» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 55 recenzia – Lacná a dobrá voľba pre začínajúceho športovca

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 15.7.2021 | 9 MIN

Forerunner 55 je najlacnejšia športová novinka od Garminu. Hoci má svoje muchy, rozhodne sa jedná o najlepšiu voľbu pre niekoho, kto nechce prehnane drahé zariadenie, ale chcel by športtester od Garminu. Najväčšou výhodou je určite 14denná výdrž batérie a široká ponuka tréningových funkcií, ktorú začiatočník a konieckoncov aj pokročilý športovec rozhodne využije.

Čo sa mi na Forerunner 55 páči najviac?

Rozhodne výdrž batérie, ktorá dosahuje pri bežnom používaní k dvom týždňom (Forerunner 45 mal týždennú výdrž). Garmin pri tomto modeli upustil od pevného uchytenia remienka skrutkami a zvolil omnoho pohodlnejší systém Quick Release. Takže sa teraz remienok krásne prispôsobí záhybom ruky.

Garmin ešte obohatil bežecké funkcie o predpoveď výsledkov a dobu regenerácie, takže sa teraz Forerunner 55 stáva ešte vhodnejším zariadením pre tréning. Zároveň zapracovali aj na zobrazení dátových polí (to bola pri predchádzajúcom modeli hrôza) a podpore Connect IQ, takže teraz hodinky obohatíte o aplikácie a vzhľady.

To bolo za mňa to najdôležitejšie, teraz nahliadneme na druhú stranu mince.

SÚBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255
26.7.2022 - Dominik Hok
SÚBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255

Čo sa mi na Forerunner 55 rozhodne nepáči?

Rozlíšenie displeja. Áno, rozlíšenie je pri tomto modeli ako za Márie Terézie. Dobrým argumentom je, že keby bol v zariadení lepší displej, nedostanú sa na takú cenovku, ale aj tak... Na displeji púhym okom vidím snáď každý pixel a všetky dáta sú také nejaké "zubaté". V pomere cena/displej čínsky trh Garmin skutočne valcuje.

Okrem toho, že displej nepatrí k tým najostrejším, je tiež hrozne malinký. Pre slabozrakého celkom oriešok.

Rovnaký, ale pritom iný

Forerunner 55 vlastne vyzerá oproti väčšej veľkosti Forerunnera 45 úplne rovnako. Dokonca aj parametrovo idú ruka v ruke – priemer plastového puzdra je 42 mm a rozpätie nožičiek 20 mm.

V čom ale prebehla zmena, je systém uchytenia silikónového remienka k puzdru hodiniek. Ten je teraz Quick Release a nie prichytený skrutkami ako pri minulej generácii.

Výhody to má hneď dve. Po prvé teraz remienok vymeníte v rádoch niekoľkých sekúnd a po druhé sa teraz remienok lepšie prispôsobí záhybom ruky, lebo pri prichytení skrutkami je koncová časť remienka spevnená a nebola tak poddajná.

Srovnání uchycení při stejném utažení na tenčím zápěstí – Forerunner 45 (vlevo) a Forerunner 55 (vpravo).Porovnanie uchytenia pri rovnakom utiahnutí na tenšom zápästí – Forerunner 45 (vľavo) a Forerunner 55 (vpravo).

Ešte by som rád rozobral priemer hodiniek, ktorý je vhodný na dámske aj pánske zápästie, ale nie je úplne vhodný pre mužov s väčším zápästím či pre niekoho, kto preferuje väčšie hodinky (napríklad ja). S takým typom hodiniek sa na ruke úplne necítim a to nie som žiadny rozrážač zárubní.

Forerunner 55 sa vyrába v štyroch farbách

Biela a čierna sú taká klasika. Garmin však pri tomto modeli siahol aj po šedej v kombinácii s červenou (moja obľúbená) a tyrkysovej.

Na dotykáč zabudnite, toto je športtester

Inak neprebehla takmer žiadna zmena. Ovládanie je riešené piatimi tlačidlami, pričom tlačidlo START/STOP je ako už štandardne vystuženejšie, aby nedošlo k nechcenému pozastaveniu tréningu.

Práve tlačidlá sú pre športovcov úplne ideálne, keďže dotykový displej pri ovládaní spotenou rukou, v daždi či rukaviciach často sklamáva. Ďalším pre športovca užitočným parametrom je určite váha, ktorá je len 37 gramov. Platí také nepísané pravidlo, že čím je nižšia hmotnosť, tým môže byť nosenie pohodlnejšie a zároveň nemajú hodinky tendenciu na ruke skákať (čo spôsobuje napríklad horšie meranie tepovej frekvencie).

1 - Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 - Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 - Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 - Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 - Zpět / Manuální zaznamenání kola1 – Podsvietenie / Dlhým stlačením otvoríte skratky, 2 – Hore / Dlhým stlačením otvoríte Menu, 3 – Dole / Dlhým stlačením otvoríte hudbu, 4 – Potvrdzovacie tlačidlo / Spustenie monitoringu športovej aktivity, 5 – Späť / Manuálne zaznamenanie kola

Na displej uvidíte aj pod priamym slnkom

Poznáte to? Vyleziete s telefónom von a nevidíte nič. To sa vám s Forerunnerom 55 nestane. Vďaka použitiu transflektívnej LCD technológie sú hodinky schopné využívať okolné svetlo na svoje vlastné presvietenie. Teda, čím viac svetla na nich svieti, tým jasnejšie ide vidieť displej. Ako už som písal vyššie, hodnoty na displeji skôr pôsobia, ako by ich niekto vystrihol z papiera, pretože vďaka malému množstvu pixelov (204 x 204 px) nie je vykreslenie tak kvalitné. Chápem, že to robia preto, aby nebola cenovka tak vysoko, ale je rok 2021 a taký displej sa úplne nehodí.

Ďalšou malou nevýhodou je nemožnosť nastavenia intenzity podsvietenia, čo môže byť pre niekoho so zhoršeným zrakom problém.

Išli dvaja, traja... A štvrtý už nedošiel

Senzorovú výbavu zastupuje akcelerometer, snímač tepovej frekvencie a GPS prijímač. To je všetko. Akcelerometer má najväčšie využitie na záznam krokov počas dňa a snímač tepovej frekvencie ponúka celodenné (24/7) snímanie tepu. GPS zasa zaznamenáva trasu pri monitoringu športovej aktivity. Trochu ma mrzí, že sa nedostalo aspoň na pulzný oxymeter, ktorý čínske značky ponúkajú v ešte nižšej cenovej kategórii.

Optický snímač tepovej frekvencie môže mať trochu odchýlky, ale nebojte, hodinky sa dajú spojiť v rádoch niekoľkých sekúnd napr. s hrudným pásom a ďalšími externými snímačmi.

Baterka? Famózna

Keby za mnou niekto prišiel s tým, že chce hodinky na šport, ktoré nemusíte stále dobíjať, určite vrelo doporučím Forerunner 55. Papierové údaje sú 14 dní v režime smart hodiniek a 20 hodín pri nepretržitom snímaní GPS. Všetko sa ale odvíja od toho, aký náročný používateľ ste. Nepapierovo? V piatok som hodinky dobil, strávil s nimi cez 7 a pol hodiny tréningu, a v sobotu (tú ďalšiu) ukazovali 5 %. Aj mne, náročnejšiemu používateľovi, hodinky vydržali 8 dní. Za mňa skvelý výkon.

Hodinky bohužiaľ nemajú žiadne úsporné módy, ale zasa nemôžem byť tak náročný.

Používateľské prostredie sa posunulo dopredu, ale je zasekanejšie

Za mňa je určite perfektný krok, že v Garmine zvolili menu vo forme zoznamu. Teda nepreblikávajú jednotlivé obrazovky, ale pohodlne prejdete dole, kde sa vám zobrazuje vaša VO2Max, údaje o tepovej frekvencii, krokoch, oznámenie z telefónu a iné. Čo mi prekáža, je neplynulosť tohto prostredia. O nejakých prechodoch "ako po masle" sa tu nedá hovoriť a medzi jednotlivými údajmi neprechádzame, ale skôr preskakujeme. Pravdepodobne Garmin obmedzil animácie, aby baterka vydržala, ale predsa len...

Kliknutím na určitý údaj sa vám potom zobrazia detailnejšie informácie. Pokiaľ napríklad kliknete na kroky, zobrazí sa vám týždenný súhrn aj s výpočtom prejdenej vzdialenosti. U tepovky zasa máte súhrn za posledné 4 hodiny a za uplynulý týždeň.

"Lajfstajlové" funkcie sú typicky garminovské

Čo sa týka denného monitoringu, naprieč Garminmi všetkých cenových kategórií nie sú takmer žiadne rozdiely. Päťdesiatpäťky počítajú počas dňa prejdené kroky, spálené kalórie, váš stres, akú máte tepovku, ale tiež na stupnici od 0 do 100 ohodnotia "nabitie" vášho tela (Body Battery), kedy 0 znamená, že nemáte energiu a mali by ste skôr odpočívať a 100 znamená úplné nabitie. Okrem toho monitorujú tiež vaše dýchanie a dámy docenia aj menštruačný kalendár.

V noci hodinky monitorujú váš spánok vrátane všetkých fáz (ľahký, hlboký, REM). Je škoda, že sa do Forerunneru 55 nedostal pokročilý monitoring ako napríklad v nových Venu 2, ktoré ponúknu aj bodové ohodnotenie vášho spánku a doporučenie pre budúci spánok. Zároveň aj stratili widget v hodinkách, a tak sa na stav vášho spánku musíte pozrieť do mobilného telefónu. Za mňa opäť škoda, pretože sa mi to nezdá ako nijak zložité vylepšenie. Ale asi je potrebné urobiť rozdiely medzi lacnejšími a drahšími smart hodinkami od Garminu.

A čo športy?

No, najprv si zhrňme, aké športy dokážu Forerunnery 55 monitorovať:

Beh, Beh na páse, Beh na dráhe, Bicykel, Chôdza, Kardio, Beh na krytej dráhe, Virtuálny beh, Bicykel vnútri, Chôdza vnútri, Plávanie v bazéne, Jóga, Eliptický trenažér, HIIT, Stepper, Pilates

Je to taký základ, ale zvyšok si potom môžete obohatiť aplikáciou tretej strany, ktorú stiahnete na Connect IQ.

Vďaka absencii barometra hodinky nemajú monitoring trailového behu, ale tiež aj horského bicykla. Najväčšou nevýhodou je to, že keď idete behať do kopcov a spustíte "Beh", rapídne to ovplyvňuje odhad hodnoty VO2 Max, pretože hodinky neberú do úvahy zisk výškových metrov.

Hodinky zobrazia až 4 dátové polia

Obrovský posun je ale v zobrazení dátových polí, pretože pri minulej generácii to bolo príšerné. Zobrazovali maximálne 3 údaje a zobrazovali iba hodnotu, ale nie popis, o akú metriku sa jedná. Forerunner 55 teraz zobrazuje 4 údaje aj s popisom, že sa jedná napr. o priemerné tempo, srdečný tep, vzdialenosť atď.

Tréningové doporučenie a Garmin Coach sú pre začiatočníka ideálnymi funkciami

Pri spustení bežeckých aktivít hodinky doporučia (na základe kondície a tréningovej histórie), čo by ste v ten deň mali robiť. Či odpočívať, behať intervaly, dlhú vzdialenosť na nízkom tempe a iné.

Podobnou funkciou je potom Garmin Coach, kedy si v aplikácii vyberiete vzdialenosť, ktorú by ste chceli ubehnúť a hodinky vám každý deň zobrazujú, čo by ste mali robiť. Pre začiatočníkov sú denné doporučenia a Garmin Coach úplne ideálnymi funkciami, ktoré vám pomôžu pochopiť, aká je dôležitá rozmanitosť tréningu a regenerácie.

A keď už je reč o regenerácii, tá je spoločne s predpoveďou výsledkov novou funkciou vo Forerunner 55. Doba regenerácie sa vypočítava na základe obtiažnosti minulých tréningov a predpoveď výsledkov zasa na základe vašej VO2 Max dokáže predikovať čas dobehnutia na 5 km, 10 km, polmaratónu a maratónu.

Záznam trasy, aký by ani Josef Lada nenamaloval

Musím povedať, že pri niekoľkotýždennom nosení Forerunneru 55 som nezaznamenal žiadne výrazné odchýlky tepovej frekvencie. Či už pri bežnej aktivite alebo pri športe. Čo ma ale naozaj prekvapilo, je záznam trasy. Výkres je totiž dosť podarený.

Hodinky zaznamenávají tak dobře, že silnici pomalu ani nevidíte. Dokonce mají také slušnou tendenci trefovat i po jaké straně silnice běžím. Za mě opravdu dobrý záznam.Hodinky zaznamenávajú tak dobre, že cestu pomaly ani nevidíte. Dokonca majú aj slušnú tendenciu triafať aj po akej strane cesty bežím. Za mňa naozaj dobrý záznam.

A čo zo športového odvetvia chýba?

Forerunner 55 má slušnú výbavu, ale vzhľadom k cenovke samozrejme musí nejaké funkcie postrácať. Za mňa je určite najvýraznejšou stratou stav tréningu, ktorý zobrazuje, či je tréning produktívny, či netrénujete moc a veľa iného.

Hodinky tiež nevyhodnocujú týždennú tréningovú záťaž (EPOC) a nemajú žiadnu formu navigácie. Hodila by sa napríklad funkcia "Späť na štart", ktorá vás dokáže odkiaľkoľvek naviesť späť na miesto zahájenia športovej aktivity (keď sa napríklad stratíte).

Zároveň tiež nemajú meranie aktuálneho výkonu (hodinky na začiatku aktivity číselne zobrazia, ako dobre si vediete a aké môžete v ten deň podať výkony) a určenie pomeru aeróbneho a anaeróbneho cvičenia. To aspoň suplujú zobrazením času v určitých zónach tepovej frekvencie.

Forerunner 55 sa nepovažuje zrovna za mudrlanta

Najviac smart funkciou týchto hodiniek je asi zobrazenie notifikácií z telefónu. Okrem toho v hodinkách nájdeme alarm, budík, stopky, časovač, ale aj napríklad funkciu Asistent. Táto funkcia (pokiaľ pri sebe máte telefón) v prípade núdze odošle vašu polohu trom prednastaveným kontaktom.

Hodinkám chýbajú všetky pokročilejšie funkcie ako je NFC platenie či hudobný prehrávač. Aspoň však dokážu ovládať hudbu spustenú v telefóne.

Garmin Connect – zlatý štandard prídavných aplikácií

Všetko, čo hodinky počas dňa zaznamenávajú, sa potom ukladá do mobilnej aplikácie Garmin Connect. Tam hneď na úvodnej strane nájdete všetko dôležité.

Aj po ukončení monitoringu aktivity sa dáta prenesú do aplikácie, kde potom nájdete všetko o čase, tempe, rýchlosti, tepovej frekvencii, hydratácii a iné.

Forerunner 55 záverom

Až na ten displej Forerunneru 55 viacmenej niet čo vyčítať. Zo športového hľadiska je to skvelé zariadenie. Niekto, kto vyhľadáva smart funkcie, môže byť sklamaný. Ak ste teda niekto, kto chce športové hodinky a nechce zaplatiť ťažké peniaze, je to perfektná voľba. Naviac, 14 dní nenabíjať hodinky? To je luxus.

Pokiaľ chcete o niečo inteligentnejšie hodinky, núka sa mrknúť na Vívoactive 4, Venu alebo novinku Venu 2 (všetky majú NFC a hudobný prehrávač). Z iných značiek sa potom ponúka ešte o niečo lacnejší Xiaomi Mi Watch – funkčne je dosť podobný (ale nie je to taký športovec ako Forerunner 55), ale ponúka sa s nižšou cenovkou.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku