» Blog » Garmin

Garmin Venu 3 recenzia – Tak trochu rovnaký, tak trochu lepší

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 18.9.2023 | 7 MIN | 4x komentár

V kategórii mestských smart hodiniek od spoločnosti Garmin je rad Venu jasným lídrom. Teraz je na trhu Venu 3 s novým snímačom srdcového tepu, funkciou telefonovania, vylepšeným používateľským prostredím a predĺženou výdržou batérie.

Novinky v Garmin Venu 3:

  • nový snímač srdcovej frekvencie Elevate 5
  • možnosť telefonovania
  • lepší používateľský zážitok
  • nové funkcie pre používateľov invalidných vozíkov
  • monitorovanie spánku
  • predĺžená životnosť batérie
  • vyššie rozlíšenie displeja

Venu 3 je potomkom druhej generácie a Venu 2 Plus

Tretia generácia je akýmsi "mixom" druhej generácie a nadstavbovej verzie "Plus", ktorá vyšla o niečo neskôr. Z verzie "Plus" prevzala tretia generácia oceľovú lunetu a tretie tlačidlo, z druhej generácie celoplastové puzdro a dve veľkosti puzdra – 40 a 45 mm (verzia Plus mala 43 mm).

Inak sa na puzdre veľa neudialo a možno je to dobre, pretože dizajn Venu je minimalistický, a preto nepôsobí rušivo, či už v meste alebo pri športe. Takéto univerzálne puzdro na každú príležitosť.

Každopádne, Garmin si dal záležať na farebných kombináciách, dokonca jednu "ukradol" z už mŕtvej línie Vívoactive (ružovo-zlatá kombinácia). Na fotografii nižšie však ešte chýba variant na béžovom koženom remienku (bohužiaľ bez fotografie).

Farby väčšej verzie sú trochu tlmenejšie, ale je pochopiteľné, že muži nevyhľadávajú mimoriadne žiarivé farby. Opäť chýba variant s koženým remienkom, ktorý má čierne puzdro, lunetu a remienok.

Miernou zmenou prešiel aj remienok, ktorý už nemá ľahké drážky, ale je hladký. Mne osobne sa páči predchádzajúci, pretože sa mi zdá, že hladký zanecháva "odtlačky labiek". Zároveň sa mi zdá, že je tak trochu... príliš lacný. Neviem, myslel som si, že predchádzajúci je exkluzívnejší. Každopádne, spona je oceľová, čo je veľké plus, pretože určite vydrží podstatne dlhšie ako plastová.

Čo sa mi vôbec nepáči, je remienok. Práve teraz testujeme Venus 3 dvaja a obaja sa trieme presne v mieste, kde je remienok.

Venu 3S pre zápästie s obvodom 18 cm

Displej je roztiahnutý až po okraje

V rámci jednotlivých generácií sa displej zväčšil o 0,1" (z 1,1" na 1,2" a z 1,3" na 1,4"), pričom rozlíšenie sa zvýšilo o rovnakú hodnotu. Keďže sa však rozlíšenie zvýšilo ekvivalentne, je vlastne proporcionálne stále rovnaké. Rozhodne je však príjemné mať väčší displej, čo nikdy nie je na škodu. Samozrejme, ide o dotykový displej AMOLED.

Najväčším posunom sa mi zdá byť povrchová úprava skla (Corning Gorilla Glass 3). Prsty teraz lepšie "kĺžu" a nezanechávajú také odtlačky. Pravdepodobne je predná časť opatrená oleofóbnou vrstvou.

Užívateľské prostredie sprevádza malé zmeny. Horné tlačidlo spúšťa menu, kde nájdeme dve záložky – športové aktívy a aplikácie. Práve tieto záložky sú úplnou novinkou, pretože horným tlačidlom sa vždy spúšťal výber športových aktivít a aplikácie tam boli tak prapodivne namixované. Teraz v tom je pekne poriadok. Dlhým podržaním otvoríte ovládacie centrum, kde aktivujete režim "Nerušiť", nastavenie jasu, funkciu "Nájsť môj telefón" ai. Ovládacie centrum bolo pôvodne do kruhu, ale teraz je vo forme zoznamu (čo je za mňa lepšie).

Prostredné tlačidlo otvára posledné spustené aplikácie, čo je tiež relatívna novinka pri Garmine a podľa mňa to tak trochu pozerali od rýdzo chytrých značiek (ako je napríklad Apple alebo Samsung). Dlhé podržanie spúšťa hlasového asistenta.

Spodné tlačidlo funguje ako "Späť" a jeho dlhé podržanie otvára nastavenie hodiniek.

Je fajn, že Garmin zapracoval na nových číselníkoch, ale možno ma trochu mrzí, že sme sa nedočkali výraznej designovej úpravy menu ako tomu bolo napríklad pri Forerunneru 265 alebo FR 965.

Venu 3 je osadený najnovším (a najpresnejším) snímačom tepu od Garminu

Zo senzorovej výbavy zostal na úplne rovnakej úrovni akcelerometer, barometer, teplomer aj kompas. Vylepšenia sa dočkal snímač tepovej frekvencie, ktorý teraz počas dňa používa dve diódy a pri športovej aktivite šesť. Vďaka tomu je meranie značne presnejšie. Zároveň má snímač kovovej časti, čo nasvedčuje tomu, že by sa tam nieked v budúcnosti mohlo dostať EKG.

Každopádne, len sa pozrite na porovnanie tepu, keď som išiel v traile na bicykli, kde sú veľmi silné vibrácie. Nie je čo vytknúť.

Meranie EKG pomocou smart hodiniek – Ako to funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Meranie EKG pomocou smart hodiniek – Ako to funguje?

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

GPS sa nedočkala upgradu na multi-band, ale minimálne je teraz prijímač schopný prijímať signal zo všetkých systémov naraz (GPS + Galileo + GLONASS), nielen od kombinácie dvoch.

Toto je porovnanie multi-bandu na Tactix 7 a Venu 3 pri príjme všetkých systémov. Popravde, Venu 3 meria krásne. Nižšie je záznam s dobrým prístupom GPS.

Tu je naopak záznam v hustom lese.

Aj na grafe vzdialenosti ide krásne vidieť, ako hodinky merajú takmer totožné. Tactix 7 začína v grafe o niečo neskôr, pretože som ich zapol až po prvom kilometri.

Podobne je na tom aj barometer, kde je ľahký rozdiel, pretože hodinky sú rôzne kalibrované.

Kompatibilné sú úplne všetky typy externých snímačov (teplomery, Varia, wattmetrov aj.).

Výdrž batérie sa posunula na hranici druhého týždňa

Výdrž batérie sa neposunula nijako markantne, ale úplne to chápem, pretože už Venu 2 malo prekvapivú výdrž batérie. Teraz sa pri väčšom variante posunula výdrž batérie z 11 dní na 14 dní a pri menšom variante k posunu nedošlo vôbec – 10 dní.

Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú
14.3.2024 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú

Pri GPS to vyzerá, že by to menší variant mal zvládnuť na najlepšie nastavenie GPS nejakých 20 hodín a väčší variant okolo 24 hodín. V rámci lifestylových hodiniek je to dostačujúca hodnota.

Monitorovanie spánku? Konečne!

Možno si myslíte, že je to hlúposť, ale veľa ľudí sa sťažovalo, že hodinky Garmin nedokážu monitorovať spánok počas dňa a iné značky to dokážu. Spoločnosť Garmin to s novým modelom napravila a konečne si môžete počas dňa zdriemnuť s plným monitorovaním, čo ovplyvňuje ďalšie ukazovatele, ako je čas regenerácie alebo Body Battery (telesné nabitie na stupnici od 0 do 100).

Pridáva tiež poradcu pre spánok, ktorý zohľadňuje niekoľko faktorov – históriu spánku, aktivitu, variabilitu srdcovej frekvencie (HRV) a zdriemnutie. Na základe vyhodnotenia týchto faktorov určí kroky, ktoré treba podniknúť, aby ste dosiahli čo najkvalitnejší spánok. Je super, že spánkový poradca berie do úvahy VST, a ďalšia super vec je, že Venu 3 sú prvé lifestylové hodinky od spoločnosti Garmin, ktoré majú nočné meranie VST.

Zaujímavosťou je, že Venu 3 by mal byť prvým Garminom s meraním teploty pokožky, čo by malo spresniť monitorovanie spánku, ako aj odhad priebehu menštruačného cyklu.

Okrem toho hodinky vyhodnocujú všetky fázy spánku a hodnotia aj kvalitu vášho spánku na stupnici od 0 do 100. Hodinky merajú aj srdcovú frekvenciu, stres, počet krokov, spálené kalórie a môžete si zvoliť automatické meranie okysličenia krvi počas dňa.

Chcel by som sa vyjadriť k týmto krokom. Je tu dodatok o nahradení krokov počtom záberov. Takže ak používate vozík, hodinky dokážu počítať denné zábery.

Smart hodinky Garmin  – Najlepšie lifestylové funkcie
19.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie lifestylové funkcie

Osobne vždy vyzdvihujem snímku zdravotného stavu, ktorý za 2 minúty zmeria všetko, čo hodinky zmerať dokážu.

Tentoraz sa myslelo aj na vonkajších plavcov

Úprimne, v rámci športových aktivít sa toho toľko neudialo. Navigácia tam je stále len šípková, chýba aktivita "Trailový beh" či "Horský bicykel" a pokročilé tréningové funkcie ako stav tréningu, tréningové zaťaženie, pripravenosť na tréning, podpora dynamiky behu aj. A tým to neháňam. Je pochopiteľné, že Garmin diferencuje športové od chytrých modelov.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie
21.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie

Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod
22.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod

Nájdeme tam ale veľkú ponuku športových aktivít, pričom pribudlo plávanie v otvorenej vode a pár aktivít priamo pre vozíčkarov. Nechýba ale viac-menej akýkoľvek bežný šport. Jediné, čo ma mrzí, je absencia trailového behu. Ale opakujem – chápem, že Garmin si musí niečo pošetriť pre športové modely.

Po ukončení športovej aktivity Venu 3 urobia podrobnú analýzu obsahujúcu tempo, tepovú frekvenciu, vzdialenosť, kadenciu (všetko vrátane grafov). Po ukončení aktivity je vyhodnotená doba regenerácie.

Haló?

Asi najväčší posun v šikovných funkciách je telefonovanie a hlasový asistent. Telefonovanie aj hlasového asistenta už sme videli pri Vene 2 Plus, ale novinkou je možnosť otvorenej odpovede cez diktovanie hlasovému asistentovi. To je v radoch Garminu úplne prvýkrát. Možno je trochu škoda, že so zväčšeným displejom sme sa nedočkali aj klávesnice. Ako "obvykle" je táto funkcia obmedzená iba pre užívateľov Android. Jabĺčkari sa ju môžu tešiť iba na Apple Watch.

V radoch Garminu už známych funkcií sme sa tiež dočkali – hudobný prehrávač, bezkontaktné platenie, budíky, stopky, Nájsť môj telefón. Také tie funkcie, ktoré všetci do istej miery poznáme a už sme si na ne tak zvykli, že sú pomaly nutnosťou.

Ešte by som sa ale vyjadril k notifikáciam, pretože by Venu 3 mali byť schopné zobraziť aj fotky v rámci komunikačných aplikácií ako Messenger, WhatsApp, správy aj.

Aký je Venu 3 v kocke (aj keď má okrúhle puzdro)?

Pri Vene 3 vidím dve roviny. Začnem tou ľahko negatívnou a to, že oproti druhej generácii vlastne nevidím až tak výrazný rozdiel. Pokiaľ pominu monitoring šlofíkov, nový snímač tepovej frekvencie a to je vlastne všetko... Tak Venu 3 je len ľahko vylepšená verzia druhej generácie (či už základná alebo verzia Plus).

Druhou a pozitívnou rovinou je fakt, že sa stále v pomere cena/výkon jedná o jedno z najlepších nositeľných zariadení na trhu. Navyše s teoretickým prísľubom, že Garmin môže hodinky prostredníctvom aktualizácie ešte vybombiť. Nehovorím, že sa jedná o lacné chytré hodinky, ale za danú čiastku dostanete garminovskú spoľahlivosť a presnosť snímačov v kombinácii s nabúchanou výbavou chytrých funkcií.

Čerešničkou na torte je argument, že v porovnaní s konkurenciou to všetko Venu 3 kombinuje s dvojtýždňovou výdržou batérie.

Ak by ste sa ma teda spýtali, či dáva zmysel prejsť z druhej generácie na prvú, poviem, že nie. Ak si ale vyberáte nové zariadenie, máte staršie chytré hodinky alebo napríklad prechádzate z inej značky, pravdepodobne vám Venu 3 budú robiť len spoľahlivú radosť.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Palod90pred 81 dňami, reagovať
Dobrý deň. Na hodinkách Venu 3 mi občas ukáže zlý údaj o spánku, dajme tomu spím od 20:41 do 03:25 a ukázalo mi dobu spánku 30 hodín, 39 minút. Neviete prečo? Ďakujem za odpoveď
Dominik Hokpred 79 dňami
Zdravím, zcela upřímně jsem se s takovým problém ještě nesetkal. Tipuju, že vznikla nějaká chyba v rámci softwaru. Zkusil bych reset do továrního nastavení.
Jozefpred 41 dňami, reagovať
Zdravim chalani Chcem vas poprosit o porovnanie Garmin forerunner 265 vs. Garmin Venu 3. Bolo by to mozne zhrnut u kazdeho pre a proti. Dakujem krasne. Inak ste super
Matěj Urbaczkapred 40 dňami
Zdravím, Jozefe, přečetl bych si souboj těchto dvou hodinek: www.hodinky-365.sk/blog/forerunner-265-vs-venu-3, kde rozebírám dopodrobna všechny rozdíly. Ve zkratce, PRO u Forerunnerů jsou veškeré funkce, jak sportovní (je jich tam více, než u Venu), tak i chytré (kromě telefonování) a PROTI je vzhled. No a u Venu 3 je to přesně naopak, PRO je vzhled a chytré funkce v čele s telefonováním a PROTI je nedostatek sportovních a navigačních funkcí.:-)

Hodinky zmienené v článku