Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 11 MIN

Vďaka nim rozoznáme na hodinkách čas. Dokresľujú a niekedy zásadne utvárajú charakter hodiniek. A cítime z nich aj delikátny hodinársky štýl. Ručičky hodiniek môžu mať desiatky tvarov a byť skombinované v nespočetných variáciach. Vytvoriť kompletný zoznam je na dlhú cestu... Tu je prehľad tých najbežnejších hodinkových ručičiek, s ktorými sa dnes u hodiniek stretneme.

Na to, ako sú hodinkové ručičky dôležité, sa im moc pozornosti nevenuje. Skúste si ale vziať nejaké svoje hodinky a dať im inak tvarované ručičky. Získajú úplne novú tvár. Ručičky hodinkám dodávajú na elegancii, alebo športovom ráze, vnášajú harmóniu, alebo naopak dynamiku do číselníka. A sú to najčastejšie ich tvary, podľa ktorých získali prezývky, ktoré sa v hodinárskom svete ustálili.

Ako rozsiahly môže byť výpočet tvarov ručičiek dokazuje napríklad skutočnosť, že prvá továreň na výrobu ručičiek, Wagnon Frères v Ženeve (zal. 1812) vyrábala na konci 19. storočia zhruba 400 druhov ručičiek! Aj dnes nájdeme desiatky tvarov hodinkových ručičiek, podľa toho, kde budeme hľadať. U vreckových by sme napríklad našli oveľa zdobenejší  Spade, Diamond, Breguet, alebo ornamentálne Fleur de Lis, Morning Glory či Louis XIV. Niektoré značky si zasa volia vlastné názvy a štýly...

V našom abecednom zozname názvov a tvarov hodinkových ručičiek niektoré spomenieme, ale zameriame sa predovšetkým na tie, ktoré sa objavujú u hodiniek náramkových.

Alpha (Alfa, niekedy tiež Lance)

Alfa ručičky vychádzajú z krátkej širšej základne, rýchlo sa rozširuje a výrazne zužuje do ostrej pretiahnutej špičky. Vďaka jednoduchému, ladnému tvaru môžu pôsobiť elegantne, napriek tomu sa veľmi často používajú u športových hodiniek. Práve ostrá špička má zabezpečovať presnejší ukazovateľ času (však stretnúť sa môžeme aj so splošteným zakončením).

U elegantnejších hodiniek sú spravidla úplne bez luminiscencie, u športovejších nájdeme v prostrednej časti luminiscenčný náter. Krásne vyzerajú tiež z modro kalenej ocele a môžeme nájsť rovné aj v polovici lomené. Niekedy sa tu radí aj typ Lance, alebo sa považuje za synonymum, ale všeobecne býva užší. Presný predel je ale ťažké určiť.

Alfa ručky

Alfa (Lance) ručičky

Arrow (Šípka)

Ručičky v tvare šípok či šípov dostali svoj názov veľmi príznačne. Naozaj pripomínajú, ešte lepšie znázorňujú šípky. Šípkové ručičky nájdeme často u športových hodiniek, napríklad potápačských. Obvyklá je luminiscencia. Krásnym príkladom sú modely Omega Seamaster či potápačské Seiko Prospex Sea.

Ručky ve tvaru šipek

Ručičky v tvare šípiek

Assegai

Assegai, alebo tiež Assagao ručičky patria medzi signatúry konkrétnej značky: Laurent Ferrier. Názov vychádza z podobnosti s kopijou Assegai, ktoré bolo až do príchodu strelných zbraní najbežnejšou zbraňou po celej Afrike.

Ručky Laurent Ferrier připomínají africké kopí Assegai

Ručičky Laurent Ferrier pripomínajú africké kopije Assegai

Baton (obušok, niekedy tiež Stick)

Veľmi jednoduché, minimalistické, zvyčajne po celej dĺžke rovnako široké. Tvarom môžu pripomínať obušok alebo prútik. Stretneme sa so širším aj veľmi tenkých prevedením (často nazývané Stick, paličkové). Niekedy sa ľahko k stredu zužujú, alebo môžu mať krátku stopku.

Baton ručičky sa používajú najčastejšie u veľmi elegantných hodiniek, kde je spravidla ich tenší variant. U širšieho prevedenia sa väčšinou stretneme s lumi a nájdeme ich u športovejších hodiniek. Niekedy sa pod Baton radia aj ručičky v tvare Pencil (pripomínajúce ceruzku), ak sa koniec rúčok zužuje.

Baton ručky, někdy také hůlkové

Baton ručičky, jednoduché a po celej dĺžke rovnako široké

Breguet (také Pomme, Breguet moon)

Breguet ručičky boli pomenované po slávnom vynálezcovi Abraham-Louisovi Breguetovi, ktorému vďačíme za kráľovskú komplikáciu tourbillon či Breguetovský vlások (Breguet overcoil). V roku 1783 predstavil tvar ručičiek, ktoré sú ľahko rozoznateľné. Na dlhé tenkej obrúčke je takmer na konci excentricky vyhĺbený kruh, často označovaný ako "duté jablko" (preto niekedy nájdeme pomenovanie "pomme", francúzsky jablko) či spojený polmesiac (niekedy Breguet Moon). Z neho sa potom ručička zakončuje do špičky. Kruh napomáha čitateľnosti pri niektorých pozíciách rúčok, zároveň sú elegantné, a patria medzi veľmi obľúbené tvary ručičiek. Breguet ich vyrábal zo zlata či modrenej ocele.

Aj dnes sa s nimi stretneme pomerne často a názov Breguetovské ručičky sa vžil ako horologický pojem. Hodinárska firma Breguet ich má navyše aj vo svojom logu. Mimochodom, A.-L. Breguet dal číselníkom tiež Breguetovské číslice (prvé hodinky v rade), ktoré sú rovnako ako jeho ručičky spojením elegancie a funkčnosti.

Zaujímavosť: V skutočnosti prvý, kto použil variáciu s "ihlou a jablkom" bol Breguetov učiteľ J.-A. Lépine, ktorý sa okrem iného pýšil titulom kráľovského hodinára. Aj keď tento typ ručičiek použil prvýkrát, v Breguetovskej úprave sa presadil a vžil názov.

Breguet ručičky nájdeme samozrejme u hodiniek Breguet, ale tiež napr. Patek Philippe, Cartier, Zeppelin, ... A tiež vo väčšej miere u vreckových hodiniek.

Nezaměnitelný tvar Breguetovských ruček

Nezameniteľný tvar Breguetovských ručičiek

Cathedral (Katedrálne, niekedy tiež gotické, alebo “bee”)

Zdobený tvar pripomína katedrálne vitráže, odtiaľ pravdepodobne tiež názov i inšpirácie. Ďalším vysvetlením je inšpirácia hodinovými ručičkami katedrálnych hodín. Patrí medzi najvýraznejšie tvary a najčastejšie sa používali pre vreckové a vojenské hodinky. Dnes sa môžeme stretnúť so skeletonovým prevedením (bez výplne), s výplňou a často aj s luminiscenčnou výplňou.

Katedrálne ručičky dodávajú hodinkám historický nádych, aj preto ich mnohé značky volia pre svoje vintage hodinky. U zaoblených katedrálnych ručičiek sa niekedy môžeme stretnúť aj s označením "bee", z angl. včela, pretože segmentové zdobenie pripomína tvarom včelu. Medzi zástupcov spomeňme aspoň Longines Heritage 1935, Zenith Pilot či Seiko Alpinist. Katedrální ručky

Katedrálne ručičky

Diamond

U náramkových hodiniek ich moc nenájdeme, u vreckových sú bežnejšie. Na dlhej tenkej obrúčke je u vrcholku kosoštvorcový tvar pripomínajúci rez diamantu, odtiaľ názov. Stretnúť sa môžeme s tzv. Open diamond (označovaný ako "kite", ktorý je skeletonový), alebo sa solid diamond, ktorý má kosoštvorcový tvar vyplnený. Ako heavy diamond sa označuje diamantový tvar rúčky, ktorý nemá pred pretiahnutým kosoštvorcom ozdobný predel.

Diamond ručky najdeme nejčastěji u kapesních hodinek

Diamond ručičky nájdeme najčastejšie u vreckových hodiniek

Dauphine

Jeden z najobľúbenejších tvarov hodinkových ručičiek, obzvlášť u vysoko spoločenských hodiniek. Vznikol niekedy začiatkom 40. rokov. Názov pochádza z francúzštiny, kedy Dauphine označoval šľachtický titul pre prvorodeného (najstaršieho) syna francúzskeho kráľa (u nás obdoba v súsloví korunný princ). Označenie vzniklo z rodového erbu nesúce delfína.

V tvare rozoznávame trojuholníkový základ, veľmi pretiahnutý, ručičky majú širokú základňu a silné zúženie, a presahujú os. Veľmi časté je tiež skosenie zo stredu smerom do strán (fazetovanie), prepracovaný vzhľad dodáva tiež úprava, keď jedna strana je leštená a druhá kefovaná. Inokedy ale môžu byť rovné, s čiastočným skeletom, menej často s luminiscenciou. Nájdeme ich u mnohých značiek, vrátane Jaeger-LeCoultre, Certina, Tissot, Hamilton, Seiko a ďalšie. Hodinkám dodávajú veľmi elegantný nádych.

Dauphine ručky

Dauphine ručičky

Fleur de Lis (tiež Fleur de Lys, fr. kvet ľalie)

Krásny názov a krásne ručičky. Fleur de Lis patria medzi dekoratívne ručičky a je veľmi špecifický. V preklade znamená kvet ľalie a má v heraldike silné postavenie. V 12. storočí bol dokonca fleur de lis použitý ako symbol francúzskeho kráľovstva. Tradičná hodinárska značka, ktorá túto štylizovanú ľaliu často používa je Czapek & Cie. Hodinkám dodáva netradičný a veľmi luxusný vzhľad s ľahkým dotykom historickosti.

Fleur de Lis je typické pro značku Czapek & Cie.

Fleur de Lis sú typické pre značku Czapek & Cie.

Gothic (gotické)

Gotické ručičky označujú skôr štýl než názov konkrétnych ručičiek. Pod gotické ručičky sa tak radí napríklad aj katedrálne, kubistické či diamond rúčky, ale tiež French trefoil (trojlístkovž ďatelinový tvar) a quadrofoil (štvorlístkový tvar), ktoré ale podobne ako Diamond ručičky nájdeme skôr u vreckových hodiniek. Súhrnne ale označujú mnoho ďalších tvarov. Názov pravdepodobne vznikol ako odkaz na gotický sloh v čase vrcholného stredoveku.

Trefoil ručky u kapesních hodinek Gruen a quadrofoil u Hamiltonu

Trefoil ručičky u vreckových hodinek Gruen a quadrofoil u Hamiltonu

Kubistické (Quare)

Tento tvar ručičiek môže pripomínať breguetovský či diamond tvar ručičiek. Ozdoba je ale štvorcového tvaru, ktorý sa s obľubou používal práve v kubizme. V praxi sa s ním ale príliš často nestretneme, oproti kruhovému tvaru či trojuholníkovému tvaru nepôsobí štvorec tak elegantne.

Kubistické s čtvercovou ozdobou

Kubistické s štvorcovou ozdobou

Lance (Lancette, kopije, niekedy tiež Alpha)

Na prvý pohľad by sa ľahšie dali pomýliť s alpha ručičkami a niekedy sa pod ne aj radia alebo sa berú ako synonymum. Sú ale zvyčajne tenšie, vďaka tomu pôsobia elegantnejšie, preto ich nájdeme častejšie u spoločenských hodiniek. Tvarom môžu pripomínať rytierske kopije, oštep, odtiaľ názov. Príkladom môže byť značka A. Lange & Sohne. Vymedzenie oproti alpha ručičkám je ale dosť špekulatívne.

Ručky připomínající tenké kopí (Lance)

Ručičky pripomínajúce tenké kopije (Lance)

Leaf (fr. feuille, list)

Ručičky v tvare listu sú veľmi jemné, elegantné, dlhé a naozaj pripomínajú dlhý tenký list, teda anglicky leaf, francúzsky feuille. Rozširujú sa smerom k stredu a opäť zužujú do špičky. Pre svoj jednoduchý organický tvar sú ideálne v kombinácii s klasickým dizajnom hodiniek, a nájdeme ich u mnohých značiek vrátane IWC, Patek Philippe, Tissot, H. Moser & Cie. a ďalších.

Leaf ručky připomínají organický tvar listu

Leaf ručičky pripomínajú organický tvar listu

Lollipop (lízatko)

Ďalší príklad ručičiek, ktoré dostali svoju prezývku podľa tvaru. Obvykle ide o tenkú rovnú ručičku s kruhom na konci. Býva skeletový, niekedy má luminiscenčnú výplň. Najčastejšie sa s týmto typom stretávame u sekundovej ručičky. Pre presnejší ukazovateľ času sa niekedy zakončuje tenkou, často aj farebnou špičkou. Typickým zástupcom sú napríklad Omega Seamaster či Rolex Submariner a napr. Seiko umiestnilo "lízatko" na opačný koniec.

Vteřinová ručka ve tvaru lízátka

Sekundová ručička v tvare lízatka

Lozenge (kosoštvorec)

Aj tu vychádza názov z tvaru ručičiek. Jedná sa o kosoštvorec roztiahnutý zvyčajne po celej dĺžke ručičky, môže pripomínať mečovité ručičky, oproti nim je lozenge ale veľmi pravidelný, symetrický. Môže byť s luminiscenciou, skeletový i plný. Príkladom môže byť model od Cartier.

Kosočtvercový tvar

Kosoštvorcový tvar "lozenge" ručičiek

Mercedes

Túto prezývku dostali ručičky pre svoju podobnosť s logom Mercedes Benz. Prvýkrát ich použil Rolex, ale nikde priamo nevysvetlil, prečo práve tento tvar a či to s automobilovým výrobcom nejako súviselo, najskôr nie. Dôležité ale je, že kruhový tvar na konci hodinovej ručičky je rozdelený do troch polí, ktoré poskytujú dostatok priestoru pre luminiscenciu. Preto sa tiež používa často u potápačských hodiniek. Umožňuje totiž skvelú čitateľnosť, a to aj vtedy, ak ju prekrývajú iné ručičky. O tejto trojhviezde sa tiež hovorilo, že predstavuje tri elementy: zem, voda, vzduch.

Typickým zástupcom je samozrejme značka Rolex, ale nájdeme ju aj inde, napr. U Stuhrling Original či Tudor.

Ručky připomínající logo Mercedesu

Ručičky pripomínajúce logo Mercedesu

Obelisque (obeliskové)

Ručičky, ktoré pripomínajú kamenný obelisk so špicatým zakončením. Obelisk má širokú základňu, postupne sa zužuje, pred vrcholom je ostré zakončenie. Príkladnou ukážkou sú modely od Armin Strom.

Obeliskové ručičky majú typické ostré zakončenie

Paddle (pádlo)

Pádlovité ručičky sú tvarované ako vodácke náčinie a nedajú sa pomýliť. Oproti syringe ručičkám majú obdĺžnikový tvar bez pretiahnutia, z ktorého vystupuje tenká rovná špička.

Pádlovité ručičky

Pencil (ceruzka)

Ručičky naozaj pripomínajú písacie náčinie. Sú po celej dĺžke rovnako dlhé, len špička je tenšia. Niekedy sa radia súhrnne pod Baton. Pencil ručičky nemávajú stopku a často sa stretneme so širším prevedením s luminiscenčnou výplňou ako je tomu u týchto Panerai.

Ručky ve tvaru tužky s ostrou špičkou

Ručičky v tvare ceruzky s ostrou špičkou

Plongeur (potápač)

Ideálny tvar pre potápačské hodinky, pri ktorých ho tiež najčastejšie nájdeme. Plongeur totiž znamená francúzsky potápač. Tvarovo sa jedná v podstate o výraznejšir mečovité ruky so stopkovitou základňou. Typickým zástupcom je Omega Seamaster PloProf, kedy hodinová ručička je menšia, minútová plonguer výrazne širšia a často i odvážnejšie sfarbená.

Plonguer ručky u Omegy PloProf

Plonguer ručičky u Omegy PloProf

Plume (pierko)

Ručičky v tvare pierka už dnes nie sú bežnou záležitosťou, ale milovníci Omegy ich bezpochyby budú poznať. Boli pomerne časté u vreckových a v 40. a 50. rokoch aj náramkových (či konvertovaných vreckových) hodiniek. Tvarom pripomínajú kombináciu Lance a Syringe rúčok. Z užšej základne sa pomaly rozširujú a sú zakončené dlhou tenkou a rovnou špičkou.

Plume hands; ručky připomínající ptačí pírko

Plume hands; ručičky pripomínajúce vtáčie pierko

Skeleton (kostra, skelet)

Skeletové ručičky môžu mať mnoho tvarov, ale spoločným prvkom je, že vidíme čiastočne skrz. Príkladom môžu byť značky ako Hublot, Audemars Piguet, Omega či Tissot.

Skeletové ručky mohou mít různé tvary

Skeletové ručičky môžu mať rôzne tvary

Snowflake (snehová vločka)

Snehová vločka je úzko spojená s jednou značkou: Tudor. Vytvoril ju v 60. rokoch na želanie francúzskeho námorníctva mať potápačské hodinky s veľmi jednoduchým odpočtom času. Typický štvorcový tvar na konci hodinovej ručičky pripomína snehovú vločku, odtiaľ prezývka. Súčasne sú snowflake ručičky dostatočne robustné, aby pojali veľa luminiscencie a boli čitateľné v akomkoľvek prostredí. Vedľa Tudoru sa s nimi stretneme málo, napr. U Longines.

Ručka ve tvaru sněhové vločky je typická pro značku Tudor

Ručička v tvare snehovej vločky je typická pre značku Tudor

Spade (piky, rýľ)

Perfektný príklad výraznejšieho tvaru ručičky, ktorý zaujme na prvý pohľad. Ide o veľmi klasický tvar, často používaný u vreckových hodiniek. Niekedy sa môžeme stretnúť s vysvetlením, že tvarom pripomína záhradnícky nástroj, ale oveľa častejšie sa odkazuje k rafinovanejšiemu pôvodu v tvare znakov hracích kariet. Tvarom naozaj pripomína piky. Stretneme sa s modelmi, ktoré majú spade hodinovej aj minútovej ručičky, častejšie ale býva v tomto tvare hodinová. Obľúbená je aj kombinácia Spade & Whip, kedy minútová má pretiahnutý tvar s kosoštvorcovým rozšírením ku koncu a pripomínajú tak piky a káry hracích kariet. Príkladom je Hamilton, Seiko či Glashutte original.

Ručka připomíná znak piky hracích karet

Ručička pripomína znak piky hracích kariet

Stick (palička)

Tvarom pripomínajú Baton (obuškové) rúčky, ale sú tenšie. Vďaka svojej jednoduchosti a tenkému tvaru sa používajú najčastejšie u oblekoviek. Niekedy ich môžeme nájsť zaradené pod Baton tvar, prípadne sa berie ako synonymum, práve kvôli rovnému tvaru po celej dĺžke. Previazané sú tiež s typom Pencil.

Hůlkové ručky, tenké a po celé délce stejně široké

Paličkové ručičky, tenké a po celej dĺžke rovnako široké

Sword (fr. Glaive, meč)

Mečovité ručičky sú veľmi časté, a to ako u športových hodiniek, kde poskytujú dostatočný priestor pre lumi, tak u elegantnejších modelov. Tvarom pripomínajú meč, tenká základňa sa rýchlo rozširuje a má ostrý koniec. Príkladom elegantného využitia je napr. Cartier, u svojich potápačských hodiniek využíva mečovité rúčky napr. Omega.

Ručičky pripomínajúce meče

Syringe (inj. striekačka)

Veľmi špecifický tvar pripomína injekčnú striekačku a vnáša do ciferníku zaujímavú dynamiku. Je ideálny pre športové chronografy, široké rovné telo umožňuje veľký priestor pre luminiscenciu, tenká špička zase ponúka pomerne veľkú presnosť čoby ukazovateľa. Príkladom môžu byť značky ako Sinn, Hamilton, Seiko alebo Patek Philippe, ktorý syringe ručičky používal po dekády.

Syringe ručky

Syringe ručičky

Zabudli sme v zozname tvarov a názvov hodinkových ručičiek na nejaký? Pripomeňte ho v komentároch pod článkom, radi postupne zoznam doplníme.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre