» Blog » Garmin

Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval

Tagy: Recenzie | Garmin | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 19.5.2022 | 10 MIN | 7x komentár

Tu sa píše história. Garmin vyrobil outdoorový multišportový prístroj s AMOLED displejom. A on ten Epix 2 vôbec nie je zlý.

Nový smer Garminu?

Všetkých nás celkom zaskočilo, keď Garmin vydal naraz Fenix 7 a Epix 2. Sú to totiž úplne totožné hodinky s jedným rozdielom – displejom.

Pohnútky Garminu sú jasné. Dopyt trhu. Dnes sú na smart zariadenia kladené také požiadavky, že Garmin proste musel reagovať. Musel uspokojiť tých, ktorí si potrpia na nádherne kontrastný, sýto farebný AMOLED displej. Zarytí Garmiňáci by mohli povedať, že je to blbosť a Garmin už nie je čím býval. Ale ono sa na ten displej fakt dobre pozerá.

V čom Epix 2 exceluje?

Skoro vo všetkom, ale poďme si to zhrnúť.

Má fakt krásny displej. Už som to hovoril? Nielen, že je podarený, ale tým, že displej aktívne žiari, je omnoho vhodnejší pre niekoho so zhoršeným zrakom. Pokiaľ teda tento článok bez okuliarov vidíte rozmazane, čítajte ďalej. :)

Aj keď má krásny displej, má naozaj veľmi dobrú výdrž batérie. Dotiahne to až na 16 dní v režime smartwatch!

Má všetky podrobné tréningové funkcie, ktoré nájdeme napríklad aj vo Fenixe či Tactixe.

Do Epixu sa dostal vylepšený snímač tepovej frekvencie a GPS prijímač teraz prijíma signál multifrekvenčne. Vďaka tomu je záznam trasy presnejší.

Do každého Epixu si môžete nainštalovať mapy takmer celého sveta.

V čom ma Epix nepotešil?

Je trochu škoda, že sa do Epixu nedostali nejaké funkcie nad rámec Fenixu 7. Vďaka AMOLED displeju môže Epix tak trochu inklinovať k mestským hodinkám a mohla sa tam dostať napríklad možnosť telefonovania.

Keď už nie telefonovanie, bola by fajn možnosť otvorenej odpovede na notifikácie.

Inak niet čo vypichnúť.

Dizajnu vzdávam hold

Musím uznať, že Epix má ešte o chlp lepší dizajn než Fenix 7. Sú to úplné detaily, ale proste sa tie hodinky podarili. Hlavne farebné kombinácie sú veľmi zaujímavé.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Napríklad táto verzia je absolútna bomba a so všetkým pokojom môžem povedať, že sa jedná o jedny z najkrajších smart hodiniek, aké som kedy videl.

Garmin myslel aj na nežné pohlavie a mužov, ktorí fandia bielej farbe.

Moc sa mi páči, že dizajn Epixu sa spestril farebným tlačidlom START / STOP. Vznikla okolo neho aj ochranná hradbička, ktorá zamedzuje nechcenému spusteniu či pozastaveniu tréningu. A naviac sa mi zdá, že tomu tá hradbička dodáva šmrnc.

Dôležité je poznamenať, že Epix sa vyrába v dvoch variantoch – základnej a Sapphire.

Sapphire verzia má zafírové sklíčko a titánovú lunetu a dienko. Oproti tomu základná verzia má Gorilla Glass sklíčko a oceľovú lunetu a dienko. Poznáte ich jednoducho. Základná verzia je len jedna a je to tá s tmavošedým puzdrom a svetlou lunetou. A tiež má o niečo nižšiu cenovku. Titán je ľahší materiál, a tak Sapphire verzia váži 70 gramov, zatiaľ čo základná 76 gramov.

Zospodu hodiniek nájdeme snímač tepovej frekvencie, ktorý je teraz ľahko zapustený do puzdra. Je to asi milimeter, ale veľmi dôležitý milimeter. Keď totiž položíte hodinky na stôl, stoja na kovovej časti v okolí snímača, nie priamo na snímači ako tomu bolo doteraz u všetkých Garminov, takže mohlo ľahko dôjsť k poškriabaniu. A to u veci, ktorá funguje na báze optiky fakt nechcete, pretože škriabanec môže skresľovať výsledky. Naviac je teraz snímač skrytý pod sklom, čo je tvrdší materiál než doteraz používaný plast.

Na ďalšie technické parametre mrknite do tabuľky:

Garmin Epix 2
Priemer puzdra 47 mm
Výška puzdra 15 mm
Šírka remienka 22 mm (QuickFit)
Veľkosť displeja 1,3"
Rozlíšenie displeja 416 x 416 px
Hmotnosť  (Sapphire / základná)
70 / 76 g

AMOLED a dotyk proste patria k sebe

U modelu s AMOLED technológiou by som sa skôr čudoval, keby displej nebol dotykový. A samozrejme je.

Je na to skutočne radosť pozerať. Rozlíšenie je 416 x 416 pixelov a jemnosť je (povedal by som na trhu štandardných) 326 ppi. Pokiaľ viem, podobnú jemnosť majú napríklad aj iPhony.

Najväčší pokrok je ale v počte farieb. Kým Fenix zobrazuje iba 64 farieb, Epix ich zobrazí 65 000. Napríklad pri zobrazení mapy to je rozhodne poznať. Ale nielen tam, už pri prechádzaní menu vidíte podstatný rozdiel.

Súťaž: Garmin Epix 2 vs. Fenix 7
13.4.2022 - Dominik Hok
Súťaž: Garmin Epix 2 vs. Fenix 7

Okrem toho, že to vyzerá pekne, aký je praktický účel? Je to lepšie čitateľné pre niekoho so zhoršeným zrakom. LCD displeje sú totiž podsvietené, AMOLED displeje žiaria. A vzhľadom k tomu, že hodinky sa dajú považovať za relatívne malé zariadenie, hodí sa, keď "mrknete a vidíte".

Keď už je reč o "mrknem a vidím", na Epix sa nedostalo LED svetlo, ktoré je na Fenix 7X alebo Tactix 7. Očividne touto vychytávkou Garmin vybavuje len tie najväčšie modely.

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Malou nevýhodou je, že displej v počiatočnom nastavení zhasína. Samozrejme sa rozsvieti kedykoľvek natočíte ruku smerom k tvári (a funguje to výborne). Pokiaľ by ste chceli, dá sa nastaviť aj režim Always-On, kedy displej permanentne žiari a v nečinnosti ľahko pohasne. Ale bacha, dosť to žerie baterku.

Multifrekvenčný príjem GPS a skutočne kvalitný snímač tepovky

Dve veci, ktoré mi pri release urobili najväčšiu radosť – GPS a snímač tepovky.

GPS teraz prijíma signál multifrekvenčne a kľudne všetky satelity naraz (GPS, Glonass, Galileo). V praxi to funguje takto – na čím väčšom počte frekvencií hodinky a satelit komunikujú, tým väčšia je šanca na predanie informácie. Teda hodinky sú o dosť presnejšie.

Ale pozor! Multifrekvenčný príjem má iba verzia Sapphire!

Tu je záznam trasy z nového Instinctu 2, ktorý nemá multifrekvenčný príjem polohových dát.

Je vidieť, že ma hodinky sem tam vyhadzujú z cesty.

Keď sa teraz pozrieme na záznam Epixu 2, mrknite na tú krásu.

Rovnaká rozprávka je potom snímač tepovky. Odchýlky oproti hrudnému pásu sú teraz minimálne. Prispelo tomu kvalitnejšie presvietenie a viac snímacích plôch, ktoré identifikujú odrazy svetla.

Oproti hrudnému pásu sa hodinky líšili maximálne o 1-2 tepy a aj graf je taký nejaký zubatejší (čítajte detailnejší).

Z takej tej klasiky v hodinkách nájdeme ešte akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, pulzný oxymeter a teplomer.

Výdrž batérie – viac než čakáte

AMOLED displeje bývali spojené s tým, že majú krátku výdrž batérie. Dnes už to ale nutne neplatí. Epix 2 je toho dôkazom.

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X Garmin Epix
V režime smartwatch
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
16 dní (6 dní)
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
21 dní
Príjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
57 hod. (73 hod.)
89 hod. (122 hod.)
42 hod. (30 hod.)
Príjem všetkých satelitov
26 hod. (30 hod.)
40 hod. (48 hod.)
63 hod. (77 hod.)
32 hod. (24 hod.)
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
23 hod. (26 hod.)
36 hod. (41 hod.)
20 hod. (15 hod.)
Príjem všetkých satelitov + hudba
7 hod.
10 hod.
16 hod.
10 hod. (9 hod.)
GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
136 hod. (289 hod.)
213 hod. (578 hod.)
14 dní

Keď to porovnáme so strednou veľkosťou Fenixu 7, naozaj tam nie je taký priepastný rozdiel. Epix dosť šetrí batériu tým, že pri športovej aktivite zobrazuje dáta biele a pozadie je čierne. Oproti tomu Fenix to zobrazuje presne naopak.

Všeobecne som ale fanúšik neustále rozsvieteného displeja, čím sa doba skráti na 6 dní. Pokiaľ ale športujete tak ako ja, doba sa potom skráti ešte o niekoľko dní. Reálne som sa potom dostával na 3-4 dni. Čo už je na mňa až moc dobíjania. Preto je stále môjho srdca šampión Tactix 7.

Zároveň je celkom veľkým rozdielom, že Epix 2 nemá solárne dobíjanie, ktoré sa u Fenixu 7 naozaj posunulo a celkom efektívne dobíja. Akože... Fakt efektívne.

Lifestylová klasika od Garminu

Lifestylové funkcie od Garminu nemá moc zmysel vypisovať. Sú skoro pre všetky zariadenia úplne rovnaké. Preto si nasledujúce dva odstavce požičiam zo svojej recenzie Fenix 7.

Epixy 2 počas dňa počítajú kroky, spálené kalórie, vystúpané poschodia... Takú tú klasiku, čo vedia snáď skoro všetky smart hodinky. Ja osobne najviac používam skóre spánku (0-100) a rozloženie troch spánkových fáz.

Tiež sledujú Body Battery, čo je nabitie vášho tela na škále od 0 do 100. Na základe vášho spánku sa rôzne nabijete a počas dňa na základe vašich športových aktivít, hladiny stresu a iných faktorov sa toto číslo znižuje. Pokiaľ si odpočiniete, tak aj zvyšuje.

Ja osobne mám najradšej novú funkciu merania VST (variability srdečného tepu), ktorá sa objavila s príchodom nového optického snímača tepovky.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Najlepšie riešenie merania VST je cez snímku zdravia. Hodinky počas dvoch minút zmerajú nielen VST, ale aj okysličenie krvi, priemerný tep, frekvenciu dýchania a stres na škále od 0 do 100.

Sám sa takto meriam každé ráno a je to skvelý feedback na môj tréning a jeho náročnosť pre moje telo. Alebo napríklad náročnosť alkoholového opojenia.

Nové športové fíčury v Epixe 2

Do Epixu 2 sa dostali tri športové novinky – Výdrž, pomer Beh / Chôdza / Státie a Up Ahead.

Funkcia výdrž dokáže v reálnom čase počítať, koľko ešte percentuálne máte výdrže, koľko kilometrov dokážete ešte bežať alebo ako dlho. Osobne mi táto funkcia nedáva moc zmysel pre ultramaratónca, pretože to väčšinou neukáže viac než 50 km. Ale všetky dištancie vrátane maratónu a nižšie, žiadny problém. Len vás to trochu môže znervózňovať.

Výdrž sa odpočítava na základe vašej kondičky, tréningovej histórie, Body Battery a tepovky. Môže sa teda stať, že po prebdenej noci nebudete začínať na 100 %, budete mať vysoké tepy a výdrž bude klesať omnoho rýchlejšie.

Napríklad tu je moje klesanie výdrže pri behu maratónu.

Pomer Beh / Chôdza / Státie v hodinkách chýbal dlho a konečne je to tu. Na časovej osi sa vám zobrazuje čas, kedy ste bežali, išli alebo stáli. Je to skvelý nástroj pre analýzu preteku, kedy si môžete povedať "Ále, na tej občerstvovačke som stál fakt dlho!"

Ak s behom zrovna začínate, môže to byť veľmi dobré pre analýzu indiánskeho behu.

Ďalšia je funkcia Up Ahead. Spočíva v tom, že si do mapy môžete zadať body záujmu. Fotografi si môžu naplánovať trasu a vytvoriť niekoľko bodov, kde určite budú chcieť vytiahnuť foťák. Športovci si zasa môžu zadať určité body na mape a zadať si tam napríklad konkrétne jedlá alebo časy, za ktoré sa na konkrétne miesto chcú dostať, aby dodržali cieľový čas.

Čo športové už tam bolo a zostalo

Ja osobne mám najradšej tieto športové funkcie.

Dosť fandím stavu tréningu. Na základe pomeru tréningovej záťaže (nízka aeróbna, vysoko aeróbna a anaeróbna) vám hodinky povedia, či je váš tréning produktívny, alebo nie. Pokiaľ v nejakej záťaži trávite väčšinu času alebo naopak málo, tréning se nepovažuje za produktívny.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Pokiaľ váš tréning nie je produktívny, je dobré využiť denné tréningové doporučenia. Napríklad, pokiaľ máte málo anaeróbnej záťaže, denné doporučenie vám v ten deň môže doporučiť intervaly.

Od úspešnosti vášho tréningu a hodnoty VO2 Max sa potom odvíja predikcia výsledkov na 5 km, 10 km, polmaratón a maratón.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Čo sa  týka športových aktivít, nájdeme tam:

Beh, Trailový beh, Beh po dráhe, Bežecký pás, Krytá dráha, Lezenie, Turistika, Chôdza, Bicykel, Horský bicykel, Bicykel vnútri, Golf, Plávanie v bazéne, Plávanie v otvorenej vode, Triatlon, Swimrun, Sila, Kardio, Lezenie vnútri, Bouldering, Lyže, Snowboard, Lyžovanie mimo zjazdovku, Bežky, Bežky voľný štýl, Jóga

A z tých špecifickejších:

Adventure Run, Virtuálny beh, Cyklodochádzanie, Ultra beh, Cyklotúra, Elektrobicykel, Elektrobicykel MTB, Cyklokros, Gravel bicykel, Tenis, Piklebal, Padel, HIIT, Dýchanie, Pilates, Vystúpané poschodia, Stepper, Jumpmaster, Loď, Snežnice, SUP, Surfovanie, Kiteboard, Windsurfing, Veslovanie, Veslovanie vnútri, Eliptický trenažér, Kajak, Tréning tempa

Veľa aktivít si potom môžete doplniť v druhotnej aplikácii Connect IQ. Čo ma veľmi potešilo, tak Connect IQ teraz máte v obmedzenej forme priamo v hodinkách. Pokiaľ ste teda pripojení k Wi-Fi, môžete si aplikácie sťahovať priamo z hodiniek.

Naopak, čo ide teraz z mobilu, je nastavovanie dátových polí. Epixy zobrazujú pre každú športovú aktivitu špecifické údaje (dátové pole) a mohli ste si ich nastaviť v hodinkách, nie v telefóne (ako to ide napríklad u Suunta či Polaru). Teraz už to ide aj u Garminu.

Zaslúžil by si byť Epix trochu smart?

Rozhodne!

Myslím, že Epix si o možnosť telefonovania doslova vravel. Škoda, že nebol vypočutý. Pokiaľ nie telefonovanie, mohla sa do neho dostať aspoň možnosť otvorenej odpovede. Ani to sa bohužiaľ nestalo.

Používatelia Androidov môžu využiť aspoň prednastavených odpovedí.

Ale... Dostalo sa tam bezkontaktné platenie a je to o chlp pohodlnejšie, pretože PIN môžete vyťukať na dotykovom displeji. A ako už tradične u vyšších modelov Garminu, máme tam hudobný prehrávač s podporou streamovacích služieb.

Na pomedzí smart a športových funkcií potom balansuje navigácia a mapové podklady. Priamo v hodinkách má verzia Sapphire predinštalované mapy Európy. Do základnej verzie si ich musíte nainštalovať. A k hodinkám by ste mali dostať aj topografický voucher. Neviem, ako u konkurencie, ale u nás určite.

Z navigačných funkcií najčastejšie využívam nahratie GPX súboru do hodiniek. Trasu si vytvorím v Mapy.cz, vyexportujem, otvorím v Garmin Connect a odošlem do hodiniek. Hračka.

Pre objavovanie nových trás je super Okružná trasa. Nastavíte vzdialenosť, prípadne aj smer, a hodinky vyhodnotia najobľúbenejšiu okolitú trasu v tejto vzdialenosti.

Aký je rozdiel medzi Sapphire a základnou verziou Epixu 2?

Poďme si to zhrnúť. Sapphire má naviac:

  • predinštalované mapy Európy (ostatné verzie si ich musia stiahnuť)
  • dvojnásobné úložisko 32 GB
  • multifrekvenčný príjem GPS (lepší záznam)
  • titánové puzdro a dienko

Zhrnutie na koniec

Epix sa vlastne na prvý pohľad javí ako úplná blbosť. Úplne rovnaké hodinky akurát s AMOLED displejom.

Áno, v tom je to gró, AMOLED displej.

Nie je to len o farbičkách a nejakom potľapkaní po chrbáte, že mám krásny displej. Má to jednu obrovskú praktickú vlastnosť – lepšiu čitateľnosť. Ani by ste neverili, koľko stretávam ľudí, ktorí na displej Fenixu nevidia, pretože je proste až moc mdlý a nekontrastný. S Epixom nebudú mať žiadny problém.

A nejaká alternatíva? Nie je. Takú športtesterovskú šupu s AMOLED displejom a hromadou smart a športových funkcií ešte nikto iný nevyrobil. Možno tak Suunto 7, ale tie majú oproti Epixu smiešnu výdrž batérie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 826 dňami, reagovať
Článok je pekný s racionálnymi úvahami a tom prečo tak a nie inak....ale ak je pravda , že Venu 2 Plus majú prístup k Siri ( čo bez súhlasu Jabĺčka , či verejného alebo tichého by nebolo možné ) , tak toto je odpoveď Garminu ..ak chcete raz vyrobiť amoledový outdoor , tak takto...inak ten veľký čierny lem so sekundovou stupnicou na displeji je moc....ostavam pri FeniXoch....forever...navyše po aktualizácii 20.30 mate na Fenixoch6X takmer 90% funčnosť noviniek...+ topoaktivmapy zadara ( včera som to kontroloval a sú tam ) .......
miraspred 826 dňami
Ja si zase troufnu tvrdit ze Epixy budou za chvili Fenix killer. Displej uzasny a vydrz baterie na amoled taky super a amoled je budoucnost, muj odhad, za 2-3 roky Garmin nic jinyho, nez amoled delat nebude. Jeste k fenixum, jestli mas 6ku, tak se fakt asi nevyplati upgrade, ale je tam dost veci uplne novych, ktere nemuzou byt reseny upgradem u F6: novy (lepsi) opticky senzor, GPS dual band, lepsi vydrz a pak Stamina funkce, to je mozny, ze bude moct byt implementovano do F6. To jsou podle me hlavni prinosy F7 oproti F6.
Michalpred 825 dňami, reagovať
Add 1 . Garmin si nepotopí vlajkovú loď nejakým amoledom... Add 2 . Amoled nieje buducnosť , je to cesta , jedna z ciest... Add 3 . Fenix nedostane Amoled , preto je tu Epix.... Add 4 . Prečo Epix nemá solar a LED baterku....lebo Amoled a to ma Epix baterku zo 7X.... Add 5 . Mal som možnosť porovnať lekárky pulzný oximeter a s tým čo mám na svojich Fenixoch 6X PRO , 10 meraní a 10-krát na stotinu presne ako štipák na prste vrátene tepu....priateľkine Venu SQ už tak presné neboli.... Epix budú určite výborné hodinky a nájdu si kopec spokojných majiteľov....Fenix ide inou cestou a tá je pre mňa lepšia....
miraspred 825 dňami
Fenixy dostanou amoled, v dalsi rade. Jo, s tou baterkou mas asi pravdu, ale ono uz by to asi zralo dost z baterie u Epixu. V tuto chvili jsou 2 cesty Epix a Fenix, protoze Garmin vi, ze ma spoustu skalnich priznivcu, kteri nedaji na Fenix dopustit a amoled je nezajima. Ale troufnu si odhadnout, ze dalsi Epixy uz vubec nebudou a nebo az za nekolik let, protoze pristi Fenixy budou s amoled displejem, takze nebude nutne drzet Epix radu.
Michalpred 822 dňami, reagovať
Dnes nieje technicky možné uspokojivo spárovať Amoled so Solarom ...skôr by sa prilkonil k tomu , že sa ponuka Epixov rozšíri a viacej variácií a modelov( aj veľkostne ) . Amoled je presaturovaný a na oko veľmi žiarivý a pekný , ale aj krehký a rýchlo sa prepáli . Problém je hlavne biela ( preto sú všetky Amoledy primárne tmavé ) a modrá dióda....a pritom tento typ dipleja nepotrebuje zdroj svetla ako LCD , pretože sú to svietiace diody...nato ako dlho tie technológie existujú tak by mohli napredovať troška rýchlejšie...
Michalpred 819 dňami, reagovať
Tak priatelia ako je to s veľkosťami Epixov , pretože 47mm určiťe nemajú.(údajne 48,5 mm) .ani Fenix 7 nemá 47mm ( 47,7 mm )...
Michalpred 707 dňami, reagovať
Kulantne a veľmi príjemne napísaná recenzia....len doplním , že displej ma 1,3 palca a nie 1,4 ako X-kové garminy , Hodnota 416x416 nieje žiaden zázrak , ale na 1,3 palca je to viac ako slušné....pokiaľ sa nič nemenilo ( po terajších updatoch od garminu , si nemôžme byť už ničím istý ) tak na Epixoch sa ani nedá nastaviť biele pozadie....a súhlasím s tým , že alternatíva nieje , ani Suunto7 ...to by som naozaj ani neporovnával , nieje to fér...a nieje pravdou , že teraz si hodinky kompletne nastavíte cez mobil....ani Fenixy ani Tactixy.....

Hodinky zmienené v článku