» Blog » Casio

GBD-H1000: Prvé G-Shocky s monitoringom srdečného tepu. Žeby konkurencia Garminov?

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 15.12.2020 | 6 MIN

Casio pridalo do svojej bluetooth rodinky G-Squadov model GBD-H1000. Vedľa snímača tepu a zabudovanej GPS ponúka veľmi zaujímavý mix funkcií. A na prvý pohľad je jasné, že cieli na športovcov a bude rozhodne porovnávaný so športtestermi typu Garmin či Suunto. Pritom ale nechýba nič z G-Shockového štandardu, čo ho zásadne odlíši od konkurencie.

5 senzorov, prvýkrát so snímačom tepu

GBD-H1000 sú vôbec prvé G-Shocky, ktoré ponúkajú monitoring srdečného tepu. Funkciu, ktorá je pre športtester zásadná a od ktorej sa odvíja rad ďalších, vrátane VO2Max. Rozhodne ale sľubujú aj známy koktejl G-Shockov – odolnosť voči nárazom (Shock resist), 200 metrová vodeodolnosť, kombinácia živice a kovu, pohodlný uretánový remienok a robustné rozmery 63,0 × 55,0 × 20,4 mm (podľa oficiálnych stránok výrobcu je váha 101 g).

Tou hlavnou novinkou je ale spomenuté rozšírenie quad senzoru o snímač srdečnej frekvencie. GBD-H1000 tak ponúkajú teda celkom 5 senzorov:

  • Tlakový senzor (barometer a výškomer) – zisťuje tlak a nadmorskú výšku
  • Teplomer – určuje teplotu okolitého vzduchu
  • Kompas
  • Akcelerometer – 3-osový akcelerometer detekuje počet krokov a ušlú vzdialenosť, súčasne meria vzdialenosť tam, kde nie je k dispozícii GPS
  • Senzor srdečného tepu – optický senzor na zadnej strane hodiniek, ktorý dokáže merať srdečnú frekvenciu detekovaním prietoku krvi pod kožou. Zobrazuje aktuálnu srdečnú frekvenciu a zónu srdečnej frekvencie, ktorá ukazuje intenzitu cvičenia v piatich fázach a je užitočná pre riadenie tempa počas aktivít a vytrvalostného tréningu.

Zabudovaná GPS

Zabudovaná GPS získava informácie o aktuálnej polohe, a to hneď z troch satelitov – GPS, GLONASS a Michibiki (QZSS). Vedľa polohy tak máme z hodiniek dáta o rýchlosti či vzdialenosť. Záznam trasy sa zobrazí len v aplikácii v telefóne. Početnosť príjmu signálu sa dá zvoliť v dvoch frekvenciách: normal (príjem dát každú sekundu) a long (príjem po minúte).

Súčasne GéBéDéčka ponúkajú GPS synchronizáciu času vrátane dátumu či časového pásma, a to automaticky vždy raz denne. Pokiaľ budú hodinky spárované s telefónom, bude táto funkcia vypnutá a čas aj dátum sa synchronizujú pomocou Bluetooth. Ak hodinky nezískajú informácie o čase ani z GPS ani zo smartphonu, ich presnosť bude ako u klasických quartzových hodiniek (teda nejakých +-15s za mesiac).

Čiernobiely LCD displej s vysokým kontrastom

LCD displej je síce čiernobiely, ale má vysoké rozlíšenie a zdá sa, že aj perfektnú čitateľnosť a prehľadnosť, čo u športtesterov užívateľ rozhodne ocení. Tzv. memory-in-pixel (MIP) displej má nízku spotrebu batérie a vysoký kontrast. Naviac sa z informácií od Casia zdá, že položky možno individuálne prispôsobiť.

Podsvietenie je formou LEDky, čo sa dalo očakávať. Super Illuminator sa automaticky rozsvieti v tme pri naklonení ruky (full auto light), a funkcia afterglow (kedy podsvietenie svieti určitú dobu aj po pustení tlačidla pre svetlo) sa dá nastaviť od 1,5 do 3 sekúnd.

MIP LCD displej s automatickým podsvietením

K smartwatchom patria SMART notifikácie

Hodinky upozornia svojho majiteľa pomocou vibrácií nielen na nastavené časy, ale aj na SMART notifikácie. Vychytávka, bez ktorej už si smartwatche vie dnes len málokto predstaviť. A je dobre, že si je toho Casio vedomé.

Problém by nemal predstavovať e-mail, upozornenie na telefonát či správy zo sociálnych sietí. A to vrátane možnosti prečítania. Notifikácie sa nezobrazia v móde tréningu, na prvý pohľad nevýhoda, ak sa bavíme ale o športtesteri telom aj dušou, dáva to zmysel.

GBD-H1000 upozorní vibrací na e-maily, hovory i zprávy se sociálních sití

GBD-H1000 upozorní vibráciou na e-maily, hovory aj správy zo sociálnych sietí

Hlavná cieľová skupina: Športovci

Casio GBD-H1000 sú jasnou reakciou na rastúci trh so športtestermi. A cieli na športovcov, ktorí chcú jasné dáta, podrobné analýzy a súčasne milujú robustný vzhľad a odolnosť G-Shockov.

Firstbeat – profík v analýze výkonu

Dobré analýzy športových výkonov sú kľúčom k úspechu športovcov a poprípade aj športtesterov. Casio sa rozhodlo využiť analýzy fitness dát od spoločnosti Firstbeat. Užívateľ tak dostáva vedecky prispôsobené informácie, ktoré môže využiť k dosiahnutiu svojich cieľov, posúdiť účinnosť cvičenia a lepšie porozumieť čo u neho funguje a kedy príliš tlačí na pílu a cvičenie sa tak stáva kontraproduktívne.

BGD-H1000 sú prvé, a trúfnem si povedať nie posledné, hodinky od Casia, ktoré technológiu Firstbeat využívajú.

Hodnoty Vo2Max

Jedna z najobľúbenejších funkcií dnešných športtesterov, VO2 Max ukazuje, ako ste na tom s fyzičkou. Pre výpočet maximálnej spotreby kyslíka na kilogram telesnej hmotnosti za minútu používajú srdečnú frekvenciu a dáta z behu či iných športov.

Kondícia v širšom merítku

G-Shock GBD-H1000 zobrazí hodnoty aeróbneho cvičenia (tzv. aeróbny tréningový efekt predpovedá, ako vaše cvičenie pravdepodobne ovplyvní rozvoj výdrže (hodnoty VO2 Max)), i anaeróbneho (anaeróbny tréningový efekt naopak odhaduje vašu schopnosť krátkodobých výkonov, napr. koľko času po šprinte potrebujete na vydýchnutie a znovu šprintovanie).

A to nie je všetko. Budete mať prehľad nielen o vytrvalosti a kondícii, ale dozviete sa, kedy vaša kondícia začne klesať a je treba znovu začať na sebe makať. Ďalej majú funkciu predpoveď výsledkov (Race Time Predictions), kde hodnoty VO2 a históriu tréningov využije k určeniu, ako dlho bude asi trvať, než zvládnete 5 km, 10 km, polmaratón a maratón. Sledovať môžete počet spálených kalórií aj čas, ktorý po tréningu potrebujete k zotaveniu.

Špeciálna appka

Pre GBD-H1000 je pripravená špeciálna aplikácia, kde sa zobrazí história aktivít, podrobné analýzy získaných dát a automaticky vytvorí plán tréningov na základe stanovených cieľov. Vedľa Casio Connected je možné využívať obľúbených športových aplikácií ako je STRAVA, Google fit a ďalšie.

Ako dlho vydržia?

Ako už to pri smart športových hodinkách býva, zásadné je, či ich využívame v smart režime (Time mode), alebo naplno ako športtester (Training mode). Tu sú čísla, ktoré udáva Casio:

Time mode: pokiaľ nebudete využívať tréningové režimy vrátane GPS, udáva Casio výdrž lithio-iontovej batérie až 12 mesiacov – a to bez využitia solárneho napájania a pri zachovaní krokomeru a notifikácií. Keď k tomu pridáte ešte merač srdečného tepu, mali by to GBD-H1000 ustáť necelé 3 dni.

Training mode: Pri tréningových režimoch s neprerušeným príjmom dát z GPS by mali zvládnuť nejakých 14 hodín. Pokiaľ bude GPS príjem prerušovaný, dostaneme sa na 18 hodín. Obe čísla sú samozrejme s neustále zapnutým snímačom srdečného tepu, a ako každý majiteľ nejakých tých smart technológií už tuší, bude záležať aj na ďalších premenných, aj tak to ale nie sú vôbec zlé hodnoty.

Jedno z príjemných prekvapení: Solárne nabíjanie

GBD-H1000 sa môžu dobíjať dvoma spôsobmi. USBéčkom, ako sme si u smartwatchov zvykli– kedy nabíjanie trvá cca 2,5 hodiny a ako bolo spomenuté, potom je možné využívať všetky tréningové funkcie vrátane GPS po dobu cca 14 hodín.

Druhý spôsob je solárne dobíjanie, ktoré zatiaľ nie je ani zďaleka tak rozšírené a má mnoho obmedzení. To platí aj pre GéBéDéčka, kde solárny pohon stačí iba pre časový mód – svetlo teda vystačí hodinkám pre zobrazenie času, ale tiež krokomeru a smart notifikácií.

Hodinky sa dobíjajú pomocou USB, pre time mode stačí aj solárne dobíjanie

Všetky bežné funkcie G-Shockov

Vedľa športových režimov a smart notifikácií nie sú GBD-H1000 ochudobnené o žiadne z bežných funkcií. Ponúknu až 4 alarmy vrátane možnosti odloženia, automatický kalendár, stopky, odpočítavajúce stopky, režim 12/24, mód lietadla, možnosť vypnutia/zapnutia tónu tlačidiel, indikátor stavu batérie atď. atď.

GBD-H1000 bude nabízen ve 4 barevných verzích

GBD-H1000 je ponúkaný v 4 farebných verziách

Model bol naplánovaný na koniec apríla 2020, do Európy sa však dostal až neskôr. Oficiálna cena sa uvádza s čiastku okolo 400 USD. Na recenzii tohto zaujímavého modelu s nabitými funkciami, Solarom, GPS a HR si už brúsi zuby náš Casio-odborník Radim. Pre viac informácii o GBD-H1000 zatiaľ určite pozrite na oficiálnu prezentáciu Casia.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku