» Blog » Casio

Casio G-Shock Original GXW-56 recenzia – Kráľ je tu

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 3.3.2023 | 5 MIN

Kráľ symbolizuje veľkosť, nadvládu a moc nad ostatnými. To isté možno prisúdiť modelu Casio G-Shock Original GXW-56 prezývanému "King". Je hodný tento model svojho označenia a vládne naozaj kráľovstvu s názvom G-Shock?

História kingov sa viaže k roku 2010 a príbeh tohto velikána začal písať model G-Shock GX-56. Ten bol ale v roku 2013 prekvapivo ukončený a korunovaný bol nový kráľ – Casio G-Shock GWX-56. Tento vylepšený model s RC synchronizáciou času prišiel na náš trh len nedávno.

Pôvodný model GX-56 bol uvedený v roku 2010 a dostupný do roku 2013. V tom istom roku prišiel jeho nástupca GXW-56, ktorý bol po dlhý čas dostupný len na japonskom trhu a k nám sa dostal až v roku 2021.

Keď nejaký model dostane prezývku, znamená to jeho pobyt v srdciach fanúšikov už navždy. A kingy získali svoju prezývku hneď z niekoľkých dôvodov. Už samotné použitie "X" v názve podľa Casia značí to, že sú hodinky niečo extra.

6 NAJ: Hodinky do apokalypsy
2.4.2024 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Hodinky do apokalypsy

Označenie "King" dostal tento model ale aj pre svoju veľkosť, vysokú odolnosť a aj vďaka použitiu technológie Alpha Gel, ktorá je v rade Original unikátna. V hodinkách má za úlohu absorbovať nárazy a lepšie tak chrániť strojček hodiniek pred vplyvom otrasov či vibrácií. K tomu všetkému sú hodinky odolné aj proti blatu a bahnu.

Alpha Gel je typ mäkkého silikónového gélu, vyvinutého v roku 1980. Prvýkrát bol použitý v roku 1986 v obuvi značky Asics. Neskôr sa dostal aj do hodiniek G-Shock a bežne sa dnes používa v automobilovom priemysle a je pridávaný do nositeľnej elektroniky.

Špeciálne upravená konštrukcia, ktorá chráni modul hodiniek a kombinácia Alpha Gelu robí z kingov terminátora vo svete hodiniek. Pridajme k tomu nastavenie času rádiovým signálom, solárne dobíjanie a razom sa väčšina z nás stotožňuje s označením kráľ.

Prvá vec, ktorá každého zaujme je veľkosť hodiniek, od ktorej sa odvíja aj celkový dizajn. Puzdro s priemerom 54 mm a hrúbkou 18 mm je jednoznačne jedným z najväčších kúskov z radu G-Shock Original. Veľkosť sa odráža aj v ostatných aspektoch dizajnu. Po bočných stranách nájdeme dve vystužené tlačidlá, ktoré sú ešte chránené hradbičkami. Hodinkám to dodáva ešte väčší rozmer a prebúdza pocit, že tieto hodinky sú naozaj drsný kúsok.

Vystúpená, plochá luneta chráni minerálne sklíčko, ktoré je zasadené pár milimetrov pod jej hranou. Nielen, že tieto krivky dodávajú hodinkám ešte väčší šmrnc, ale zabraňujú tiež
poškodeniu sklíčka vonkajšími vplyvmi, nárazmi a inými faktormi.

Na každom centimetre hodiniek nájdeme zaoblenie, krivku alebo výstupok. A je to jedna z vecí, vďaka ktorej ma hodinky neprestali baviť ani keď som sa na nich pozrel po stýkrát.

Okrem temnej čiernej farby sa model GXW-56 vyrába v kombinácii s červenými detailmi.

Červené tlačidlá, okolie displeja a nápisy na remienku robia tento dizajn ešte zaujímavejším. Červená farba vyvoláva v človeku dravosť, rýchlosť a agresiu, ktorá hodinkám dodáva podľa mňa väčšie kúzlo a okázalosť, než u celočierneho modelu.

Celé puzdro je tvorené zo syntetickej živice, ktorá je typická pre modely G-Shock. Rovnako je tomu u remienku, ktorý zakončuje kovová spona. Živica je pre model, ktorý má byť takmer nezničiteľný úplne ideálnym materiálom. Vyniká totiž dobrou tvarovateľnosťou, vďaka ktorej hodinky perfektne sedia na ruke.

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Casio chcelo týmto modelom zacieliť na ľudí, ktorí majú radi okázalosť a neznášajú stereotyp. Hodinky takého rozmeru predsa len nie sú len tak pre každého. Obstoja zaručene v každej náročnej situácii. Či už v horskom teréne plnom nástrah, na ruke vojaka alebo pod lampami ulíc mesta.

Nechcelo by to väčší displej?

Displej je rozdelený do dvoch častí. V hornej časti máme ukazovateľ dňa v týždni a dátum. Po prepnutí ľavým horným tlačidlom zistíme inú časovú zónu a čas v nej. Spodná časť displeja ukazuje aktuálny čas, ktorý ľavým spodným tlačidlom môžeme prepnúť na ukazovateľ stopiek alebo odpočtu. Aj keď sú kingy dosť veľké hodinky, majú na môj vkus malý displej, na ktorý sa mi nie vždy úplne komfortne dívalo.

Na mieste, kde je dobrý prístup svetla som na hodinky videl naozaj dobre a nemal som tomu čo vytknúť. V tmavších priestoroch som narazil na problém, a to bola práve dobrá viditeľnosť. V šere alebo úplnej tme som bez použitia osvetlenia nezistil aký je čas.

GXW-56 majú elektrický spôsob osvetlenia a v prípade jeho použitia je čitateľnosť zasa späť a vy opäť viete, koľko hodín je. Dobu podsvietenia si môžete nastaviť na dva časové intervaly v dĺžke 1,5 alebo 3 sekundy.

Kingy majú nastaviteľnú funkciu full auto light, ktorá hodinky rozsvieti, keď na seba hodinky natočíte. Slúži to hlavne pre prípad, kedy nemáte voľnú ruku na stlačenie tlačidla a spustenie osvetlenia.

Skoro bezstarostné hodinky

Písmenko "W" obvykle u Casia značí možnosť príjmu rádiového signálu, vďaka ktorému sa na hodinkách nastavuje automaticky čas s atómovou presnosťou. Je to aj jedno z vylepšení oproti pôvodnému modelu GX-56, ktorý nastavenie času rádiovým signálom nemal. Kingy sú vybavené technológiou Multiband 6 a vedia prijať časový signál zo 6 pozemných vysielacích staníc po celom svete. Teda – na severnej pologuli.

Multi Band 6 - stručne a zrozumiteľne
6.3.2020 - Martin Koňařík
Multi Band 6 - stručne a zrozumiteľne

Casio pre tento model zvolilo modul 3220 a hodinky nie sú poháňané klasickou batériou. Sú dobíjané solárne. Dobíjajú sa svetlom a sú vďaka tomu ekologickejšie a nevyžadujú toľko údržby. V hodinkách potom nájdeme štandardnú výbavu v podobe 200 metrovej vodeodolnosti, ktorá je u všetkých modelov G-Shock. Naďalej ponúkajú funkcie svetových časov, stopiek, odpočtu, budíkov a automatického kalendára.

Tough Solar - stručne a zrozumiteľne
27.1.2020 - Martin Koňařík
Tough Solar - stručne a zrozumiteľne

Aj cez svoju veľkosť sa pohodlne nosia

Veľkosti som sa pred testovaním trošku obával. Ale zbytočne. GXW-56 sa nosia naozaj pohodlne, hoci môže spočiatku živicový materiál pôsobiť opačným dojmom. Remienok na ruku príjemne padne a jeho flexibilita je veľmi dobrá. Hodinky vážia 88 gramov a radia sa tým do kategórie stredne ťažkých hodiniek. Pri nosení mi to tak absolútne neprišlo. Kingy boli už po prvom zapnutí dosť pohodlné, nikde netlačili, a z komfortu som bol príjemne prekvapený.

Pri vyberaní GXW-56 doporučujem hodinky najskôr vyskúšať. Ja osobne mám dosť útle zápästie s priemerom 17 centimetrov a je to strašne moc poznať. Nielen, že hodinky vyzerajú ako osa na cukríku, ale tiež to na malej ruke nevyzerá vôbec dobre. Ja osobne by som ich kvôli tomu asi nosiť nemohol. Hodia sa na poriadneho chlapa s veľkým zápästím, s ktorým splynú.

Musia vás uchvátiť na prvý pohľad

Obľubu si tento model našiel aj na zápästí viacerých celebrít a významných ľudí. S obľubou ich nosí herec ocenený Oscarom Benicio del Toro alebo jeden z najbohatších športovcov sveta a najlepší boxer svojej doby, Floyd Mayweather. Tomu dokonca nestačil originálny vzhľad a nechal si ich upraviť podľa obrazu svojho.

Floyd Mayweather a jeho upravená verzia GXW-56, zdroj:best24watch.com

Kúpil by som si ich?

Keby sa k nim predávalo aj väčšie zápästie, beriem rovno dvoje. A teraz vážne... Sú to perfektné hodinky. V mojich očiach sú to jedinečné hodinky, ktoré len tak neuvidíte na každom rohu, pretože sú špecifické svojim vzhľadom.

Naviac sú skoro bezstarostné vďaka solárnemu dobíjaniu a nastaveniu času rádiovým signálom. Nemusím myslieť na to, že s nimi musím byť opatrný, pretože tieto hodinky len tak nerozflákam a vďaka 200 metrovej vodeodolnosti ich ani neutopím. Všetko podtrhuje aj dostupná cena, ktorá robí z týchto hodiniek skutočne kráľa svojho odvetvia.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Návod: Ako zosilniť signál cez appku, keď rádiom riadené hodinky nie a nie prijať signál
16.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Ako zosilniť signál cez appku, keď rádiom riadené hodinky nie a nie prijať signál

Casio G-Shock GBA-900 recenzia – Zaujímavá alternatíva nielen pre športovcov
28.7.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBA-900 recenzia – Zaujímavá alternatíva nielen pre športovcov

Orient M-Force recenzia – Také G-Shocky pre zarytých milovníkov mechaniky
8.2.2023 - Agáta Vřeská
Orient M-Force recenzia – Také G-Shocky pre zarytých milovníkov mechaniky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku