» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 45 recenzia a porovnanie s Forerunner 35

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Radek Vyhlídal | 21.10.2019 | 3 MIN

Garmin rozšíril svoj modelový rad Forerunner o niekoľko noviniek. Popri momentálne asi najlepších bežeckých hodinkách Garmin Forerunner 245, ktoré sme už recenzovali, prichádza Garmin na trh tiež s jednoduchými bežeckými hodinkami Forerunner 45. Podrobnosti v tejto recenzii.

Garmin Forerunner 45 vychádza z už tri roky starého modelu Forerunner 35. Má nový optický senzor tretej generácie a možno ho zohnať v dvoch variantoch, ktoré sa od seba líšia iba veľkosťou. Prvý, s označením 45, má priemer 42 mm, váži 36 g a je vhodný pre zápätia s obvodom 129 - 197 mm. Oproti tomu menší variant s označením 45s má priemer 39,5 mm, váži 32 g a je vhodný pre zápästia s obvodom 124 - 185 mm.

Už na prvý pohľad je vidieť obrovská zmena vo vzhľade hodiniek, ktoré sú teraz guľaté, s farebným displejom a lepším rozlíšením. Jednotlivé polia na displeji sa dajú ľubovoľne upravovať, a pretože hodinky podporujú aj Connect IQ, môžete si dokonca prispôsobiť vzhľad hodiniek, vrátane pridania fotky na pozadí. Batéria, i keď je lepšia než u starších Forerunner 35, vydrží v smartwatch móde menej (7 dní oproti predošlým 9 dňom), to je však, okrem iného, dôsledok farebného displeja.

Forerunner 45 majú všetky základné funkcie, ktoré by ste od moderných bežeckých hodiniek čakali, ako sú prejdené kroky (a vzdialenosť), bluetooth prepojenie s mobilom (notifikácie, predpoveď počasia, find my phone, ovládanie hudby v mobile a podobne), merač tepu na zápästí (ktorý funguje 24/7), monitoring spánku, odhad hodnoty VO2 Max atď. K hodinkám možno pripojiť externé zariadenie pomocou ANT+  či bluetooth, s ktorými hodinky vedia tiež zmerať detailné metriky behu (running dynamics) ako je doba kontaktu so zemou, vertikálna oscilácia, kadencia a pod.

Forerunner 45 sú ale predovšetkým športtester, alebo ešte lepšie povedané, sú to bežecké hodinky. Okrem behu môžete využiť ďalšie preddefinované športy, konkrétne je to cyklistika, bežecký pás, chôdza a kardio. V aplikácii Garmin Connect si tiež môžete pridať niektoré ďalšie sporty, ale majte na pamäti, že Forerunner 45 je základný športtester a neponúka toľko možností ako napr. modelový rad Fenix. Co však hodinky ponúkajú navyše oproti Forerunner 35, je podpora troch navigačných systémov (GPS, GLONASS a Galileo), virtuálneho bežeckého trénera Garmin Coach alebo Safety features (keď hodinky zašlú preddefinovanú SMS správu v prípade, že ste napr. havarovali na bicykli alebo ste inak skolabovali. Dá sa tiež odoslať manuálne, čo je vhodné napríklad pre ženy, ktoré sa cítia byť ohrozené (pre túto funkciu je potrebné mať pri sebe telefón.

Hodinky ďalej ponúkajú metriku Body battery, ktorá na základe nameraných hodnôt dokáže odhadnúť aktuálnu úroveň vašej energie, okrem iného aj vďaka celodennému meraniu stresu. Čo však hodinkám chýba, je vstavaný barometer, takže neposkytujú napr. údaje o nachodených poschodiach. Ovládanie je teraz piatimi tlačidlami oproti predošlým štyrom, bez možnosti dotykového ovládania.

Zhrnutie

Hodinky Forerunner 45sú viac športtester než smartwatch. Ak teba hľadáte hodinky skôr na každodenné nosenie než na športové výkony, budú pre vás pravdepodobne vhodnejšie iné. Čo sa týka športového využitia hodiniek, pridal v tejto oblasti Garmin veľké množstvo vlastností a vylepšení oproti predošlému Forerunner 35. K tým najdôležitejším patrí nový optický senzor tretej generácie, farebný displej, Garmin Coach, Connect IQ, Safety Features, meranie úrovne stresu a Body battery. Stále je to však základný level hodiniek určený skôr rekreačným športovcom.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku