Meranie variability srdcovej frekvencie a stresu pomocou smart hodiniek

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 19.3.2024 | 5 MIN

Žijeme v skutočne hektickej dobe, v ktorej je stres jedným z najväčších spúšťačov civilizačných ochorení. Smart hodinky môžu merať mieru stresu prostredníctvom variability srdcovej frekvencie. Okrem toho nám však variabilita prezradí oveľa viac.

Článok je rozdelený na niekoľko častí:

Čo je to variabilita srdcovej frekvencie?

Variabilita srdcovej frekvencie (nazývaná aj HRV alebo variabilita srdcovej frekvencie) vyjadruje nepravidelnosť srdcových úderov v reálnom čase. Možno ju tiež označiť ako rozdiel v R-R intervaloch, čo je časový rozdiel medzi dvoma po sebe nasledujúcimi údermi srdca. Časové rozdiely (t. j. variabilita) sa vyjadrujú v jednotkách milisekúnd.

Srdce teda nebije pravidelne, ale existujú prirodzené rozdiely. Ak srdce bije pravidelnejšie, variabilita srdcovej frekvencie je nízka. Ak je nepravidelná, je vysoká.

Prečo je srdcová frekvencia variabilná?

Srdcový tep riadi autonómny nervový systém (ANS alebo tiež autonómny systém), ktorý vyhodnocuje okolité podnety (nebezpečenstvo, pokojné prostredie atď.) a pripravuje naše telo na reakciu a podľa toho upravuje srdcový tep.

ANS obsahuje sympatické a parasympatické ganglie (ale nielen tie).

Sympatika je zodpovedná za reakciu na nebezpečenstvo – posilňuje naše zmysly, zvyšuje srdcovú frekvenciu alebo prietok krvi. To všetko preto, aby bolo naše telo pripravené čeliť možnému problému (stresovej situácii). Parasympatikus robí pravý opak – uvádza naše telo do stavu uvoľnenia, znižuje srdcovú frekvenciu atď.

Činnosť parasympatiku zvyšuje variabilitu srdcovej frekvencie (srdce bije nepravidelnejšie), zatiaľ čo sympatikus ju znižuje (srdce bije pravidelnejšie).

Dôležité je tiež povedať, že variabilita srdcovej frekvencie sa s vekom znižuje. Ani nie tak s naším "občianskym" vekom, ako s naším biologickým vekom. Nízka HRV určitej vekovej skupiny potom môže byť znakom budúcich zdravotných problémov.

Čo je to stres a ako sa meria?

Existujú dva druhy stresu – fyzický a psychický. Fyzický stres sa spája napríklad s chorobou, úrazom alebo vyčerpaním. Tento typ stresu sa teda môže vyskytnúť napríklad po náročnom tréningu a nie je na ňom nič zlé, pretože to bola pre telo náročnejšia činnosť, s ktorou sa muselo vyrovnať.

Ukazovatele nabitia tela (Body Battery, Energia atď.)
20.3.2024 - Dominik Hok
Ukazovatele nabitia tela (Body Battery, Energia atď.)

Psychický stres je spojený s intenzívnejšími emóciami, ktoré môžu súvisieť s celkovým duševným stavom, problémami v práci, rodine atď.

Stres je niečo, čo v skutočnosti nemusí byť vždy zlé. V skutočnosti v menšej miere nie je škodlivý, pretože nám umožňuje zvýšiť výkonnosť, zlepšiť adaptáciu alebo možno zachrániť život v kritickej situácii.

Ak však ide o dlhodobý psychický stres, objavujú sa choroby, ktoré so stresom zdanlivo nesúvisia (napríklad cukrovka). Ide teda o psychosomatické ochorenia.

Práve znižovaním a zvyšovaním variability môžeme odhadnúť, kedy je naše telo v strese a kedy nie. Laicky povedané, ak si hodinky na pracovnom stretnutí všimnú, že vaše srdce bije oveľa pravidelnejšie ako zvyčajne, budú vedieť, že ste v stresovej situácii. Na základe toho, ako je pravidelný (aká nízka je variabilita), určia mieru stresu. Najčastejšie to inteligentné hodinky vyjadrujú na stupnici od 0 do 100 alebo priamo v milisekundách.

Ak sa teda pozrieme na krivky srdcovej frekvencie, čím väčšie sú rozdiely medzi intervalmi, tým lepšie naše telo reaguje na zmeny prostredia.

Zaujímavé je, že dychové cvičenie nás môže zbaviť stresu práve z toho dôvodu, že ovplyvňuje variabilitu srdcovej frekvencie. Pri nádychu sa totiž srdce stiahne (interval sa skráti) a pri výdychu sa perióda opäť predĺži. Tým vzniká nepravidelnosť, a preto ovplyvňuje náš duševný stav.

Čo je to dobrá variabilita srdcovej frekvencie?

Odpoveď je v skutočnosti celkom jednoduchá. Keďže nízka HRV sa spája so stresom a zdravotnými problémami, čím je variabilita srdcovej frekvencie vyššia, tým lepšie.

V tomto prípade nie je nič lepšie ako graf.

Zdroj: Whoop.com

Zdroj: Whoop.com

Počítajte však s tým, že športová aktivita môže ovplyvniť stav vašej HRV. Ak teda trénujete, je bežné, že HRV je po tréningu (a dokonca aj v noci) nižšia, pretože naše telo je vystresované z predchádzajúcej fyzickej aktivity.

Aké inteligentné hodinky merajú variabilitu srdcovej frekvencie?

Väčšina značiek inteligentných hodiniek vyjadruje HRV počas dňa ako stres na stupnici od 0 do 100. Robia to smart hodinky od značiek ako Garmin, Xiaomi, Amazfit, Samsung a Huawei. Hodinky Apple Watch to dokážu kompenzovať pomocou aplikácie, ktorú si musíte stiahnuť. Zároveň je dôležité povedať, že Garmin meria stres automaticky počas celého dňa, zatiaľ čo v prípade Xiaomi, Amazfit a Huawei musíte nastaviť meranie počas celého dňa a Samsung meria len manuálne.

Značka Coros nepoužíva hodnotu stresu, ale index HRV, ktorý tiež hodnotí vaše HRV na stupnici od 0 do 100. Coros to dokáže merať len manuálne, ale je super, že na to nepoužíva len optický senzor, ale kombinuje ho s technológiou EKG.

Meranie EKG pomocou smart hodiniek – Ako to funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Meranie EKG pomocou smart hodiniek – Ako to funguje?

Najďalej v meraní HRV je spoločnosť Garmin, ktorá okrem celodenného merania záťaže ponúka aj vyhodnocovanie HRV v reálnom čase v milisekundách a tiež celonočné meranie HRV, kde si môžete cez noc pozrieť graf, najnižšiu, najvyššiu a priemernú hodnotu.

Podobne aj značka Polar využíva funkciu "Orthostatic Test" pre HRV v reálnom čase a funkciu Nightly Recharge pre nočné merania.

Kedy je dobré merať variabilitu srdcovej frekvencie?

Je dobré sledovať hodnoty HRV počas celého dňa, ale keďže HRV kolíše, nemusia to byť často relevantné hodnoty. Preto sa odporúča merať vtedy, keď ste každý deň viac-menej v rovnakom rozpoložení – a to je po prebudení. Na tento účel možno použiť inteligentné hodinky, rôzne hrudné pásy (napr. mySASY) alebo mobilné aplikácie.

Veľkou pomocou sú práve značky (Polar a Garmin), ktoré dokážu merať HRV počas celej noci, keď ste každý deň viac-menej v rovnakom rozpoložení, takže nemusíte nutne merať ráno.

Zdroje:

  • https://www.whoop.com/thelocker/what-is-a-good-hrv/
  • https://www.whoop.com/thelocker/normal-hrv-range-age-gender/
  • https://www.inbody.cz/manual_maxpulse-ans.pdf
  • https://www.mysasy.com/variabilita-srdecni-frekvence
  • https://cs.wikipedia.org
  • https://energymedicine.cz/variabilita-srdecniho-pulzu-aneb-da-se-pohoda-zmerit/

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre