» Blog » Polar

Polar Grit X takmer perfektný športtester, ktorý za vás bude ovládať aj sprcha

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 13.11.2020 | 7 MIN

Na model hodiniek Polar Grit X som sa vlastne tešil celé leto, až ho budem môcť poriadne prehnať po kopcoch. Ďalší z radu nekompromisných športtesterov z dielne Polar, ktorý oslní svojou výdržou a širokou škálou funkcií, ktoré využije ako hobby bežec, tak profesionálny pretekár.

Hneď na začiatok sa pozrite na video priamo od výrobcu, kde možno celkom pekne vidieť, pre koho sú hodinky určené.

Tento Polar model pomyselne doplňuje ich vlajkový rad Vantage (Emka a Véčka) a stavia sa medzi tieto dva modely hodiniek. Aspoň cenovo to tak vyzerá. Emka sú najlacnejšie z radu týchto hodiniek, ktoré dokážu užívateľov poriadne prekvapiť svojou výdržou a vybavenosťou pri nízkej cene. Véčka sú top Polar model. Je to nekompromisný športtester, o ktorom som už pár riadkov napísal v mojej recenzii na Polar Vantage V.

Polar Grit X sú síce postavené na hardvéri o niečo drahších "Véčiek", ale výrobca ich ochudobnil o niektoré funkcie (Recovery Pro, ortostatický test). Ako slušnú kompenzáciu však Grit obohatil o niektoré pridané funkcie pre trailových bežcov (napr. Hill Splitter) a hodinky sa dočkali tiež nového optického snímača tepovej frekvencie.

Dizajn hodiniek je dotiahnutý takmer k dokonalosti

Puzdro hodiniek je z nerezovej ocele, spodná strana z tvrdeného plastu a dopĺňa ju optický snímač tepovej frekvencie. Svojimi rozmermi 47x47 mm môžu hodinky pôsobiť mohutne, ale aj na mojej menšie ruky sedia skvele a dizajnu celkovo nie je čo vytknúť.

Transflektívny LCD displej o veľkosti 1,2 palca sa skrýva pod odolným sklom Corning Gorilla Glass, ktoré chráni oceľová luneta. Tá je u tohto modelu o niečo vyvýšená, a tým veľmi dobre bráni sklíčko proti poškriabaniu aj v tých najťažších podmienkach. S týmito parametrami hodinky získali tiež armádny štandard odolnosti MIL-STD-810G.

Displej je dotykový, čo so sebou nesie pár výhod, ale tiež nepríjemností. Z mobilov sme zvyknutí na ovládanie dotykom, a tak je to pre nás prirodzenejšie aj na hodinkách. Keď som sa ale
s hodinkami sprchoval, všimol som si, ako sprcha šikovne prepína obrazovky za mňa ... Tento prístroj sa prezentuje ako outdoorový športtester a za mňa tam dotykový displej nemá čo robiť - z dôvodu ovládateľnosti v zime, daždi, rukaviciach atď. Otázkou je, aký je názor väčšiny?

Základný remienok je ako u väčšiny športtesterov silikónový. Je veľmi príjemný a na ruky sedí ako pribitý. Na tomto modeli je oproti Vantage V systém uchytenia remienka s názvom Quick Release, ktorý sa vyznačuje jednoduchosťou a rýchlosťou. Remienok budete mať pravdepodobne vymenený rýchlejšie, než si zvládate zaviazať topánky. Stojí za to spomenúť, že nôžky držiace remienok sú oceľové, čo je typické skôr pre prémiové (a drahšie) športtestery od iných značiek, ako je napríklad Garmin Marq alebo Chronos.

417,00 € (doručíme do 13.5.)

Trénujte kvalitnejšie a dlhšie s Polarom!

Jednou z mála vecí, ktoré Polar mal a má skutočne vychytané, sú tréningové odporúčania a aj online denník, v ktorom podrobne vidíte všetky aktivity a ako na tom ste. Preto sú tieto hodinky ideálne pre všetkých, ktorí to myslia s pohybom vážne a chcú svoje hranice stále posúvať ďalej. Jednou z prídavných funkcií je vyhodnotenie spálených kalórií, kedy hodinky odhadnú množstvo spálených tukov, uhľohydrátov a bielkovín.

Pre trailových bežcov v Gritoch pribudla funkcia Hill Splitter, ktorá za vás počíta zabehnuté kopca v reálnom čase. V aplikácii potom nájdete podrobné informácie o jednotlivých výstupoch. Ako potvrdenie funkčnosti Hill Splittera dodávam nasledujúce štatistiky mojich päťhodinových výstupov a zostupov.

7x nahoru a dolů jeden kopec. Cítil jsem se trošku jako křeček v kole

7x hore a dole jeden kopec. Cítil som sa trošku ako škrečok v kolese.

Okrem Hill Splittera pribudli v Gritoch aj ďalšie funkcie, ktoré vám pomôžu s "bežeckou rutinou" na trati. Ako napríklad chytré doplnenie živín. V prístroji si môžete nastaviť "budíček", aby ste sa nezabudli napiť či najesť. Ak si presne nastavíte, koľko gramov cukru chcete doplniť, Polar vám bude podľa intenzity tréningu sám pripomínať, kedy sa máte posilniť. Pre súťaživých jedincov Polar tiež pridal možnosť Strava segmentov.

Strava segmenty vytvárajú ľudia používajúci celosvetovo známu športovú sieť Strava, kde môžu zdielať svoje tréningy. Pri nahraní tréningu na server Strava, vám priamo aplikácia vyhodnotí, koľko bolo na vašej trase segmentov (meraných úsekov) a podľa toho vám zmeria čas a zrovná vás so všetkými ľuďmi, ktorí už tento úsek niekedy bežali a majú taktiež tréning nahraný na Strave.

Ak ste najrýchlejší, dostanete pomyselnú korunku a Strava vám napíše, že ste na tomto úseku najrýchlejší na svete, čo je, povedané bez obalu, motivácia ako hrom! A pri synchronizácii Stravy s aplikáciou Polar Flow môžete o segmentoch vedieť priamo na trati v hodinkách.

Nový a opäť presnejší snímač tepovej frekvencie

Kde rozhodne Polar naberá kladné body, je meranie tepovej frekvencie na zápästí. Senzor s desiatimi diódami (zelená, oranžová, červená) mi príde veľmi premakaný a tiež presnejší, než u konkurencie. Dá sa povedať, že je to jeden z mála senzorov, ktorý vďaka počtu diód relatívne presne meria aj na premrznutých rukách alebo pri zlom počasí.

Zaujímavým údajom spájajúcim sa s meraním tepovej frekvencie je tzv. Elitný index (Polar takto nazýva hodnotu VO2Max). Prístroj totiž dokáže vypočítať túto hodnotu aj z trailového behu, (čo napríklad Garmin nie je schopný) a veľmi by ma zaujímala presnosť tohto merania v porovnaní s laboratórnym testom, na ktorý sa práve chystám. Poslednou dobou mi veľmi lichotí (VO2Max 70 už nie je tak zlé), a tak by som rád vedel, kde je pravda.

Navigácia s pár zmenami k lepšiemu

S navigáciou je to stále rovnaké. Navigácia po krivke je síce dostačujúca, ale bohužiaľ v porovnaní s konkurenciou, ktorá má navigáciu s mapovým podkladom, je tak trošku praveká. Polar začal spolupracovať s firmou Komoot (možnosť plánovania trás online), a tak ak si zakúpite premium verziu (20 EUR - jednorázovo), do hodiniek sa vám prenesie aj tzv. route guidance. Znamená to, že hodinky vás okrem klasickej navigácie po krivke budú upozorňovať na odbočky a križovatky.

Na jednej z hlavných plôch novo nájdeme údaje o počasí, čo je u značky Polar značný posun dopredu, pretože predchádzajúce modely informácie o počasí neponúkali. K novým funkciám majú Grity aj úmernú senzorovú výbavu ako obdobné športtestery v podobe akcelerometra, kompasu a barometra.

Na výdrži Grit X rozhodne nestráca!

A čo výdrž batérie? Polar sa u tohto modelu inšpiroval inými značkami, ktoré ponúka tzv. Ultratrac mód, kedy hodinky neprijímajú polohové dáta každú sekundu (ako to bolo u Vantage M a V), ale aj v intervale minúty či dvoch. V režime, trošku sa hanbím použiť nasledujúce slovo, chytrých hodiniek vydrží okolo 7 dní, čo je na dnešnú dobu celkom slušné. V nasledujúcej tabuľke vidíte, ako sú na tom Grity s výdržou v jednotlivých módoch GPS.

Režim - presnosť

So zapnutým i vypnutým optickým meraním tepu (rovnaké hodnoty odhadu hodiniek)

So zapnutým šetričom displeja

1 sekunda

38 hod

42 hod

1 minúta

68 hod

71 hod

2 minúty

74 hod

80 hod

GPS vypnutá

132 hod

110 hod (tu je asi mierna chyba odhadu zo strany Polaru)

Okrem GPS vie Grit prijímať aj signál satelitov QZSS, Galileo a Glonass. Čo sa presnosti GPS týka, sú na tom hodinky v porovnaní s konkurenciou veľmi podobne. Niet sa ani čomu čudovať, keď prístroje vzužívajú rovnaký chipset od Sony. Napokon, pozrite na porovnanie presnosti hodiniek Garmin Forerunner 945 (červená barva) a Grit (modrá farba).

Takzvané

Takzvané "beskydské el classico".

Športom ku zdraviu!

Hodinky sú primárne na bicykel a beh. Pri týchto základných aktivitách sa ich snažíme testovať. Ale okrem týchto dvoch aktivít ponúka Grit mnoho ďalších športov, ako napríklad: triatlon, silový tréning, multišport. Z tých menej známych ponúka, napríklad závody vozíčkarov alebo jazzový tanec.

Vyhodnotenie prebieha, ako u všetkých Polarov v aplikácii Polar Flow, ktorá je jednoducho skvelá a prehľadná!

S chytrými funkciami opäť ďaleko za konkurenciou

Bohužiaľ, ani u Grit (ako u všetkých Polarov) sa nestretneme s hromadou chytrých funkcií, a tak končíme u prečítaní správ z mobilu, ak sú hodinky pripojené, čo môže byť tiež problém. Často sa mi hodinky samovoľne v priebehu dňa odpájali od mobilu, a tak som chytré notifikácie nemal možnosť používať. Celkovo, konektivita s Bluetooth sa mi zdá o dosť horšia v porovnaní s ostatnými značkami. Náš športovec Dominik tiež testoval Polary a na túto problematiku má rozdielny názor:

S Polarmi som nemal žiadny problém, čo sa týka konektivity. Hodinky som s telefónom spároval v poriadku za niekoľko sekúnd a synchronizácia prebiehala úplne v poriadku. Či už išlo
o spánok, denný monitoring alebo aktivity. Jediné, čo ma trochu mrzí, je nemožnosť obnovenia do továrenského nastavenia priamo v aplikácii alebo hodinkách. Je potreba stiahnuť Polar Sync do počítača."

Veľké plus dávam Polaru za to, že aspoň v novej verzii Grit môžete ovládať v hodinkách hudbu z mobilu. Je to veľký posun, ktorý ešte trošku znásobil v novej verzii Véčiek - Polar Vantage V2 (konfigurovateľné ciferníky, ovládanie hudby z mobilu počas aktivity ...), ale o tom až nabudúce. Na platenie, mapy a ďalšie chytré funkcie si budeme musieť ešte počkať ...

Hodinky pro pravých športovcov

Grity som nejakú dobu používal a za mňa je to u Polar veľký posun dopredu, čo sa vzhľadu i funkčnosti týka. Ako už bolo napísané na začiatku recenzie, hodinky sú primárne určené ľuďom, ktorí to s tréningom a športom myslí vážne a nepotrebujú chytré funkcie, ktoré by človek využil aj v meste. Pokiaľ chcete hodinky čisto na šport, práve pre vás môžu byť Grity správna voľba.

Ak ale požadujete aj nejaké tie chytré funkcie naviac a nezáleží vám toľko na výdrži batérie so spustenou GPS, tak sa ako alternatíva ponúka napríklad Suunto 7, ktoré je šikovnými funkciami doslova nabité alebo napríklad novinka od Garminu Forerunner 745, ktorý kombinuje kvalitnú prácu športtesteru a pritom ponúka mnoho chytrých funkcií navyše.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zľava 33% do vypredania
320,44 € skladom
417 € (doručíme do 13.5.)
417 € nedostupné
417 € nedostupné
Rozbalené, zľava 23%
424,52 € nedostupné