» Blog » Hamilton

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 4 MIN

U skeletonov je hlavnou výzvou čitateľnosť. Oceľové rúčky ľahko splynú s kovovou štruktúrou strojčeka. Nájsť balans je skutočnou výzvou pre hodinárske spoločnosti. Trúfam si tvrdiť, že dizajnérom od Hamiltonu sa to v nových Jazzmaster Skeleton Automatic podarilo ako nikdy predtým a ide o jeden z najzaujímavejších skeletonov v tejto cenovej kategórii na trhu.

Nejde len o to "odobrať" číselník a nejako ozdobiť strojček, na ktorý vznikne priehľad. Ak nechceme úplne potlačiť funkciu hodiniek ukazovať čas, musíme hľadať pomer medzi vizuálnosťou a praktickosťou.

Hamilton sa o to vo svojej zbierke snaží pravidelne. Medzi aktuálnymi modelmi môžeme vidieť napr. Hamilton American Classic RailRoad, kde Alpha ručičky vyniknú skôr u šedej varianty a dominantou je práve strojček. Podarená bola limitka k oslavám nedožitých 80. narodenín Elvisa, ktorý preslávil model Ventura. Ukočírovať estetickú stránku priehľadu na okrúhly strojček v trojhrannom puzdre futuristických Ventur musela byť poriadna jazda, ale výsledok získal plusové body pre Hamilton.

V roku 2020 predstavil Hamilton úplne nový koncept svojich skeletonov v rade Hamilton Jazzmaster: "Spiky H". Štruktúra číselníku je viacúrovňová a cieľom výrezov je dopriať číselníku kostru evokujúcu hamiltonské "H". Strojček postavený na známej ETA 2824-2 ponúka dvojnásobnú rezervu chodu a zdobenia, ktoré je príjemné, ale neprebije charakter hodiniek. Poďme sa na ne teda pozrieť bližšie.

Dômyselná kostra číselníku

V Hamiltone sa pri vymýšľaní štruktúry číselníku asi veľa zapotili. Kostra číselníku vyzerá jednoducho, ale dvojvrstvová štruktúra je rafinovaná, esteticky zaujímavá a spĺňa svoj účel: poskytnúť podporu čitateľnosti rúčok.

Vrchná časť číselníku tvorí okružie s indexmi a v strede sa horizontálne napája stredová časť "H". Spodná časť potom rozumne nadväzuje na výseky vrchnej vrstvy a rebro je spojené s vnútornou päťminútovou stupnicou. Dohromady tvorí nielen spomínanú podporu rúčkam, ďalšiu úroveň 3D efektu a v konečnom dôsledku "špicaté Háčko".

Štruktúra je ale natoľko dômyselná, že odkrýva dostatok švajčiarskeho strojčeku, ktorý je pre túto príležitosť znateľne vyzdobený. Ide o H-10-S postavený na ETA C07.111 s vysokou rezervou chodu 80 hodín. Presnosť okrem iného udržuje 25 kamenných uložení a zotrvačník bežiaci v 3-Hertzovej frekvencii.

Zotrvačník tepu na dvanástej hodine, pod ktorú je možné zahliadnuť aj krokové ústrojenstvo. Pokiaľ si budete ráno vychutnávať naťahovanie cez korunku, navíjajúce sa pero môžete pozorovať na piatej hodine. Hlavné mostík nesie ženevské pruhy a na desiatej hodine je nenápadné zdobené perlage.

Bohatšie si ho užijete cez zafírové sklíčko dienka. Opäť môžete pozorovať mechanickú pýchu Swiss Made, doplnenú o vlastný rotor Hamiltonu.

Vodeodolnosť je u spoločenských hodiniek dostatočných 50 metrov, čo podporuje aj prítomnosť dienka prichyteného skrutkami a zacvakávacej korunky. Tá nesie lesklé signovanie Hamiltonu na matnom povrchu a vďaka svojej primeranej veľkosti sa s ňou dobre manipuluje, bez toho aby na zápästí príliš prekážala.

Jazzmastrovský štýl

"Spiky H" modely spadajú do radu Hamilton Jazzmaster, a hoci ide o nový typ skeletonového odhalenia, väčšina dizajnových prvkov kolekcie zostala.

Začnime tým, čo sa zmenilo. Puzdro má priemer 40 mm. Moderný rozmer, ktorý nahradil u Jazzmasterov bežnejších 42 mm, sleduje nový trend ľahkého zmenšovania a predovšetkým Hamilton vyšiel v ústrety majiteľom subtílnejších zápästí. Výška spadla ľahko nad 11 mm, optickému zúženiu dopomáha zvažujúce sa puzdro po stranách.

V tvare puzdra ale bezpečne rozoznávame jazzmasterský štýl. Oceľové puzdro je kompletne leštené, s tenkou lunetou. Brúsené sú iba plochy nožičiek, aj u nich nájdeme ale lesklé hrany. Model sa ponúka na tradičnom päťradovom náramku alebo na kožu z teľaciny s aligátorím vzorom a hranatou prackou. Články oceľového jazz-náramku majú brúsený povrch a lesklé hrany, čím štýlom krásne nadväzujú na nôžky puzdra. Zakončený je motýlikovou sponou.

Štandardom je u Hamiltonov zafírové sklíčko, tu s vnútorným antireflexom, ktorý funguje veľmi dobre. Podobne sme zvyknutí na Dauphine ručičky s luminiscenciou, ktorá nechýba ani u fasetovaných indexov. A nejde o výkrik do tmy:

S dizajnom sa Hamilton rozhodne vie pohrať a v každej časti hodiniek je poznať cit a záujem o detail. Koncept je moderný, ale stojí na stabilných základoch značky s americkými koreňmi, ktoré našťastie zostávajú stále znateľné. Spoločenská forma si možno žiada väčšiu decentnosť, ale Jazzmaster aj napriek svojej dekoratívnosti dokáže balansovať na tejto prísnej hranici spoločenských konvencií.

Ak prahnete po skeletone vo svojej zbierke, Hamilton ponúka jednu z najlepších možností, bez toho aby vás nový miláčik stál ročný rozpočet. V cenovej kategórii do 1 300 eur budete hľadať veľmi ťažko alternatívu u iných tradičných značiek.

Príjemnym variantom môže byť Edox a jeho Shade of Time v elegantnom rade Les Bémonts. Súperom môže byť tiež Phantom of Time od rovnakej značky, kde sa ale odkláňame od čisto elegantného radu. V roku 2020 potom Edox predstavil novinku v športovom duchu Edox Delfin Mecano, kde sa mu podarilo dosiahnuť tiež zaujímavo riešeného priehľadu na 4 Hz švajčiarsky automat, využívajúci vlastné logo. S o niečo vyšším vreckovým sa môžete porozhliadnuť aj vo vodách Skeletonov Rado s vlastným riešením "H" kostry.

Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť
12.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť

Iste, ak to rozpočet dovolí, otvoria sa dvere do úplne iného sveta. Sveta v podobe veľkolepo riešených hodiniek od Breguet alebo šperku v podobe Patek Philippe. Pre nás ostatných je tu Hamilton, ktorý za mňa odviedol so svojim "Spiky H" perfektnú prácu.

Fotografia: Hodinky-365.cz; Hamiltonwatch.com

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku