Externé snímače a ich možnosti v smart hodinkách

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 15.3.2024 | 5 MIN

Hoci v súčasnosti smart hodinky dokážu všetko a obsahujú vynikajúce senzorové vybavenie, stále existujú presnejšie externé senzory. A práve na ne sa dnes podrobne pozrieme.

Skôr než sa dostaneme priamo k týmto snímačom, rozdeľme si článok na kapitoly a prípadné otázky, ktoré vám môžu v súvislosti s externými snímačmi napadnúť.

Na čo slúžia externé snímače?

V súčasnosti majú inteligentné hodinky veľa interných snímačov a v skutočnosti nie je problém nájsť hodinky za pár drobných s kompletným balíkom snímačov. V prípade hodiniek to bude snímač srdcového tepu, pulzný oxymeter, barometer, akcelerometer, výškomer, kompas a teplomer. Niektoré hodinky dokážu merať aj EKG alebo krvný tlak.

Načo sú teda externé snímače, keď rovnaké snímače môžete nájsť vo vnútri inteligentných hodiniek? Jednoducho – aby boli údaje presnejšie. Hodinky na vašom zápästí dokážu merať všetko, čo externé snímače, ale s obmedzenou presnosťou. Externé snímače sú rozdelené a sú zamerané vždy konkrétne na jednu vec, ktorú dokážu merať s väčšou presnosťou, ak nie so 100 % presnosťou.

Aké externé snímače existujú?

Rozmanitosť externých snímačov je naozaj veľká. Pre širokú verejnosť je určite najznámejší externý snímač srdcovej frekvencie alebo hrudný snímač. Druhou najpoužívanejšou skupinou snímačov sú snímače pre cyklistov. Tu máme k dispozícii nespočetné množstvo snímačov, ako sú wattmetre, snímače rýchlosti, snímače kadencie alebo dokonca radary. Veľmi obľúbený je aj snímač okolitej teploty od spoločnosti Garmin alebo snímače pre golfistov, tiež od spoločnosti Garmin.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Ďalšou pomyselnou skupinou externých senzorov sú zdravotné senzory. Väčšinou ich nevyrába žiadna značka inteligentných hodiniek, ale sú s nimi kompatibilné. Medzi tieto snímače patria najznámejšie snímače na meranie hladiny cukru v krvi, ktoré prenášajú informácie do hodiniek, ktoré môžu vysloviť, či je potrebný zásah zo strany používateľa, alebo nie.

Na obrázku Garmin Tempe senzor. Převzato z reddit.com

Na obrázku je snímač Garmin Tempe. Prevzaté z reddit.com

Značka Garmin vyrába aj svoje inteligentné tlakomery a váhy, ktoré sa dajú spárovať s telefónom, ktorý potom posiela údaje do inteligentných hodiniek.

Teraz sa pozrime na zoznam najznámejších snímačov:

  • Hrudné snímače srdcovej frekvencie – merajú predovšetkým srdcovú frekvenciu. Snímače Garmin merajú aj dynamiku behu.
  • Wattmetre – označované ako wattmetre, snímače výkonu merajú náš výkon. Existujú cyklistické wattmetre (na kľuke alebo v pedáloch) aj bežecké wattmetre (Stryd).
  • Snímače teploty – merajú teplotu okolia.
  • Snímače kadencie – snímače kadencie nôh merajú počet krokov za minútu pri behu.
  • Snímače rýchlosti – snímač rýchlosti na bicykli.
  • Radarové snímače – snímače na bicykli, ktoré vás upozornia na pohybujúce sa vozidlo.
  • Snímače dynamiky behu POD – snímače merajúce kadenciu, vertikálne kmitanie, vertikálny pomer atď. Svorky väčšinou za švom nohavíc.
  • Golfové senzory – umiestňujú sa na palice, kde snímajú silu švihu a frekvenciu používania palice.

Ako sa snímače pripájajú k hodinkám?

Snímače sa k hodinkám pripájajú pomocou dvoch technológií. Prvou je ANT+ a druhou je Bluetooth.

Historicky prvým protokolom pripojenia je ANT+, ktorý vyrába spoločnosť Dynastream. Táto technológia vznikla v roku 2003 ako bezdrôtový protokol ANT a o rok neskôr bol protokol ANT+ štandardizovaný. Tento protokol bol optimalizovaný pre všetky športové snímače a zabezpečuje vynikajúcu rýchlosť a bezpečnosť prenosu. Ako prvé prejavili záujem o túto technológiu spoločnosti Samsung a Nokia.

Potom v roku 2006 spoločnosť Dynastream kúpila spoločnosť Garmin a urobila z nej svoju hlavnú prenosovú technológiu. ANT+ však samozrejme podporujú aj ďalšie spoločnosti, ako napríklad Polar alebo Suunto. Výhodou ANT+ je, že ak tento signál vyšlete, nemusíte robiť zložité párovanie a ak prijímač signál prijme, dokáže zobraziť informácie. Nevýhodou je potom nemožnosť snímať srdcovú frekvenciu pod vodou pomocou tejto technológie.

Druhým a dnes už známejším prenosovým protokolom je Bluetooth. Ten je v posledných rokoch veľmi populárny v snímačoch. Malou nevýhodou je možnosť pripojiť len 3 snímače. Ak máte pripojený aj telefón, tak len dva. A to platí napríklad len pre Garmin. Niektoré spoločnosti (Coros, Polar) môžu mať pripojené celkovo len dva. Výhodou je možnosť aktualizácie snímačov (ANT+ nebude preposielať nové aktualizácie do zariadenia) a rýchlosť prenosu údajov.

Sú moje hodinky kompatibilné s externými snímačmi?

Otázka kompatibility snímačov je vždy zložitá. Vo všeobecnosti by ste mali vždy skontrolovať parametre hodiniek a zistiť, či podporujú externé snímače alebo nie. V prípade spoločností ako Garmin, Suunto, Polar, Coros je podpora takmer vždy istá, stačí skontrolovať, či majú podporu ANT+ aj Bluetooth. V skutočnosti už väčšina spoločností podporuje len snímače Bluetooth.

VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie
9.2.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie

Na druhej strane, v prípade hodiniek Garmin sa športové hodinky dokážu "prehrýzť" väčším množstvom údajov zo snímačov ako mestské. Rozdiel je pekne vidieť na externom hrudnom snímači tepovej frekvencie, kde športové hodinky Garmin dokážu zo snímača snímať aj údaje o dynamike behu, zatiaľ čo mestské dokážu zobraziť len tepovú frekvenciu. Tu je dobré pozrieť si recenzie na internete (alebo u nás:-)), aby ste zistili, aké senzory hodinky podporujú a koľko informácií z nich dokážu zobrať.

V prípade čínskych značiek hodiniek je potrebné naozaj starostlivo vyberať hodinky s podporovanými senzormi a najlepšou možnosťou je nájsť si recenziu a overiť si, či niekto skúšal s hodinkami prepojiť senzory a konkrétne ktoré. Pri tejto kategórii sa často stáva, že môžete pripojiť len snímač srdcového tepu a nič iné.

Môžem s hodinkami spárovať snímače iných značiek?

Ak sa vám páčia napríklad hodinky od spoločnosti Garmin, ale uprednostnili by ste snímač srdcového tepu od spoločnosti Suunto, nezúfajte. Väčšina snímačov je plne kompatibilná s hodinkami akejkoľvek značky. Často sú však dodatočné merania (ako napríklad spomínané merania dynamiky behu) kompatibilné len s hodinkami rovnakej značky. Takže napríklad Garmin s hodinkami Garmin. Ja sám však používam hrudný pás značky Polar a hodinky Garmin.

Důkaz místo slibu. Hodinky Garmin Fenix 7X a hruďák Polar H10

Dôkaz namiesto sľubu. Hodinky Garmin Fenix 7X a hrudný pás Polar H10+

Dva protokoly pripojenia, na ktoré si treba dávať najväčší pozor, sú ANT+ alebo Bluetooth. Ak hodinky podporujú oba, máte vyhraté, ak len jeden z nich, musíte sa pozrieť na kompatibilitu snímača aj hodiniek.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre