» Blog » Certina

Certina DS Action Lady Quartz – Hodinky pre Malú mestskú vílu

Tagy: Recenzie | Certina | Dámske | Klasické | Potápačské

Eliška Měrková | 9.2.2021 | 5 MIN

December nebol len mesiacom rozprávok. Bol to aj mesiac, kedy švajčiarska Certina vypustila zo svojich sietí nové DS Action Lady Quartz. Drobunké hodinky z radu Aqua, ktoré sú v svojom živle nielen pod vodou, ale predovšetkým v meste. A na rozdiel od Andersenovej víly podľa mňa dopadli tieto "mestské potápky" veľmi dobre.

Foto: Hodinky-365.cz

S kolekciou Aqua máme (hlavne čo sa týka pánskych modelov) spojené prevažne potápačské hodinky. A ono keď sa povie "potápky", čo si vybavíme ako prvé? Robustné, "sexy" oceľové telo s prominentnou jednosmerne otočnou lunetou, silné ručičky s nekompromisne efektívnou luminiscenciou, odolný kovový náramok s extenziou, nepriepustné šrobovacie komponenty a tak ďalej a tak podobne, veď to poznáte.

Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365

Akonáhle sa ale pozriem na nové Certiny DS Action Lady, vidím skôr podobu so strateným pokladom na dne oceána než s touto vyložene mužnou dobrodružnou záležitosťou. Zjavná inšpirácia sa ale zaprieť nedá a dámske Action Lady si od klasických potápok niekoľko športových čŕt požičali – a pretavili ich do krásnych elegantných hodiniek, s ktorými sa môžete potápať nielen v hlbinách veľkomesta. Tak sa na ne poďme pozrieť zblízka.

Perlička na dne

Fungujúci kompromis medzi akčným športovým štýlom a vkusnou eleganciou. Asi takto by som vystihla nové Action Lady v jednej vete (a v podstate na túto kombináciu meno "Action Lady" odkazuje). Robustnejšiu "potápkovú" konštrukciu vyvažujú ako doslovne "petite" rozmery (len 29 mm), vďaka ktorým hodinky padnú aj na veľmi útle zápästie, tak vysoký lesk oceľovej lunety a jednotlivých článkov.

527,00 € (doručíme do 13.6.)

Dynamické ručičky ladia s veľkosťou trojuholníkových indexov, ktoré sú vybavené luminiscenčným pigmentom Super-LumiNova, ktorý býva doménou najmä športových hodiniek. Číslovanie jednosmerne otočnej lunety je minimalistické, vyrazené priamo do oceľového povrchu, čo danú športovosť na druhej strane zasa trochu tlmí... Nové Action Lady sú podľa mňa vyváženým tancom štýlov z dvoch rôznych svetov. A je vidieť, že nad nimi niekto naozaj premýšľal.

484,00 € (doručíme do 13.6.)

K dostatiu sú modely v troch farebných prevedeniach: celostrieborné Action Lady s kráľovsky modrým číselníkom, ktorý hodinkám dodáva skutočne podmorskú hĺbku, a dva modely v bicolor úprave rosegold-striebro – jeden s antracitovým číselníkom a druhý s číselníkom zasypaným jemnými kamienkami, ktoré tvoria efekt piesku lesknúceho sa na slnku. Posledný model svojou estetikou z celého radu vystupuje najviac.

Vo svojom živle: vo vode či na večierku? Tento topos dala Certina novým Action Lady, v podstate tak to naznačuje vo svojom promovideu.

"Vada" na kráse?

Je asi poznať, že Action Lady sa mi celkom neskrývane páčia. Dve drobnosti sa mi ale stali skôr máličko otravnými, než vyslovene nepríjemnými zrnkami v očiach. A dopredu upozorňujem, že toto je čisto môj pohľad na vec a nie je to chyba hodiniek, ani to za chybu nemôžem pokladať... Avšak, malú výčitku dávam práve najzaujímavejšiemu modelu s kamienkami. A za čo?

Za dve úplné malichernosti – vadí mi šedé hranaté pozadie u nápisov na číselníku, ktoré podľa mňa narušuje práve tú peknú lesklú zrnitosť, ktorá je na tomto modeli "to hlavné". Nemôžem sa skrátka ubrániť pocitu, že by hodinky s takto zdobeným číselníkom boli krajšie čisté. Ale chápem, bez klasického Certinovského loga a písaného nápisu Chronometer by skrátka podľa doterajšej dizajnovej réžie Certiny hodinky nemohli ani vzniknúť. Palec hore potom dávam za pokus šedé pozadie aspoň trochu štruktúrovať: tak, aby nenarušovalo čitateľnosť loga, a zároveň aby v rámci možností splynulo s pozadím číselníka.

A čo sa týka tej druhej "výčitky", málinko sa mračím aj nad tým, ako nemotorne pôsobia robustné športové indexy s luminiscenciou práve na kamienkovom pozadí...

Foto: Hodinky-365.cz

A tak mi napadá, že mi nakoniec k tomuto konceptu nesedia skôr tie kamienky než vymenované "rušivé" prvky. Ale to je čisto otázkou osobného gusta. Naopak nad zvyšnými dvoma modelmi bez kamienkov doslova plesám. Tmavé modré či antracitové pozadie číselníka so "sunburst" efektom dáva veľkým indexom s luminiscenciou a bielym nápisom nádherne vyniknúť. Najmä biele písané písmo dodáva hodinkám glanc, ktorý lesklý číselník paradoxne trošku stratil.

Foto: Hodinky-365.czNádhera, že?

Count on me – "Spoľahni sa"

Kto by stále ešte ostražito krákal, že sú potápačské prvky na elegantných dámskych hodinkách "len na štýl", u švajčiarskych Certín by sa nepekne zmýlil. V skutočnosti sú Action Lady ako hodinky na nehlbinné potápanie celkom dobre funkčné. S vodeodolnosťou do 200 M a bezpečnostným DS (Double Security) konceptom, ktorý zahrňuje dvojité tesnenie korunky, tesniaci krúžok na hriadeli korunky, špeciálne tesnenie v zadnej časti puzdra, zosilnenú zadnú časť puzdra a zosilnené zafírové sklíčko, môžete smelo vyraziť do akcie. Potápačský certifikát ISO 6425 u nich ale nehľadajte, ten dostali do vienka len vybrané pánske modely z kolekcie Aqua.

Action Lady tiež disponujú švajčiarskym quartzovým strojčekom ETA s technológiou Precidrive, ktorý im požičiava presnosť +/ 10 sekúnd za rok (a 0,07 sekúnd za deň!), čo je asi 10 krát presnejšie než je bežné u quartzových strojčekov. Vďaka tomu môžu hodinky hrdo niesť certifikovaný titul Chronometer.

Action Lady sú teda batériové hodinky, čo znamená, že budete musieť každý rok, dva vymeniť batériu. V tomto ohľade však dostali ďalšiu výhodu – na to, že životnosť batérie sa blíži svojmu koncu, dokážu hodinky upozorniť tzv. funkciou EOL (end of life): akonáhle začne sekundová ručička kmitať v dvojsekundových intervaloch, hodinky sa vám o dochádzajúcej batérii snažia povedať.

Konieckoncov ako už vyplýva zo samotného mena Certiny (latinské "certus" znamená "istý" či "spoľahlivý") a jej motta "Count on me", na tieto hodinky musí byť skrátka spoľahnutie. Tiež preto na ne má Certina predĺženú záruku 3 roky.

O značke Certina
29.11.2019 - Radek Vyhlídal
O značke Certina

A prečo korytnačky?

Keď pootočíte každé hodinky značky Certina a pozriete sa na dienko, nájdete znak korytnačky. A čo znamená?

Foto: Hodinky-365.cz

Pre Certinu sa stal korytnačí pancier symbolom húževnatosti, robustnosti a mimoriadnej odolnosti. A práve týmito vlastnosťami bez výnimky vybavila všetky svoje hodinky. Nájdete ho od 60. rokov ako na dienku všetkých hodiniek, tak vo firemnom logu. Korytnačí pancier súčasne označuje spojenie Certiny s vodným živlom – spoločnosť sa niekoľko rokov podieľala na medzinárodných podvodných projektoch a v súčasnej dobe sa zasadzuje o ochranu morských korytnačiek a ich prirodzeného prostredia prostredníctvom projektu Tour de Turtles organizácie Sea Turtle Conservancy.

Na koho sú Action Lady cielené?

Hodinky Action Lady si predstavujem na zápästí elegantných a súčasne akčných, všestranných žien, ktoré sú dámami za každých okolností. Mňa teda zaujali, a vás?

Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia
10.1.2022 - Eliška Měrková
Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia

Alternatívy

Action Lady sa vám páčia, ale malý priemer 29 mm vám už tak sympatický nie je? Netreba zúfať, ony totiž existujú aj modely Action Lady s priemerom 34 mm, ktorý, povedala by som, ocení úplná väčšina dám.

Dámske hodinky v potápačskom štýle nie sú príliš časté, ale na druhej strane to zasa nie sú žiadny jednorožci. "Čistokrvnejšie" potápky môžeme nájsť u Alpiny v rade Seastrong, Wenger má svoj rad Seaforce a obľube sa tešia napríklad aj cenovo dostupnejšie (často unisexové) potápky od Invicty z radu Pro Diver.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku