» Blog » Certina

Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Conceptu a výhry nad magnetizmom

Tagy: Recenzie | Certina | Pánske | Klasické | Spoločenské

Agáta Vřeská | 31.1.2020 | 7 MIN

Významné 60. výročie jednej z podstát hodiniek Certina – DS Conceptu – oslávila Certina pozoruhodným kúskom, ktorý nejedného uhranie smaragdovo zeleným číselníkom. Tejto novinke z roku 2019 s inovatívnym nivachrónovým vláskom nebola u nás venovaná dostatočná pozornosť. Pritom sa jedná o dosť zaujímavý hodinársky počin s prekvapivou cenou a premyslenými detailmi. Poďme teda túto krivdu trošku napraviť.

Z ničoho nic si z Certiny sadnete na zadok

Keď v roku 2018 predstavila Certina svoje DS PH200M, vyrazila tým mnohým dych. Aj hodinárske magazíny, ktoré sa o Certinách príliš často nezmieňovali, zaregistrovali, že sa objavilo niečo mimoriadne. Potvrdilo to aj prestížne ocenenie poľského magazínu CH24.PL, kde Heritage získali titul „Hodinky roku“.

Certina DS PH200 z roku 2018 vzbudila velké ohlasy

Certina DS PH200M z roku 2018 vzbudila veľké ohlasy

A aj keď má Certina dlhú históriu (od r. 1888) a je hodná označenia "tradičná značka", až s príchodom DS PH200M si hodinársky svet po nejakej tej dobe znovu uvedomil, že tento člen Swatch Groupu s korytnačím pancierom vo svojom znaku má stále veľa čo ponúknuť.

Certina na seba znovu upozornila hneď o rok neskôr, keď v roku 2019 slávila významnú udalosť - 60 rokov konceptu Double Security, ktorý zaisťuje hodinkám Certina deklarovanú odolnosť. Príležitosť týchto guľatín si vyžiadala niečo výnimočné: Špeciálnu edíciu DS-1 Big Date s Powermatic 80. A skvelé načasovanie umožnilo v tomto elegantnom kúsku predstaviť ďalšiu zaujímavú inováciu - zliatinu Nivachron™.

Certina DS-1 Big Date Powermatic 80 z roku 2019 je speciální edicí k 60. výročí DS Conceptu

Certina DS-1 Big Date Powermatic 80 z roku 2019 je špeciálnou edíciou k 60. výročiu DS Conceptu

Nivachron: Prekonanie neviditeľného nepriateľa

Magnetizmus. Neviditeľná sila, ktorá je všade okolo nás. A odveký nepriateľ mechanických hodiniek. Pravdou je, že si často ani neuvedomujeme, kedy a kde vystavujeme svoje hodinky vplyvom magnetického pôsobenia, ktoré môže inak presný stroj vychýliť o desiatky sekúnd za deň, alebo ho dokonca úplne zastaviť.

Nie je to nič tragické, skúsený hodinár spozná zmagnetizovaný vlások a behom chvíle ho zbaví jeho utrpenia bez toho, aby do neho musel zasahovať. Ale nikomu z nás sa asi nechce tento problém neustále riešiť.

Moderný svet navyše toto nebezpečenstvo ukrýva na každom rohu. Fén na vlasy, magnetický obal na telefón či tablet, permanentný magnet na chladničke, magnetické spony v kabelke, elektrický holiaci strojček vysávač,... Výrobcovia hodiniek si to samozrejme uvedomujú a neustále pracujú na spôsobe, ako hodinky od týchto vplyvov uchrániť. Možností majú hneď niekoľko, napríklad dvojitá konštrukcia puzdra, použitie kremíkových súčiastok alebo neželezných kovových zliatin.

Tušíte správne, že Nivachron™, predstavený práve v modeli DS-1 Big Date Powermatic 80, ide poslednou cestou. Hlavnou zložkou zliatiny, vyvinutej v spolupráci s Audemars Piguet vo Swatch Groupe, je titán. Vďaka tomu sú zaručené preukázateľne lepšie antimagnetické vlastnosti. Aj keby sme brali do úvahy prehnanú pozornosť vplyvu magnetizmu na dnešné hodinky a brali to ako marketingový ťah, titánový základ ponúka ďalšie výhody. Vyznačuje sa zvýšenou odolnosťou voči otrasom, nárazom a teplotným zmenám. Náklady sa pritom nezvyšujú, pretože výrobný proces pružiny vlásku z Nivachronu je podobný tradičnému spôsobu.

Najskôr aj to je jeden z dôvodov, prečo Certina bude nivachronový vlások dávať do všetkých svojich nových mechanických strojčekov. V tejto oblasti má navyše výsostné postavenie, pretože bola jednou z prvých značiek Swatchu, kto mohol inovatívnu novinku (predstavenú v roku 2018) implementovať. Prvýkrát sa objavila - kde inde - v limitkách Swatch Flymagic na jar 2019.

Šesťdesiat rokov odolnosti korytnačieho panciera

Vlastnosti Nivachronu zapadajú do celkovej vízie DS Conceptu, takže je jasné, prečo ho Certina prezentovala práve pri príležitosti jeho osláv. Vráťme sa teda k ústrednej postave nášho článku: Certine DS-1 Big Date Powermatic 80 a dôvodu jej vzniku.

Príbeh značky Certina pripomína učebnicový príklad o splnenom sne dvoch bratov vybudovať veľký hodinársky dom, ktorý bude žiť v odkaze aj po ich smrti. Počas tých viac než 130 rokov od založenia, zažila niekoľko významných míľnikov a jedným z nich je práve rok 1959, keď prvýkrát predstavila svetu DS Concept a dala si do znaku korytnačí pancier - symbol robustnosti, odolnosti a dlhej životnosti.

Len v skratke pripomeňme, že DS, teda skratka pre Double Security, predstavuje koncept zosilneného zafírového sklíčka, špeciálne tesnenie korunky a jej hriadeľa, a zosilnenie a špeciálne tesnenie zadnej časti puzdra. Výsledkom je zvýšená odolnosť voči nárazom a mechanickým vplyvom vrátane vniknutia vody. Špeciálna edícia DS-1 pripomína, že je tomu tak už 60 rokov.

Speciální dýnko modelu DS-1 Big Date Powermatic 80 připomíná, k jaké události byly hodinky představeny

Špeciálne spodné viečko modelu DS-1 Big Date Powermatic 80 pripomína, pri akej udalosti boli hodinky predstavené

Uhrančivo zelený elegán

Už teda vieme, čo model oslavuje a akú unikátnu zliatinu v sebe ukrýva, poďme si preto prezrieť samotné hodinky.

Puzdro modelu DS-1 Big Date Powermatic 80 s priemerom 41mm a výškou 11mm je síce robustné, ale spracovanie prepožičiava neoddiskutovateľnú eleganciu. Napomáha tomu kompletne leštená forma a hladké zaoblenie s krátkymi nožičkami. Na zápästí tak sedia perfektne.

Na zápěstí sedí perfektně

Vďaka krátkym nožičkám a dobre zvolenej veľkosti puzdra sedia na zápästí perfektne

Pod ľahko (naozaj len ľahko) konvexným zafírovým sklíčkom s jednostrannou antireflexnou vrstvou sa ukrýva najväčší ťahúň pozornosti, zelený číselník, ktorý by stál za hriech aj bez všetkých tých spomenutých vychytávok.

Smaragdově zelná barva k sobě přitahuje žádoucí pozornost

Smaragdovo zelená farba k sebe priťahuje žiadúcu pozornosť

Smaragdový odtieň so sunburst efektom vychádza zo stredu číselníka a k okrajom ho postupne zahaľuje dymový tieň, ktorý celému obrazu dodáva patričnú hĺbku. Zelená farba, ktorá sa v posledných rokoch teší u hodinárskych dizajnérov obľube, nebola zvolená náhodne. Je totiž vlajkovou farbou značky Certina a jej korytnačieho panciera. Lepšie teda zvoliť nemohla.

Sunburst efekt

Vďaka efektu slnečných lúčov bude v rôznych svetlách číselník vyzerať vždy trochu inak

Odlesky sú v detailoch hravé, ale v celkovom poňatí a v kombinácii s fasetovanými indexmi pôsobia dôstojne. A vo výsledku model nejde nezazaradiť medzi výstavné kúsky spoločenských hodiniek, aj keď u Certiny vždy nájdeme prinajmenšom jemný dotyk športového ducha. Nič na zaradení nemení ani fakt, že tieto hodinky na ruke rozhodne upútajú pozornosť v akejkoľvek spoločnosti a s akýmkoľvek zvoleným outfitom. Avšak bude to pozornosť žiadaná a podľa môjho názoru vo všetkých ohľadoch zaslúžená.

Beh ohledu na to, zda hodinky vezmete k obleku nebo něčemu ležérnímu, vždy vzbudí zaslouženou pozornost

Bez ohľadu na to, či si hodinky vezmete k obleku alebo k niečomu ležérnejšiemu, vždy vzbudia zaslúženú pozornosť

Klasický vzhľad zdôrazňujú tiež tenké oceľové „dauphine“ ručičky. Číselník dopĺňa niekoľko údajov - názov Certina, dvojité C ako certinský symbol pre mechanické hodinky s automatickým náťahom, označenie DS-1 odkazujúce na prvé modely s DS Conceptom, a bielym písacím písmom vytvorený názov strojčeka Powermatic 80 a informácie o tom, že ide o Špeciálnu edíciu. Pod veľkou dátumovkou na pozícii 6 nájdeme informáciu o Swiss Made a šperkovný index v podobe mnohohranu.

Certina

Nápisy na číselníku prezradia o hodinkách takmer všetko

Spomenuté krátke nožičky uchycujú elegantne poňatú milánsku spleteninu z ocele. Zadná časť náramku je tvorená z odoberateľných článkov, ktoré popri úprave dĺžky umožnili zvoliť motýľovú sponu.

Milánský tah je zakončen články, díky tomu bylo možné zapínání motýlovou sponou

Mesh tah je zakončený článkami, vďaka tomu bolo možné zapínanie motýľovou sponou

Praktické, avšak z estetického hľadiska sa mi dizajn vonkajšej strany príliš nepozdával. Po niekoľkých dňoch zbožného okukovania hodiniek som sa ale zmierila s tým, že ide o nedielnu súčasť týchto Certín. A pri nosení na ruke takmer nepostrehnuteľnú.

Na první pohled řešení zadní části tahu překvapí, ale rychle si na to zvyknete

Na prvý pohľad riešenie zadnej časti ťahu prekvapí, ale rýchlo si na to zvyknete

Zvláštnosťou je spôsob rýchleho uchytenia náramku k nožičkám puzdra, pre ktoré sa vžilo označenie quick fit. Aj bez nástrojov sa teda meshový ťah dá rýchlo odopnúť a znovu nasadiť bez toho, aby bola akokoľvek ovplyvnená bezpečnosť úchytu. Šírka ťahu je 20mm, a tak pôjde model ľahko usadiť na iný náramok či kožený remienok.

Náramek je po obou stranách uchycen tzv. quick fitem, systémem snadného uchycení

Náramok je po oboch stranách uchytený tzv. quick fitom, systémom ľahkého uchytenia

Big Date – čakanie na polnoc ako na Orloj

Áno, veľká dátumovka sa vplížila do samotného názvu hodiniek a aj ja jej musím venovať zaslúženú samostatnú kapitolu.

Big Date sám o sebe nie je novinkou. Nie je ale zas taký častý, obzvlášť s precíznym spracovaním. Zrodenie nového dňa je tak v tomto prípade skutočným zážitkom, na ktorý si možno raz za čas počkáte, len pre ten pohľad. Predstavenie začína už desať minút pred polnocou, keď začína byť jasné, že prichádza tá chvíľa. Ladne sa míňa sekunda za sekundou, polnoc a tri minúty z nového dňa je dielo dokonané. Prechod dvoch dátumových vencov je skutočne plynulý a kvalitné prevedenie pocítite aj počas okamžitej zmeny nastavovaním dátumu korunkou.

Datum tvoří dva věnce; přechod na nový den je pastvou pro oči

Dátum tvoria dva vence; prechod na nový deň je pastvou pre oči

Dve dátumové okienka ponúkajú ľahkú čitateľnosť, jemný oceľový lem ich krásne zapustil do celkového vzhľadu a aj napriek tomu, že je výrazným bodom, neruší. Docielenie tejto skladby je ďalším ukazovateľom, že sa Certine model nadmieru podaril.

Špeciálna edícia za špeciálnu cenu

Neprehliadnuteľný model rozvíril hodinárske vody. A nielen všetkým vyššie uvedeným. Ale tiež neslýchanou cenou.

Do ceny sa musia samozrejme započítať všetky špecifikácie: vnútri takmer nepočuteľne tiká Powermatic 80 s veľkorysou rezervou chodu 80 hodín a vydarenou komplikáciou Big Date, ponúka dychberúci zelený číselník, do detailov vyšperkované celooceľové prevedenie, ide o špeciálnu edíciu k významnému jubileu a ako prvý u Certiny ponúka popri DS Conceptu tiež vlások z novej zliatiny Nivachron s antimagnetickými vlastnosťami. Máte spočítané?

Ak ste hádali závratné sumy, možno vás prekvapí, že odporúčanú cenu stanovila Certina na 930 Eur. Ani na cene teda tento zaujímavý model nekríva a ja nemôžem inak, než ho úprimne odporučiť k bližšiemu a najlepšie osobnému preskúmaniu.

DS-1 Big Date Powermatic 80 se dodává se speciální krabičce

DS-1 Big Date Powermatic 80 sa dodáva so špeciálnou škatuľkou

Fotogaléria

Fotografie: Certina.com; Nikol Liberdová, Hodinky-365.cz; Robin Húska, Hodinky-365.cz

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku