» Blog » Garmin

Forerunner 245 recenzia. Momentálne najlepšie bežecké Garmin hodinky?

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Radek Vyhlídal | 17.10.2019 | 4 MIN

Garmin prichádza na trh hneď s niekoľkými novým modelmi bežeckých hodiniek z radu Forerunner (45, 245 a 945). V tejto recenzii sa bližšie pozrieme na jedny z nich - hodinky Forerunner 245, ktoré sú momentálne pre bežcov to najlepšie, čo Garmin do 400 Eur ponúka.

Garmin Forerunner 245 banner

Medzi množstvom modelov, ktoré Garmin ponúka, je veľmi náročné vyznať sa. Preto, než sa pustíme do recenzie hodiniek Garmin Forerunner 245, poďme si najprv prebrať základy. Modelový rad Forerunner je určený primárne pre behanie. To hneď z niekoľkých dôvodov. Sú veľmi ľahké, čo je pre bežecké hodinky základná požiadavka. Majú odhad hodnoty VO2 Max a väčšina modelov (vrátane Forerunner 245) má tiež detailný rozbor bežeckého štýlu Running Dynamics (je však potrebné dokúpiť príslušenstvo). Neznamená to teda, že si ich nemôžete vziať napríklad na bicykel, ale najviac dostanete z hodiniek pri behaní. Jednotlivým modelov Forerunner a rozdielom medzi nimi sme sa venovali v tomto článku v našom magazíne.

Novinky Forerunner (45, 245 a 945) neprichádzajú s ničím prevratným, s niečím vyložene novým. Skôr rozširujú už zavedené modely. Konkrétne Forerunner 245 vychádza z modelu Forerunner 235, oproti ktorému je o niečo menší (42,3 mm, priemer displeja 30,4 mm) a tiež o pár gramov ľahší (38,5 g). Obrazovku možno rozdeliť na štyri dátové polia oproti trom poliam pri nižších variantoch, ako Forerunner 30 a 35. Batéria vo Forerunner 245 vydrží v smartwatch móde 7 dní (čo je oproti Forerunner 235 o dva dni menej), v GPS móde vydrží až 24 hodín, s funkciou ultratrack (určovanie pozície len jedenkrát za minútu) je výdrž ešte väčšia. Vybrať si môžete z navigačných systémov GPS, GLONASS alebo Galileo. Parádna ja variabilita remienka, ktorá zodpovedá obvodu zápästia 127 - 204 mm.

Hodinky Garmin Forerunner 245 sa ovládajú tlačidlami, čo je vhodnejšie na ovládanie pri športovej aktivite oproti dotykovému ovládaniu, ktoré je síce viac intuitívne, ale hodí sa skôr pre smartwatch mód. Hodinky majú všetky funkcie, ktoré by ste od moderného športtestera čakali, ako sú bluetooth prepojenie s mobilom a notifikácie, merač tepu na zápästí, spálené kalórie, prejdené kroky atď. Všetky parametre tu vypisovať nechcem, na to slúži výpis parametrov, ktorý nájdete pri každom produkte na našich stránkach. Spomeniem tu však niekoľko funkcií, ktoré tak samozrejmé nie sú.

Tou podľa mňa najlepšou je vlastné úložisko pre hudbu. MOdely, ktoré obsahujú v názve slovo "music", majú vlastné úložisko pre hudbu (a tiež podporu wi-fi). Pomocou bluetooth slúchadiel možno hudbu prehrávať rovno z hodiniek, mobil teda môžete nechať doma. Túto možnosť doteraz ponúkal iba najvyšší modelový rad Garmin Fenix 5 Plus a vo verzii music modely Forerunner 645 a Vívoactive 3. Oproti nim však Forerunneru 245 chýba funkcia Garmin Pay, teda možnosť platiť hodinkami.

Ďalšie funkcie, ktoré hodinky ponúkajú, sú napríklad PulseOx (meranie okysličenia krvi, ktoré sa využíva hlavne pri výstupe do vyšších nadmorský výšok, pre lepšie vyhodnotenie spánku alebo k lepšiemu vyhodnoteniu efektivity cvičenia), celodenné sledovanie stresu, vylepšený race predictor (hodinky dokážu na základe nameraných údajov o vašej fyzickej kondícii odhadnúť čas, za ktorý dobehnete určitú vzdialenosť), body battery (hodinky na základe nameraných hodnôt vyhodnotí Vašu aktuálnu formu), Incident detection, keď hodinky zašlú preddefinovanú sms správu v prípade, že ste napr. havarovali na bicykli alebo inak skolabovali. Dá sa tiež stiskom tlačidla odoslať manuálne, čo je vhodné napríklad pre ženy, ktoré sa cítia byť ohrozené. Informovaná osoba potom môže sledovať Vašu aktuálnu polohu vďaka funkcii live track. Hodinky tiež ponúkajú mód pre plávanie, bohužiaľ však nepodporujú plávanie v otvorenej vode, ale iba v bazéne. S hodinkami môžete tiež využiť novú službu Garmin Coach, ktorá Vás dokáže pripraviť napr. na maratón.

Aby som tu však hodinky stále iba nevychvaľoval, spomeniem aj niektoré nedostatky. Po prvé je to absencia barometra, takže hodinky neposkytujú údaje o vyšliapaných poschodiach, k čomu barometer potrebujú. Z rovnakého dôvodu chýba tiež športový mód lyžovanie. Ďalším športovým módom, ktorý chýba, je multisport, takže triatlonoví nadšenci majú smolu.

Zhrnutie

Forerunner 245 majú všetko, čo by ste od hodiniek na behanie očakávali. Okrem všetkých funkcií typických pre športtester ponúkajú navyše pulzný oxymeter, ktorý momentálne nájdete len v malom počte hodiniek. V spojení s vlastným úložiskom pre hudbu ich možno porovnať iba s najvyšším modelom Garminu Fenix 5X Plus. Keď si k tomu prirátate ešte všetky funkcie spomenuté v článku... za cenu 369 Eur (verzia music) si trúfam povedať, že sú to najlepšie Garmin hodinky určené bežcom. Alternatívou v podobnej cenovej hladine môžu byť Forerunner 645 alebo Vívoactive 3 (recenzia na Vívoactive 3).

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku