» Blog » Garmin

Garmin – Mestské vs. športové modely hodiniek alebo čo získate a naopak stratíte

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 8.12.2022 | 9 MIN

Často sa ľudia pýtajú, o čo prídu, keď si kúpia mestské hodinky od Garminu a čo získajú naviac, keď si zasa kúpia tie športové. Rozdielov tam je mnoho a my sa na nich dnes pozrieme.

Najskôr by bolo fajn definovať si, ktoré modely považujeme za mestské a ktoré za športové. Poslúži k tomu výborný článok od Dominika, ktorý písal o najlepších mestských smart hodinkách od Garminu.

3 NIE: Inteligentné hodinky Garmin do mesta
20.9.2022 - Dominik Hok
3 NIE: Inteligentné hodinky Garmin do mesta

Pre športové hodinky máme tiež článok, a tak môžete mrknúť tu. Ale dá sa povedať, že všetky ďalšie rady od Garminu sú práve tie športové.

6 NAJ: Smart hodinky Garmin pre športovcov
1.11.2022 - Dominik Hok
6 NAJ: Smart hodinky Garmin pre športovcov

Mohli by sme si ešte tento článok rozdeliť do niekoľkých kategórií, ktoré rozdiely definujú najlepšie. A to sú:

  • Dizajn
  • Senzory
  • Displej a batéria
  • Ovládanie
  • Športové funkcie
  • Navigácia
  • Fitness funkcie
  • Smart funkcie

Dizajn

Áno, u dizajnu je ten rozdiel značný na prvý pohľad. Všetky mestské hodinky ako Venu 2, Vívoactive, či Vívomove majú umiernené vzhľady, ktoré sa hodia ako na každodenné nosenie ku košeli či šatám, tak na šport. Sú dostatočne tenké a minimalistické, aby nepútali toľko pozornosti.

Pri športových radoch je tomu presne naopak. Väčšinu času, keď sa na športové hodinky od Garminu pozriete, okamžite vám svojim vzhľadom povedia, čo sú zač. Či už to sú outdoorovo vyzerajúce Fenixy alebo atleticky vyzerajúce Forerunnery.

Garmin Forerunner – Sprievodca výberom
27.7.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner – Sprievodca výberom

Veľmi ma teraz prekvapil rad Instinct, ktorý sa vždy zameriaval na tvrdý outdoor a bol pôvodne tvorený pre vojakov, záchranné zložky a outdoorových nadšencov. V jeho línii sa objavil nový model Garmin Instinct Crossover, ktorý je proklamovaný ako model do mesta. Neviem, či to spôsobilo pridanie ručičiek, ale nad týmto mačkopsom sa čudujem.

Garmin Instinct Crossover recenzia – Nechoď za tým svetlom!
16.1.2023 - Dominik Hok
Garmin Instinct Crossover recenzia – Nechoď za tým svetlom!

Senzory

Hoci u senzorov väčšinu času nenájdeme kvantitatívny rozdiel, tak u funkčnosti rozdiely poznáme. Väčšina hodiniek od Garminu má rovnaký základ. Akcelerometer, barometer, optický snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter, gyroskop a kompas.

Starší typ snímače – Elevate 3Starší typ snímača tepovej frekvencie – Elevate 3

U barometra je vidieť asi najväčší funkčný rozdiel. Pri športových modeloch môžete zobraziť graf barometra s búrkovou výstrahou, vybrať si aký časový horizont by graf mal brať do úvahy a napríklad lepšie skalibrovať hodnoty z barometra.

V mestských hodinkách vám barometer počíta iba vyšliapané poschodia a počet vystúpaných a zostúpaných metrov. Mám radosť, že u modelu Venu 2 pridali možnosť zjednodušenej kalibrácie, pretože toto nastavenie napríklad u Vívoactive vôbec nebolo.

Ďalším rozdielom je kompas a teplomer. Kompas sa dá v športových modeloch zobraziť priamo vo widgetoch a v mestských typoch iba v aktivite. A to vám v mestských hodinkách kompas ukazuje len stupne bez ďalších vysvetliviek.

Mierna nuancia je potom ešte pri modeli Garmin Vívomove, kde chýba GPSka a barometer je tu len  pre počítanie vyšliapaných poschodí za deň.

U GPS ale ešte chvíľku zostaneme a mrkneme na rozdiely.

Recenzia Garmin vívomove Sport - Sociálny hybrid so športovým duchom
10.3.2022 - Filip Debrecenyi
Recenzia Garmin vívomove Sport - Sociálny hybrid so športovým duchom

Takže keď to zhrnieme, aj keď sa senzor v hodinkách nachádza, nemusí mať vždy rovnaké funkcie.

Displej a batéria

Myslím, že displej a batériu môžeme kľudne spojiť dokopy. Tak nejak sa jedno týka druhého. U mestských smartwatchov sa väčšinu času stretávame s technológiou displejov AMOLED, ktoré sú náročnejšie na výdrž batérie.

Srovnání transflektivního (vlevo) a AMOLED (vpravo) displejePorovnanie transflektívneho (vľavo) a AMOLED (vpravo) displeja

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Častokrát potom majú mestské hodinky nižšiu výdrž batérie, než ich športoví dvojníci. Mrknime na tabuľku.

Športové hodinky Mestské hodinky
Forerunner 255
Garmin Fenix 7X
Garmin Venu 2 Garmin Venu SQ 2
V režime smartwatch
14 dní
28 dní (37 dní)
11 dní 11 dní
Úsporný režim
-
90 dní (1+ rok)
12 dní 12 dní
Príjem signálu GPS
30 hod.
89 hod. (122 hod.)
22 hod. 26 hod.
Príjem všetkých satelitov
25 hod.
63 hod. (77 hod.)

20 hod.
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency)
16 hod.
36 hod. (41 hod.)

-
Príjem všetkých satelitov + hudba
6,5 hod.
16 hod.

-
GPS (režim max. úspory)
54 hod
213 hod. (578 hod.)

-

Hodnoty vyzerajú dosť podobne, že? Lenže hodinky s AMOLED displejom zhasínajú "do čierna" a šetria tak batériu. Vy sa potom musíte spoľahnúť na to, že bude fungovať gesto a poriadne hodiť rukou, nech sa rozsvieti.

AMOLED na Epixu – jediných outdoorových hodinkách od Garminu využívající městský typ displejeAMOLED na Epixe – jediných outdoorových hodinkách od Garminu využívajúcich mestský typ displeja

Športové modely potom väčšinu času používajú transflektívny displej, ktorý sa vyznačuje trvalým svietením a perfektnou viditeľnosťou za akýchkoľvek podmienok. Miernou slabinou je potom vykreslenie farieb, ktoré môže pôsobiť trošku mdlo. Zato je tento displej šetrný k batérii a preto je vhodnejší na športové hodinky.

Ovládanie

Ovládanie hodiniek je ďalší ozajstný rozdiel medzi týmito dvoma kategóriami. Pokiaľ sa mrkneme na mestské Garminy, na všetkých hodinkách nájdeme len dve tlačidlá, ktorými máme možnosť ovládať prístroj. 90 % funkcií sa ale ovláda cez dotykový displej.

V športových hodinkách je to presne naopak. Väčšina z nich je čisto ovládaná 5 tlačidlami bez dotykového displeja. Dá sa povedať, že rýdzo športové hodinky s dotykovým displejom sú len modely Fenix 7 (Tactix 7, Quatix 7...) a Forerunner 955.

437,00 € skladom

Ale úprimne, pri športovej aktivite tlačidlá určite oceníte. Máte spotené ruky, rukavice alebo len zmrznuté prsty? S tlačidlami nebudete mať problém. U dotykového displeja ten problém nastať môže. Dotykový displej v mestských modeloch môžete v aktivite vypnúť, ale bohužiaľ nedajú sa dátové obrazovky ovládať tými dvoma tlačidlami.

Ďalšia nepríjemnosť je, že pri tréningu sa môže stať, že sa bohužiaľ zle otriete o displej, čo potom môže byť príčina vypnutia tréningu či pozastavenia, aj keď ste stále v pohybe. A pre niektorých z nás to je vyložene tragédia prísť o tréning.

Športové funkcie

Má to zmysel, kúpiť si mestské hodinky pre čisto športové účely? Určite nie. Športové hodinky pre mestské účely. To už by z istej strany išlo. Ale nezachádzajme od športu ďaleko. V mestských hodinkách často pár funkcií (aj športových aktivít) chýba. Začnem asi aktivitami. Pozrime sa napríklad na model Venu 2.

Najzásadnejší rozdiel vidím v outdoorových aktivitách, kedy podstatne nepodstatná časť chýba. A s čím, že sa to môžete rozlúčiť?

  • Trailový beh
  • Plávanie v otvorenej vode
  • Skialpinizmus (nie je ani v modeli Forerunner 255)
  • Pokročilé cyklistické módy
  • Rybolov
  • Disk golf

Tých rozdielov je samozrejme viac, ale toto sú tie asi (za mňa) najdôležitejšie. Pre bližšiu špecifikáciu všetkých športových aktivít, môžete rozkliknúť kartu tovaru a skontrolovať všetky športové aktivity.

Ale napríklad pre milovníkov klasického golfu mám dobrú správu – všetky funkcie pre golf majú obe skupiny hodiniek takmer rovnaké. A pokiaľ sa jedná o mapové podklady golfových ihrísk, tie sú na stiahnutie pre všetky modely. V mestských síce nie sú predinštalované, ale aj tak.

Okrem rozdielov v počte aktivít je rozdiel aj v meraných metrikách. Mestské hodinky majú bohužiaľ veľmi obmedzené množstvo tréningových funkcií. Môžete sa rozlúčiť so svojou hodnotou VO2 Max (iba v aplikácii, tréningovými doporučeniami alebo napríklad s regeneračným asistentom.

Ako ďalšie spomeniem absenciu stavu tréningu, predikciu na rôzne vzdialenosti (5 km, 10 km, polmaratón, maratón) a Stamina mód, ktorý nám ukazuje naše nabitie tela pri aktivite.

Má stamina na 30km tréninkuMoja stamina na 30km tréningu

Na čo dosiahnete, sú tréningové plány, ktoré si môžete vytvoriť v Garmin Connecte a potom dať do hodiniek. U hodinek Venu 2 dokonca môžete nastaviť aj intervalový tréning priamo v hodinkách (napr. vo Vívoctive 4 to nejde). Rozhodne poteší, že pokiaľ aktualizujete svoj mestský prístroj, dostanete sa ku grafom a informáciám, koľko ste bežali / išli / stáli.

V aplikaci pak můžete vidět graf poměru chůze, stání a běhuV aplikácii potom môžete vidieť graf pomeru chôdze, státia a behu

Mrknime teraz ešte na konektivitu so snímačmi. Je fajn, že k hodinkám možno pripojiť hrudný pás. Na ďalšie snímače (napríklad PODy alebo cyklopríslušenstvo, power metre atp.), zabudnite. Pokiaľ pripojíte hrudný pás, pamätajte, že aj keď pripojíte pás s dynamikou behu od Garminu, prenesie sa iba tepovka a o dynamiku tiež prídete. Konkrétne o vertikálnu osciláciu, pomer ľavej a pravej nohy, dobu kontaktu so zemou atp.

VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)
19.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)

Rozhodne sa hodí aj virtuálny parťák, ktorého nájdete v športových modeloch. Môže vám spríjemniť tréning tým, že pobežíte podľa neho (hodiniek) a bude vám udržovať tempo alebo napríklad tepovku.

Novinkou je u Garminu aj meranie wattov, ktoré opäť dostali len športové modely. Tréning a čo to tie watty vlastne sú, popísal kolega Dominik vo svojom článku.

VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)
5.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)

Grade Adjusted Pace je metrika, ktorá vám opäť pomáha s tréningom. Väčšinou v kopci. Prenáša totiž tempo ktoré bežíte v kopcoch na rovinu. Teda hodinky vám hlásia aké by ste bežali tempo po rovine aj keď leziete do kopca po štyroch.

Všetky tieto funkcie nájdete v športových modeloch hodiniek Garmin.

Navigácia

Navigácia (a mapy) je niečo, čo vám, podľa mojich skúseností, chýba najviac. V mestských hodinkách je bohužiaľ len základná šípka, ktorá vám ukazuje smer na uložené súradnice. Bohužiaľ, viac od nich chcieť nemôžeme. Dá sa síce stiahnuť appka z Connect IQ, ktorá to dokáže suplovať, ale od začiatku tam bohužiaľ nič nie je.

V športových hodinkách nájdeme väčšinou navigáciu po krivke alebo mapové podklady a navigáciu podľa mapy. Aby som to tu dlho nerozpitvával, môžete mrknúť na článok ohľadom navigácií v hodinkách Garmin.

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

S mapami na navigáciu po krivke sa spájajú ešte dve funkcie – ClimbPro a PacePro. Prvá spomínaná vám za pomoci prednahratej trasy pomáha zvládať kopce v tom zmysle, že vám ukáže koľko ich na trati je, v ktorom sa pohybujete, aký je dlhý a aké má prevýšenie.

Funkcia PacePro vám zasa dokáže presne rozpočítať kilometre na pretek, aby ste ho zvládli vo svojom vysnenom čase.

Poslednou funkciou, ktorú by som rád spomenul v súvislosti s mapami, je funkcia "Okružná trasa". Pokiaľ ste v neznámom prostredí a nechcete pri behu či cyklistike blúdiť, stačí si nastaviť koľko chcete zdolať kilometrov a Garmin vám sám ponúkne niekoľko možností trasy podľa obľúbenosti ostatnými používateľmi tejto značky.

Fitness funkcie

Aj keď základ v podobe merania krokov, tepovky, spánku, stresu a napríklad vystúpaných poschodí je všade rovnaký, športové modely majú opäť niečo málo naviac. Do športových modelov (napríklad aj starších Fenix 6) sa dostalo celonočné meranie variability srdečného tepu, či widget pripravenosti k tréningu podľa fitness a tréningovej histórie. Mestské hodinky si musia vystačiť zatiaľ iba so snímkou zdravotného stavu, ktorá tiež meria hodnotu VST.

Hodnota VST nám dokáže povedať mnoho o našom zdraví a prezradiť blížiacu sa chorobu, to, či sme unavení alebo či sme to neprehnali včerajší deň s alkoholom. Viac si o tejto hodnote môžete prečítať v článku môjho kolegu Dominika.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Okrem spomínaných funkcií, ponúkajú športové hodinky Garmin aj takzvaný ranný report, ktorý vám ráno ponúkne prehľad všetkého. Povie vám, ako ste sa vyspali, aký vás čaká tréning, aké bude počasie a vlastne všetko, čo si nastavíte. A nakoniec vás namotivuje nejakou kvalitnou hláškou.

Wighet noční hodnoty VSTWidget nočnej hodnoty VST

Garmin má ale v zálohe väčšie bomby, ktoré už niektorí šikovní ľudia našli. V hodinkách Garmin Venu 2 Plus sa totiž na chvíľu (v menu pre vývojárov) objavilo aj meranie EKG. To však následne zmizlo po ďalšej aktualizácii.

Smart funkcie

Hoci sa ponúka jednoduchá odpoveď, že mestské hodinky by mali mať viac smart funkcií, u Garminu tomu tak úplne nie je. Keď vynecháme telefonovanie v dosahu telefónu u modelu Venu 2 Plus, tak sú smart funkcie naozaj rovnaké.

Bavíme sa o notifikáciách, odpovediach na nich (iba Android), platení kartou, pustení hudby priamo z prístroja a to je tak všetko. A tieto funkcie nájdeme ako napríklad na Venu 2, tak na Forerunner 255. Jediné športové hodinky bez týchto funkcií sú vyložený športtester Forerunner 55, ktorý nemá možnosť platenia kartou a tiež si z neho nepustíte hudbu.

Osobný náhľad na túto problematiku

Prečo si kúpiť mestské hodinky, ktoré majú menej športových funkcií a rovnaké smart funkcie? Jednoducho sú tenšie, minimalistickejšie a niekto môže povedať, že určite krajšie. Sú proste dizajnom praktickejšie pre mestské nosenie a preto ich aj doporučujem pri predaji určitej sorte ľudí. Na druhej strane prídete o navigáciu, športové funkcie a pár ďalších vecí.

Športové hodinky zasa ponúkajú plnú podporu pre vaše ultimátne výkony. Hodinky sú vo väčšine prípadov odolnejšie a ponúkajú väčšiu výdrž batérie, ktorá napríklad v kritických prípadoch môže zachrániť aj život.

Ja sa prikláňam k športovým hodinkám, ale priznám sa, neviem si predstaviť, že by som hodinkami nezaplatil alebo neodpísal na správu prednastavenou smskou. Takže áno, potrebujem aj smart funkcie.

A čo vy? Preferujete radšej mestské hodinky alebo pravý športtester?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

488,00 € (doručíme do 29.4.)
Zobraziť ďalší
258 € skladom
317 € (doručíme do 29.4.)
222 € nedostupné
Rozbalené, zľava 3%
679 € nedostupné