v hodinkách krásne odráža a ja osobne som nemohol siahnuť po inej verzii než po tej s retro farebnými nápismi a červeným lemovaním okolo displeja.

Samozrejme ale nájdeme aj verzie s trochu čistejším vzhľadom, pokiaľ by sa niekomu farebné popisky zdali trochu detinské.

Hodinky sú postavené (ako sme zvyknutí) v tvare osemhranu, pričom puzdro má priemer 43,2 mm, hrúbku 12,7 mm a je kompletne živicové. To je práve malý rozdiel oproti modelu DW-5600, ktorý je o niečo robustnejší. Váhovo sa potom dostávame na príjemných 50 gramov.

Na hodinkách nájdeme dve oceľové časti a tými je dienko a spona. Spona by ale v žiadnom inom materiáli nedávala absolútny zmysel. Bavíme sa predsa o G-Shocku! Tie hodinky by prežili aj šliapnutie Godzilly.

Keď už sme u tej odolnosti, tak majú samozrejme klasickú G-Shockársku odolnosť proti nárazu a vodeodolnosť do 200M.

Osobne nie som veľmi fanúšik živicových remienkov... Keď si teda vyskúšam nejaký retro nárez so živicovým remienkom ako je F-91, proste sa necítim dobre. Oproti tomu živicový remienok GW-M5610 mi tak nejak sedí a dosť tomu dopomáhajú plastové výplne napojené na dienko. Vďaka nim sa priestor medzi zápästím a remienkom pekne vyplní a hodinky sadnú na ruku ako riť na šerbel. Oproti ostatným G-Shockom sa mi tak nejak zdá, že tieto proste netlačia.

Celkovo je najväčšou výhodou týchto hodiniek práve ich veľkosť. Chcete odolné G-Shocky, ale zároveň nie ste žiadny "švajcík"? Prosím, tu máte kandidáta.

Videorecenzia:

Sklíčko je minerál? A naozaj je to lepšia voľba než plast?

Ako už som písal na začiatku, som lakomec. Preto ma pri rozhodovaní o kúpe týchto hodiniek odradzovala jedna vlastnosť – majú minerálne sklíčko. A prečo? Chcel som plast, keďže je o niečo odolnejší proti nárazom a hlavne... Škriabance sa dajú vyleštiť špeciálnou pastou. Oproti tomu minerál raz bude mať zárez na pažbe (čítajte sklíčku) a už navždy tam bude.

Ale viete čo? Hodinky som vzal do mojej dielne, kde režem (väčšinou drevo), sekám (niekedy prsty), vŕtam a na hodinkách ani škriabanec. Hlavný podiel na tom má ľahké zapustenie sklíčka. A tým, že časť s displejom nie je tak veľká, je naozaj malá šanca, že by ste narazili priamo na túto plochu. Väčšinou to schytajú živicové okraje.

Pozitívny či negatívny?

A prekvapivo sa nebavím o výsledku testu či vašom nastavení mysle. Samozrejme o displeji. Ja osobne som siahol po pozitívnom displeji (čierne číslice na svetlom pozadí), pretože je za mňa mnohonásobne čitateľnejší. Ale inverzný má tiež niečo do seba. Pôsobí tak nejak... Ja neviem. Modernejšie.

Moc sa mi páči aj funkcia automatického osvetlenia. V tmavom prostredí stačí hodinky namieriť smerom k sebe a rozsvietia sa.

Solar a Multiband – dokonalá kombinácia v dokonalej cene

Tu sa dostávame k bodu, prečo som tieto hodinky kúpil. Nielen, že sú pekné, tak trochu retro, ale ešte majú výbornú funkčnú výbavu.

Samy sa nastavujú. Dokážu totiž prijímať rádiový signál a nastaviť si presný čas. Veľa ľudí sa oháňa tým, že to u nás vlastne ani nefunguje, ale viete čo? Ja mám vždy na sekundu presný čas.

Samy sa nabíjajú. Vďaka zabudovanému solárnemu akumulátoru sa hodinky samy dobíjajú. V tmavom prostredí sa dokonca samy prepnú do úsporného režimu (funkcia Power Saving), kedy nezobrazujú žiadne dáta. V ten moment, ako ich chytíte do ruky a zaznamenajú trochu svetla, objavia sa dáta na displeji.

Tough Solar - stručne a zrozumiteľne
27.1.2020 - Martin Koňařík
Tough Solar - stručne a zrozumiteľne

V pravom dolnom rohu displeja sa ukrýva indikátor nabitia so stupnicou L (low), M (medium) a H (high). Môžem potvrdiť, že hodinkám stačí naozaj chvíľka na svetle a hneď tam máte H.

Aká je životnosť soláru? To nikto nevie, ale všetko sa odvíja od zaobchádzania. Úctyhodného veku sa akumulátor dožije hlavne v tých prípadoch, kedy ho udržujete naplno nabitý. Povedzme, že niekto má solárne Casiá možno aj 20 rokov. Niekomu zasa toľko nevydržia.

Okrem týchto dvoch vychytávok ešte hodinky zobrazujú svetové časy, 5 denných alarmov vrátane odložení budíka a signalizácie celej hodiny a odpočítavacie (minúta až celý deň) či štandardné stopky (presnosť na stotinu sekundy).

Záverečné zhrnutie GW-M5610

Sú to výborné hodinky. Doteraz ich kúpu neľutujem a skôr ľutujem toho, že ich nenosím častejšie.

Vydržia všetko, vyzerajú dobre, majú univerzálnu veľkosť, sú vybavené solárom a nastavujú sa samy podľa rádiového signálu. Naviac majú niektoré automatické funkcie a indikátory, ktoré by ste v takej cenovej relácii nutne nečakali. Za mňa perfektná kúpa. A preto som si ich kúpil.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku