Kompas v smart hodinkách – Na čo slúži a ako sa používa?

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 18.3.2024 | 3 MIN

Kompas používa ľudstvo už naozaj dlho. Aj v smart hodinkách má svoje neodmysliteľné miesto a stále pomáha dobrodruhom orientovať sa v teréne.

Spolu s barometrom a výškomerom tvorí kompas základné snímače, ktoré používajú mnohé hodinky. A nielen tie čisto inteligentné. Môžete ich vidieť aj v zariadeniach Casio, Timex a ďalších značiek. Teraz sa však pozrime, čo nás čaká v tomto článku:

Prvý kompas vznikol približne v 9. storočí v Číne. Pravdepodobne išlo o kúsok magnetitu (kameňa), ktorý plával na drevenom podklade vo vani s vodou. Klasické kompasy boli vtedy najviac rozvinuté v námornej doprave.

Magnetometer – honosné označenie pre kompas

Kompas funguje v smart hodinkách na základe snímača nazývaného magnetometer. Magnetometer v hodinkách dokáže rozpoznať svetové strany a na základe toho určiť pohyb a smer, ktorým sa hodinky (a vy) pohybujú. Môžete sa stretnúť aj s názvom Hallov senzor, čo je opäť iný názov pre kompas alebo magnetometer.

Hallov snímač je pomenovaný podľa vynálezcu Edwina Halla, ktorý v roku 1879 urobil prvý krok k objavu magnetometra. Zjednodušene povedané, tento senzor využíva Hallov jav na meranie magnetického poľa.

Pravdepodobne si myslíte, že v dnešnej dobe, keď majú inteligentné hodinky mapové podklady, už kompas nepotrebujete. Ale práve kompas spôsobuje, že sa mapa otáča a takmer presne ukazuje vaše natočenie, aby ste vedeli, ktorým smerom máte ísť.

Ako kompas kalibrovať?

Skôr ako začnete používať kompas na inteligentných hodinkách, je dobré ho nakalibrovať. Niektoré erudované značky vás bez kalibrácie ani nepustia do widgetu kompasu. Najlepší spôsob kalibrácie kompasu je teda rozbalenie widgetu kompasu a hodinky by mali kalibráciu ponúknuť samy. Je to rozhodne lepšie, ako ju hľadať v ponuke hodiniek.

Kalibrácia však vždy funguje veľmi podobne. Na hodinkách máte návod, ako kalibrovať, a takmer vždy musíte "písať" s hodinkami vo vzduchu ležatou osmičkou. Niektoré hodinky musíte dokonca naťahovať podľa smeru. Úspešná kalibrácia je vždy signalizovaná nejakým nápisom na displeji alebo priamo spustením kompasu.

Používanie kompasu v inteligentných hodinkách

Buďme úprimní, kto dnes používa kompas v inteligentných hodinkách. Vo svojom okolí pravdepodobne nepoznám nikoho, kto by ho intenzívne používal. Väčšinou, keď sa dostanete do problémov v horách, použijete mapu alebo super užitočnú funkciu s názvom "spätná väzba". Alebo navigáciu späť po trase do východiskového bodu. Ale kompas zohráva svoju úlohu aj v tomto prípade, keď dáva hodinkám vedieť, či sme odbočili nesprávnym smerom a ideme správne. Pretože keby kompas nebol, mapa by zostala ukazovať jedným smerom a neotáčala by sa podľa nás.

Teď – Apple Watch Ultra, kdysi – Bronzový kompas

Teraz – Apple Watch Ultra, raz – drevený kompas

Ak uvažujete o orientácii priamo podľa kompasu, na to slúžia takzvané azimuty. Tie sa vyjadrujú v stupňoch a logicky je to na stupnici 0-360 stupňov.

Kompas na inteligentných hodinkách sa môže hodiť, keď sa vám vybíja batéria a nemôžete si dovoliť použiť navigáciu GPS. Taktiež ak je zlé počasie a hmla a vy práve kráčate napríklad po hrebeni, kde aj pár metrov znamená smrť, kompas sa môže hodiť na presné určenie smeru.

Na kompase si potom vyberiete smer podľa toho, akým smerom chcete ísť, a snažíte sa ho držať (smer). Toto je akási definícia všetkých kompasov. Tak klasických mechanických, ako aj tých v inteligentných hodinkách. Fajnšmekerské kompasy v inteligentných hodinkách umožňujú uzamknúť azimut a hodinky vás potom na displeji upozornia, keď sa od uzamknutého azimutu (smeru) odchýlite. Čo sa mi zdá ako veľmi praktická vec.

Kompas s mapou u Garmin Tactix 7

Mapový kompas na hodinkách Garmin Tactix 7

Mohlo by vás zaujímať:

Typy navigácie v smart hodinkách
19.3.2024 - Matěj Urbaczka
Typy navigácie v smart hodinkách

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre