» Blog » Garmin

Garmin Lily recenzia – špica elegancie medzi smart hodinkami

Tagy: Recenzie | Garmin | Dámske | Inteligentné

Dominik Hok | 26.2.2021 | 5 MIN

Garmin zalahodil ženskému oku. Inak sa totiž vydanie Garmin Lily nedá popísať. Obvykle sa táto americká firma snaží posunúť ďalej v športových či smart funkciách, ale tu bola úloha vývojárov iná – to zariadenie musí vyzerať echt dobre! A hoci inteligenciou, ani "športovosťou" Lily nevynikajú, tak v estetickej kategórii mieria k nebesiam.

Vydanie modelu Garmin Lily vyvolalo väčšie ohlasy, než som úprimne očakával. Ale s odstupom času sa tomu vlastne vôbec nedivím. Veď konečne Garmin vydal hodinky, ktoré sú naozaj pekné. Áno, sú tu modely ako VívoActive 4, VívoMove 3 či Venu, ale stále tomu niečo chýbalo. A nazval by som to... Ženskosť.

Verzia pre šporťáčky aj pre klasičky

Najskôr si Lily rozdelme. Ponúka sa v dvoch variantoch – Sport a Classic.

Verzia Sport má silikónový remienok, ktorý je odolnejší, lepšie znáša pot, vodu a o niečo lepšie drží na ruke. Naviac hodinky majú lunetu z eloxovaného hliníka, ktorý oproti oceli vlastne nemá žiadne výhody. Teda... Okrem jedinej. Je lacnejší, takže cenovka nesiaha tak vysoko ako pri verzii Classic.

O niečo elegantnejšia verzia Classic má remienok z talianskej kože (je to vyryté aj na samotnom remienku) a lunetu z oproti hliníku kvalitnejšej nerezovej ocele. Za lepšie materiály si však bohužiaľ priplatíte okolo šesťdesiat eur, čo je na môj vkus celkom dosť.

Lily rozžiari oči a pohladí na duši

Keď som krabičku s hodinkami postavil pred jednu z mojich kolegýň a otvorila ju, z jej úst naraz vyšiel blažený tón a oči sa jej rozžiarili. V ten moment jej bolo úplne jedno, či majú tú funkciu, ten senzor alebo vodotrysk. Vyzerajú dobre a všetko ostatné je vedľajšie.

Keď sa povie meno Lily, predstavíte si malé dievčatko s vrkočmi. A to celkom sedí aj na hodinkovú Lily. Priemer puzdra je iba 34,5 milimetra a jeho hrúbka ľahko cez 10 milimetrov. Hodinky sú naozaj malinké a vhodné aj na útle zápästie. Ženám s trochu väčším zápästím by som doporučil si hodinky poriadne vyskúšať (podľa Garminu sú vhodné na obvod 110-175 mm), pretože už to nemusí vyzerať tak dobre. Keď som si ich dal zo zvedavosti na svoje zápästie (obvod 17,5 cm), vyzeralo to naozaj vtipne a to patrím k mužom s útlejším zápästím.

Extrémne nízka váha 24 gramov – plus, alebo mínus?

U smart hodiniek obvykle vyzdvihujem, keď sú ľahké. Takže sa ponúka, že váhu 24 gramov vyzdvihnem do nebies. Áno, je skvelé, že hodinky na ruke necítite, ale na druhej strane, keď už sú to elegantné hodinky, trocha váhy by dodalo pomyselnú "pečať kvality". Ale toto je len môj osobný pocit, samozrejme, že takto extrémne nízka váha nie je nijak na škodu.

Lezie lezie po železe

Puzdro hodiniek je z tvrdeného plastu a sklíčko je minerálne s úpravou Corning Gorilla Glass. Remienok bohužiaľ nedisponuje žiadnym rýchloupínacím systémom, ale k výmene môžete použiť špeciálne skrutkovače od Garminu (sú súčasťou balenia). Keď už je reč o uchytení, dávam menší mínus uchyteniu k puzdru. Medzi remienkom a nožičkami (tu nožičkou) je asi 1,5mm priestor, takže remienok na pánte ľahko cestuje.

Displej? Čiernobiely, ale prekvapivo impozantný

Čiernobiely jednopalcový dotykový displej má rozlíšenie 240 x 201 pixelov. Niekto by mohol povedať, že čiernobiely displej je trochu archaickou záležitosťou, ale tu ho Garmin vyšperkoval peknou grafikou, animovanými ikonami a naozaj silným podsvietením, ktoré si hravo poradí aj na priamom slnku. Príjemná je aj možnosť automatickej úpravy jasu podľa intenzity vonkajšieho svetla.

Dotykové tlačidlo – novinka u Garminu

Garmin prvýkrát použil konkurenciou používané dotykové tlačidlo skryté pod displejom. Neviem, či je to tým, že som nešikovný alebo mám veľké prsty, ale nikdy som sa do neho nemohol poriadne trafiť. Avšak, kolegyne s menšími prstami s tým nemali problém, takže to má Garmin vymyslené pre jasnú cieľovku.

Slušná senzorová výbava, ale škoda chýbajúcej GPS

Teraz sa zameriame na "črevá hodiniek". V hodinkách nájdeme optický snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter k meraniu okysličenia krvi, akcelerometer k záznamu krokov a senzor okolného svetla, ktorý prispôsobuje podsvietenie displeja vonkajšiemu svetlu.

Trochu škoda je, že Garmin nepomyslel na integráciu GPS prijímača (aspoň do Sport verzie). Znamená to, že keď si pôjdete zabehať a chcete zaznamenať trasu, potrebujete mať pri sebe telefón.

Čo sa týka spárovateľnosti s externými zariadeniami, tak vás sklamem. Hodinky nespárujete napríklad s hrudným pásom. Hodinky však používajú snímač Elevate 3, ktorý používajú aj najvyššie rady Garminu ako napríklad Fenix 6 a Forerunner 945. A tie sú cenovo naozaj inde, takže je to rozhodne plus.

Užívateľské prostredie potvrdzuje príslovie "V jednoduchosti je krása"

7 obrazoviek ktorými listujete, stlačením tlačidla na hlavnej obrazovke sa dostanete do menu (nastavenie, výber športových aktivít a iné) a stlačením tlačidla kdekoľvek inde sa dostanete späť. Jednoduché, že áno? To bolo vlastne celé užívateľské prostredie.

U väčšiny hodiniek by som nadával na to, že sú holé. Ale čo viac človek môže potrebovať, pokiaľ chce čistý základ? Toto nemajú byť športom alebo inteligenciou nadupané hodinky. Majú to byť hodinky, ktoré majú vyzerať dobre a byť jednoduché... Splnené!

Pri športe je väčšinou potreba mať pri sebe telefón

Monitoring športovej aktivity ponúka čistý základ – beh, kardio, sila, plávanie v bazéne a bicykel. Kvôli chýbajúcej GPS k záznamu vzdialenosti, tempa, rýchlosti potrebujete mať pripojený telefón, odkiaľ si hodinky získavajú dáta o polohe. Počas športovej aktivity môžete mať zobrazené až tri dátové polia na jednu obrazovku.

Inteligenciou Lily stráca oproti svojim garminovským súrodencom

Aby som povedal pravdu, Garmin tento model zrovna nenasúkal inteligenciou, hoci si o to cenovka celkom pýta. Hodinky zobrazia prichádzajúce notifikácie z telefónu, počas dňa dokážu monitorovať vašu hodnotu stresu, okysličenie krvi, Body Battery (na škále od 0 do 100 zobrazia "nabitie" vášho tela) a tiež dokážu zobraziť vaše naplánované udalosti v kalendári a predpoveď počasia.

Pocit bezpečia vám môže dodať funkcia "Asistent". Pri jej aktivovaní hodinky pošlú výstražnú správu a vašu aktuálnu polohu trom prednastaveným kontaktom. Je však potreba mať pri sebe telefón.

Záver a alternatívy

Garmin Lily ohromuje a sklamáva zároveň. Verím však, že sa nájdu užívatelia, ktorých iba nadchnú alebo (v tom horšom prípade) iba sklamú. Je to z toho dôvodu, že hodinky ohromujú svojím vzhľadom – vyzerajú luxusne a konečne to sú decentné smart hodinky aj pre útlejšie dámske zápästie. Zároveň však tieto hodinky sklamávajú svojou funkčnou výbavou. Ja osobne by som do verzie Sport vložil GPS a do verzie Classic naopak NFC pre bezkontaktné platenie hodinkami. Tí, čo tak neriešia funkčnú výbavu, budú iba ohromení a stávajú sa teda potenciálnymi užívateľmi. :)

Pre tých, ktorým by funkčná vybavenosť chýbala, doporučujem VívoActive 4, ktoré majú bezkontaktné platenie aj hudobný prehrávač. Obdobným modelom je potom Garmin Venu. Horúcou a veľmi obľúbenou novinkou je potom Garmin Venu SQ, ktorý má príjemnú cenovku, bezkontaktné platby a ponúka sa aj v drahšej verzii s hudobným prehrávačom.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku