» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 745: Športtester s takmer dokonalým záznamom trasy

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 30.9.2020 | 10 MIN | 18x komentár

Ako by som opísal Garmin Forerunner 745? Rád čitateľom ušetrím nejaký ten čas a napíšem to hneď na začiatku článku. Sú to vlastne Forerunner 945 ochudobnené o mapy, natlačené do menšieho púzdra, s kratšou výdržou batérie. A logicky, o niečo nižšou cenou. V každom prípade, ponúkajú niekoľko vychytáviek, ktoré (zatiaľ) v iných modeloch Garminu nenájdete.

Nový model ponúka aj niektoré dosiaľ nevídané novinky

Novinkou je možnosť voľby bežeckej dráhy na atletickom ovále, kedy dostanete ten najlepší záznam trasy. Garmin rozhodne urobil veľký krok so záznamom GPS trasy i mimo ovál, kde hodinky značia trasu skoro dokonale a vedia dokonca po ktorej strane cesty bežíte. Poslednou vychytávkou sú potom denné doporučenia od Garminu v rámci jednotlivých aktivít. Hodinky vám doslova každý deň napíšu, čo by ste v ten deň mali robiť k vylepšeniu svojej kondície.

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Ale to bolo len v skratke, pekne postupne.

Je porovnanie 745 a 735XT relevantné?

Sú to štyri roky od vydania predchodcu tohto modelu - Garmin Forerunner 735XT, ktorý neprekvapil iba ponukou multišportových aktivít, ale aj svojou nízkou hmotnosťou (40 gramov). Lenže, sú to predsa len štyri roky, a to je vo svete technológií minimálne večnosť. Porovnanie by v tomto prípade nedávalo žiadny zmysel.

Preto sa ponúka porovnanie skôr s novšími modelmi Forerunneru (FR) 245 a vlajkovou loďou FR 945. Cielene vynechávam FR 645, lebo (podľa môjho skromného názoru) tento model z trhu tak nejak... Vyšumel. Porovnanie s týmito dvoma modelmi sa bude prelínať celou recenziou.

Forerunner 745 si ponechávajú klasický "forerunnerovský" plastový vzhľad

Keď sa na FR 745 pozriem, tak sa vlastne od svojich predchodcov vôbec nelíši. Plast, kam sa človek pozrie. Teda, polymér spevnený vláknami, nie len tak hocaký plast. Samozrejme to ale má svoj dôvod. Forerunnery sú "for runners", teda pre bežcov. Cieľom tejto rady je nízka hmotnosť a toho docielia  len vďaka plastu. Pri tomto modeli sa v Garmine dostali na príjemných 47 gramov, čo je o 2 gramy menej než u FR 945. S priemerom púzdra 43,8 mm sú FR 745 takmer porovnateľné s FR 245.

Ja som doteraz používal Fenixy 6X, ktoré vážia 93 gramov. Asi si dokážete predstaviť, ako ľahko sa teraz cítim. Ľahkosť a menší rozmer Forerunnerov sa na behanie dokonale hodí.

Fenixy 6X (vlevo), Forerunnery 745 (uprostřed) a Forerunnery 245 (vpravo).

Fenixy 6X (vľavo), Forerunner 745 (v strede) a Forerunner 245 Music (vpravo).

Nový športtester používa transflektívny LCD displej, ktorý si poradí aj na priamom slnku

Hodinky používajú transflektívny LCD displej o veľkosti 1,2" s rozlíšením 240x240 pixelov vyznačujúci sa permanentným rozsvietením, vysokou čitateľnosťou aj na priamom slnku a šetrnosťou k výdrži batérie. Tento displej chráni minerálne sklo s úpravou Corning Gorilla Glass DX. Toto sklo je síce dosť odolné, ale pre riziko poškriabania by som doporučil dokúpiť nalepovacie ochranné sklo.

Hodinky sa na ruku upevňujú silikónovým remienkom o šírke 22 mm. Hodinky vďaka tejto šírke sedia o niečo pohodlnejšie než je tomu napríklad u FR 245, ktorý má remienok široký len 20 mm. Asi si vravíte, že rozdiel dvoch milimetrov na ruke nepoznáte, ale musím vás vyviesť z omylu... Poznáte.

Nový model Forerunneru sedí na ruke perfektne.

Ovládanie mechanickými tlačítkami má pri športovaní veľa výhod

Na bokoch púzdra hodinek nájdete päť mechanických tlačítiek, ktorými sa hodinky ovládajú. Garmin preferuje u svojich zariadení ovládanie tlačítkami a v jeho radách nájdete len niekoľko modelov s dotykovým displejom (Garmin Venu, Garmin Vivoactive a Garmin Vivomove).

Ovládanie tlačítkami má totiž u športtesterov obrovskú výhodu. Športtester si pravdepodobne kúpi niekto, kto športuje. A so športom je úzko spojené potenie. S mokrými prstami je potom o niečo ťažšie hodinky ovládať. Naviac s tlačítkami môžete hodinky ovládať aj v daždi, mraze a hoci aj v rukaviciach.

Vo výdrži batérie nový model prevýši aj lacnejší Forerunner 245

Čo ma trocha sklamalo, tak je batéria, ktorá sa ukrýva vnútri púzdra hodinek. Tá zariadenie udrží v režime smart hodiniek po dobu až sedem dní. Čo nie je až také zlé. Horšia je výdrž batérie pri snímaní GPS, ktorá sa všeobecne prejavuje vysokou spotrebou batérie. V najlepšom možnom nastavení hodinky prijímajú signál GPS každú sekundu po dobu až 16 hodín (so spusteným prehrávačom hudby 6 hodín). Pri znížení frekvencie príjmu signálu GPS na 1 minútu (UltraTrac mód) sa výdrž batérie predĺží až na 21 hodín.

Trochu smutné je, že Forerunner 245 dokáže prijímať signál GPS každú sekundu po dobu 24 hodín a jedná sa o lacnejší model. Každopádne, čím viac funkcií, tým väčšie sú nároky na batériu. Nový FR 745 má viac funkcií, a platí za to výdržou batérie. Pokiaľ by ste chceli prístroj s ešte väčšou výdržou batérie, dobrou alternatívou môže byť FR 945, ktorý v režime smart hodiniek výdržou dva týždne a pri snímaní GPS každú sekundu vydrží 36 hodín.

Hodinky dokážu prijímať polohové dáta nielen z GPS, ale aj z navigačného systému GLONASS a GALILEO. Pokiaľ však nastavíte napríklad kombináciu GPS + GLONASS, tak očakávajte ďalšiu redukciu výdrže batérie.

Forerunnery 745 majú všetky senzory, ktoré Garmin zvyčajne ponúka

Na spodnej strane púzdra hodiniek nájdete optický snímač tepovej frekvencie a pulzný oxymeter merajúci okysličenie krvi. Zo senzorovej výbavy v hodinkách ďalej nájdete barometer, kompas, gyroskop, akcelerometer a teplomer.

Hlavná obrazovka na spôsobe zoznamu je užívateľsky maximálne prívetivá

Čo by som určite vyzdvihol, tak hlavnú obrazovku, ktorá je prevedená v štýle vyšších modelov Fenix a Forerunneru 945 (po aktualizácií je tento štýl hlavnej obrazovky dostupný aj na FR 245). V niektorých model od Garminu sa preklikáva medzi jednotlivými obrazovkami. U FR 745 po vzore vyšších modelov hlavná obrazovka funguje na báze zoznamu.

Hlavná obrazovka na báze zoznamu je veľmi prehľadná a ľahko sa s ňou naučíte pracovať.

Na hlavnej obrazovke si môžete nakonfigurovať, čo chcete, aby sa vám zobrazovalo. Ja osobne tam mám odhad hodnoty VO2Max, stav tréningu, údaje o poslednej aktivite, srdečnom tepe, Body Battery, ovládánie hudby, pulzný oxymeter, počasie a oznámenia z telefónu. Ak ale chcete, aby sa vám zobrazoval napríklad stav barometra, výškomera, hladina stresu či hydratácie, neni problém.

Aj keď sú hodinky "for runnery", ponúkajú širokú škálu športov

Nový model Forerunneru sú multišportové hodinky. Hoci názov vytvára miernu mystifikáciu, že dokážu monitorovať len beh, hodinky ponúkajú podrobný monitoring počnúc behom, cyklistikou, veslovaním, lyžovaním, jógou a končiac triatlonom a swimrunom. To samozrejme nie sú vymenované všetky aktivity.

Predinštalované aktivity v hodinkách: Beh, Trailový beh, Beh po dráhe, Krytá dráha, Virtuálny beh, Bežecký pás, Bicykel, Horský bicykel, Bicykel vnútri, Triatlon, Swimrun, Chôdza, Turistika, Plávanie v bazéne, Plávanie v otvorenej vode, Veslovanie, Veslovanie vnútri, Kajak, Paddleboard, Lyže, Snowboard, Lyžovanie mimo zjazdovky, Bežky klasický štýl, Bežky voľný štýl, Jóga, Pilates, Stepper, Eliptický trénažér, Nastúpané poschodia, Kardio, Sila, Dýchanie, Iné (k vytvoreniu vlastnej aktivity).

Mnoho ďalších aktivít si môžete doplniť cez Connect IQ so širokou ponukou aplikácií tretích strán. To isté platí tiež pre rôzne aplikácie, hry a vzhľady ciferníku.

Hodinky na atletickom ovále ponúkajú to najpresnejšie meranie

Horúcou novinkou vo výbere športových aktivít je už zmienený beh po dráhe. Tento mód sa pýši takmer dokonale presným záznamom trasy na atletickom ovále. K dokonalosti stačí len zadať číslo dráhy v ktorej bežíte.

Ponúka sa otázka, ako hodinky poznajú dĺžku atletického oválu, ktorú nemožno nikam v hodinkách zadať. Hodinkám stačí pár "skúšobných" koliečok, pri ktorých si ovál zmerajú a postupne ho vykreslia do dokonalého tvaru. Naviac si daný ovál už zapamätajú. Takže keď k oválu prídete, tak hodinky na základe vašej GPS polohy poznajú, o aký ovál sa jedná.

Mne to nedalo a musel som si túto funkciu vyskúšať v praxi.

Tak co myslíte? Šlo by to?

Hodinky potrebovali dve tréningové koliečka, ale tretie už je takmer dokonalé. Mimochodom, a takto si s oválom poradili aj v daždi cez mraky, ktoré príjem signálu GPS robia ťažkým.

Nová rada Forerunnerov si poradí so záznamom trasy na výbornú i mimo atletický ovál

Čo sa týka záznamu trasy, tak sa Garmin nevylepšil len na atletickej dráhe, ale aj mimo ňu. Keď porovnám záznam trasy na Garmin Fenix 6X a Garmin Forerunner 745, druhý vymenovaný je jasný víťaz. Fenixy často moju trasu zaznamenali mimo cestu, zatiaľ čo 745 boli schopné aj presne určiť na akej strane cesty som sa zrovna pohyboval.

Tam, kde Fenixy krkolomně zakreslovaly trasy a sem tam mě poslaly i mimo silnici, si FR 745 udržuje ladné křivky s přesným záznamem.

Tam, kde Fenixy (vyššie) krkolomne kreslili trasu a sem tam ma "poslali" aj mimo cestu, si FR 745 (nižšie) udržujú ladné krivky s presným záznamom.

Veľký pokrok Garmin urobil tiež vo výpočte tempa v reálnom čase. Ak už ste mali nejaké hodinky na zápästí, tak viete, že reakcia hodiniek na zmenu tempa nie je často úplne optimálna a dovolil by som si povedať, že niekedy tempo v reálnom čase úplne nesedí. FR 745 má jedny z najlepších reakcií na výpočet zmeny tempa, ktoré som u športtesteru mal tú česť vidieť.

Navigácia je síce jednoduchá, ale menej náročným užívateľom rozhodne postačí

Ako už bolo povedané na začiatku článku, hodinky neponúkajú topografické mapy ako FR 945. Ale aj tak hodinky majú jednoduchú navigáciu po trase. Navigáciu otvoríte rovno v monitoringu športovej aktivity. Máte možnosť zadať súradnice, uložiť si súčasnú pozíciu (hodinky vás budú vždy navigovať na toto miesto) alebo si nahrať trasu cez aplikáciu Garmin Connect.

Vytvorenie trasy si môžete korigovať sami (napr. cez Mapy.cz) a do aplikácie Garmin Connect vložiť GPX súbor vytvorenej trasy, alebo využiť plánovače priamo v aplikácii Garmin Connect. Je to jednoduché -  zvolíte vzdialenosť, počiatočný bod a aplikácia behom sekundy vytvorí trasu. Priamo v hodinkách potom vidíte akým smerom sa máte pohybovať, výškový profil danej trasy a upozorní vás, ak sa pohybujete mimo naplánovanú trasu.

Hodinky monitorujú spánok, stres a zhodnotia váš tréning

Športovci určite využijú už zmienený odhad hodnoty VO2Max, ktorý určuje maximálne množstvo kyslíku využívané športovcom pri výkone. Všeobecne sa to považuje za dobrý ukazovateľ kondície a samozrejme aj jeden z najväčších motivačných aspektov hodiniek. Vidíte totiž svoj progres v reálnom čase. Mne teraz napríklad VO2Max kleslo z 57 na 56 a urobím všetko pre to, aby sa tam opäť objavilo 57.

Ďalšími z praktických funkcií sú určite zhodnotenie prínosu vášho tréningu, odhad doby regenerácie po výkone, tréningové plány (Garmin Coach) a aj monitoring spánku, stresu a Body Battery (hodinky na základe našich aktivít, stresu a spánku určia "nabitie" nášho tela).

Všetky farebné varianty nového modelu FR 745.

Po novom Garminy každý deň užívateľovi ponúknu doporučený tréning

Veľmi užitočnou funkciou je denné doporučenie, ktoré je novinkou v zariadeniach Garmin. Súčasne sa táto funkcia objavuje len v modeli FR 745, ale už skoro doplní aj ostatné zariadenia Garmin.

Denné doporučenie na základe vášho výkonu a stavu tréningu určí, čo by ste v ten deň mali robiť. Hodinky každý deň ponúkajú iný tréningový plán presne pre vás, aby ste svoj výkon posunuli zas o kúsok ďalej. Ja tomu dávam obrovský palec hore, pretože je to skutočne užitočná funkcia, ktorá vás môže aj trochu poučiť.

Ja som napríklad niekoľko dní po sebe behal svoj pravidelný sedemkilometrový okruh a hodinky ma ďalší deň donútili znížiť tempo z 4:45/km na 5:20/km. Menej je niekedy viac? Určite!

Jiný den vás zase hodinky nechají běhat rychlé intervaly. Mimochodem, vidíte, jak krásně displej využívá přímého slunečního svitu?

Iný deň vás zas hodinky nechajú behať rýchle intervaly. Mimochodom, vidíte, ako krásne displej využíva priamy slnečný svit?

So športtesterom máte podrobný prehľad o športovej aktivite

Pri ukončení športovej aktivity sa vám zobrazia základné dáta o vašej aktivite priamo v hodinkách. Viac ale nájdete v mobilnej aplikácii Garmin Connect. Okrem údajov o tempe, rýchlosti, vzdialenosti, výškových metroch a tepovej frekvencii, nájdete v hodinkách aj údaje o kadencii behu a dĺžke kroku. Ešte viac informacií o športovej aktivite môžete získať po pripojení k externému hrudnému snímaču (nie je súčasťou balenia).

Hudbu oceníte pri športovej aktivite, bezkontaktnej platbe pri platení pivka po výkone

Forerunner 745 sú nepochybne vynikajúci športtester, ale nenazval by som ich "pravým" ako je tomu napríklad u Polaru Vantage V. Nový model od Garminu totiž ponúka pár múdrych funkcií na uľahčenie života.

Jednou z najvyužívanejších určite bude prehrávač hudby s kapacitou až 500 skladieb, ktoré si do hodinek nahráte cez USB kábel. Pokiaľ nie ste priaznivcom "empétrojok", nevešajte hlavu. Tento totiž podporuje také streamovacie služby ako je Spotify, Deezer či Amazon Music. Svoje obľúbené playlisty si môžete nahrať do hodiniek k offline počúvaniu.

Jednou z najužitočnejších a najvyhľadávanejších funkcií je bezkontaktná metóda Garmin Pay. Do hodinek si jednoducho nahráte svoju platobnú kartu a telefón s peňaženkou môžete nechať doma.

Z hodiniek rýchlo pošlete odpoveď na správu a tiež vám môžu zachrániť život

Štandardnou funkciou u značky Garmin je možnosť rýchlych odpovedí na správy a pri odmietnutí hovoru. Tejto funkcie sa bohužiaľ nedočkajú užívatelia telefónu so systémom iOS. Samotný Apple túto funkciu povoľuje iba na vlastných Apple Watches.

Tento športtester ponúka aj detekciu nehôd. Keď hodinky rozpoznajú nehodu, opýtajú sa vás, či ste v poriadku. Pokiaľ do päť sekúnd na hodinkách nepotvrdíte, že sa vám nič nestalo, pošlú SMS až trom núdzovým kontaktom nastaveným v aplikácii Garmin Connect.

Oplatí sa Garmin Forerunner 745?

Za mňa určite áno. Priama odpoveď, ja viem. Ale prečo nie? Tento model vychádza v ústrety užívateľom, ktorí chcú špičkový športtester od Garminu pre bežcov, ale nevyhovuje im veľkosť Garmin Forerunner 945. Nový model od Garminu môže byť schodnou cestou pre ženy, mužov s menším zápästím, alebo proste pre toho, kto nechce obrovské hodinky.

Malým obmedzením môže byť absencia máp, ale úprimne, je to niečo, bez čoho sa dá žiť. Mne osobne trocha vadí kratšia výdrž batérie, ale asi by som to tomuto športtesteru dokázal odpustiť. Ponúka naozaj veľa funkcií, tak tie percentá baterky proste musia klesať o niečo rýchlejšie.

Keby som mal ponúknuť nejaké alternatívy, tak asi spomeniem Garmin VivoActive4, Garmin Venu a aj kolegov z rovnakej rady - Forerunner 245 a Forerunner 945. Alternatívou v radách pravých športtesterov bez smart funkcií (mimo notifikácií) je potom Polar Vantage M a Polar Vantage V.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peterpred 1193 dňami, reagovať
Ahoj, pekna recenzia :) akurat by ma zaujimalo preco sa uz nerata 645. Da sa zohnat dnes za ozaj dobru cenu (cca od 170€) co je myslim fajn na to co dokazu. Alebo sa to uz vazne neoplati? A radsej doplatit na novsie. Diky
Dominik Hokpred 1193 dňami
Dobrý deň, model 645 vôbec nie je zlý. Dôvod, prečo sa prestal vyrábať, doteraz úprimne nepoznám. Avšak, v pomere cena / výkon je to skvelý kúsok a vôbec by som sa ho nebál. Samozrejme, že model 745 je o kus lepšie, ale rozdiel nie je tak obrovský.
Milanpred 1161 dňami
Ahoj, kde sa da 645 zohnat za 170 eur prosim ta?
Dominik Hokpred 1158 dňami
Zdravím, súhlasím, že cena 170 euro úplne nezodpovedá realite. U nás sa 645 cenovo pohybujú okolo 350 euro.
Peter Čákovský - Photographypred 1193 dňami, reagovať
Ďakujem za rýchlu odpoveď! Sám som takú rýchlu nečakal. Tak zas mám chrobáka v hlave či počkať kým trošku klesnú bazárové ceny na 945 a 745 alebo zobrať 645.
Dominik Hokpred 1193 dňami
Výhoda 945 je rozhodne v tom, že majú topografické mapy a dlhšiu výdrž batérie. Forerunner 745 potom má naozaj výnimočne presné meranie trasy. Forerunner 645 má výnimočne nízku cenu, ale pri snímaní GPS každú sekundu vydrží len 12 hodín. :)
Peterpred 1158 dňami, reagovať
Ahoj Milan, na bazosi :) nakoniec som kupil za 150. Sice pouzivane, ale da sa aj za taku cenu.
Milanpred 1158 dňami
Vdaka za reakciu. Ja mám teraz možnosť kúpiť GF 735xt za 130 eur (nenosené s 1 ročnou zárukou). Čo poviete, ísť do toho, alebo si zohnať radšej niečo novšie? Trošku sa obávam kapacity batérie. M.
Dominik Hokpred 1156 dňami
Zdravím, 735XT nie sú zlé hodinky, ale už je to jednoducho starší model. Čoskoro už na tento model nebudú chodiť aktualizácie a hodinky "zamrznú" na jednom bode, kedy nebudete mať prístup k novým funkciám. Celkovo výdrž batérie nie je zlá, dokonca lepšie ako pri modeli Forerunner 745. Pokiaľ nepotrebujete nutne moderný prístroj - bežte do nich. Pokiaľ chcete najnovšie funkcie a presne merania - rozhliadnite sa po niečom inom.
Milanpred 1156 dňami, reagovať
Ďakujem za reakciu. Pôjdem radšej do niečoho modernejšieho.
Pavelpred 1156 dňami, reagovať
Dobry den, dakujem za recenziu, je velmi svieza a prehladna. Chcem sa opytat preco sa nikdy v ziadnej recenzii nespomina funkcia merania teploty ? Na co tam vlastne ten teplomer je ? Kedze sa rozhodujem medzi G245, G745 a Polar Vantage V zaujimal by ma Vas nazor, ktore z uvedenych su vhodne pre bezca / cyklistu / turistu. Nie som ochotny nosit velke 945 tak tie mapy ozeliem / mam mobil.
Peterpred 1154 dňami
Lebo je to blbost a ukazuje to bludy. Aspon ked su hodinky na ruke :) musia sa dat dole a cakat kym sa odmeria teplota, takze jedine tak.
Dominik Hokpred 1154 dňami
Zdravím, ak je pre vás dôležitá turistika, pamätajte, že FR245 nemá barometer, takže neuvidíte váš výstup v reálnom čase, ale až po zhodnotení trasy v telefóne. FR 245 tiež nemajú bezkontaktné platenie. Polar Vantage V je výborný prístroj, ale je to rýdzi športtester a skôr ho odporúčam pre zapálených bežcov. Žiadne chytré funkcie, žiadna navigácia, nič. Podľa môjho je FR 745 z tohto výberu rozhodne najlepšou voľbou (perfektné meranie, platenie, hudobný prehrávač, navigácia). Ale má vyššiu cenovku než FR 245. Ak nepotrebujete platenia, perfektné meranie, navigáciu a barometer - vrelo do FR 245. Ak niektorú z týchto funkcií požadujete, bežte do FR 745. Ani jedného z týchto prístrojov nebudete ľutovať. Ohledně teploměru - častěji to měří teplotu vaší ruky než okolí. Ke správnému fungování je nejlepší mít hodinky zapnuté třeba na batohu.
Pavelpred 1154 dňami
Dakujem za odpoved. Ten teplomer uz teda trosku chapem (ak to zavesim pod ruksak ako Garmin tempe) a docital som sa, ze je to sucastou tlakoveho senzora, bola by teda skoda tu info nepropagovat na display. Barometer; tiez dakujem neuvedomil som si to, ale ako turistu ma bude zaujimat v akej som vyske bez toho, aby som sa pripajal na mapy.
Martin Tinákpred 1060 dňami, reagovať
745-ky som si nedávno zakúpil. Dnes sa mi podarilo rozchodiť notifikáciu o prichádzajúcom hovore na hodinkách. Žiaľ keď mi niekto pošle sms, alebo niečo cez aplikácie ako Viber, Messenger atď, tak mi na hodinky nič nepríde. Nevie mi s tým niekto prosím pomôcť? Vopred ďakujem
Dominik Hokpred 1060 dňami
Zdravím, Martine. Nastavil ste všetky oprávnenia v mobilnej aplikácii Garmin Connect? Posielam návod.
Majkypred 189 dňami, reagovať
Má zmysel si kúpiť tento model teraz (október 2023), a to vzhľadom na aktualizácie a pod.? Do týchto veci sa vôbec nerozumiem. Nehrozí, že sa systém proste prestane aktualizovať a hodinky mi budú nanič? Prosím o polopatistickú odpoveď :) Vopred ďakujem
Dominik Hokpred 188 dňami
Zdravím, Majky, osobně už bych tento model nepořizoval. Oproti ostatním Forerunnerům mají krátkou výdrž baterie a funkčně už na tom taky nejsou tak dobře oproti moderním modelům. :)

Hodinky zmienené v článku