Materiály puzdra smart hodiniek – Aké sú ich výhody a nevýhody?

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 14.3.2024 | 6 MIN

Titán, plast, oceľ, sklolaminát... To všetko sú materiály, ktoré sa používajú na výrobu puzdier pre smart hodinky. V tomto článku sa na ne pozrieme.

Inteligentné hodinky sú o niečo komplikovanejšie ako tradičné hodinky. Materiály sa navzájom prelínajú a často máme v jednom puzdre kombináciu dvoch alebo dokonca troch použitých materiálov. Na začiatok vám však nechám len zoznam materiálov, ktorým sa dnes budem venovať:

Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek
15.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek

Najčastejšie používaným materiálom je plast

Ak sa pozriete na ponuku športových a inteligentných hodiniek, najčastejšie uvidíte plastové puzdrá a ďalšie plastové komponenty. A to vo všetkých cenových kategóriách. Prečo? Jednoducho – akékoľvek polyméry (laicky povedané plasty) sú ľahké. A pri inteligentných alebo športových hodinkách je hmotnosť alfou omegou kvôli iným ukazovateľom. Čím ťažšie sú hodinky na vašom zápästí, tým viac sa odrážajú a tým sú menej presné.

Jedny z nejoblíbenějších celoplastových hodinek – Xiaomi Mi Watch

Jedny z najobľúbenejších celoplastových hodiniek – Xiaomi Mi Watch

Najčastejšie sa používajú termosetové (tvrdé polyméry/živice) alebo termoplastické polyméry (to, čo vlastne nazývame plast). Z termosetových polymérov sa po pridaní katalyzátora stanú pevné častice – hotový výrobok – a ich hlavným problémom je, že tieto materiály nemožno opätovne recyklovať. Ich výhodou je pevnosť, tuhosť a odolnosť voči deformácii alebo tepelným zmenám.

Celoplastové hodinky Garmin Forerunner 265

Celoplastové hodinky Garmin Forerunner 265

Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo
21.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo

V inteligentných hodinkách je tento materiál často spevnený niečím iným. Polar alebo Suunto používajú sklenené vlákna, Garmin používa uhlíkové vlákna. Výsledkom je puzdro, ktoré často spĺňa vojenské normy odolnosti.

Okrem samotného tvrdenia plastu sa na rôzne miesta puzdier často pridávajú aj kovové časti. Najčastejšie ide o kovové matrice, lunety alebo tlačidlá. Na to sa používa buď oceľ, titán alebo v menšej miere aj hliník. Hodinky sú s týmito časťami atraktívnejšie a často aj lepšie chránené pred vonkajšími vplyvmi.

Najväčšou výhodou je teda hmotnosť, ktorá sa dosahuje kombináciou materiálov alebo čisto plastovým puzdrom. Ľahkosť je však vyvážená aj krehkosťou a náchylnosťou na deformáciu. Plastové puzdrá sú tiež náchylnejšie na poškodenie pri náraze. Takže musíte byť naozaj opatrní.

Ľahkosť materiálu spojená s presnejším meraním
Antialergické vyhotovenie
Farebná povrchová úprava
Cena

Náchylné na odreniny, vrypy

Oceľ

Oceľ je pomerne používaná a predstavuje najťažšiu hmotnosť v hodinkách. Len zriedka nájdete celé puzdro vyrobené z tohto robustného a ťažkého materiálu. Napríklad obľúbené hodinky Huawei Watch GT 3 majú celé puzdro vyrobené z ocele 316L alebo chirurgickej ocele.

Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?
11.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?

Celokovové puzdro dodáva inteligentným hodinkám veľa elegancie, preto ho vidíme skôr na mestských typoch inteligentných hodiniek. Páči sa mi, že výrobcovia často radšej používajú puzdro z iného materiálu (plast, sklo...), aby hodinky nespôsobovali alergické reakcie ľuďom citlivým na nikel, ktorý je v tejto triede ocele pomerne hojne zastúpený (približne 12,5 – 15 %).

Okrem problému s alergiou má však tento materiál mnoho výhod, napríklad odolnosť voči korózii a tvrdosť, vďaka čomu sa používa napríklad ako materiál na kalenie puzdier s rôznymi krúžkami. Predstavte si ho ako sendvič, v ktorom je hlavným plášťom napríklad plast, potom oceľový prstenec a na ňom posledná vrstva ďalšieho plastu. Takto sa napríklad používajú hodinky Garmin Instinct Crossover na ochranu mechanických ručičiek ukrytých v digitálnom ciferníku.

Trošku oceli prosvítá, ale jinak je důmyslně ukryta vevnitř

Trochu ocele presvitá, ale inak je šikovne ukrytá vo vnútri

Materiál sa samozrejme používa aj na viditeľné časti, ako je luneta, ciferník a tlačidlá. Oceľ sa vo veľkej miere používa aj na vytvorenie praciek na remienkoch. Tie sa považujú za odolnejšie ako napríklad plast.

Ďalšou výhodou je možnosť zušľachťovania ocele. Čo znamená, že ak hodinky utrpia viditeľný náraz alebo vryp, väčšinou ich môžeme preleštiť tak, aby vada nebola viditeľná.

Elegantný dizajn
Odolnosť voči mechanickému poškodeniu

Puzdro z čistej ocele je celkovo ťažšie
Ťažšie puzdro môže spôsobiť odchýlky v meraní srdcovej frekvencie
Môže spôsobovať alergie

Titan

Tento materiál je vo svete hodiniek, a teda aj vo svete inteligentných hodiniek, pomerne nový. A tiež poriadne zamiešal karty. Prečo? Nuž, kvôli jeho vlastnostiam. Titán je približne o polovicu ľahší ako široko používaná oceľ a je antialergický, takže sa z neho dajú vyrábať celé puzdrá aj jednotlivé súčiastky.

Titán používaný na výrobu hodiniek sa delí na dve triedy – triedu 2 a triedu 5. Tieto triedy sa líšia tým, že do drahšieho titánu triedy 5 sa pridáva 6 % hliníka a 4 % vanádu, pričom tieto prídavné látky zabezpečujú ešte lepšiu odolnosť voči korózii a mechanickej odolnosti. A aj preto sa častejšie na smart hodinkách objavuje práve titán triedy 5.

Celotitánové puzdrá vídame približne rovnako často ako oceľové, teda zriedkavo. Budem sa opakovať, ale jedno z najdostupnejších celolitánových puzdier vyrába spoločnosť Huawei – Huawei Watch GT 3 PRO. Okrem týchto hodiniek sa však môžeme stretnúť aj s prémiovým radom Garmin – modelmi Marq 2, čo sú hodinky pre skutočných znalcov, ktorí chcú vyčnievať z davu.

V bežných modeloch, ako sú Garmin Fenix 7 alebo Coros Vertix 2, sa stretávame skôr s titánovou lunetou a dýkou. Hlavná časť je väčšinou vyrobená z plastu. Najväčšou výhodou použitia titánu oproti oceli a plastu v inteligentných hodinkách je určite hmotnosť, tvrdosť a odolnosť. A všetky tri parametre sú v týchto zariadeniach celkom v kurze.

Titanové dýnko a plastové tělo u Coros Vertix 2

Titánový ciferník a plastové telo zariadenia Coros Vertix 2

Ľahkosť materiálu
Antialergické prevedenie
Prémiovejší

Náchylnosť na preliačiny alebo poškodenie
Nedá sa preleštiť

Hliník

Hoci je hliník v tradičných hodinkách v menšine, v inteligentných hodinkách sa objavuje pomerne často v rôznych podobách. Prečo? Hliník je ešte ľahší ako titán a ľahko sa lakuje, takže sa často používa v rôznych farbách. V prípade puzdier hodiniek hliník používajú najmä spoločnosti Apple a Samsung, ktoré z hliníka vyrábajú celé puzdrá okrem hrotu. Hliník je veľmi reaktívny kov a zle sa mieša s kyselinami, takže sa z neho nedajú vyrobiť tekvice. A keďže si musíte dávať pozor na jeho povrch, hodí sa skôr na hodinky mestského typu.

Hliníkové pouzdro hodinek Samsung Galaxy Watch 5 40 mm

Hliníkové puzdro Samsung Galaxy Watch 5 40 mm

S hliníkom sa však stretávame aj v podobe lunet, kde ho mnohé spoločnosti používajú práve pre jeho vhodnosť na farebné úpravy a tiež pomerne prijateľnú cenu.

Farebné úpravy
Ľahkosť materiálu
Cena

Reaktivita s kyselinami a potom
Náchylnosť na otlaky alebo poškodenie

Tekutý kov na báze zirkónu

Ak som napísal, že titán je vo svete hodiniek mladý materiál, potom tekutý kov na báze zirkónu je zatiaľ úplným novorodencom. Ako prvá tento kov implementovala spoločnosť Huawei so svojimi zatiaľ najdrahšími hodinkami Huawei Watch Ultimate. Tento kov však môžeme vidieť na mnohých prémiových hodinkách napríklad od spoločnosti Omega. Kov by mal byť 2,5× tvrdší, 4,5× pevnejší a 17,4× ľahší ako chirurgická oceľ. Niektoré videá na internete dokonca ukazujú, že po materiáli môžete prejsť nožom a vôbec to materiál neovplyvní.

Není to nádhera?

Nie je to úžasné?

Ale tento kov nie je práve lacná záležitosť, takže neočakávam, že sa bude široko používať. Tipoval by som, že je to skôr pre limitované edície hodiniek alebo drahšie kúsky. A som zvedavý, ktorá z ďalších značiek predstaví inteligentné hodinky z tohto kovu.

Huawei Watch Ultimate recenzia - Inteligentné hodinky ako Omega
4.4.2023 - Dominik Hok
Huawei Watch Ultimate recenzia - Inteligentné hodinky ako Omega

Prémiový materiál
Vysoko odolný voči mechanickému poškodeniu
Ľahký
Antialergický

Hodinky z tohto materiálu budú vždy o niečo drahšie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre