» Blog » Certina

Certina DS-7 recenzia – Mladší brat Tissot PRX

Tagy: Recenzie | Certina | Tradičné

Jakub Pitucha | 3.1.2024 | 3 MIN

Vlna integrovaných náramkov a Gentovského dizajnu 70. rokov sa naďalej valí a švajčiarska značka Certina naskakuje na túto vlnu plnou rýchlosťou. A prečo nie? Každý sa chce trochu povoziť. Stál však tento výpad na poslednú chvíľu naozaj za to? A ako sa Certine "dé-es-sedmičkám" podarili? Na to sa pozrieme v dnešnej recenzii.

Chcete chrono, alebo trojku? Oceľ či titán?

Certina sa v novej sérii DS-7 naozaj prekonala – priniesla nám 10 rôznych modelov; 6 automatických trojručičiek s dátumovkou a 4 chronografy s Eta Precidriv. Aby toho však nebolo málo, môžeme si vybrať z niekoľkých farebných kombinácií a na výber máme dokonca dva titánové modely a jeden v tmavej čiernej PVD. Osobne ma najviac zaujal model C043.407.22.061.00 v čiernobielej farbe a titánový C043.407.44.041.00.

Známy dizajn, nový dizajn

Aj keď ide o známy a v poslednej dobe veľmi často používaný štýl hodiniek, dá sa povedať, že Certina k nemu pristúpila tak trochu po svojom – na prvý pohľad ho môžeme rozpoznať napríklad od známeho modelu Tissot PRX.

Certina DS-7 v titanu a Tissot PRX s vaflovitým číselníkem.

Hodinky Certina DS-7 z titánu a Tissot PRX s vafľovým ciferníkom.

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

Veľkosť puzdra automatických trojručičkových hodiniek je 39 mm na šírku, 46 mm od nôh k nohám a veľmi príjemných 10 mm na výšku – hodinky sa teda bez problémov zmestia pod rukáv akéhokoľvek trička. To z nich spolu so športovým vzhľadom a vodotesnosťou 100 m robí skutočne univerzálne hodinky.

Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda
18.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda

V prípade chronografov potom priemer narástol na 41 mm pri hrúbke 12,2 mm.

Šroubovací dýnko a 100metrová voděodolnost, spolu s praktickými rychlostěžejkami u integrovaného řemínku.

Skrutkovací ciferník a 100 m vodotesnosť spolu s praktickými rýchlomermi na integrovanom remienku.

Na hodinkách samozrejme nájdeme zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou a pri automatických modeloch aj pohľad na vygravírovaný rotor strojčeka, ale o tom si povieme o chvíľu. Na hodinkách sa elegantne striedajú brúsené a leštené povrchové úpravy – dva vyššie uvedené modely spolu s modelom C043.417.22.051.00 sú potom obohatené o čiernu lesklú povrchovú úpravu medzipodšívok náramku, okraja lunety a uší, čo dodáva hodinkám osobitý charakter.

Samotný náramok hodiniek plynule prechádza z puzdra (v ktorom je dômyselne upevnený rýchloupínacími hodinkami) na pomerne tenkú 17 mm, kde je ukončený signovaným motýľovým zapínaním.

Ciferníky sú potom vertikálne brúsené alebo gradientné s efektom slnečných lúčov a vybavené luminiscenciou Super-LumiNova. K dispozícii je aj variant vo veľmi obľúbenej Tiffanyho modrej farbe.

Čo je vo vnútri?

Automatické modely poháňa osvedčený strojček Powermatic 80 od spoločnosti Swatch Group. Ten sa môže pochváliť "víkendovou" 80-hodinovou rezervou chodu, hackovaním (zastavenie sekundovej ručičky pri natočení korunky), manuálnym naťahovaním a obojstranným automatickým naťahovaním.

Powermatic 80.611.

Powermatic 80.611.

Základom chronografov radu DS-7 je quartzový kaliber ETA G10.212, ktorý sa môže pochváliť funkciou "Precidrive" – technológiou regulujúcou teplotné výkyvy vo vnútri hodiniek. To zaručuje vynikajúcu presnosť ±10 s za rok v porovnaní s ±15 s za mesiac, ktorá je bežná u "obyčajných" quartzových hodiniek.

Precidrive - stručne a zrozumiteľne
18.3.2020 - Radek Vyhlídal
Precidrive - stručne a zrozumiteľne

Samotný chronograf potom dokáže merať čas s presnosťou na desatiny sekundy (ktoré sa nachádzajú na pravom subciferníku) a disponuje funkciou "split time", ktorá nám umožňuje určiť čas dvoch nameraných časov súčasne (napríklad čas dvoch šprintérov bežiacich na rovnakej trati). Minúty nájdeme na ľavom subciferníku a sekundy pre hlavný čas na subciferníku na 6. hodine.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf
30.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf

Slovo na záver

Podľa môjho názoru sa Certina tohto počinu zhostila dobre a bez problémov naskočila (aj keď veľmi neskoro) do rozbehnutého vlaku integrovaných náramkov. Pre koho sú však nové DS-7 určené?

Podľa môjho názoru urobia radosť tým z vás, ktorí jednoducho "potrebujete", ako sa hovorí, hodinky s integrovaným náramkom vo svojej zbierke, ale váhali ste, pretože ste vždy chceli niečo výraznejšie a jazdiť so "slávnym" zástupom Tissot PRX nie je pre vás.

A či už hľadáte chronograf alebo jednoduchšiu klasiku, oceľ alebo ľahký titán, elegantnú čiernu alebo trblietavú zlatú, nie je problém, pretože si tu nájde niečo naozaj každý.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších
11.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku