» Blog » Casio

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenzia – V novom kabáte s inteligentným vybavením

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske

Filip Debrecenyi | 21.2.2024 | 10 MIN | 1x komentár

Špekuláciám je koniec! Hoci sa nad hodinkami Rangeman posledný rok sťahovali mračná a mnohí ich fanúšikovia sa obávali o ich pokračovanie, od spoločnosti Casio sme dostali pozitívnu odpoveď. Rangeman a jeho povesť nezmizne, práve naopak! Legenda dostala názov GPR-H1000, steroidnú infúziu a teraz prichádza v oveľa nadupanejšom balení, než sme bežne zvyknutí vídať.

Dobrodružstvo volá! Takto ho prezentuje spoločnosť Casio vo svojich propagačných materiáloch. A ak si ich rýchlo vyhľadáte, zistíte, že ide o pôvodné Rangemany s pridanou hodnotou. Ale skôr, ako si ich podrobne rozoberieme, musím na úvod spomenúť humbuk, ktorý sa okolo nich v posledných mesiacoch strhol.

Posledný rok sa špekulovalo o tom, či model Rangeman skončí. Vyšli nové Mudmany GW-9500, séria Master of G je nabitá... A tak to všetko na prvý pohľad vyzeralo, že príbeh jednej z legiend dokončí svoju poslednú vetu. Ale Casio bolo proti, a tak sa vykŕmili a nakŕmili novým Rangemanom. Vyrástlo z neho monštrum s dômyselným telom a oficiálnym názvom GPR-H1000.

Ale... Milovníci značky Casio už asi vedia, že podobný model s inteligentným telom už v ponuke je. Čím sa teda môže líšiť od podobne vybaveného modelu GBD-H2000?

Získali aj oni časť DNA z modelu Rangeman GPR-B1000?

Model Rangeman GPR-B1000 z roku 2018

Rangeman GPR-B1000 2018.

Alebo vám pripomína skôr pôvodný model GW-9400?

DNA jednoznačne prevzali kvapky z oboch. Nakoľko sú si modely podobné? Začnime spracovaním, v ktorom sa nový Rangeman líši.

Casio G-Shock GBD-H2000 recenzia - Inteligentné hodinky s dvojročnou výdržou batérie
3.5.2023 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H2000 recenzia - Inteligentné hodinky s dvojročnou výdržou batérie

Dizajn – Rangeman si zaplatil členstvo v posilňovni?

Oproti pôvodnému modelu Rangeman GW-9400 sa priemer puzdra zmenšil o milimeter na 53 milimetrov a pridaním optického snímača sa hodinky mierne stlmili z pôvodných 18 na 20 milimetrov. Hmotnosť je prekvapivo o gram nižšia a hodinky vážia 92 gramov.

Casio G-Shock GW-9400 recenzia – Rangeman zvládne všetko
28.4.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GW-9400 recenzia – Rangeman zvládne všetko

Stále sú to naozaj veľké hodinky a samotný dizajn je taký, na aký sme pri hodinkách G-Shock zvyknutí. Rovnako ako v prípade série Master of G – na prvý pohľad robustné. To vám napadne hneď pri pohľade na hodinky. To, čo na vás vyskočí, je robustná luneta zo živice, rovnako ako zvyšok puzdra, ktoré je vyrobené zo zmesi organických materiálov.

Robustná luneta chráni zapustený MIP LCD displej, ktorý je čiernobiely. Na prvý pohľad vyzerá displej pomerne malý. Jeho veľkosť je celý jeden palec, čo je z môjho pohľadu trochu málo na puzdro s celkovým priemerom 53 milimetrov. Ide však pravdepodobne len o optický klam, pretože je dostatočne veľký na pohodlné čítanie údajov.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Displej je vo svojej podstate nedotykový a je krytý minerálnym sklom. Oba dva farebné varianty ponúkajú negatívny displej na čiernom pozadí, ktorý je v prípade týchto hodiniek dobre čitateľný aj za zhoršených svetelných podmienok. Bohužiaľ, v úplnej tme naň bez podsvietenia neuvidíte.

Displej je možné podsvietiť, aby sa čitateľnosť ešte zlepšila. V pravej časti displeja sú ukryté dve LED diódy, ktoré zabezpečia vyšší kontrast displeja a dobrú viditeľnosť. Podsvietenie môžete aktivovať buď stlačením tlačidla, alebo nastavením funkcie automatického osvetlenia. K dispozícii sú dva intervaly podsvietenia 1,5 a 5 sekúnd. Čo oceňujem, pretože trojsekundový interval z iných modelov sa mi zdal pomerne krátky.

Po stranách puzdra majú hodinky kovové brány, ktoré chránia tlačidlá a zvyšujú ich odolnosť. Kovové časti vyzerajú na skelete celkom pekne. Po estetickej a dizajnovej stránke to hrá. Z praktického hľadiska dodávajú väčšiu odolnosť a tento robustný vzhľad.

Tlačidlá sú tiež pokovované a nesú označenie odolné voči blatu. Sú teda odolné voči blatu, prachu a vibráciám. To koniec koncov môžeme povedať o celých hodinkách. Spoločnosť Casio tiež vystužila tlačidlá gélom Alpha Gel, aby boli ešte odolnejšie.

Oranžové části jsou prvky Alpha Gelu pro výstuhu tlačítek

Oranžové časti sú prvky Alpha Gel na spevnenie tlačidiel.

Na ľavej strane je telo, ktoré kryje ovládacie tlačidlá, a na pravej strane sú to senzory zabudované v puzdre.

Spodná časť hodiniek, teda zadná strana puzdra, je tiež plastová a je na nej umiestnený snímač srdcového tepu od fínskej značky Polar. Podrobnosti o meraní si však necháme na neskôr.

Remienok, rovnako ako puzdro, je zo živice. Na šport? Úprimne, našiel by som niekoľko lepších možností. Remienok je však pevný, čo je z hľadiska odolnosti fajn. Ale z hľadiska športu to nie je to najlepšie. Casio však myslelo na to, že chceli zachovať odolnosť, ale prispôsobiť ho práve na šport, a to sa im podarilo. Je na ňom veľa otvorov na pripevnenie, takže z hľadiska veľkosti by si mal každý nájsť svoju optimálnu veľkosť.

Čo je v tomto smere veľmi kľúčové, je doplnenie takzvaných korálok v spodnej časti remienka pri puzdre. Vďaka nim sa samotné hodinky oveľa lepšie nosia a dodávajú používateľovi väčší komfort. Zároveň sa remienok v hodinkách dá aj mierne ohýbať, a to je ďalší faktor, ktorý zlepšuje nosenie a priliehanie na zápästí.

Spona a pútko remienka sú vyrobené z kovu, a tak si zachovávajú koncept, ktorým je spomínaná odolnosť. Ako sme pri hodinkách G-Shock zvyknutí, hodinky majú štandardnú vodotesnosť 200 metrov.

Na záver dostávame dve farebné varianty v žltej a čiernej farbe.

Výdrž je celkom slušná

Tento hybrid sa dá používať na mnoho spôsobov. Jednak ako športové, mierne inteligentné zariadenie, alebo ako klasické hodinky. V športovom režime hodinky zvládnu približne 14 až 19 hodín aktívneho používania GPS. Dĺžka výdrže potom závisí od nastavenia príjmu signálu: 14 hodín pre najpresnejší príjem, samozrejme, 19 hodín pre najslabší. Všetko sa dá nastaviť v aplikácii. Osobne by som asi čakal niečo viac, v porovnaní so smart hodinkami je tento údaj niekde medzi priemerom.

Pri štandardnom používaní sa potom bavíme v zmysle týždňov s meraním tepovej frekvencie, samozrejme, celkovú výdrž ovplyvnia aktivity s aktívnym GPS.

Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?

Ak nastavíme hodinky do tzv. úsporného režimu, kedy zároveň odpojíme zariadenie od telefónu a vypneme snímanie tepu, výrobca nám sľubuje výdrž batérie až 2 roky na jedno nabitie, čo je celkom solídne číslo.

Je síce pravda, že ide o hybridný model, ale aj tak sme dostali Tough Solar a hodinky sa dajú dobíjať aj pomocou svetla. A práve preto je možné dostať sa až na hranicu 2 rokov na jedno nabitie.

Tough Solar - stručne a zrozumiteľne
27.1.2020 - Martin Koňařík
Tough Solar - stručne a zrozumiteľne

Klasické dobíjanie potom prebieha cez napájací USB kábel, ale keď kapacita batérie klesne na minimum, všetky funkcie okrem zobrazenia času sa stlmia a hodinky aspoň klasicky ukazujú čas. Myšlienka spoločnosti Casio je totiž práve taká, že hodinky majú zobrazovať to najprimárnejšie, a to je práve čas. Keď sa teda hodinky prepnú na zobrazenie času, začnú využívať okolité svetlo na udržanie batérie.

Na hybrida slušná rýchlosť

Na prvý pohľad si možno pomyslíte – G-Shocky, hybridy, čiernobiely displej, to je asi nuda. Áno, pre niekoho možno áno, ale verím, že veľa ľudí ocení jednoduchosť, prehľadnosť a relatívne rýchle ovládanie. Obnovovacia frekvencia je naozaj svižná a po stlačení tlačidla sa hodinky rýchlo chytia a pošlú vás presne tam, kam chcete. Áno, ak stlačíte tlačidlá rýchlo, hodinky si stále udržia svoje tempo a vy ich nezrýchlite. Ale keď ich používate bežne, majú celkom rýchlu odozvu a myslím, že to je na hodinky G-Shock skvelé.

Casio sa z chýb poučilo

Ak používatelia predchádzajúcemu menšiemu bratovi v podobe modelu GBD-H2000 niečo vyčítali, bol to príjem signálu GPS. Nezriedka sa naň čakalo pokojne aj v rozsahu niekoľkých minút.

Zdá sa, že výrobca sa z tejto chyby poučil a pri hľadaní príjmu GPS som nečakal dlhšie ako odhadom pol minúty, čo nie je absolútne žiadna katastrofa.

Samotná presnosť je potom celkom slušná. Nejde o najpresnejší záznam, ale napríklad v porovnaní s hodinkami Apple Watch Ultra 2, ktoré pravidelne nosím, boli údaje porovnateľné. G-čko síce sem-tam mierne vystrelí, napríklad v zalesnenej oblasti mali trochu problém, ale inak by som to hodnotil celkom pozitívne. Vzdialenosť sa mi zhodovala presne s minimálnou odchýlkou asi 10 metrov, pričom treba poznamenať, že hodinky Apple Watch snímajú GPS multifrekvenčne. Hodinky G-Shock som mal nastavené na najvyšší možný príjem GPS, ktorý by mal byť najpresnejší.

Čo bolo mierne zvláštne, bol výpočet aktuálneho tempa. Medzi hodinkami bola veľká odchýlka a zdalo sa, že hodinky G-Shocks si s ňou nevedia poradiť. Pri tempe 5 m/km hodinky G-Shocks hádzali odchýlky -20/25 sekúnd a bolo dosť ťažké sa podľa nich orientovať. To však bola asi najväčšia nepresnosť. Inak sa pri priemernom hodnotení tempo pohybovalo v rozmedzí niekoľkých sekúnd, čo sa dá zvládnuť, ak ste príležitostný športovec, ktorý nejako extrémne nekrivdí údajmi.

Apple Watch Ultra 2 recenzia – Tohto tvrďáka len tak niečo nerozhádže
27.12.2023 - Matěj Urbaczka
Apple Watch Ultra 2 recenzia – Tohto tvrďáka len tak niečo nerozhádže

Dôležité je aj porovnanie optického snímača tepovej frekvencie, ktorý je jednou z hlavných domén týchto hodiniek. A povedal by som, že aj tu Casio napravilo svoje chyby. V porovnaní s hrudným pásom Polar H10+ sa srdcová frekvencia veľmi nelíšila. Hodinky G-Shock mierne prestrelili svoje údaje a v priemere sa odchýlili možno o 5 úderov. Úprimne povedané, to vôbec nie je zlý výkon. Reakcia snímača nie je práve najrýchlejšia, ale nie je ani na zahodenie. V priemere sa teda tepová frekvencia celkovo odchýlila o 3 až 5 úderov, čo je opäť veľmi dobré.

Vzhľadom na to, že hodinky sú veľké, vážia takmer 100 gramov a nemajú najlepšiu možnosť flexibility remienka, je to celkom slušné.

No a nestrácame ani štandardnú výbavu v podobe trojitého senzora, ktorý počíta s barometrom, kompasom a teplomerom. Základnú šesticu senzorov dopĺňa akcelerometer na výpočet krokov a gyroskop, ktorý využijeme pri plávaní alebo kalibrácii kompasu.

Spolupráca s Polarom rozširuje možnosti

Čo nepochybne ocení každý športovo založený používateľ, je prepočet makroživín podľa vášho kalorického výdaja a športovej záťaže, inak nazývaný Energy Sources. Na základe vašej aktivity dokáže tento algoritmus vypočítať, koľko bielkovín, sacharidov a tukov by ste mali následne doplniť. A z môjho pohľadu je to užitočné pre hobby športovcov a samozrejme aj pre profesionálov. Všetko následne nájdete v aplikácii Casio Watches, kde sa nachádzajú všetky údaje.

Polar ponúkol svoje algoritmy tretím stranám. Ako prvá to využila spoločnosť G-Shock
3.3.2023 - Agáta Vřeská
Polar ponúkol svoje algoritmy tretím stranám. Ako prvá to využila spoločnosť G-Shock

Mnohí športovo založení používatelia potom určite ocenia kompatibilitu s aplikáciou Strava, kam môžete nahrať svoje športové výkony a porovnať ich s ostatnými používateľmi. Podporu dát ocenia aj používatelia Apple, kde môžete preniesť dáta z hodiniek do "zdravotnej aplikácie" a sledovať tak informácie o svojom zdraví.

Aplikácia Casio Watches uľahčuje nastavenie všetkého, čo súvisí s hodinkami. Od základných nastavení až po snímanie srdcového tepu či GPS a následne vašu športovú históriu, všetky grafy týkajúce sa športových výkonov, spánku a ďalších fyziologických údajov.

Príbeh značky Polar – Značka, ktorá vyrobila prvé smart hodinky na svete
15.6.2022 - Matěj Urbaczka
Príbeh značky Polar – Značka, ktorá vyrobila prvé smart hodinky na svete

Spolupráca so spoločnosťou Polar je pre mňa celkom podarená a ponúka okrem iného tieto funkcie:

  • Running Index: Vypočíta vaše VO2max (maximálne využitie kyslíka) pri behu.
  • Cardio load: Uvádza, aký náročný bol váš tréning.
  • Cardio load status: Odporúča tréning na základe predchádzajúcich aktivít.
  • Nightly Recharge: Analyzuje váš spánok a regeneráciu.
  • Breathing exercise: Dýchacie cvičenia na upokojenie tela.
  • Blood oxygen level: Meria mieru okysličenia vašej krvi.
  • Life log: Ukazatel spálených kalorií, ušlých kroků apod.

Pre príležitostného športovca akurát

Rangemany sa ponukou športových aktivít radí medzi priemerné športové zariadenia. Ponúka však celkovo 10 športových aktivít, čo nie je veľa. Na druhej strane tam nájdete tie najbežnejšie a najpoužívanejšie. Patrí medzi ne beh, chôdza, turistika, cyklistika, plávanie v bazéne a vo voľnej vode, intervalový tréning, tréning v posilňovni, trailový beh a napokon iné aktivity. Tie slúžia len ako náhrada za iný druh športu, než ponúkajú hodinky. Myslím, že úplne postačujúca ponuka.

Podľa môjho názoru sú Rangemany fajn pre človeka, ktorý chce skombinovať odolnosť, dizajnového ducha G-Shock a športovú nadstavbu. Ako som už spomenul vyššie, profesionálny športovec by mal siahnuť po o niečo presnejšom zariadení, ale hobby športovec si s týmito údajmi viac než vystačí.

Chytré? Tak čiastočne

Slovo hybrid som tu už niekoľkokrát spomenul. Ide o typické hodinky G-Shock s niekoľkými funkciami navyše. Niekto jednoznačne ocení možnosť získavania notifikácií z telefónu, lokalizáciu telefónu v prípade, že ho stratíte, a samozrejme senzorovú výbavu, o ktorej sme už hovorili. Inak tu máme tú klasickú, typickú ponuku Géčiek v podobe stopiek, odpočítavacieho časovača, svetového času, budíka a automatického kalendára. Netradične tu nájdeme aj ukazovateľ fázy mesiaca a ukazovateľ prílivu a odlivu.

Alternatívy

Určite sa oplatí porovnať nové hodinky Rangeman s modelom GBD-H2000 – okrem dizajnu, špecifikácií a farieb sú hodinky z hľadiska výbavy identické. Rangemany však už stihli vyžehliť niektoré nedostatky z minulosti.

Môžeme jednoznačne diskutovať o tom, či ide o plnohodnotné inteligentné hodinky. Podľa môjho názoru áno, ale nie celkom. Áno, pretože ponúka tie najzákladnejšie funkcie, ktoré bežný používateľ potrebuje. V porovnaní so skutočnými inteligentnými hodinkami však nemá toľko športových funkcií, inteligentných funkcií ani iných ukazovateľov. Veľmi podobnú alternatívu vidím napríklad v Garmin Instinct 2X, ktorý je o chlp vybavenejší, má presnejšiu senzorovú výbavu a je aj o pár tisíc lacnejší.

Hodnotenie

Veľa ľudí očakávalo aj vyššiu cenu. Prijateľná cenovka má svoje dôvody. Cena mierne pod 13 tisíc si zachováva podobnú dostupnosť ako GBD-H2000. Cenová dostupnosť je spôsobená najmä tým, že hodinky nesú označenie Made in Thailand, kde boli hodinky zostavené. Zatiaľ čo strojček je vyrobený na prémiovej linke v Yamagate, celková montáž prebehla v Thajsku. Na druhej strane, ak by boli vyrobené v Japonsku, cena by bola určite o tisíce vyššia.

Som rád, že model Rangeman bol zachovaný a vylepšený. Pre mňa majú tieto hodinky zmysel najmä pre milovníkov značky G-Shock a príležitostných športov.

Čo si o hodinkách myslíte vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peter Vachpred 117 dňami, reagovať
Verziu od Casia, model GBD-H2000 som síce nemal, ale mal som prvú generáciu, GBD-H1000, no a slovo tragédia to vystihuje. Všetko fungovalo do vtedy, kým som nesadol do auta, tam sa hodinky odpojili a nepomohol ani reštart BT, bolo nutné resetovať celý mobil. Cca po týždni som ich vrátil. Neviem, že ako vychytali druhú generáciu, no a neviem, že ako vychytajú túto, každopádne si počkám. A uvidím, keďže Géčka sú naozaj skvelé hodinky. :-)