» Blog » Pulsar

Pulsar Accelerator Solar: Limitka Ford Rally Teamu

Tagy: Recenzie | Pulsar | Pánske | Klasické | Fashion | Tradičné

Bohumil Vopršal | 5.1.2021 | 5 MIN

Práve som ich vybalil a pozerám na ne. A kdesi vzadu v hlave mi vyvstáva poznámka, ktorú kedysi dávno napísal niekto z tuzemských či českých hodinkových nadšencov: Ruku na srdce: Kto sa poriadne pozrie na spracovanie hodiniek radu Seiko 5 za pár stoviek, len ťažko sa mu bude obhajovať nákup hodiniek niekoľkonásobne drahších. Autor tým chcel povedať, že ak sú relatívne „lacné“ hodinky poctivo urobené, tak dvadsaťkrát či hoci stokrát drahšie stroje neprinášajú majiteľovi dvadsaťkrát (a už vôbec nie stokrát) vyššiu úžitkovú hodnotu. Zato tie lacnejšie často zaistia rovnaký (a čo do presnosti kľudně aj vyšší) úžitok za zlomok nákladov. V prípade Pulsarov Accelerator Solar o oprávnenosti takýchto úvah niet pochýb.

Čo sú vlastne zač?

Než pristúpim k popisu recenzovaného kúska, odbočím k histórii značky. Nie, nie je to nejaká módna fashion záležitosť, ako by sa mohlo zdať. Názov „Pulsar“ si kedysi vymyslela vtedy ešte „pravá americká“ firma Hamilton pod dojmom príchodu digitálnych hodiniek a najnovších objavov v astronómii; „astronomickou“ inšpiráciou bolo zachytenie signálu hviezd, zvaných pulzary. Tie s udivujúcou presnosťou vysielajú opakujúce sa elektromagnetické pulzy, ktoré sa vo svojej dobe stali symbolom pre prakticky nemerateľnú odchýlku v čase. Preto si prídomok „Pulsar“ Hamilton nechal patentovať pre svoje superúspešné prvé LED hodinky na svete.

Pulsar byl původně registrován Hamiltonem. Později jej odkoupilo a znovu přivedlo k životu Seiko corp.

Pulsar bol pôvodne registrovaný Hamiltonom. Neskôr ho odkúpilo a znovu priviedlo k životu Seiko corp.

A keď vlna očarovania opadla, predal registrovaný názov japonskej konkurencii – spoločnosti Seiko. Preto má hodinková značka Pulsar dodnes formálne americký pôvod. Oproti tomu pôvodne americký Hamilton sa medzitým stal súčasťou švajčiarskej Swatch Group, a tak od tej doby na svoje hodinky píše „Swiss Made“. A keď sa u Hamiltonov pred časom stretli pri káve, napadlo im tento rok uviesť spomienkovú edíciu na tému svojich najznámejších digitálnych „Pulsarov“. Len už to označenie nesmeli použiť. Volajú sa preto Hamilton PSR 2020. Že je to celé zamotané? Vo svete hodiniek nič neobvyklé!

Späť k Pulsar Accelerator Solar

Hodinky patria do kolekcie Rally Sport, ktorú Pulsar predstavil minulý rok v júni; konkrétny recenzovaný kus je zástupcom limitovanej edície, vydanej pri príležitosti spolupráce s tímom M-Sport Ford Rally Team. Ako sa na „ekonomický“ model patrí, Accelerator (čo oi. znamená „plynový pedál“) prichádza v jednoduchej, ale kvalitne potlačenej a poskladanej matnej papierovej krabičke. Žiadna umelá koža a tak. Chýba aj vonkajší prebal, krabička sa proste len otvorí a… Práve som ich vybalil a pozerám na ne (nie, nezacyklil som sa a nebudem vetu z úvodu v periodických pulzoch opakovať). Teda: Hodinky majú po vybalení vytiahnutú (a kúskom plastu zaistenú) korunku, aby v tme krabičky zbytočne nemrhali dávkou energie z výroby, ktorú na svetle okamžite začne doplňovať solárny článok.

Spracovaniu na prvý (aj druhý) pohľad nie je čo vytknúť, kvalita potlače ciferníka aj armovacieho krúžku s tachymetrickou stupnicou je bezchybná a lepené plastické indexy rovnako; hlavné ručičky majú luminiscenciu výborne nanesenú a po nasvietení žiaria do tmy ako hotel Frontier v Las Vegas… (Svetelná show bohužiaľ už po slabej hodinke viditeľne stráca dych; čitateľnosť až do svitania som neskúmal.) Dojem je ale vážne výborný, a tak si beriem pre porovnanie najdrahšie quartzové chronografy, ktoré mám k dispozícii – Alpiny AL-371BB4FBS6, ktoré stoja viac než trikrát toľko (jún 2020). A pocit výborného spracovania trvá.

Až po chvíli nachádzam prvú – a jedinú – „chybičku“: mimostredná ručička Pulsarov na pozícii 6 o chlp nelícuje s počiatočným indexom, je málinko – snáď len o desatinku milimetra – vychýlená doprava. (Férovo ale priznávam, že tú istú vadu som našiel aj u Alpín; a to dokonca na oficiálnej produktovej snímke. Veľká sekundovka na fotke ani zďaleka nelícuje s vrcholom trojuholníka na pozícii 12! U môjho kusu je to v poriadku, ale na indexy sa pre zmenu tak úplne netriafa malá sekundovka. Ach jaj, neskúmať Pulsary, vôbec by som si toho nevšimol! Pohyb malej sekundovej ručičky je totiž zvyčajne len znamením, že hodinky idú a inú funkciu nemá!)

Nuž Pulsar, pulzuj!

Vyťahujem plastové čosi, čo drží korunku vytiahnutú, nastavujem čas a po jemnom zatlačení do prevádzkovej polohy Pulsary spúšťam; nie, korunka nie je šrobovacia, ale hodinky aj tak majú veľmi slušnú 100metrovú vodeodolnosť. A prvé prekvapenie je tu – hlavná (veľká) sekundovka sa okamžite rozbieha. Aha, ona asi nepatrí k chronografu… Spúšťam pre kontrolu horným tlačidlom stopky (dojem pri stlačení je tak nejak trošku „gumový“) – a naozaj, rozbieha sa tá o chlp nelícujúca maličká ručička u 6. hodiny. Indikátor, že hodinky idú, sa stal hlavným prvkom chronografu!

Ale ako mám odčítať sekundy, keď šedé indexy po obvode sekundovky na čiernom podklade ciferníka aj s okuliarmi skôr tuším, než vidím? Zvýraznené je len pole medzi pozíciami 35 až 45 sekúnd (vysvetlenie nižšie). Tak tu je pes zakopaný! On ten chronograf tak úplne poriadny chronograf nie je. Ale na druhej strane – na sledovaní času napríklad pri varení vajec či pri grile to bohato stačí (o uplynulých minútach niet pochýb, pretože minútový sčítač chronografu je podstatne čitateľnejší). Doplnkovou funkciou je indikácia nabitia; po stlačení nulovacieho tlačidla na dlhšie ako 2 sekundy sekundová ručička na už spomínanej zvýraznenej časti stupnice ukáže zásobu energie od „High“ (vysoká) po „Low“ (nízka).

Neprehliadnuteľný dizajn

O dizajne, inšpirovanom farbami M-Sport Ford Rally Teamu, by sa dali viesť dlhé debaty, pretože – ako je známe – sto ľudí, sto chutí. Mne sa zdá na leto ako stvorený; v rovnakých farbách sú podarené napríklad dosť odviazané Certiny DS Podium. Komu by čierno­‑žlté prevedenie ciferníka nevyhovovalo, môže sa pozrieť na čierno­‑červenú či modro­‑bielu kombináciu, ktorá má prídavkom oceľový náramok. Kožený remienok u prvých dvoch verzií však žiadnu hanbu nerobí; naopak povedal by som, že hodinky na ňom vyzerajú lepšie.

Zhrnutie Pulsar Accelerator Solar Limited Edition 1000pcs

Pomer cena/výkon
Solárne napájanie
Spracovanie
Neprehliadnuteľný dizajn
Dobre vyzerajúci kožený remienok
Vodeodolnosť 100 m

Horšie čitateľný, „ochudobnený“ chronograf
Minerálne sklíčko
Mierne neistý („gumový“) chod tlačidiel
U môjho kusu drobná chyba v osadení sekundovej ručičky (nič, čo by hodinár nezvládol opraviť)

Fotografie: Kateřina Skupieňová, Hodinky-365.cz; pulsarwatches

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 1000 ks
220 € nedostupné