» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. Housa

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro | Vojenské

Martin Balabán | 5.1.2021 | 5 MIN | 1x komentár

V katalógu švajčiarskej značky Hamilton nájdeme viacero variácií na klasický a rokmi preverený field watch design. Jednoduché puzdro a jasne čitateľný ciferník, zobrazujúci iba čas. Aj okienko s dátumom môžeme u tohto typu hodiniek považovať za odvážnosť. Žiadne zbytočnosti. Na pomyselný trón sa ale dostanete jedine ak vystúpite z davu. Túto pozíciu sa podarilo vydobyť Hamilton Khaki Field King H64455533.

Hamilton Khaki Field King sa môže pýšiť bohatým rodokmeňom. Pôvodne americká firma dodáva hodinky armáde už od prvej svetovej vojny. Hodinky tak neslúžia iba ako ozdoba na zápästie, ale hrajú dôležitú úlohu v živote vojaka. Presnosť je na prvom mieste a precíznosť je samozrejmosťou.

Ako ale budú vyzerať hodinky pre ľudí, ktorí netrávia každý deň na cvičisku alebo v zákopoch? Pokiaľ do vašej pracovnej náplne patria úlohy ako plánovanie, rozvrhovanie a riadenie, oceníte aj funkcie navyše. Pre orientáciu v kalendári alebo v diári sú ideálnymi pomocníkmi komplikácie dátumu a dňa v týždni. Pridaním týchto ukazovateľov vznikol model, ktorý dokázal spojiť tradičný vzhľad a užitočné funkcie. Ako je u Hamiltonu zvykom, dostali sa hodinky aj na televízne obrazovky. Nenosí ich na ruke váš obľúbený doktor? Poďme sa na ne pozrieť bližšie!

I Dr. House měl zřejmě problém usnout. Aspoň podle času na Hamiltonech

Aj Dr. House mal zrejme problém zaspať. Aspoň podľa času na Hamiltonoch

Tradičné a predsa iné

Začnime rovno tým, čo tieto hodinky odlišuje. Zároveň táto vlastnosť zaujme na prvý pohľad každého, kto tieto hodinky uvidí. Na pozícii 12. hodiny na ciferníku sa zobrazuje deň v týždni a dátum. Ukazovateľ konkrétneho dňa ale nie je v skrátenej podobe, ako sme zvyknutí. Tri písmená sú v tomto prípade málo. Hamilton Khaki Field King sa pýši ukazovateľom dňa v plnej dĺžke. Môžete si teda prečítať celé názvy dní v anglickom jazyku.

Priamo pod týmto ukazovateľom sa zobrazuje dátum dňa v mesiaci. Ukazovatele majú čierne písmo na bielom podklade. Vďaka tomu zostáva zachovaná jasná čitateľnosť typická pre tento typ hodiniek. Dôležité údaje nemusíte dlho lúštiť. Všetko vidíte jasne na prvý pohľad.

Zvyšok ciferníku je vyvedený v čiernej farbe. Na jeho obvode je sekundová stupnica, číslované po piatich sekundách. Na rovnakých pozíciach sú umiestnené kruhové body z luminiscenčného materiálu. Smerom k stredu ciferníku sa nachádzajú hodinové čísla z luminiscenčného materiálu. Ich podklad je tvorený kruhovým výbrusom, ktorý znižuje množstvo odleskov.

Čísla mají luminiscenční vrstvu a kontrasntní barva zaručuje skvělou čitelnost

Čísla majú luminiscenčnú vrstvu a kontrastná farba zaručuje skvelú čitateľnosť

Pod týmito veľkými číslami sú natlačené čísla malé, ukazujúce popoludňajší "vojenský" čas. Američania si totiž v civilnom živote vystačia len s prvou až dvanástu hodinou a značením AM / PM pre dopoludnie/popoludnie. Konkrétny čas ukazujú hodinové a minútové syringe ručičky. Sekundová ručička má dlhý štíhly tvar s malým kruhovým protizávažím. Všetky ručičky sú z lešteného kovu a majú výplň z luminiscenčného materiálu.

Ručky ve tvaru syringe mají luminiscenční výplň

Ručičky v tvare syringe majú luminiscenčnú výplň

Jednoduché a pohodlné puzdro

V duchu účelnej jednoduchosti sa nesie aj zvyšok hodiniek. Ciferník kryje zafírové sklíčko, ktoré má perfektné optické vlastnosti a odolnosť proti poškriabaniu. Luneta hodiniek je pevná, s lešteným povrchom. Vďaka tomu majú hodinky ľahký nádych elegancie. Puzdro hodiniek je z nerezovej ocele s brúseným povrchom. Je nízke s jednoduchými, oblými tvarmi. Na pozícii tretej hodiny sa nachádza korunka, krytá z bokov puzdrom hodiniek. Korunka má leštený povrch so znakom H na svojom čele. Po jej obvode sú drážky pre ľahší úchop pri nastavovaní času.

Korunka je chráněná a s emblémem výrobce

Korunka je chránená a s emblémom výrobcu

Veľkosť hodiniek bude vyhovovať širokému spektru užívateľov. Priemer púzdra 40 mm sa pohodlne nosí. Nízka hrúbka tento pocit ešte viac umocňuje. Hodinky nie sú ani malé, ani priveľké.

Pohodliu tiež napomáha kožený remienok, na ktorom sú hodinky dodávané od výrobcu. Má tmavohnedú farbu a prešívanie prevedené svetlou niťou. Táto kontrastná farebná kombinácia sa hodí k vojenskej tématike hodiniek. Zároveň je vhodná ako voľnočasová varianta pre neformálne udalosti. Spodok remienka je zo svetlej kože s hladkým povrchom, príjemným na dotyk. Remienok sa zapína jednoduchou sponou s brúseným povrchom. Nechýba na nej samozrejme logo výrobcu.

Kožený řemínek s kontrastním prošitím a trnovou sponou

Kožený remienok s kontrastným prešívaním a tŕňovou sponou

Srdce vytrvalca

Srdcom Hamilton Khaki Field King je automatický pohon ETA 2834-2, v katalógu výrobcu označovaný ako H-40. Jedná sa o nový model strojčeka z minulého roka. O jeho spoľahlivosť sa báť nemusíte. Stavia na skúsenostiach s predchádzajúcim modelom 2834-1. Ten sa vyrábal takmer štyridsať rokov, presnejšie od roku 1982. Strojček 2834-2 má oproti staršiemu pohonu dlhú rezervu náťahu 80 hodín. Pre predĺženie rezervy náťahu bolo nutné znížiť frekvenciu kmitov na 21600 za hodinu. Celkom má strojček 25 kameňov a umožňuje zastavenie sekundovej ručičky (hacking) i ručné naťahovanie hodiniek.

Dienko ponúka priehľad na strojček s rezervou až 80 hodín

U týchto hodiniek navyše môžete sledovať chod strojčeka skrze priehľad v dienku. Zdobenie nie je nijako bohaté, ale pri pohľade na pohon zaplesá srdce nejedného nadšenca. Na rotore strojčeka sa nachádza nápis Hamilton a logo výrobcu, na ktorého stranách sú vytvorené dva výrezy.

Záverečná diagnóza

Hamilton Khaki Field King sú veľmi zaujímavé hodinky. Takou históriou ako Hamilton sa môže chváliť naozaj len pár ďalších vyvolených. Ponúka vzhľad spájajúci overený dizajn s nezvyčajnou funkciou day-date. Na ruke sa nosia veľmi pohodlne, sú výborne čitateľné a ak by vás náhodou omrzeli, vždy ich môžete otočiť a zahľadieť sa do útrob strojčeka. Pohon samotný je spoľahlivý, presný a vďaka veľkej rezerve náťahu sa nezastaví ani po troch dňoch bez náťahu. Zafírové sklíčko je samozrejmosťou.

Ak by som mal hodinkám niečo vytknúť, bola by to vodeodolnosť iba 50 metrov. To stačí na väčšinu aktivít, vrátane plávania, ale hodinkám by určite viac sedela odolnosť aspoň do 100 metrov.

Po vymenovaní všetkých najdôležitejších vlastností sa môže zdať, že tieto švajčiarske hodinky atakujú svojou cenovkou hodnotu tisíc eur. Mohli by. Cenová politika značky Hamilton je ale nastavená rozumne. Za svoje peniaze dostanete v tomto prípade naozaj veľa. A až budete sledovať ďalší diel Dr. House, pozrite sa na jeho zápästie. Hamilton Khaki Field King si určite nepomýlite!

Geniální seriálový cynik Dr. Gregory House nosil Hamilton Khaki Field King

Geniálny seriálový cynik Dr. Gregory House nosil Hamilton Khaki Field King

Príjemné rozmery
Prehľadný design
Funkcia Day-Date
Dlhá rezerva náťahu
Rozumná cena
Vodeodolnosť do 50m
Iba remienok (bez kovového ťahu)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peter Nachtmannpred 882 dňami, reagovať
Celkom užitočné. Pomerne komplexné hodnotenie, podané pútavou formou, i keď by som prijal aj viacej technických detailov, ale to neberte ako prejav nespokojnosti. Ďakujem

Hodinky zmienené v článku