Náramky a remienky - prezývky pre fanúšikov hodiniek

Tagy: Sprievodca výberom | Klasické | Remienky, náramky

Eliška Měrková | 28.6.2023 | 11 MIN

Aký je rozdiel medzi hodinkami Oyster, Jubilee a President? Ako vyzerá remienok NATO a na aké hodinky sa vlastne hodí? Dnes sa pozrieme na najobľúbenejšie typy a prezývky všetkého, na čom sa dajú hodinky nosiť. Pretože aj náramky a remienky môžu byť poriadne zložité!

To, na čom nosíte hodinky, je dôležitá vec. Pretože náramky alebo remienky spoluvytvárajú váš zážitok z nosenia hodiniek. Ak sa hodinky nenosia pohodlne, nebudete ich nosiť radi. A ďalšou vecou je vzhľad - rôzne štýly náramkov a remienkov môžu určovať "pocit" z hodiniek a to, s čím sa budú hodinky hodiť, a to z funkčného aj estetického hľadiska.

Na čom sa dajú nosiť hodinky: materiály remienkov a náramkov
14.10.2019 - Bohumil Vopršal
Na čom sa dajú nosiť hodinky: materiály remienkov a náramkov

Čo treba tiež spomenúť, je rozdiel medzi náramkom a remienkom - Náramok je vyrobený z kovu a tvrdých materiálov a remienok je vyrobený z mäkkých materiálov. Preto sa vyhýbajte používaniu výrazov ako "oceľový remienok" alebo "kožený náramok" pred nadšencom hodiniek. No prinajmenšom vám to môže ušetriť úškrn znalca, s ktorým práve hovoríte.

Obsah:

Náramky (kovové):

Remienky (mäkké materiály):

Kovové náramky

Kovové náramky (vyrobené z chirurgickej ocele, titánu, mosadze, bronzu a podobne) sa všeobecne považujú za odolnejšie voči opotrebovaniu ako remienky z mäkkých materiálov. Sú vhodné do vody, na šport (hoci niekomu môže vadiť ich ťažkosť) a vždy vyzerajú trochu elegantne (nie sú však vhodné na podujatia so skutočne vysokou úrovňou formálnosti). Kovové náramky sú potom, samozrejme, náročnejšie na úpravu dĺžky. Ideálne je preto požiadať hodinára o skrátenie, ale môžete to skúsiť aj sami, ak ste dostatočne šikovní ( podrobný návod nájdete na našom kanáli YouTube).

Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek
15.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek

Oyster

Pravdepodobne najzákladnejší typ náramku, ktorý by ste mali poznať, je Oyster - klasika všetkých klasík. Azda najpopulárnejší typ náramku v súčasnosti nevymyslel nikto iný ako samotná spoločnosť Rolex, a to už v 40. rokoch minulého storočia. Odvtedy sa používa takmer na každom modeli Rolex (a jeho popularita je preto obrovská) a každá značka hodiniek má určite vo svojom sortimente hodinky s náramkom Oyster. Je charakteristický svojou pevnejšou konštrukciou s tromi článkami.

A je obľúbený nielen preto, že s ním prišla spoločnosť Rolex - keby nebol sám o sebe úžasne všestranný a funkčný, ani slávne meno by ho nerozšírilo po celom svete. Vďaka širokému stredovému "nosnému" článku je každá časť náramku pevná a menej náchylná na prípadné roztiahnutie, "vybočenie" alebo zlomenie. Okrem toho relatívne malý počet robustnejších článkov znižuje počet možných miest zlomu. Preto sa často používa v športových alebo potápačských hodinkách.

Nič však nie je dokonalé a táto odolnosť si vyberá svoju daň - znížený počet pohybových bodov spôsobuje, že náramok je v porovnaní s ostatnými trochu tuhý, a pokiaľ nemá mikroreguláciu na zapínaní, niektorým ľuďom nikdy dokonale nesadne na zápästie.

415,00 € (doručíme do 14.5.)

Jubilee

Aby sme ušetrili čas - spoločnosť Rolex prišla s mnohými známymi typmi náramkov (a samozrejme nielen s nimi). Napríklad náramok typu Jubilee sa objavil v roku 1945 pri modeli Rolex Oyster Perpetual Datejust. No a teraz je opäť prakticky všade.

Vzhľad päťdielneho článkového náramku je elegantnejší ako typ Oyster. Je tiež pohodlnejší na nosenie a ľahšie sa prispôsobuje veľkosti vášho zápästia. Náramok je usporiadaný tak, že hrubšie bočné články, často s kontrastnou matnou povrchovou úpravou, sú umiestnené okolo troch úzkych, vysoko leštených článkov.

Vždy je to však niečo za niečo - jemnejšia a elegantnejšia konštrukcia Jubilee spôsobuje, že tento typ je po dlhšom nosení náchylnejší na roztiahnutie (malé články znižujú štrukturálnu integritu). Najmä pri cenovo dostupnejších alebo dokonca vintage kúskoch má Jubilee po čase tendenciu sa rozširovať a uvoľňovať v dôsledku rozťahovania kolíkov, ktoré držia jednotlivé články pohromade. Pokiaľ však Jubilee nijako výrazne "netýrate", neobával by som sa výraznejšieho opotrebovania.

Prezident

Náramok President je teda akýmsi krížencom modelov Oyster a Jubilee - je elegantný, ale skladá sa len z troch článkov. Tým, že sú však články menšie, je ich oveľa viac a celá konštrukcia je akoby zhustená (zhustenému dojmu napomáha aj vypuklosť jednotlivých článkov).

Samotný náramok President sa preto ľahšie nasadzuje na zápästie a je aj pohodlnejší na nosenie. Náramok pôsobí formálne, ale je univerzálne použiteľný pre rôzne typy hodiniek (hodí sa pre malé až stredne veľké hodinky).

Engineer

O náramku typu Engineer sa hovorí, že je najlepší na "obúchanie" a že s ním prišla spoločnosť Seiko. Najčastejšie ho tvorí päťčlánková konštrukcia a veľkosť článkov, tvar (podlhovasté a štvorcové) a ich hustota je konštantná. Takto strojček dokonale objíme zápästie a nedáva veľkú šancu prevrátiť sa na ruke.

Shark Mesh

Shark Mesh (alebo "žraločia sieť") je jedinečný tým, že celý náramok je v podstate tvorený hustou kovovou sieťou. Je však pevná a pútka sú veľké a priedušné, preto sa najmä v minulosti často používal na potápačských modeloch.

Čo má tento náramok spoločné so žralokom? V podstate len jednu reklamu, ale aj tá stačila. Keď spoločnosť Omega vydala svoj potápačský náramok Ploprof 600, v reklame (skôr zo srandy) sa uvádzalo, že náramok je odolný voči žralokom.

Voľná, ale pevná konštrukcia náramku je pružná a umožňuje pevné priľnutie k zápästiu. Mnohí ho preto považujú za najpohodlnejšiu možnosť náramku.

Milanese

Milanese, alebo tiež milánsky náramok, je svojím vzhľadom dosť podobný žraločiemu pletivu a niektorí ich dokonca spájajú. Ide však o jemnejší, hustejší typ oceľového pleteného náramku s drobnejšou konštrukciou.

Milánsky náramok sa hodí skôr na menšie, elegantnejšie hodinky (na veľkých hodinkách by vyzeral neprimerane) a je menej odolný ako Shark Mesh. Na zápästí však sedí veľmi pohodlne a tiež sa ľahko prispôsobuje zápästiu (pomocou posuvného jazdca).

Zdá sa, že sa nikto oficiálne nezhodol ani na teórii pôvodu. Niekde sa môžete dočítať, že pôvodný nápad vznikol v Miláne (ako inak) už v 13. storočí, keď sa rovnaký princíp používal na časti brnenia. Na inom mieste sa dočítate, že Miláno s tým prišlo až v 19. storočí.

Beads of rice

Štýl náramku, ktorý vyzerá trochu retro, rovnako ako Mesh. Bol populárny v 60. rokoch 20. storočia (hoci sa objavil už o 20 rokov skôr) a vyznačuje sa špecifickým dizajnom pripomínajúcim zrnká ryže.

"Zrná", ktoré sú v leštenej úprave, prechádzajú centrálnym bodom, pričom sú ohraničené "miskou" z okolitých leštených článkov.

"Ryžové" náramky pravdepodobne prvýkrát vyrobila spoločnosť Gay Freres (z ocele aj drahých kovov), ktorá ich dodávala napríklad spoločnostiam Vacheron Constantin a Patek Philippe v 40. a 50. rokoch 20. storočia. Dnes sú všadeprítomné, hoci nie sú bežným typom.

Pružný ťah

Keby som rozmýšľala ako biológ, hľadala by som pružný ťah na červenom zozname ohrozených druhov. Náramok je vyrobený z podlhovastých vodorovných častí, ktoré sa po nasadení na zápästie roztiahnu a opäť stiahnu na požadovaný obvod. Je už len málo značiek, ktoré to robia. A aby sme boli spravodliví, ani veľa zákazníkov ich nevyhľadáva (väčšinou staršie ročníky).

Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet
12.8.2021 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet

Aj preto značky používajú pružný ťah skôr pre svoje "retro reinkarnácie" než pre nové, moderné dizajny hodiniek.

Pohyb funguje na mechanickom princípe tzv. pantografu - konštrukcie pozostávajúcej zo sústavy pák, ktorá umožňuje predĺženie pohybu a niekoľkonásobné zväčšenie dĺžky.

Zoznam rôznych typov náramkov by mohol pokračovať ďalej a ďalej. Je ich veľa (a nie všetky majú svoj názov). Buď značky striedajú uvedené typy, alebo prichádzajú s novými konštrukciami. My sme však zhrnuli len tie notoricky známe.

Remienky (z mäkkých materiálov)

Takzvané mäkké remienky poskytujú nositeľovi iný zážitok ako kovové náramky a často sa nosia aj na iné účely. Vo všeobecnosti sú menej odolné, ale ľahšie a pohodlnejšie na nosenie - nie sú zložené z dielov, a preto sa z nich netrhajú chlpy.

Dress (Casual) Leather – Klasický kožený remienok

Asi to tu nemusím ďalej rozvádzať - kožený (alebo koženkový) remienok v jednoduchom dizajne je jednoducho klasika všetkých klasík. A hoci je zo všetkých používaných materiálov najmenej odolný, je najobľúbenejší a takmer vždy vyzerá elegantne (a dokonca sa vyžaduje pri vysoko formálnych udalostiach, ak chcete hrať podľa módnych pravidiel).

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Kožené remienky sa vyrábajú v neprebernom množstve farieb a variácií, s prešívaním alebo bez neho, hladké alebo s reliéfom atď. Čo je však dôležitejšie - môžu vyzerať skvele v kombinácii doslova s čímkoľvek. Nielen na elegantných hodinkách, ale aj na športových hodinkách s chronografom alebo dokonca na potápačských topánkach - aj keď táto kombinácia je úplne proti logike veci (koža naozaj nie je vhodná do vody).

Kožené remienky - ako ich čistiť a ako sa o ne starať
24.5.2019 - Radek Vyhlídal
Kožené remienky - ako ich čistiť a ako sa o ne starať

Bund

Bund je dôkazom toho, že nie každý kožený remienok vyzerá elegantne (preto ho odlišujeme od typu "Casual Leather", ktorý je dizajnovo a tvarovo naozaj jednoduchý). V skutočnosti typ Bund vznikol z čisto praktického dôvodu - počas druhej svetovej vojny poskytoval ochranu a izoláciu pilotom. Tento typ je preto vidieť v poľných alebo pilotných hodinkách v retro štýle.

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Bund je špecifický výplňou pod puzdrom hodiniek, ktorá napríklad zabraňovala omrzlinám, keď bol pilot vo veľkých výškach, alebo chránila zápästie pred popáleninami, keď sa v blízkosti vyskytol požiar. Vypchávka tiež absorbovala pot, ktorý mohol vtedy preniknúť do puzdra (v 40. rokoch 20. storočia neboli hodinky také odolné ako dnes). Remienok typu Bund tak v podstate predĺžil životnosť samotných hodiniek.

Aviator - pilotný remienok

Typ Aviator/Pilot má prakticky rovnaký príbeh ako remienok Bund - bol vytvorený pre nemecké letectvo počas druhej svetovej vojny. Remienok Aviator spoznáte na prvý pohľad vďaka veľkým nitom pripevneným tesne pod nožičkami hodiniek.

Nity sa kedysi používali na lepšie upevnenie hodiniek na zápästí alebo na rukáve letcovej bundy (zaujímavé je, že tieto remienky boli nezvyčajne dlhé, aby sa na rukáv pekne zmestili). Vďaka nitom sa hodinky nemohli zošmyknúť.

Dnes majú nity estetický význam a spoluvytvárajú príjemný retro dojem z hodiniek. Preto sú na moderných hodinkách nefunkčné a "len na parádu", ale rozprávajú zaujímavý príbeh. Remienok Aviator je najčastejšie vyrobený z kože alebo textilu.

Rally

Kožený remienok Rally je okamžite rozpoznateľný pre každého fanúšika motoristického športu. Podobné výrazné perforácie sa nachádzali aj na volánoch športových automobilov v minulom storočí.

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

Prečo bola perforácia na volante, to úprimne neviem (nejaký fanúšik motoristického športu to môže doplniť v komentároch ;)). Ale prečo je na remienku, to asi tuší aj laik, ktorý sa nevyzná v motoristickom športe - otvory sú tam kvôli priedušnosti. Rally remienok tak doprial adrenalínu chtivému jazdcovi (a najmä jeho pokožke) trochu vzduchu.

Invicta S1 Rally – Pre chlapov s benzínom v krvi
26.11.2020 - Eliška Měrková
Invicta S1 Rally – Pre chlapov s benzínom v krvi

Preto vyzerá skvele na "pretekárskych" hodinkách s chronografom (stopkami) a najmä na zápästí každého športovca. Nevadí, že nie je pretekár.

NATO

Remienok NATO má svoje korene vo vojenskej histórii, pretože bol navrhnutý pre vojakov britskej armády. Je to tiež pravdepodobne najpraktickejšia možnosť, pokiaľ ide o výber remienka.

Kde se vzal a prečo je tak populárny NATO remienok?
27.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Kde se vzal a prečo je tak populárny NATO remienok?

585,00 € (doručíme do 13.5.)

Na hodinky ho nasadíte tak, že ho jednoducho prevlečiete cez osičky, a má aj zarážku, ktorá zabraňuje posunu hodiniek na remienku. Ak ho zašpiníte, ľahko ho vyberiete a vyperiete v práčke, a ak vám pri náraze spadne osička, hodinky zostanú na zápästí.

Aj kvôli historickému aspektu je ideálny pre hodinky do terénu, ale skvelý pre športové hodinky všeobecne. James Bond nosil hodinky na NATO (a je jediný, komu táto kombinácia obleku prešla).

Rolex Submariner ve filmu Goldfinger.Rolex Submariner vo filme Goldfinger.

Invicta miesto Rolexiek? To predsa nemôže byť dobré...
24.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta miesto Rolexiek? To predsa nemôže byť dobré...

Zulu

Je celkom ľahké pomýliť si NATO a Zulu. Vyzerá veľmi podobne, ale všeobecným pravidlom je, že je vyrobený z pevnejších materiálov, pútka bývajú zaoblené, a čo je najdôležitejšie - nemá tú "zátku", ktorú má NATO.

Zdroj:Zdroj: primermagazine.com

NASA / Suchý zips - Velcro

Čo majú spoločné detské hodinky a hodinky pre astronautov? Suchý zips! (A tiež plastové sklíčka).

Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?
27.3.2024 - Martin Koňařík
Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?

Zdroj: Worldandwound.comZdroj: Worldandwound.com

Typ remienka NASA, ktorý preslávili legendárne hodinky Omega Speedmaster - hodinky, ktoré chodili po Mesiaci. Keďže ruka astronauta v skafandri je ešte nešikovnejšia ako ruka dieťaťa, hodinky bolo potrebné upnúť na niečo naozaj jednoduché. A tak sa zrodil remienok NASA.

Dave Stott s hodinkami Bulova Lunar Pilot (záložní hodinky za jeho Omega Speedmaster).Dave Scott s hodinkami Bulova Lunar Pilot (záložné hodinky pre jeho Omega Speedmaster).

TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch
27.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

U nás ich na detských hodinkách ponúka napríklad značka JVD:

30,00 € nedostupné

Tropic

Legenda hovorí, že remienok Tropic vznikol v 60. rokoch minulého storočia ako vôbec prvý gumový/kaučukový remienok na hodinky. Mal slúžiť ako alternatíva ku kovovým náramkom potápačských hodiniek, ktoré potrebovali trochu "odľahčiť".

Zdroj: gearpatrol.comZdroj: gearpatrol.com

Remienok Tropic je ľahko rozpoznateľný - má charakteristický "košový" vzor s početnými perforáciami (kvôli priedušnosti).

Perlon

Hovorí sa, že ideálny remienok na leto je zo silikónu (je najvhodnejší na šport a do vody), ale vyskúšali ste už ľahkosť a priedušnosť remienka typu Perlon z nylonového opletu?

Zdroj: monochromewatches.comZdroj: monochromewatches.com

Výhodou perlónu je, že vám dokonale sadne na zápästie. A to doslova. To preto, že Perlon nemá tradičné otvory a driek pracky sa zaborí priamo do výpletu remienka. To sa hodí najmä vtedy, keď vám v letných horúčavách začne ruka trochu opúchať, ale zase nie natoľko, aby ste museli remienok posunúť o celú jednu dierku. Vyzerá elegantnejšie ako textilný remienok NATO, ale ležérnejšie ako klasický kožený remienok. Je ideálny na letnú dovolenku.

Plachtovina - hrubý textilný remienok

Rovnako ako remienok Perlon, aj takzvaný remienok Sailcloth volá po letnej dovolenke.

Je tiež vyrobený z nylonu (ktorý je pevný a po namočení rýchlo schne), ale na rozdiel od Perlonu je oveľa hrubší a pevnejší, má hustejšiu konzistenciu a podšívku (zvyčajne koženú).

Waffle

Koniec článku si zaslúži dezert. Dali by ste si vafľu? ;)

Aj bez môjho úvodu by nebolo ťažké uhádnuť, odkiaľ sa vzala táto prezývka. Štruktúra jednoducho a jednoducho pripomína vafľu. Tento typ preslávili potápače Seiko zo 70. rokov (Seiko 6105) a dodnes sa vyrába z vodotesných materiálov, ako je silikón alebo guma.

Vafľový remienok debutoval na modeli Seiko 6105 Diver, ktorý nosili vojaci vo Vietname, ktorí potrebovali mimoriadne vodotesné a pohodlné hodinky vo vlhkej džungli. Keď sa veteráni po vojne vrátili do USA, ich hodinky išli s nimi, a tak popularita "vojnových" Seiko 6105 s vafľovým remienkom v civilných kruhoch rýchlo rástla.

Seiko "Captain Willard" sú späť. A čaká ich žiarivá kariéra
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko "Captain Willard" sú späť. A čaká ich žiarivá kariéra

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre