» Blog » Suunto

Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám

Tagy: O značke | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 22.3.2022 | 5 MIN

Fínska precíznosť, ktorá doslova zachránila minimálne jeden ľudský život. To je značka Suunto. K hodinkám sa síce dostala obkľukou cez kompasy, ale nie je outdoorového nadšenca, ktorý by túto značku nepoznal. A preto sa na ňu dnes pozrieme podrobnejšie.

V roku 1936 bol Tuomas Vohlonen vyložene sklamaný ponukou a presnosťou vtedajších kompasov. Okrem toho, že bol orientačný bežec, bol aj veľmi inovatívny inžinier. Nelenil a vymyslel kompas, ktorý bol naplnený tekutinou, kde strelka bola omnoho kľudnejšia, čitateľnejšia a samozrejme aj presnejšia. Svoje riešenie si nechal patentovať a položil základ značky Suunto.

Pod vodou a na horách sa cíti najlepšie

Suunto sa primárne vždy zameriavalo na prístroje pre potápanie, ktorými sa aj najviac preslávilo. Presne neviem, ako sa to stalo, ale predstavujem si to asi takto. Jedného krásneho dňa prišiel na riaditeľstvo Suunta dopis (alebo doletela sova), v ktorom stálo: "Testoval som Váš kompas pri potápaní, prirobil som si ho remienkom k ruke a ono to fungovalo aj pod vodou." Tak asi od tej doby (rok 1965) sa značka zameriavala na prístroje pre potápanie. Mimochodom, táto udalosť sa vážne stala.

První kompas s možností přidělání na rukuPrvý kompas s možnosťou pripevnenia na ruku.

Od začiatku pôsobenia v týchto vodách (teda hĺbkach) je Suunto titanom v potápačských kompjútroch. Bolo prvé, kto prišiel s počítačmi na ruku, ktoré samy počítali dobu ponoru atp. Cez rady SME-ML a Spider sa dostali až k dvom konečným produktom, ktorými sú EON a rad D. Tie sa vyrábajú dodnes.

Vlevo Suunto EON, vpravo Suunto D5Vľavo Suunto EON, vpravo Suunto D5.

V roku 1998 sa Suunto vrhlo na ďalší živel. A to na zem. Vector je ikonický športový model, ktorý opäť rúcal všetky možné hranice až za kraj sveta. A to doslova. Aj keď najvyššia hora meria 8849 m, Vector dokáže merať výšku až do 9 tisíc metrov nad morom. Okrem výškomera mal model aj barometer, kompas a aj teplomer.

Ikonický Suunto VectorIkonické Suunto Vector

Potom už Suunto pokračovalo cez rady s podobným zameraním ako Vector až k športtesterom a dnešným smart hodinkám. Koho by zaujímalo ako presne to išlo po sebe, tu je timeline udalostí:

  • 1965 – prvý potápačský kompas
  • 1987 – prvý počítač, ktorý vedel vypočítať dĺžku ponoru
  • 1997 – prvý potápačský počítač v štýle hodiniek pre bežné nosenie
  • 1998 – prvé outdoorové hodinky od Suunta
  • 2004 – predstavenie Suunto t6, radu pre atlétov (počítali EPOC a tréningové úsilie)
  • 2007 – predstavenie Suunto Core
  • 2009 – predstavenie Suunto Elementum
  • 2010 – spustená platforma Movescount
  • 2012 – prvé GPS hodinky od Suunta, Suunto Ambit
  • 2015 – predstavený model Suunto EON
  • 2016 – predstavený rad Spartan, z ktorého vychádza model Suunto 9

Thoman Vohlonen – zakladatel značky SuuntoTuomas Vohlonen – zakladateľ značky Suunto.

Fínska značka vlastnená Čínou

Hoci je Suunto čisto fínska značka, jej vlastníctvo vo Fínsku nezostalo. Zakladateľ Vohlonen zomrel 3 roky po založení značky a potom je história vlastnenia celkom nejasná. V novodobej histórii je Suunto najviac spájané s Amer Sports (so Suuntom od roku 1999), ktorá vlastní mnoho značiek, okrem iného napríklad Salomon, Atomic či Wilson. Keďže aj Amer Sports je fínska spoločnosť, tak všetko zatiaľ spadá pod jeden štát. Prevrat prichádza v roku 2018–2019, kedy čínsky korporát ANTA Sports kúpil Amer.

Suunto 9 Peak recenzia – Veľká sila v malom vydaní
7.1.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak recenzia – Veľká sila v malom vydaní

Na konci roku 2021 potom prichádza ďalšie oznámenie, kedy sa Suunto odtrháva od Amer Sports (potom ANTA Sports) a ohlasuje, že ho kupuje ďalší čínsky korporát menom Liesheng, pod ktorým by mala fungovať plne od jari 2022. Heikki Norta (aktuálny CEO) vydal prehlásenie, že pre zákazníkov sa nič nemení.

Heikki Norta – aktuální CEO SuuntaHeikki Norta – aktuálny CEO Suunta.

Odveký súboj, kedy Garmin jazdí všetkými smermi a Suunto ide priamo

Garmin má svoju famíliu a Suunto zasa tú svoju. Tak to bolo, je a bude. Každá značka má samozrejme svoje pre a proti. Táto časť sa bude venovať iba smart hodinkám, prípadne športtesterom.

Nalevo Suunto 9 Peak a napravo Garmin Fenix 7XNaľavo Suunto 9 Peak a napravo Garmin Fenix 7X.

Pokiaľ sa na to pozrieme hlbšie, tak stojí za povšimnutie fakt, ktorý vlastne bije do očí. Pokiaľ chceme hodinky od Garminu, máme na výber z pomyselných troch radov: Forerunner, Fenix a City (Venu, Venu 2, Vívoactive...). V každom z týchto radov nájdeme ešte mnoho podradov, podľa ktorých si môžeme vybrať ideálny variant v pomere funkcií a ceny práve pre nás.

Recenzia Suunto 5 Peak - zvonku biznis, zvnútra párty
5.4.2022 - Matěj Urbaczka
Recenzia Suunto 5 Peak - zvonku biznis, zvnútra párty

Oproti tomu Suunto sa vydáva priamou cestou, kedy má v ponuke 4 typy hodiniek, ktoré nahrádzajú všetky rady a podrady Garminu. Tým sú Suunto s označením: 3, 5, 7 a 9. Páči sa mi rozhodne zjednodušenie výberu, kedy človek nemusí prechádzať miliardu informácií, ale má pred sebou 4 jasné rady, kedy každý je niečím špecifický. Všetky však majú spoločné korene v povestnej robustnosti a kvalite spracovania.

Nehľadia na to, či už ste Suunťák alebo Garmiňák: pivo po preteku chutí každému rovnako, a tak nie je treba zbytočných emócií a rezolútnych názorov ohľadom kvality či ďalších aspektov.

[[M3358]]

Štyri dôvody, prečo zrovna Suunto

Tak po prvé, kompas bude vždy presný. To je istota, ktorú vám nikto nevezme. Ale teraz už vážne. Je pár vecí, ktoré Suunto proste vie. V bodoch:

  • Prvá z nich je zaručene dizajn, ktorý vyvoláva mnoho emócií. Kedysi bol veľkou kultovkou robustný dizajn, ktorý Suunto definoval. Krásna prepracovanosť v podobe fínskej ocele a ladných kriviek sa im nedala nikdy uprieť. Hodinky s priezviskom Peak sú uhladenejšieho dizajnu so zníženou robustnosťou.
  • Druhá bude jednoduchšia. Nemáte radi Garmin a veríte európskej kvalite hodiniek.
  • Športová účelnosť – jednoduchý športtester.
  • Je to proste držiak, ktorý vydrží po stáročia.

A prečo má Suunto tak povestnú robustnosť a trvanlivosť?

Kompasy, ktoré vydržia aj ostreľovanie

Určite vás zaujíma, komu teda Suunto zachránilo život. Strhujúci príbeh sa odohral počas zimnej vojny v roku 1939, kedy bol fínsky poručík Norrback zasiahnutý ruským sniperom. Za normálnych okolností by sa konštatoval exitus, ale poľný kompas M-311 guľku zachytil, a tak zachránil život jednému poručíkovi. Suunto sa od tej doby samozrejme pýši svojou robustnosťou..

Prostřelený kompas Suunto M-311Prestrelený kompas Suunto M-311.

Počas druhej svetovej vojny Suunto dodávalo kompasy M/40 pre delostreleckých dôstojníkov a pre všetkých, ktorí potrebovali presný prístroj pre zameranie azimutu alebo objektu.

V päťdesiatych rokoch sa Suunto vydalo cestou námorných a klasických kompasov. Ich prvý námorný kompas s pomenovaním K-12 mal puzdro z mosadze a v tej dobe bol považovaný za až umelecké dielo. Vďaka tomu tiež značka dodávala svoje kompasy viac než 50 krajinám na celom svete.

Vyhliadky do budúcna?

Toto už bude skôr fantazírovanie čoby keby, ale... Myslím, že aj Suunto pod novým majiteľom bude rásť a keďže získa väčšiu finančnú podporu, mohlo by sa rozrásť do väčších rozmerov. Nie, nemyslím len veľkosťou puzdra, ale tiež by mohlo pridať trošku tej inteligencie s tým, že si zanechá všetky športové a skvelé vlastnosti, ktoré má. Viete si predstaviť Suunto s platením kartou, mapovými podkladmi a ďalšími smart funkciami? Ja teda áno.

Páčia sa vám hodinky od Suunta? Napíšte nám do komentárov, ktoré by ste si vybrali a prečo zrovna preferujete Suunto.:-)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre