» Blog » Edox

Fotogaléria športových hodiniek EDOX + 5 faktov, ktoré zmenia váš pohľad na značku

Tagy: Fotogaléria | Edox | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 30.11.2021 | 9 MIN

Pravdou je, že o značke EDOX sa na rozdiel od známejších hodinárskych mien až tak veľa nepočuje. A ani v našom magazíne nevenujeme hodinkám Edox zaslúženú pozornosť. Existuje však niekoľko dobrých dôvodov, prečo by to tak nemalo byť. Pretože keď sa dostanete hlbšie, Edox vás môže o kvalitách svojich hodiniek presvedčiť zľava i sprava. Dnešný rýchly prechod športovou kolekciou je len malou ochutnávkou...

1) Edox SkyDiver. Históriou napchaté potápky

Celkovo sa Edox venuje skôr športovým hodinkám s veľkým dôrazom na vodotesnosť a s ňou spojené potápačské modely. Rad SkyDiver, ktorým začneme, je potom ešte zaujímavejší svojím prepojením na historické korene. Dizajnový základ možno totiž vysledovať až do 70. rokov minulého storočia, keď sa s radom začínalo.

A do SkyDiver patrí aj kolekcia Neptunian, ktorá sa objavila až koncom roka 2020, ale podľa môjho názoru patrí k tomu najzaujímavejšiemu zo súčasnej produkcie Edox. Ide o robustné potápače so všetkým, čo k tomu patrí, a za veľmi adekvátnu cenu.

Edox sa tu zameral na vysokú vodotesnosť, ktorú dáva najavo na vnútornom rámčeku ciferníka. Nechýba skrutkovacia korunka s dvojitým tesnením, skrutkovací ciferník a keďže sú hodinky vhodné na saturačné potápanie, ani héliový ventil na 9. hodine. Sklíčko je 3 mm hrubé zafírové, najhrubšie, aké môžeme na hodinkách Edox nájsť – a tiež nevyhnutnosť pre hodinky s takou vysokou vodotesnosťou.

Je to však nepochybne dizajn, ktorý osloví nadšencov potápačských hodiniek bez ohľadu na to, či sa chystajú na skutočné potápanie. Vzhľad hodiniek Neptunian je veľmi klasický. V podstate vychádza z potápačských hodiniek zo 60. a 70. rokov, je veľmi funkčný a nebojím sa napísať nadčasový.

Priemer puzdra je 44 mm, ale hodinky sú veľmi dobre vyvážené. Mimochodom, nenašiel som žiadnu nedokonalosť z hľadiska kvality a precíznosti spracovania. Všetko veľmi dobre sedí a ani z hľadiska materiálov nie je čo vytknúť.

Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?
22.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?

Otočná luneta s potrebnou potápačskou stupnicou je keramická, veľmi príjemná na ovládanie a na ručičkách, indexoch a nulovom bode lunety nájdeme Super-Luminova X1, ktorá má výborné svetelné vlastnosti.

Hodinky Neptunian vychádzajú z modelu zo 70. rokov minulého storočia, ktorý sa preslávil svojím "tajným" príbehom. Povráva sa, že v roku 1973 si istý bohatý švajčiarsky plukovník nechal vyrobiť kolekciu hodiniek SkyDiver pre svoju jednotku elitných výsadkárov.

Plukovník si vybral hodinky Edox pre ich oceňovanú kvalitu a celkovú odolnosť, ktorá bola pre výsadkárov kľúčová. Plukovník údajne trval na tom, aby bol celý projekt prísne tajný. Keď sa teda našli hodinky s vyrytým nápisom "1973. Special production in strictly limited edition", začalo sa pátranie po pôvode. Trochu svetla do toho vniesol bývalý výrobca hodiniek Edox, ktorý vyrozprával príbeh záhadnej tajnej objednávky.

Podstatné však je, že výsledkom bol nádherný strojček v potápačskom štýle, ktorý dnes oslovuje rovnako ako v 70. rokoch. A samozrejme, v prípade kolekcie SkyDiver Millitary si spoločnosť Edox dala záležať na robustnosti a precíznosti prevedenia. Na ciferníku je vyrytý motív švajčiarskych výsadkárov, ktorý pripomína tento magický príbeh, a vo vnútri, rovnako ako u Neptunian, tiká Sellita SW200 s frekvenciou 28.800 polokmitov za hodinu.

V rovnakom sedemdesiatkovom dizajne potom Edox vyrába aj quartzové modely, kde používa strojčeky švajčiarskeho výrobcu Ronda. Séria zahŕňa klasické trojručičkové hodinky aj chronografy. Krásne sú napríklad limitky s vypuklým zafírovým sklíčkom a telemetrickou stupnicou Edox SkyDiver Chronograph 10116.

Edox SkyDiver 10116 s telemetrickou stupnicí.

Edox SkyDiver 10116 s telemetrickou stupnicou.

Aj tu nájdeme fantastickú vodotesnosť 300 metrov a odkaz na historickú spoluprácu spoločnosti Edox s letectvom. Okrem toho súprava vždy obsahuje oceľový náramok a náhradný kožený remienok, vďaka čomu je model veľmi univerzálny. Navyše – tie krásne gradientné ciferníky, však?

Fakt č. 1: Začali už veľmi veľmi dávno

Spoločnosť Edox má veľmi pôvabný príbeh založenia. Pomohla mu manželka zakladateľa Christiana Ruefliho-Fluryho, ktorá ho presvedčila o talente a potenciáli vlastnej hodinárskej dielne. Spoločnosť Edox tak bola založená v roku 1884 vo švajčiarskom meste Biel, kde sídlila až do roku 1983, kým ju súčasný majiteľ nepresťahoval do krásnej oblasti Les Genevez.

História značky Edox
11.11.2019 - Michal Kočiš
História značky Edox

Medzi najnovšie prírastky do obľúbenej kolekcie SkyDiver patria hodinky Neptunian Grande Reserve, ktoré boli predstavené v roku 2023. A ako už názov napovedá, tieto potápačské modely dosahujú rezervu chodu 68 hodín.

Vysokú rezervu dosiahli v spoločnosti Edox vďaka novému kalibru Edox Calibre 808 postavenému na švajčiarskom strojčeku La Joux-Perret G100. Pracuje rýchlosťou 28 800 polofrekvencií za hodinu a jeho presnosť sa udáva na +-12 sekúnd za deň.

LJP G100 je taková vymazlenější alternativa k ETA 2824-2.

LJP G100 je takou dokonalejšou alternatívou k ETA 2824-2.

Dizajnovo a funkčne sa drží štandardu Edox, ktorý zahŕňa vynikajúce spracovanie, prémiové materiály, ako je zafír, silnú luminiscenciu Super-Luminova, keramickú lunetu a vodotesnosť 300 metrov.

Puzdro a náramok sú vyrobené z ocele a dodávajú sa v niekoľkých farbách, pričom najviac vyniká modro-biely model.

Edox Neptunian Grande Réserve recenzia – Stále božské, ale aj pre smrteľníkov s menším záp
23.1.2024 - Aleš Pavelek
Edox Neptunian Grande Réserve recenzia – Stále božské, ale aj pre smrteľníkov s menším záp

Fakt č. 2: Je v rodinných rukách

Súčasným majiteľom je Victor Strambini, ktorý spoločnosť Edox kúpil v 80. rokoch minulého storočia a zachránil ju tak pred dvoma pravdepodobnými osudmi – buď by skončila ako súčasť veľkého konglomerátu, alebo by zanikla ako mnohé iné švajčiarske hodinárske značky v tom čase.

To umožnilo spoločnosti Edox zostať autonómnym rodinným podnikom, čo nie je vo svete hodinárstva pre značku s takou širokou kolekciou až také bežné. No keďže ide o hodinky Swiss Made, môžete si byť istí, že montáž a záverečná kontrola sa vykonáva priamo v spoločnosti Edox.

Rovnako ako ich vlastné návrhy. V továrni Edox prebieha aj vývoj puzdra, pričom sa kladie veľký dôraz na presnosť – výrobná tolerancia je napríklad 1/100 milimetra, aby sa zabezpečilo, že všetko bude sedieť naozaj presne. A to, čo nevyrábajú sami, si nechávajú vyrobiť na zákazku, napríklad ručičky, ciferníky alebo remienky.

Edox North Sea predstavenie – Bronz a ľadové more
12.7.2021 - Agáta Vřeská
Edox North Sea predstavenie – Bronz a ľadové more

2) Delfin. Originál od roku 1961

Dizajnovo môžete hodinky Delfin spoznať podľa niekoľkých typických prvkov. V prvom rade je to 12-stranná luneta, ktorá sa prvýkrát objavila na rade Delfin v roku 1973.

Ďalším je špecifické uchytenie remienka. Z puzdra vystupujú nielen klasické dve nožičky, ale aj tretia menšia labka – veľmi zaujímavý dizajnový prvok. Bohužiaľ, mierne nepraktický, pretože v prípade výmeny budete opäť odkázaní na originál od Edoxu a tam sa nič univerzálne nezmestí. Edox však chce byť originálny a necháva mainstream za sebou.

Celá kolekcia Dolphin je navrhnutá ako odolné potápačské modely, ktoré ťažia z bohatej histórie spoločnosti Edox ako výrobcu potápačských hodiniek. Nikdy neklesnú pod 200 m vodotesnosti a štandardom sú skrutkovacie komponenty, chránená korunka a dobrá čitateľnosť. Strojček má v modeli Dolphin špeciálnu ochranu – buď uložením v puzdre, alebo špeciálnym prstencom tlmiacim nárazy.

V roku 2023 prišli na trh chronografy s osemhranným puzdrom a lunetou. To im dodalo ešte dynamickejší štýl a športový náboj. Vodotesnosť 200 metrov a celkovú robustnosť podporuje aj dvojšperkové puzdro.

Edox Delfin Chronograph.

Edox Delfin Chronograf okamžite zaujme skoseným puzdrom kopírujúcim lunetu.

Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365

Jedným z novších prírastkov je Edox Delfin Mecano – automatický skeleton so zaujímavo riešeným rámčekom.

Edox Delfin Mecano Automatic recenzia – Športový skeleton skrz naskrz
9.11.2022 - Agáta Vřeská
Edox Delfin Mecano Automatic recenzia – Športový skeleton skrz naskrz

Vnútri sa nachádza kaliber Edox 102 postavený na modeli Sellita SW200 s rezervou chodu 42 hodín, ktorú môžete pozorovať aj cez priehľadný ciferník. Je veľmi zaujímavé, ako tu Edox dokázal skĺbiť športový štýl série Delfin, zachovať 200 m vodotesnosť a slušnú čitateľnosť napriek skeletovému ciferníku.

1 639,00 € (doručíme do 13.5.)

Mnohým pripomínajú hodinky Zenith Defy, ale samozrejme za zlomok ceny. Úspech tohto modelu sa prejavil aj v nových farebných prevedeniach.

Fakt č. 3: Majú patent, ktorý sa používa dodnes

Šesťdesiate roky boli skutočne bohaté na potápačské výkony. Mnohé značky vtedy predvádzali to najlepšie a Edox rozhodne patril medzi dôležitých hráčov. Už v roku 1961 predstavila kolekciu Delfin a vďaka vlastnému patentu na dvojité tesnenie korunky aj modely s (vtedy nevídanou) vodotesnosťou 500 metrov. Na značku Edox sa teda nespoliehali len mnohí profesionálni potápači. Súčasná produkcia modelov Dolphins vychádza z tejto tradície.

3) CO-1. Skutočná Jednotka

Rad ChronOffshore 1, skrátene CO-1, sa zameriava na športové hodinky s vysokou vodotesnosťou a prémiovými materiálmi. Nudná definícia, ja viem, ale sedí do bodky. Alebo uhlíkové vlákna.

Najzaujímavejší je model kombinujúci puzdro na báze ocele a pláty z uhlíkových vlákien. Karbónová je potom aj otočná luneta. Karbónové CO-1 odkazujú na závody karbónových lodí XCAT racing, pri ktorých sa Edox stal oficiálnym partnerom pilotov Pal Virik Nilsona a Bretta Luhrmanna.

Pôvodne Edox používal automatický strojček Valjoux 7750, ale situácia okolo ETA ho prinútila siahnuť po Sellite, rovnako kvalitnej alternatíve, dokonca by sa dalo povedať, že s niekoľkými výhodami. Ide o Sellitu SW500, ktorá má oproti Valjoux 7750 pri rovnakej frekvencii rezervu výkonu dve hodiny navyše a dátum sa krásne pretáča presne o polnoci.

Fungovanie tohto automatického chronografu môžete pozorovať cez priehľadný ciferník, čo je vzhľadom na 500-metrovú vodotesnosť obdivuhodný počin značky Edox.

Kolekcia zahŕňa aj quartzové modely s celokeramickými lunetami a puzdrami z titánu alebo klasickej chirurgickej ocele. Na zachovanie vysokej vodotesnosti (1000 metrov!) sa skrutkuje nielen korunka, ale aj tlačidlá stopiek. Aj tu očakávajte héliový ventil, dvojité tesnenie korunky a hrubé zafírové sklíčko, ako aj luminiscenciu.

1 249,00 € (doručíme do 13.5.)

Rok 2023 priniesol do tejto športovej línie dizajnové odľahčenie v podobe modelov s bielym motívom, ktoré sa stali (možno nečakane) obrovským hitom.

Modely Edox CO-1 Chronograph s bílými řemínky.

Modely Edox CO-1 Chronograph s bielymi remienkami.

Fakt č. 4: Nebojí sa ísť s dobou

Napriek tomu, že ide o rodinnú spoločnosť, rozhodne sa nedá povedať, že by sa hanbila siahať po inováciách a moderných materiáloch. Je pravda, že najistejšie sa cíti pri reinkarnáciách svojich historických modelov, ale rad CO-1 dokazuje, že aj požiadavky na prémiovosť a aktuálnosť berie veľmi vážne.

Preto na výrobu puzdier používa popri štandardnej oceli aj odolné materiály, ako je uhlík a titán. Práve použitie karbónu je veľmi zaujímavé a tu ho Edox použil nielen ako výstuhu puzdra, ale vyrobil z neho aj lunetu a na niektorých modeloch aj ciferník. Tento mimoriadne odolný, ale zároveň veľmi ľahký materiál je svojou skladanou štruktúrou aj vizuálne nápadný.

4) Chronorally. Spoznáte ich podľa veľkého tlačidla a big date

Čisto športové hodinky pre nadšencov motoristického športu. To je zjednodušený opis radu Chronorally.

Pravdepodobne najobľúbenejšou časťou kolekcie sú hodinky Chronorally 38001 s ľahko rozpoznateľnými dizajnovými prvkami. Napríklad zadná strana puzdra je v tvare kolesa automobilu, vzor pneumatiky nájdete na remienku a samozrejme horné tlačidlo na spustenie stopiek má príslušnú veľkosť a farebné označenie.

Vodotesnosť je 100 metrov, majú titánové puzdro, takže sú ľahké, čomu napomáha aj kvalitný gumový remienok. Vnútri sa nachádza strojček Ronda 8040.N s parádnou funkciou retrográdneho dňa v týždni na dvanástej hodine. Na šiestej hodine je pre zmenu veľký dátum a stopky sú presné na 1/10 sekundy s kapacitou 30 minút.

V spolupráci s BMW vzniklo aj niekoľko modelov Chronorally X-treme. Limitovaná edícia (ktorá obsahovala 555 kusov) je už vypredaná, ale nájdete ich samozrejme aj v neobmedzenej kolekcii a v obľúbenej – a pre Edox Chronorally celkom typickej – oranžovej farbe.

1 444,00 € (doručíme do 20.6.)

Fakt č. 5: Počuje na nich aj BMW

Časomiera majstrov – slogan, ktorý si spoločnosť Edox zvolila veľmi starostlivo. Spoločnosť Edox má na konte skutočne obdivuhodný počet spoluprác so športovými podujatiami celosvetového významu. Za zmienku stojí najmä WRC, kde je oficiálnou časomierou od roku 2010. Podieľa sa aj na Rallye Dakar, majstrovstvách sveta FIA v rallycrosse a na pretekoch Formuly 1 (tím Sauber). Ambasádorom série Chronorally je Dominique Aegerter, švajčiarsky motocyklový pretekár.

V roku 2021 potom začal spolupracovať s ďalším veľkým menom – BMW, konkrétne s divíziou BMW M, ktorá sa zameriava na výrobu športových modelov.

Pri tejto príležitosti vznikli aj limitované edície v modro-bielej kompozícii.

Pozornosť pútajú nielen svojím dizajnom, ale aj veľkosťou. S priemerom 48 mm a typickým veľkým tlačidlom štartu stopiek na zápästí Chronorally rozhodne nezapadnú.

Tak čo, už si Edox získal vašu pozornosť?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku