» Blog » Pulsar

Pulsar Accelerator Solar Chronograph – Dostupný športovec, ktorého netreba podceňovať

Tagy: Recenzie | Pulsar | Pánske | Klasické | Fashion | Tradičné

Eliška Měrková | 10.5.2021 | 7 MIN

Ideálny parťák na leto? Športový, odolný, štýlový a svetlom poháňaný Pulsar Accelerator Solar Chronograph by mohol byť skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí hľadajú praktické, dobre vyzerajúce a dostupné hodinky, ktoré s vami zvládnu skoro každé letné dobrodružstvo, ktoré vás čaká.

Pulsar Accelerator Solar Chronograph – Jedny z najobľúbenejších hodiniek od Pulsaru

Solárne chronografy od Pulsaru sú na internete považované za jedny z najpodceňovanejších na trhu. A to aj napriek tomu, že získavajú len dobré ohlasy a nezriedka o nich niekto prehlási, že je ich kvalita tak dobrá, že je porovnateľná s hodinkami, ktoré sú aj trikrát drahšie, a že sú skrátka taký "best value pick" (najlepší pomer cena výkon), aký môžete dostať. A niečo na tom bude. Napokon na jeden taký sa dnes pozeráme.

Pánske hodinky Pulsar Accelerator Solar Chronograph patria do radu Accelerator (znamenajúci "urýchľovač" či doslova "plynový pedál"), ktorý už svojím názvom predznamenáva vzťah k rýchlosti a motošportu. Inšpirácia je na hodinkách poznať vďaka farbistému športovému dizajnu, často zahŕňajúcemu chronograf (stopky) a tachymetrickú stupnicu, robustnú konštrukciu a odolnosť, ktorá sa na také hodinky hodí a patrí.

Je treba tiež podotknúť, že hodinky Accelerator pôsobia ako rýdzo pánska záležitosť, čomu zodpovedá aj veľkosť puzdra pohybujúca sa najčastejšie okolo 44–45 mm, čo dáva modernému športovému dizajnu veľmi dobre vyniknúť. Hodinky z tohto radu tak patria medzi väčšie hodinky od Pulsaru a práve vďaka neutíchajúcej popularite veľkých hodiniek, ale aj dobrému spracovaniu, zaujímavému "pretekárskemu" vzhľadu a dostupným cenám sa Accelerator stal jedným z najobľúbenejších radov tejto značky.

Predstavujeme – Pulsar Accelerator Solar Chronograph PZ511

Dnešný model Pulsar Accelerator Solar Chronograph PZ511 dostal 44mm priemer puzdra a ponúka sa v štyroch farebných variantoch:

Prvý model Pulsar predstavil už v júli roku 2020 – Pulsar Accelerator Solar Chronograph s rose-gold lunetou. Hodinky získali vďaka populárnemu ružovo-medenému tónu veľmi elegantnú tvár, ktorá vyvážila tú čisto športovú "Accelerátorovskú" stránku dizajnu a musím uznať, že táto kombinácia má niečo do seba. Posúďte sami.

Ešte v decembri rovnakého roku prišli ďalšie tri kúsky, farebne už tentokrát v športovejšom duchu.

Pulsar Accelerator Solar Chronograph s modrým číselníkom, lesklou modrou lunetou a hnedým koženým Rally remienkom s perforáciou nám z tejto trojice prišiel najpútavejší.

Pre tých, ktorí si však na kožu nepotrpia a radšej by nejakú celooceľovú záležitosť, Pulsar ponúkol hodinky Pulsar Accelerator Solar Chronograph na oceľovom náramku s čiernym číselníkom a červenými detailmi.

Posledný model je pre fanúšikov výrazných, až "výstražných" farieb – Pulsar Accelerator Solar Chronograph so žlto-čiernym dizajnom.

Je na čo pozerať – Dizajn a veľa detailov

K "pretekárskym" hodinkám patrí rušný vzhľad a športové črty a nie inak je tomu aj pri našich Pulsaroch. A hoci som si vzala na skúmanie a testovanie ten najumiernenejší model na kovoťahu, oči mi po ňom aj tak ľahko žmurkali a nevedeli, na čo sa zamerať skôr... Nechápte ma zle, nie je to žiadna desivá chaotická rušnosť ako napríklad pri niektorých moderných pilotkách (pozerám na teba, Citizen Promaster Sky JY802), ale aj tak sa toho na hodinkách deje relatívne dosť.

Foto: Hodinky-365.cz

Nakoniec sa môj pohľad zastavil na lesklej lunete s tachymetrickou stupnicou, ktorá má primárne slúžiť k výpočtu priemernej rýchlosti, ale ruku na srdce, kto ju dnes na tento účel používa? K jej funkčnosti na hodinkách Pulsar Accelerator sa ešte dostanem, zatiaľ však vyzdvihnem to, ako jej čierna farebná úprava efektívne rámuje a tlmí rušný číselník. Trochu ako keď čiernou linkou vytiahnete v spleti písmeniek v osemsmerovke ten správny tvar a vytvoríte celok, ktorý dáva zmysel.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Všetky ostatné prvky – tri subčíselníky, veľké indexy, široké ručičky s luminiscenciou, červeno a bielo vyznačené detaily a číselné údaje, dátumovka medzi štvrtým a piatym indexom, chapter-ring na žiarivo bielom podklade a veľké biele logo Pulsaru – sú položené na kockovanej štruktúre, ktorá symbolizuje vzor štartovacej vlajky.

Hravosť všetkých týchto detailov ale zachraňuje kontrastná farebná kombinácia čierna-biela-červená, ktorá je vždy efektívna v boji proti zlej čitateľnosti. Číselné údaje sú naviac veľké a výrazné, rovnako ako prehľadné široké indexy. Posledným záchranným člnom v mori detailov je potom odlišná štruktúra vnútra subčíselníkov od okolného kockovaného vzoru.

Trojčlánkový náramok s preklápacou sponou je spracovaný na cenovú kategóriu hodiniek slušne a pekné je aj brúsenie ozvláštnené lesklým pruhom. Či však bude trhať chlpy sama bohužiaľ posúdiť nedokážem. Súdiac podľa priestoru medzi článkami by som si ale tipla, že hodinky asi sem tam nejaký ten chĺpok vezmú... Asi.

Odolné a svetlom poháňané

Teraz sa na Pulsary pozrieme z technickejšej stránky. Jedná sa o solárne hodinky, ktoré sú nabíjané svetlom ako slnečným, tak umelým a na rozdiel od bežných quartzových hodiniek nie je pri nich potrebná pravidelná výmena batérie. Solárny článok je naviac čistý zdroj energie a nie je teda záťažou pre životné prostredie. Pri solárnych hodinkách je najdôležitejšie nenechávať ich položené v tme, ale aj keby ste to z akéhokoľvek dôvodu hodinkám spravili, pri plnom nabití vydržia bežať aj 6 mesiacov.

Úroveň nabití zjistíte při delším stisku spodního tlačítka – ručka ve spodním subčíselníku ukáže na škále s vyznačeným F (full - plný), jak na tom hodinky s energií jsou.Úroveň nabitia zistíte pri dlhšom stlačení spodného tlačidla – ručička v spodnom subčíselníku ukáže na škále s vyznačeným F (full - plný), ako na tom hodinky s energiou momentálne sú.

Hodinky samozrejme disponujú funkciou chronografu (stopiek) s presnosťou na 1 sekundu, ktorých ručička beží rovnako v spodnom subčíselníku... A práve to ma pri prvom spustení hodiniek trošku zarazilo. Pri hodinkách s tachymetrickou stupnicou by som totiž očakávala ručičku stopiek namiesto hlavnej sekundovej ručičky. Takto je tachymetrická stupnica nevravím funkčne k ničomu, ale pri meraní priemerného času si musíte počkať, kým sekundová ručička dorazí na východziu 12 pozíciu, než začnete. Ale ako som písala vyššie, tachymetrická stupnica má dnes na hodinkách skôr funkciu estetickú.

A druhá vec, ktorá ma pri chronografe na týchto Pulsaroch trošku prekvapila, bol zvláštny pocit pri stlačení spúšťacieho tlačidla, ktoré vydalo tiché zavŕzganie... Trochu ako keď prejdete prstom po nafukovacom balóniku. Hovorila som si, či to nie je "chyba" len môjho konkrétneho modelu, ale potom som si prečítala recenziu kolegu, ktorý pred rokom testoval iné Pulsar Accelerator Solar, a musela som sa usmiať nad tým, že ho zarazila rovnaká vec – vŕzgajúce tlačidlá. Nie je to ale nič, s čím by som sa ako užívateľ nezmierila.

Pulsar Accelerator Solar: Limitka Ford Rally Teamu 2020
5.1.2021 - Bohumil Vopršal
Pulsar Accelerator Solar: Limitka Ford Rally Teamu 2020

Subčíselník na deviatej hodine potom ukazuje 30minútovú maximálnu kapacitu chronografu. V poslednom subčíselníku na tretej hodine beží 24hodinová ručička.

Pulsary majú tiež zvýšenú vodeodolnosť do 100 M, s ktorou sa nemusíte báť, že hodinky utopíte pri plávaní v bazéne či v mori, čo podporuje aj šrobovacie dienko a samotná robustnejšia oceľová konštrukcia... Tá napokon pridáva na váhe. Len tak pre zaujímavosť som hodinky (model s kovoťahom) položila na kuchyňskú váhu a zistila, že vážia 147,4 g, čo nie je úplne málo. Na druhej strane na to, že sú to veľké celooceľové hodinky s väčším 44mm priemerom by som čakala aj viac.

Sklíčko je minerálne. To sa vám na rozdiel od zafírového síce časom podarí trošku poškriabať, ale zato je pri náraze odolnejšie proti rozbitiu.

A nakoniec – quartzový strojček je od japonského Seika, čo dáva zmysel, vzhľadom na to, že značka Pulsar formálne spadá pod Seiko Watch Company.

Odkiaľ sa hodinky Pulsar vlastne vzali?

Pulsar napriek svojim moderným módnym dizajnom a cenovej dostupnosti patrí medzi tradičné značky, hoci sa sám žiadnou dlhoročnou tradíciou pýšiť nemôže. Dnes spadá pod japonského giganta Seiko Watch Company, ale nebolo tak tomu vždy. Jedná sa o americkú značku, ktorej korene sú prepletené s pôvodne americkým velikánom Hamilton a jeho slávnymi prvými digitálkami s LED číslicami z roku 1970, ktoré snáď netreba ani predstavovať: ich meno znelo "Pulsar Time Computer".

...

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Hamilton ich začal vyrábať s predstavou hodiniek, ktoré by priviali čerstvý vietor do ich prodkucie a zaujali by tých" ktorí chcú niečo iné". Neskôr prišla verzia Hamilton Pulsar P2 a hodinky sa stali úplným hitom (nosil ich napríklad okrem iného Elvis Presley alebo Agent 007 v Bondovke Žiť a nechať zomrieť). Potom však prišla zdrvujúca quartzová kríza a následný koniec amerického Hamiltonu. Zrodil sa však Hamilton švajčiarsky, ktorý sa rozhodol spojiť svoje sily s terajším zoskupením Swatch Group.

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

V roku 1979, keď opadla najväčšia vlna záujmu o slávne digitálky Pulsar, potom Hamilton prenechal ich meno japonskému gigantovi Seiko Watch Company, ktoré značkou Pulsar doplnilo vlastnú ponuku o cenovo dostupnejšie quartzové hodinky, ktoré však nestratili nič z kvality a technologických výdobytkov japonskej korporácie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku