» Blog » Garmin

Sprievodca sériou Edge – Keď na veľkosti naozaj záleží

Tagy: Sprievodca výberom | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 19.9.2023 | 5 MIN

Nevyznáte sa v cyklopočítačoch od Garminu a neviete presne, čo chcete? V dnešnom článku si v tom spolu urobíme jasno.

Niekedy je naozaj ťažké vyznať sa v ponuke značky Garmin. A hoci sú cyklocomputery len v jednom rade (s rôznym číselným označením), aj to môže byť mätúce.

O čom bude tento článok a čo by ste od zariadenia mohli chcieť?

Veľkosť sa na bicykli vždy rieši

Veľkosť je pri cyklistike vždy problém. Veľkosť rámu, veľkosť bicykla aj príslušenstva. Rovnako je to aj s cyklopočítačmi, preto sa Edge dodáva v troch veľkostiach. Najmenšia má výšku 6,3 cm (Edge 130), stredná približne 8,5 cm (Edge 530 / 830 a Edge 540 / 840) a najväčšia 11,7 cm (Edge 1040 / 1040 Solar).

Garmin Edge 1040 PRO Solar recenzia – Porsche vo svete cyklopočítačov
18.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Edge 1040 PRO Solar recenzia – Porsche vo svete cyklopočítačov

Samozrejme, ten najmenší má aj najmenej funkcií a najmenšiu výdrž batérie, ale za to sú rozmery naozaj aerodynamické. Nie je pravda, že najlepší cyklocomputer musí byť najväčší.

Ak sa pozrieme napríklad na Tour de France alebo iné svetové podujatia, na bicykloch najviac vidíme strednú veľkosť, pretože pomer výkon / veľkosť / hmotnosť je jednoducho najlepší.

Najväčšiu veľkosť by som potom zvolil pre jazdy na ultra dlhé vzdialenosti a pre ľudí so zhoršeným zrakom. Tiež pre hobby jazdcov, ktorí uprednostňujú pohodlie pred hmotnosťou a menšou veľkosťou.

Ak by som sa dostal k horskej cyklistike alebo dokonca k zjazdu či enduru, určite by som odporúčal vyberať z menších veľkostí kvôli lietaniu vzduchom a tiež pádom, kde má menšie zariadenie väčšiu šancu na prežitie.

Všetky čísla sú v tabuľke:

Prístroj Rozmery
Hmotnosť
Edge 130 Plus
41 × 63 × 16 mm 33 g
Edge 530 /830
50 × 82 × 20 mm 79,1 g
Edge 540 / 840
57,8 x 85,1 x 19,6 mm 84,8 g
Edge 1040
59,3 × 117,6 × 20,0 mm 126 g
Edge Explore 2 106,1 × 55,7 × 20,6 mm 104 g

Displej, ovládacie prvky

Pokiaľ ide o displej, v drvivej väčšine vidíme farebný transflexný displej. Ten je potom vždy doplnený o mapové podklady. V jedinom variante máme čiernobiely displej bez mapových podkladov, len s možnosťou nahrávania trasy a navigácie po krivkách.

Ak ste si vybrali typ čiernobieleho displeja, počítajte s najmenším zariadením a najmenším počtom funkcií, čo sa asi dalo očakávať. Ak ste si vybrali farebný displej, k rozhodnutiu prispievajú aj možnosti ovládania.

Cykloradary Varia – Spätné zrkadlo 21. storočia
7.3.2023 - Matěj Urbaczka
Cykloradary Varia – Spätné zrkadlo 21. storočia

Cyklocomputery možno ovládať pomocou tlačidiel na bočnej strane puzdra, ako aj dotykom. Jediný cyklocomputer bez dotykového displeja je Edge 530/540. Ďalšie série, od Edge 830 vyššie, už majú dotykovú vrstvu.

Musím povedať, že dotykové ovládanie je na bicykli bezpečnejšie a rýchlejšie, ak často kontrolujete údaje alebo mapu. A dokonca, Garmin má veľmi slušné dotykové ovládanie v daždi, kde sa zariadenie dobre ovláda aj v rukaviciach s dlhými prstami.

Tlačidlové ovládanie je výhodné kvôli presnosti pri stlačení mechanického tlačidla, kde poznáme funkciu a vieme, že sa nepomýlime. Pri hodinkách považujem touchpad v mnohých ohľadoch za zbytočný, ale pri cyklocomputeroch ho beriem ako veľké plus.

Čo sa však týka cyklistov a všetkých, ktorí sa pohybujú v lese, tí zvyčajne zariadenie raz zapnú a potom ho na prestávke alebo na konci vypnú. Takže ak vám stačí výdrž batérie napríklad modelu Edge 530/540, nie je sa čoho obávať.

Budem počítač používať na zjazd, mesto, Tour de France?

Na výdrži a ďalších parametroch záleží aj kvôli využitiu na rôzne cyklistické disciplíny. Zjazdár pravdepodobne nepotrebuje cyklistický počítač, ktorý by vydržal niekoľko desiatok hodín.

Tabuľka výdrže:

Zariadenie:

Výdrž pre čo najlepšie snímanie

Edge 130 Plus

12 hodín

Edge 530 /830
20 hodín
Edge 540 / 840
26 hodín / 32 hodín so solárnou energiou
Edge Explore 2 16 hod.
Edge 1040
35 hodín / 45 hodín so solárnou energiou

Z tabuľky môžete tak trochu odhadnúť, ktorá výdrž je pre vás vhodná. Napriek tomu sú Edge 530/830 a 540/840 najvšestrannejšie zariadenia. Tieto zariadenia môžu používať enduro jazdci aj jazdci na Tour de France.

Na najdlhšie ultra-diaľkové jazdy, ako je 1000 míľ a viac, je dobré mať Edge 1040 - jednak kvôli čitateľnosti a veľkosti displeja, jednak kvôli najväčšej batérii, ktorá pri dobrom nastavení vydrží aj viac ako 100 hodín.

U cyklopočítačov sa oplatí uvažovať aj nad solárnymi verziami. So solárnymi na riadidlách mám lepšie skúsenosti ako s hodinkami a páči sa mi najmä graf, ktorý ukazuje, o koľko sa zvýšila výdrž batérie v priebehu jazdy.

Climb Pro, Power Guide a ďalšie

Funkcie sú ďalším faktorom, podľa ktorého sa môžete rozhodnúť. Najlepšie porovnanie je určite to na webovej stránke spoločnosti Garmin, kde by mali byť funkcie najlepšie popísané, ale aj tam som našiel nejaké chyby... Jednoducho, najlacnejšie cyklocomputery sú trochu viac osekané, preto je tam nižšia cena. Tie drahšie už majú takmer všetko.

Takto vypadá naplánový trénink / závod dle Power Guide

Takto vyzerá plánovaný tréning / závod podľa Power Guide.

Je dôležité zamerať sa na funkcie, ktoré budete pravidelne používať. Pre mňa je napríklad dôležitá funkcia Climb Pro, ktorá mi ukazuje kopce, na ktoré sa chystám. Na nových cyklocomputeroch sa mi veľmi páči funkcia ClimbPro - Free Riding, ktorá zobrazuje nadchádzajúce kopce aj bez zaznamenanej trasy. Ďalším dôležitým parametrom je aj kvalita príjmu GPS, ktorá je samozrejme na slabších a starších modeloch trochu horšia kvôli absencii dvojpásmového GPS.

V dnešnej dobe ľudia určite oceňujú prepojenie s elektronickým radením a príslušenstvom bicykla všeobecne. Rovnako tak priamo k elektrobikom, ktoré sa tešia veľkej obľube.

Záverečné zhrnutie

Pri výbere budete brať do úvahy hlavne veľkosť zariadenia, výdrž batérie a funkcie, ako som písal vyššie. Potom sa na základe prieniku všetkých troch parametrov rozhodnete pre kúsok, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Možno ďalším parametrom bude vaša peňaženka:-). Nechám tu ešte svoj názor na cyklopočítače - aký by som vám odporučil ja?

  • Edge 130 Plus - začiatočníci, niekto, kto nechce investovať veľa peňazí. Čiernobiely displej, možnosť nahrávania trasy, ClimbPro, nižšia výdrž batérie.
  • Edge 830/530, 540/840 - Hobby až výkonnostný (profesionálny) cyklista bez ohľadu na použitý bicykel. Slušná výdrž batérie, množstvo funkcií, menší displej.
  • Edge1040 / 1040 Solar - výkonnostní a ultra cyklisti. Dlhá výdrž batérie, veľký a dobre čitateľný displej. Najviac funkcií a senzorov.
  • Edge Explore 2 - dochádzanie do práce, mestské použitie. Nižšia výdrž batérie, veľký a dobre čitateľný displej.

Takže, ktorý z nich je pre vás ten pravý? :-)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre