Telefón 0650 400 134 (volajte PO-PA 8-18, SO 10-18)
Košík
0,00 €
Prejsť k objednávke
logo

Celodenné meranie srdcovej frekvencie pomocou inteligentných hodiniek

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 26.7.2023 | 5 MIN

Inteligentné hodinky s meraním tepovej frekvencie sú dnes už štandardom a nikto si nevie predstaviť, že by nemal optický snímač. Meranie srdcovej frekvencie sa stalo doslova fenoménom, ale niekedy je dosť ťažké zorientovať sa v tom, aké sú správne hodnoty a prečo je vlastne dobré merať si srdcovú frekvenciu.

Ak by vás hneď na začiatku zaujímalo, ako vlastne inteligentné hodinky merajú srdcovú frekvenciu a ako sa dá jej meranie využiť pri tréningu, článok na túto tému sme už napísali.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

V tomto článku sa viac zameriame na to, ako sa dá monitorovanie srdcovej frekvencie využiť počas celého dňa a čo sa z neho môžeme naučiť.

Článok je rozdelený na nasledujúce témy:

Kľudová srdcová frekvencia

Kľudová srdcová frekvencia je počet úderov srdca za minútu v pokoji. Tepová frekvencia by sa mala pohybovať v rozmedzí 60 - 100 úderov za minútu. Ak je vaša srdcová frekvencia mimo tohto rozsahu, ide buď o tachykardiu, alebo bradykardiu.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Bradykardia označuje pokojovú srdcovú frekvenciu nižšiu ako 60. Často sa označuje ako zdravotné riziko, ale nie je to také jednoduché. Môže byť zdraviu nebezpečná, ak je jedinec netrénovaný. Ak ide o športovca, pokojová srdcová frekvencia môže byť napríklad nižšia ako 40 úderov za minútu a nie je nezdravá.

Tachykardia je opačný jav, keď je pokojová srdcová frekvencia vyššia ako 100. O tachykardii sa v určitých prípadoch nedá úplne povedať, že je zdravá. Vysoká pokojová srdcová frekvencia je vždy zlým znakom zdravia a môže zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

A čo je to správna srdcová frekvencia? Na to neexistuje úplná odpoveď, ale určite môžeme povedať, že čím nižšia, tým lepšia. Samozrejme, ak nie ste trénovaný športovec a máte srdcovú frekvenciu pod 60, nie je to práve dobrý znak, ale ak športujete, máte dobrý životný štýl a srdcovú frekvenciu pod 60, je to dobrá cesta k dlhovekosti.

A prečo je najnižšia pokojová srdcová frekvencia dobrá a vyššia nie? Na to existuje jednoduchá odpoveď. Vďaka cvičeniu a dobrému životnému štýlu je vaše srdce silnejšie a má dostatok sily na to, aby dokázalo zásobiť celé telo napríklad 40 údermi. Slabšie srdce na to potrebuje 100 úderov a navyše sa neustále prácou na vysoké "obrátky" opotrebováva.

Predstavte si situáciu, že máte auto, s ktorým jazdíte stále na pekných 2000 otáčkach za minútu, a potom iné auto, s ktorým jazdíte stále na 4000 otáčkach za minútu. Ktoré auto podľa vás vydrží dlhšie?

Vysoká srdcová frekvencia vo všeobecnosti zvyšuje pravdepodobnosť infarktu, skoršej smrti, zvyšuje krvný tlak, zvyšuje zápal, zvyšuje únavu a tiež riziko zástavy srdca alebo zlyhania iných orgánov.

Samozrejme, existujú faktory, ktoré môžu krátkodobo alebo dlhodobo ovplyvniť vašu srdcovú frekvenciu. Ako napr:

  • tréning (po tréningu sa naše telo vyrovnáva so záťažou, a preto srdce bije rýchlejšie)
  • Choroba (akékoľvek ochorenie (aj prichádzajúce) môže ovplyvniť našu srdcovú frekvenciu)
  • vek (deti môžu mať vyššiu srdcovú frekvenciu, ktorá s dospievaním klesá a s neskorším vekom sa opäť zvyšuje)
  • obezita
  • fajčenie, alkohol a kofeín
  • stres

A ako možno znížiť kľudovú srdcovú frekvenciu? Rada je celkom jednoduchá - cvičte, jedzte zdravo, obmedzte alkohol, fajčenie a kofeín a nezanedbávajte spánok a relaxáciu. V prípade obezity je dobré zamerať sa na zníženie hmotnosti. S tým vám však môžu pomôcť vyššie spomenuté opatrenia.

Meranie srdcovej frekvencie počas spánku

Meranie srdcovej frekvencie počas spánku by sa nemalo vynechávať, pretože výsledok priemernej pokojovej srdcovej frekvencie by mal vychádzať z celých 24 hodín. Ak si teda v noci zložíte hodinky, namerané hodnoty už nie sú relevantné, pretože pokojová srdcová frekvencia počas spánku výrazne klesá.

Ako smart hodinky monitorujú spánok?
18.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky monitorujú spánok?

Tepová frekvencia (a jej variabilita) je zároveň hlavnou metrikou používanou na odhadnutie spánkových fáz. Ak teda chcete relevantne posúdiť spánok, musíte mať zapnuté hodinky a spustené meranie srdcovej frekvencie.

Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami
19.3.2024 - Dominik Hok
Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami

Zároveň možno srdcovú frekvenciu v noci (napr. najnižšiu hodnotu alebo priemer) použiť na odhad, či je v našom tele niečo v neporiadku. Zvýšená nočná srdcová frekvencia môže naznačovať pretrénovanie, prichádzajúcu chorobu, zlú stravu alebo stres.

Niekedy je však zvýšená srdcová frekvencia normálna. Po náročnom tréningu môžete svoje telo vyviesť z miery a ono sa s tým musí vyrovnať, preto potrebuje väčší výkon vášho srdca.

Kvalita spánku zároveň často určuje ďalšie ukazovatele, ktoré hodinky zobrazujú. Napríklad čas regenerácie, tréningovú pripravenosť, tréningové odporúčania atď. Hodinky teda nedokážu odhadnúť, ako sa upravil váš čas regenerácie, ak nevedia, ako dobre ste spali.

Frekvencia merania a jej vplyv na presnosť

Inteligentné hodinky merajú s rôznou časovou frekvenciou a závisí to od značky k značke aj od toho, ako ich nastavíte. Niektorí výrobcovia neumožňujú zmeniť frekvenciu merania. Vo všetkej jednoduchosti platí, že čím vyššou frekvenciou meriate, tým presnejšie údaje získate. Najvyššia frekvencia merania je jedna sekunda.

Hoci je frekvencia merania dôležitá, záleží aj na kvalite snímača a osvetlenia. Kvalita snímača sa nedá úplne určiť, pokiaľ ho človek nevyskúša, ale dobrým vodítkom môže byť počet diód a ich farby. Čím viac diód osvetľuje pokožku, tým je väčšia šanca na presné meranie. Okrem toho sa používajú rôzne farby osvetlenia podľa rôznej intenzity srdcovej frekvencie. Najbežnejšia je zelená, ale existujú aj značky, ktoré používajú žltú a oranžovú (používa ju napríklad Polar).

A prečo je meranie s vyššou frekvenciou presnejšie? Jednoducho preto, že hodinky majú k dispozícii viac údajov, s ktorými môžu pracovať, a nevytvárajú také odchýlky. Ak by ste boli vedec skúmajúci nejaký kmeň, určite by ste sa o ňom dozvedeli viac, keby ste s ním trávili každý deň, ako keby ste ho navštívili raz za dva mesiace.

Z osobného testovania smartwatch tiež viem, že pri meraní srdcovej frekvencie smartwatchom trvá nejaký čas, kým sa synchronizujú. Takže raz za minútu začnú merať, nastavia naozaj vysokú hodnotu a kým sa rýchlosť "synchronizuje", meranie sa zastaví. Preto sa potom stáva, že hodinky merajúce každú minútu vyhodia dosť prehnané hodnoty. Takže sa mi stáva, že hodinky merajúce každú sekundu majú kľudovú tepovú frekvenciu možno o 20 jednotiek nižšiu ako tie, ktoré merajú každú minútu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre