Bruno Söhnle: predstavenie hodinárskej značky z Glashütte

Tagy: O značke | Bruno Söhnle | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 19.1.2021 | 10 MIN | 1x komentár

Nebudeme si nahovárať, že Bruno Söhnle GmbH Uhrenatelier Glashütte/Sa., Skrátene Bruno Söhnle, je svetoznámou značkou hodiniek. Hoci sa pýši sídlom v slávnom hodinárskom mestečku Glashütte, stále patrí medzi nové hodinárske ateliéry, ktoré nie sú masovou záležitosťou.

O to zaujímavejšie, dúfam, bude sa na nemeckú značku pozerať bližšie. Objaviť v čom je zaujímavá, kam siaha jej história, aké strojčeky bijú vnútri a či si kvalitou nezadá s hodinkami zvučnejších mien v rovnakej cenovej triede. Lass uns gehen!

História Bruno Söhnle

Bruno poznajú naozaj skôr hodinkoví nadšenci, ktorí vstupujú za hranice konvenčne známych značiek. A potom samozrejme samotní Nemci, kedy sa Bruno Söhnle vo verejnom celonárodnom prieskume umiestnil medzi tromi najznámejšími nemeckými hodinárskými značkami od 300 do 1000 eur.

Aj keď sa dnes predáva asi v 40 krajinách sveta, do všeobecnejšieho povedomia sa ešte len musí prebojovať. Alebo je vlastne možno dobre, že zostáva takto v pozadí a ide o nemainstreamovú záležitosť pre tých, ktorí sa neboja hľadať niečo iné. O to zábavnejšie je potom také hodinky objavovať a nebyť zatienený všeobecnou mienkou, že je taká, či maková. Bruno si skrátka musíte objaviť. Možno vám pri objavovaní príde vhod menší pohľad do histórie, nech viete, kto za hodinkami vlastne stojí.

Ako sme u mnohých európskych značiek hodiniek zvyknutí, ide o splnený sen nadaného hodinára. Bol ním Bruno Söhnle, ktorý iba v 17 rokoch (písal sa rok 1957) vstúpil do sveta hodinárčiny. Čoskoro začal pracovať pre známe hodinárske značky a neskôr prevzal distribúciu niekoľkých švajčiarskych značiek v Nemecku. Založil preto v roku 1965 Gebr. Söhnle ako spoločnosť venujúcu sa predaju Švajč. hodiniek. Jeho víziou ale bolo vytvoriť vlastný ateliér.

A zatiaľ čo väčšina v 60 rokoch pomaly premýšľa nad dôchodkom, Bruno si svoj sen splnil. V roku 2000 založil Bruno Söhnle GmbH Uhrenatelier Glashütte/Sa. Spolu s tromi ďalšími spolupracovníkmi umiestnil stavebný kameň v nemeckom meste Glashütte. Kvalitu, ktorou sú hodinky pochádzajúce z Glashütte preslávené, prijal za svoju a začal s produkciou quartzových hodiniek. Cieľom bolo vytvárať moderné, krásne a precízne spracované hodinky, a pritom stále za dostupné ceny.

#MeineBesteZeit - Najlepší čas môjho života. Tak nazval Bruno Söhnle obdobie, kedy založil svoju vlastnú značku. A stalo sa to krédom spoločnosti: vďaka klasickým hodinkám vieme presne, kedy sa stali tie najlepšie okamihy našich životov.

Ďalším významným míľnikom bol rok 2008, kedy firma vyrobila prvé hodinky s mechanickým strojčekom s ručným naťahovaním. Automatické hodinky nasledovali vzápätí, v roku 2010. Tesne pred tým, v roku 2009 prevzala opraty vedenia firmy dcéra Bruna, Stephanie Söhnle.

Už teraz nám musí byť jasné, že nehovoríme o značke so stáročnou históriou, ale o relatívne novej, modernej, ale o nič menej vydretej a geniálnej spoločnosti. Bruno Söhnle do nej vložil cez 40 rokov svojich skúseností v odbore, talent a vlastné meno.

Sú hodinky Bruno Söhnle kvalitné?

Keď budujete vlastnú značku, chcete, aby sa stala vaším odkazom. Symbolom hodnôt, ktoré vyznávate. Aby to nebolo len pozlátko, ktoré sa roztriešti pri prvej skúške životom. U hodiniek to Bruno Söhnle zamýšľal rovnako a na kvalite svojich výrobkov si zakladá. Zodpovedá tomu aj motto "quality as you can see".

Hodinky Bruno Söhnle Glashütte majú vždy zafírové sklíčko, navyše s vnútornou antireflexnou vrstvou. Čitateľnosť je naozaj dobrá a tiež samotný dizajn číselníkov je navrhnutý tak, aby čitateľnosť významne podporoval. A k takmer nepoškrábatelným vlastnostiam zafíru asi nemusíme ani odbočovať...

Nenájdeme ani žiadne zakolísania u kvality používaných materiálov. V tomto sa Bruno zaviazal kompromisy nerobiť. Ak volí oceľ, ide vždy o chirurgickú, 316L oceľ, použitú na puzdrá, náramky i spony. V kolekcii nájdeme tiež titánové modely a opäť ide o kvalitné spracovanie ako u puzdra, tak spôn kožených remienkov, aby bola dosiahnutá antialergickosť, ktorá tvorí významný benefit titánu. Remienky sú vždy z kvalitnej hovädziny, vzorov exotických zvierat je dosiahnuté razbou.

Řemínek z teletinky s motýlovou sponou

Remienok z príjemnej teletinky s motýľovou sponou

Keď už spomínam spracovanie, v cenovej kategórii ho nemôžem označiť inak než ako nadštandardné. Priznám sa, že k značke som pristupovala kriticky, neznáme prostredie vo mne vyvolávalo opatrnosť a skepsu. O to príjemnejšie bolo zistenie, že pochvalné slová na fórach, ale koniec koncov aj samotného výrobcu, ako už to tak býva, nebola celkom nepárna. Zatiaľ ich máme v rukách len krátko, ale reakcia majiteľov, ktorí sa pochválili svojim úlovkom na zahraničných fórach, vypovedá o spoľahlivosti kalibrov a dobrej investícii.

K hodinkám si musíte nájsť vlastnú cestu. Musí vás zaujať štýlom, prevedením, vzhľadom. Ak sa tak stane, na všetko ostatné je možné sa spoľahnúť. Porovnanie s veľkými značkami, ktoré sú síce v podobnej cenovej kategórii, ale majú zastrešenie väčších konglomerátov, podľa mňa nie je úplne férové. Popularitou ani veľkým marketingom sa im Bruno Söhnle nikdy nepriblíži, ale môže zabodovať v segmente jedinečnosti.

Made in Germany

Možno je to aj tým, že sú to naši susedia a sme zvyknutí, že nemecký tovar platí za kvalitný. Označenie Made in Germany preto máme zafixované ako niečo "echt". Zaujímavé je, že toto spojenie s výrobkami vymysleli kedysi Briti a skôr malo upozorňovať na nekvalitné výrobky Nemcov.

Tí ale pojem skoro obrátili vo svoj prospech a dnes ho celý svet vníma ako známku precíznosti, kvality a inovácií. V hodinárskom prostredí sa nám okamžite vybaví alternatívna „Swiss Made“. Švajčiarska ochranná známka má presne dané kritériá, oproti nej je tá nemecká menej špecifická.

Čo je ale pre dosiahnutie pečate Made in Germany zásadné, že musí vývoj produktu prebehnúť v Nemecku a to isté platí pre dizajn. Neexistuje ale žiadna presná regula, ako vysoký podiel hodnoty by mal byť nemecký, aj keď samotná iniciatíva usiluje o 100 % (to ale aj Swiss Made, že áno). Výnimku by potom tvorili iba materiály a komponenty, ktoré sa v Nemecku vyrobiť či vyťažiť nedajú a nezapočítavajú sa teda do finálnych percent. V túto chvíľu podmienky stanovujú, aby finálna montáž prebehla v Nemecku, významná časť výroby prebehla v Nemecku a rozhodujúci podiel na hodnote pochádzal z Nemecka.

Keď to prevedieme na značku Bruno, všimneme si, že všetky hodinky nesú označenie Made in Germany. Ale strojčeky stoja na švajčiarskych základoch (či už ide o quartzové Rondy alebo mechanické Sellity). Bruno si sám vyvíja všetok dizajn hodiniek, v jeho dielňach prebieha výroba puzdier a ďalších komponentov a dokonca niektoré súčiastky pre strojčeky. Tie sú síce postavené na základoch spomínanej Sellity či Rondy, ale Bruno si pre dosiahnutie svojich štandardov robí "in-house" úpravy. Vo výsledku je teda min. 50-60% komponentov celých hodiniek vyrobených v Nemecku a spĺňa s prehľadom podmienky pre Made in Germany.

Súčasne má Bruno výrobnú halu v blízkom meste Dittersdorf, kde prebieha prevažná časť výroby vlastných súčiastok. Do Glashütte potom mieria za účelom finálneho kompletovania, testovania a kontroly kvality. Na označenie pôvodu v Glashütte musí výrobca splniť podmienku, že viac ako polovica pridanej hodnoty kalibru je z Glashütte. Bruno toho dosahuje rafinovane. Rotory sú jeho vlastnej výroby, často krásne a dá sa povedať aj nadštandardne zdobené. Platí to aj pre modro kalené skrutky, ktoré nájdeme u všetkých hodiniek Bruno, zdobené mostíky, zlatú úpravu a podobne. Do toho zarátajte individuálne upgrady strojčekov, zdobenie, a to vrátane quartzových modelov, kde Bruno netradične zvolil priehľadné dienko a rozhodol sa tak zestetičniť aj viditeľnú časť batériového strojčeka.

Upravený a zdobený strojek; foto: Bruno Söhnle

Upravený a zdobený strojček; foto: Bruno Söhnle

Svoje spojenie s hodinárskym mestom, v ktorom sídlia pojmy hodinárskeho sveta ako Glashütte Original či A. Lange & Söhne, utvrdil aj získaním bývalého Assmannhausu. Dom slávneho hodinára Juliusa Assmanna, zakladateľa bývalého nemeckého hodinárskeho inštitútu, je dnes sídlom Bruno Söhnle Glashütte. (Viac o hodinárskom mestečku Glashütte.)

Označením pôvodu v Glashütte, svetového centra kvalitné hodinárčiny, sa môže chváliť len niekoľko značiek. Nájdete ich napr. aj na oficiálnom webe mesta Glashütte a od Bruna Söhnle to bol rozhodne dobrý marketingový krok, mať sídlo pre svoju spoločnosť práve tu. Ale môžeme povedať, že aj záväzok a pre nás aj známka záruky. Porovnávať sa s menami Haute Horlogerie ale určite nemôže. Chýba zásadný prínos v inováciách, rovnako ako dôležitá tradícia. Na druhú stranu, patrí medzi jedny z mála hodiniek z nemeckého Glashütte, ktoré si môže dovoliť aj obyčajný smrteľník.

Elegantní modely Bruno Söhnle Glashütte; foto: Bruno Söhnle

Elegantné modely Bruno Söhnle Glashütte; foto: Bruno Söhnle

V čom sú hodinky Bruno Söhnle výnimočné?

Z konzumného pohľadu bude Bruno bojovať o priazeň vo vopred prehratej bitke. Pre väčšinu z nás bude jednoduchšie chváliť sa hodinkami s logom zvučného mena ako je Tissot než hodinkami, ktoré síce môžu pôsobiť vkusne a luxusne, ale ktorých meno pozná len málokto.

Bruno Söhnle tak láka skôr vlkmi samotára, ktorí sa pohybujú v menej prebádaných zákutiach hodinárskeho lesa, hľadajúci zaujímavú kvalitu za priaznivú cenu. Tých, ktorí sa neboja ísť do niečoho novšieho. Štýlom konzervatívnejšieho, čo ešte nestačili veľké zvieratá hodinárčiny uviesť na správnu mieru. U Bruna môžete dať na štýlové popisky na webe výrobcu, ale o hodnote sa musíte presvedčiť vlastným umom a spoliehať na vlastnú intuíciu.

Niekoľko vecí ale Bruno Söhnle odlišuje. Keď opomeniem prominentné miesto v Glashütte, je tu niekoľko prvkov, ktorými sú hodinky Bruno Söhnle špecifické.

Modrené skrutky. Okolo 2000 skrutiek denne Bruno Söhnle kalí do modra a každý prechádza kontrolou, či odpovedá správnemu odtieňu. Ak nie, vracia sa späť do procesu. Trochu sa ešte mohol pohrať aj s drážkou, ale aj tak je to krok vpred oproti chemickému modreniu. Všimnite si tohto detailu, až budete obdivovať strojčeky cez presklené dienka hodiniek Bruno Söhnle.

I takto může vypadat pohled na bateriový strojek

Quartzový strojček ako estetická záležitosť. Priehľady cez dienko na quartzové strojčeky nie sú úplne bežnou záležitosťou. Bruno ich ale dáva na obdiv. Upravuje, zdobí, najčastejšie ženevskými pruhmi, dokonca im dopraje často aj pozlátenú úpravu. V kombinácii s kalenými skrutkami potom zdanlivo obyčajný batériový strojček pôsobí ako sofistikované moderné umenie. Priehľady nájdeme u väčšiny kolekcie quartzových hodiniek Bruno Söhnle. Ešte pripomeňme, že quartzové strojčeky stoja na základoch švajčiarskych Ronda kalibrov.

Zdobená deska

Nečakali by ste, že batériový strojček môže vyzerať tak dobre, že?

Zdobenie vo veľkom štýle. Ak v dizajne je Bruno pomerne minimalistický, tak v zdobení mechanických strojčekov popúšťa rydlo. Zdobenie berie dych. Oku to lahodí, pridáva hodinkám na hodnote a hovorí dosť o tom, kam si môže Bruno dovoliť zájsť. Nájdeme tak bohaté využitie perlage či ženevských pruhov. Mechanické strojčeky sú postavené najčastejšie na Sellita kalibroch s niekoľkými in-house úpravami. Konkrétne si vyrába Bruno Söhnle niektoré mostíky, základnú dosku, rotor a upravuje si ich zlátením do žltého, bieleho či ružového odtieňa zlata.

Elegancia. V každom kúsku

Snáď mi dáte za pravdu, keď napíšem, že v štýle hodiniek Bruno Söhnle sa odráža škola Bauhausu. Asi to nie je náhoda, veď je skrz naskrz nemecký. Vyznáva minimalizmus, čistotu tvarov a istú sofistikovanosť. Práve takto na mňa pôsobí Bruno Söhnle. A pri pohľade na niektoré modely mi hneď asociujú niektoré ďalšie nemecké hodinárske značky a ich modely.

V dizajne nenájdete nič šokujúceho, vlastne ani svojrázneho. Ide o jednoduchý koncept, ktorý má byť ale vrcholne estetický a súčasne funkčný. Bruno vo svojich modeloch prejavuje zmysel aj pre drobný detail, dáva si záležať na konečnom high-Endingu a neponecháva náhode súhru zvolených farieb. Signovanie korunky, remienkov, spôn, gravírovanie na mechanických strojčekoch, zaujímavé kombinácie leštených a brúsených častí, to všetko zodpovedá zaujatiu pre skvelý výsledok.

GQ Time Awards 2016: Stephanie Söhnle přijala první cenu za Stuttgart Automatic Blue v kategorii hodinek základní úrovně.

GQ Time Awards 2016: Stephanie Söhnle prijala prvú cenu za Stuttgart Automatic Blue v kategórii hodiniek základnej úrovne.

Vítězné hodinky v soutěži GQ Time Awards 2016 Bruno Söhnle Automatic Blue

Víťazné hodinky v súťaži GQ Time Awards 2016 Bruno Söhnle Automatic Blue

Dámske modely sú ďaleko vzdialené gýčovitosti či prehnanej zdobenosti. Ženskosti a pôvabu je dosiahnuté tvarmi, menšej veľkosti púzdra, jemnejších náramkov a luxusnejších materiálov. Nájdeme tak perleťové číselníky, diamanty (zvyčajne 0,005 ct), prípadne úpravu do zlatých či rose gold odtieňov pomocou iónového pokovovania. Korunky často ukrývajú drobné kabochony. Na svoje si prídu aj ženy túžiace po zaujímavejšej štruktúre s chronografom.

Dámske modely sú elegantné, upútajú pozornosť napr. diamantmi

Kolekcia Bruno Söhnle je dnes tak rozsiahla, že generalizovať štýl nie je nič jednoduché. U niektorých sa ponúka jasné zaradenie medzi rýdzo spoločenské až formálne kúsky, inde využíva Bruno atraktívnosť ľudskej snahy zachytiť okamihy na chronografe svojich hodiniek. Ani u športovejších kúskov ale nejde o neprimeranú okázalosť. Ponúkajú sa slová elegantné a vkusné.

Bruno neodkazuje na históriu vojenských alebo snáď pilotných hodiniek. Nenájdeme ani potápačské modely. Na praktickú stránku ale nie je zabúdané. Niektoré modely disponujú skrutkovacou korunkou, ktorú by sme asi u spoločensky ladených hodiniek nečakali. A nájdeme aj použitie luminiscencie. Bruno sa tu jasne snaží posunúť svoje hodinky na každodennú, nielen sviatočnú úroveň. A tomu zodpovedá aj cenová relácia prevažnej časti kolekcie. Hoci sa nejedná o najlacnejšiu záležitosť, stále cielia na síce náročnejších zákazníkov, ale hľadajúcich dostupné hodinky.

Tak. Ešte záver. Musím priznať, že ma hodinky Bruno Söhnle dostali kvalitou spracovania v mnohých detailoch. A na to Perlage zdobenie vyvedené na pozlátených mostíkoch mechaník by som vydržala pozerať hodiny. Napriek tomu ale nič nenaznačuje tomu, že by sa z Bruno Söhnle mala stať kultová záležitosť. Tým lepšie, hovorím si. Mať na ruke niečo iné, neprefláknuté, ale pritom vedieť o kvalitách, ktoré hodinky Bruno Söhnle ponúka, je presne to, čo niektorí zákazníci hľadajú.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Rudolfpred 917 dňami, reagovať
Elegantné hodinky,páčia sa mi.