» Blog » Garmin

Garmin Venu Sq 2 – Hrany s poriadnou výdržou batérie

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 7.9.2022 | 5 MIN | 3x komentár

Po množstve športových kúskov uvádza spoločnosť Garmin na trh mestskú novinku Garmin Venu SQ 2, ktorá by mala motivovať k cvičeniu a zdravému životnému štýlu. V dnešnej recenzii si rozoberieme, či to stojí za to.

Keď sa vysloví slovo Garmin, je ťažké predstaviť si čisto inteligentné hodinky, ako sú hodinky Apple alebo Samsung. Napriek tejto nepriazni Garmin vyrába niektoré mestské modely.

Novinky:

  • Displej AMOLED 320 x 360 pixelov
  • predĺžená výdrž batérie na 11 dní (úsporný režim na 12 dní!)
  • prehľad o zdraví
  • widget spánku priamo v hodinkách
  • GPS prijíma všetky satelitné systémy naraz

Čo poteší

V prvom rade je to určite výdrž batérie, ktorá sa v porovnaní s predchádzajúcim modelom zvýšila takmer o 100 %. Ďalej vás potešia všetky vyššie uvedené novinky, platba kartou a športové zariadenia.

Čo nepoteší

Použitý displej AMOLED vypadá trochu lacno a jeho spracovanie nie je ideálne. Vnútorné prostredie je pre Garmin naozaj pomalé a dúfam, že naša testovacia (beta) verzia neobsahuje aktualizácie, ktoré by rýchlosť prostredia opravili.

Myslím si, že Garmin mohol do modelu spolu s hudbou a platbami zakomponovať aj telefonovanie a najmä gesto polohy dlane, ktoré vypne displej.

Dosť bolo plakania, poďme to urobiť poriadne.

Tá istá stará pieseň o hranách

Hneď na začiatku je vhodné povedať, že hodinky sa dodávajú v dvoch verziách. Garmin Venu SQ 2 a Garmin Venu SQ 2 Music. Každý z týchto variantov má 3 farby pre pánov aj dámy.

Hranatý dizajn hodiniek zostal zachovaný a od predchádzajúcej generácie by ste ich len ťažko rozoznali. Okrem výšky hodiniek zostali rozmery identické. 40,6 × 37,0 × 11,1 mm sú celkom striezlivé a dobre padnúce čísla. Hodinky môžu pohodlne nosiť muži aj nežnejšie pohlavie. Spolu s hmotnosťou 38 g sú hodinky vhodné na celodenné nosenie aj na nerušený spánok.

Hranaté, pekne profilované puzdro je vyrobené z tvrdeného polyméru a zdobí ho hliníková eloxovaná luneta okolo displeja. Pod displejom teraz nenájdeme logo Garmin, ale iba indexy. Na bočných stranách sú dve tlačidlá a v spodnej časti sa ako zvyčajne nachádza snímač srdcového tepu a napájací konektor. Remienok je silikónový a má šírku 20 mm s rýchloupínacím upevnením.

Nové hodinky AMOLED

Druhou najväčšou zmenou bol displej. Displej LCD bol nahradený displejom AMOLED, čo pre Venu SQ 2 znamená veľa krásnych a jasných farieb. 1,41" displej s rozlíšením 320 x 360 pixelov je... Tak kontroverzné. Je síce o stupeň väčší ako prvá generácia, ale keď sa hodinky rozsvietia, niečo nie je v poriadku. V porovnaní s Venu 2 alebo Venu 2 Plus je displej oveľa tmavší aj pri najvyššom jase.

Možno displej starej generácie, možno náhoda... Rozhodne je AMOLED stále krásny a viditeľnosť ne prekáža ani na priamom slnku. Sklo Corning Gorilla Glass 3 poskytuje ochranu proti rozbitiu, ale samozrejme je možné, že sa objaví škrabanec. A keďže je displej vypuklý, odporúčam ochrannú fóliu.

Dostatočné vybavenie senzormi

Vybavenie snímačmi je úplne rovnaké ako v predchádzajúcom modeli. Máme akcelerometer, pulzný oxymeter, snímač tepu, kompas, GPS a dúfam, že som na nič nezabudol. Snímač srdcovej frekvencie je nový Elevate 4, ale má kontroverzné správanie. Myslím si, že je to plastom použitým na zakrytie snímača, pretože vykazuje slušné odchýlky aj v pokoji.

Systém GPS považujem za veľký krok vpred, pretože teraz dokáže snímať všetky satelitné systémy súčasne a výrazne sa zlepšila presnosť údajov.

Batéria je skutočne titánová

Toto je zlatá baňa hodiniek. Batéria je úžasná a zvýšila sa takmer o 100 %! Kvôli lepšej názornosti som pridal tabuľku s údajmi.

Garmin Venu SQ 2
Garmin Venu SQ 2 Music
Garmin Venu SQ
Garmin Vívoactive 4
Režim chytrých hodiniek 11 dní
11 dní
6 dní
8 dní
Úsporný režim 12 dní
12 dní
-
-
GPS 26h
26h
14h 18h
Všetky navigačné systémy 20h
20h
-
-
Všetky systémy + hudba 7h
7h
6h (len GPS)
6h (len GPS)

Z tabuľky je zrejmý jasný skok oproti predchádzajúcej generácii a tieto hodinky, aj keď športujete každý deň, vám určite poskytnú 7 dní pohody. A ak zapnete režim "len GPS", nebudete mať problém ani na 24-hodinových pretekoch alebo Beskydskej sedmičke.

Športová duša je nepopierateľná

Hodinky majú klasický športový balík Garmin s niekoľkými športmi, ako je napríklad beh po chodníku alebo turistika. Nájdete tu teda základné športy, ako je beh, cyklistika, chôdza, joga a ďalšie športy (presne 28 z nich, na rozdiel od predchádzajúcich 23). Novinkou hodiniek je hit súčasnosti - HIIT. Pribudli aj tenis, pickleball a ďalšie... Pri behu vás potešia vopred nahraté tréningy a na jednej obrazovke môžete mať až 4 dátové polia.

Ak zabudnete začať cvičenie, hodinky dokážu rozpoznať aktivitu a po určitom čase automaticky zapnú monitorovanie, čo považujem za veľké plus. V minulosti funkcia Move IQ fungovala len tak, že sa na grafe v službe Garmin Connect vykreslilo, že ste v danom čase niečo robili, ale nezaplo sa monitorovanie aktivity.

Chcel by som viac inteligentných funkcií

Opäť žiadna veľká zmena oproti predchádzajúcemu modelu. Musíte si teda vystačiť s NFC, prednastavenými odpoveďami na oznámenia a vo verzii Music so zabudovaným hudobným prehrávačom (500 skladieb + možnosť streamovania služieb).

Jedinou novou funkciou je potom Garmin Connect IQ priamo v hodinkách, kde si môžete v obmedzenom rozsahu sťahovať aplikácie pre hodinky.

Trochu ma mrzí, že sa Garmin viac nepohral s funkciami mesta a nepridal telefonovanie cez Bluetooth známe z Garmin Venu 2 Plus alebo napríklad možnosť otvorenej odpovede na správu. Na to si budeme musieť počkať.

Zdravie je najdôležitejšie

Zdravotný obrázok spomíname takmer v každej novej recenzii a je dobré, že ho sem spoločnosť Garmin zahrnula. Je to šikovná funkcia, pomocou ktorej môžete získať priemerný srdcový tep, SpO2, VST a stres za dve minúty nehybného ležania alebo sedenia. Môže pomôcť indikovať únavu a/alebo možno blížiacu sa chorobu, ak hodnoty nie sú v súlade s vaším normálom. Alebo ste večer vypili viac, ako ste mali.:-)

Medzi základné funkcie patrí napríklad sledovanie krokov, kalórií, stresu, srdcovej frekvencie počas dňa a frekvencie dýchania. Ženy tu nájdu aj mentorský kalendár a muži (pretože sú dutohlavci) si môžu zapisovať, koľko toho počas dňa vypili.

Záver

Je to tak trochu hra na mačku a myš. Neviem, čo si mám o týchto hodinkách myslieť, pretože okrem batérie a displeja AMOLED sa takmer nič nezmenilo a neprekvapilo by ma, keby sa s aktualizáciou starých hodiniek Venu SQ objavili aj nové funkcie, ako napríklad snímka zdravia. Je skvelé, že batéria naozaj narástla natoľko, že vás hodinky nikde nesklamú.

Ak ste chceli prejsť z prvej generácie, určite sa vám to oplatí z hľadiska výdrže batérie a presnosti GPS. Očakával by som aj väčší cenový skok medzi modelmi s hudbou a bez nej (rozdiel je približne 30 €), ale Garmin jednoducho nasadil inú cenovú politiku.

Ako alternatívu by som videl napríklad Amazfit GTS 3 alebo nový, zatiaľ nevydaný Amazfit GTS 4. Ak by vám nevadilo oválne puzdro, môžete si pozrieť Huawei Watch GT 3 alebo GT 3 PRO alebo Suunto 7.

A ako sa vám hodinky pozdávajú?

Mohlo by vás zaujímať:

Garmin Venu SQ: Telom Apple Watch, srdcom Garmin
22.2.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu SQ: Telom Apple Watch, srdcom Garmin

Amazfit GTR 4 recenzia – Konečne s puncom kvality?
25.10.2022 - Dominik Hok
Amazfit GTR 4 recenzia – Konečne s puncom kvality?

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Suunto 7: Fínska tradícia obohatená o inteligenciu Googlu
17.12.2020 - Dominik Hok
Suunto 7: Fínska tradícia obohatená o inteligenciu Googlu

Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 597 dňami, reagovať
Priatelia nerecenzujte Beta - produkciu....nazvite to prvé dojmy, alebo tak nejako..ako som pozeral recenzie sériových SQ2 tak akosi nič z toho čo im vytýkate tam nikto nespomína , dokonca čo sa týka GPS tak celkom solídne zatopili Venu 2 PLUS..aj to prostredie sa hýbalo celkom plynulo..k displeju nikto ho nekritizoval...má to senzor svetla , tak si myslím , že to je príčina tmavosti..presne ako mobili , tam to vždy vypnem, pretože inak nič nevidno....mám však na Vás dve otázky , troška mimo...prvá ..prečo ste doteraz neurobili recenziu ani video na EPIX 2 ??? Druhá ...Je naozaj pravda , že nebudete predávať modely od Casia MTG a Master of G dokonca aj G-steel..na Slovensko ??? Včera mi Vaša online podpora niečo v tom zmysle napísala..ak je to pravda , tak je to úbohé aj urážajúce slovenských zákazníkov ...a navyše veľmi zlá reklama pre Vás...
Dominik Hokpred 596 dňami
Zdravím, Michale. Většinou, když něco vytýkáme, přidáme tam informaci, že to může být tím, že se jedná o testovací verzi. Pokud jsme to někde nezmínili, naše chyba. Recenze na Epix 2 už je. Co se týče prodeje Casio, myslím, že nám zbytečně hážete popel na hlavu. Tyto modely můžete v určité zemi prodávat pouze podle určitých pravidel Casia. Jedním z nich je například kamenná prodejna na území daného státu. My bohužel slovenskou prodejnu nemáme a tak můžeme tyto modely prodávat pouze na území České republiky, kde ji máme. Rozhodně to není tak, že bychom chtěli Slováky nějak diskriminovat a nabízet jim menší portfolio hodinek. Pokud byste měl zájem o nějaké prémiové modely Casio, podívejte se na náš český e-shop.
Michalpred 596 dňami, reagovať
No Dominik ak sa pozriem na komentáre pod recenziou...a sú tam aj moje , tak to asi recenzia nebola , keď sme to tam písali , no to je jedno . Mňa by ani nepadlo Vám sypať popol na hlavu ( by som asi nekúpil 4x Garmin + remienky, že...) , mám namysli to , že prístup distribútora Vám robí zlú reklamu . zaujímavé , že pred mesiacom kamennú predajňu nepotreboval....

Hodinky zmienené v článku