Regulácia alebo Čas pod kontrolou – Od kyvadla po quartzovú presnosť

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Jakub Pitucha | 29.5.2024 | 5 MIN

Dnes sa budeme venovať niečomu trochu technickejšiemu. Na programe dňa bude regulácia. Čo to presne je? Ako funguje pri rôznych typoch hodiniek? Aké nástroje na to môžeme použiť? Som si istý, že aspoň niektorí z vás si tieto otázky už niekedy položili. A ak nie... nevadí, poďte sa so mnou "vzdelávať" a dozvedieť sa o fungovaní hodiniek zase o niečo viac!

V dnešnom článku to vezmeme pekne chronologicky a pre lepšie vysvetlenie sa pozrieme aj na kyvadlové hodiny. Budeme hovoriť len o regulácii, takže vynecháme (inak rovnako dôležité) kroky, ako je správne mazanie, preventívne ošetrenie stroja neopotrebovanými ložiskami alebo demagnetizácia.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

V čom spočíva regulácia?

Ako všetci tušíme, základným kameňom hodinového stroja je súčiastka, ktorá udáva rytmus – rytmus, ktorý by sa mal čo najviac približovať nášmu pozemskému času. A to môžeme dosiahnuť naozaj veľkým množstvom spôsobov.

Vždy však ide o súčiastku, ktorá sa v pravidelných intervaloch "pohybuje" určitým spôsobom. Či už je to klasické kukučkové kyvadlo, torzné kyvadlo ročných hodín, zotrvačník vo vašich Powermatoch alebo kryštál vo vašich Casiách.

Práve tieto "segmenty" môžeme predlžovať alebo skracovať, aby čo najpresnejšie napodobňovali náš čas vo vonkajšom svete.

Kyvadlové hodiny

Začneme tým najstarším a zároveň najjednoduchším. Všetci si pamätáme staré kukučkové alebo iné kyvadlové hodiny, ktoré zdobili steny mnohých domov.

V týchto strojoch je regulácia najjednoduchšia a vykonáva sa pohybom šošovky kyvadla nahor alebo nadol, čo sa vykonáva otáčaním takzvanej regulačnej matice, ktorá sa nachádza na spodnej strane šošovky. V lacnejších hodinách alebo kukučkách je potom šošovka upevnená trením bez regulačnej matice, a preto sa musíme spoliehať skôr na vlastný úsudok.

Zdroj: www.strouphobbyshop.com

Zdroj: www.strouphobbyshop.com

Mechanické hodinky – Zotrvačkové kalibre

Pokiaľ ide o zotrvačníkové hodinky – kyvadlo je nahradené vlasovou pružinou, a tak nás zaujíma najmä jedna veličina, tzv. efektívna dĺžka vlasovej pružiny.

Vlások zotrvačníka je uložený v jadre, ktoré je "namontované" na hriadeli zotrvačníka. Jeho druhý koniec je upevnený vo vretene (ktoré môže byť pohyblivé a, veľmi laicky povedané, môžeme prispôsobiť dĺžku "tiku" a "ťuku" – aby kmitanie zotrvačníka na jednu a druhú stranu trvalo rovnako dlho).

V poslednom vlákne závitu, neďaleko od hrotu, si môžeme všimnúť ďalšie upevnenie. Tento bod sa nazýva zámok a určuje nám efektívnu dĺžku vyššie uvedeného závitu. Takže čím viac posunieme zámok smerom k jadru, tým viac skrátime efektívnu dĺžku vlásenky, a tým zrýchlime chod celých hodiniek. Naopak, ak zámok posunieme bližšie k eskapáde, túto dĺžku predĺžime, a tým hodinky spomalíme.

Samotný pohyb zámku sa potom vykonáva pomocou regulačnej ručičky, pod ktorou zvyčajne nájdeme aj znamienka plus a mínus označujúce, či hodinky pôjdu rýchlejšie alebo pomalšie, keď ručičku posunieme určitým smerom.

Strojek 4R35 v hodinkách Seiko.

Strojček 4R35 v hodinkách Seiko. Všimnite si znamienka plus a mínus na zotrvačníku.

Vyšším stupňom sú takzvané jemné nastavovacie skrutky, ktoré sa nachádzajú v strojčekoch, ako sú strojčeky švajčiarskej spoločnosti ETA alebo Sellita, a ktoré pomáhajú zjemniť regulačnú ručičku.

Strojek ETA 2824-2. Zdroj:

Strojček ETA 2824-2. Zdroj: www.aurifo.com

A ešte vyššia hodinárska úroveň sa začína so zložitejšími regulátormi, ako je napríklad Triovis, ktorý sa nachádza v hodinkách Maurice Lacroix alebo aj Tudor. Regulácia Triovis je vybavená skrutkou, ktorá priamo spolupracuje s ozubením zámku.

Triovis. Zdroj: calibercorner.com

Triovis. Zdroj: Calibercorner.com

Za zmienku stojí aj model Swan's Neck, kde sa regulačná ručička nastavuje tiež pomocou skrutky. Toto zariadenie dostalo svoj názov kvôli podobnosti s krkom labute, ktorý má pripomínať súčiastku zaručujúcu stály tlak na rukoväť z druhej strany, čím sa zabezpečí jej posun aj pri otáčaní skrutky smerom von z rukoväte.

Vidíte tu podobu? ;) Zdroj? https://atelierdegriff.com

Vidíte tú podobnosť? ;) https://atelierdegriff.com

Blízkou analógiou labutieho krčka je dátumový krček, ktorý sa nachádza výlučne v hodinkách Mühle Glashüte.

Skutočnú a nefalšovanú hodinársku lahôdku však nájdete v hodinkách Omega vybavených takzvaným systémom Spirate. Pomocou špeciálneho kľúča tu hodinári dokážu regulovať hodinky na neuveriteľných 0 až +2 sekundy za deň. Samotný systém nefunguje na princípe efektívnej dĺžky vlásenky, ale na mechanickom "napnutí" vlásenky – keď je napätie väčšie, zotrvačník kmitá rýchlejšie a keď je uvoľnený, kmitá pomalšie (ale to je len moje veľmi zjednodušené vysvetlenie, pretože o systéme Spirate by sa dal napísať celý článok).

Kalibre voľnobežných zotrvačníkov

Tento druh kalibrov si podľa môjho názoru zaslúži vlastnú podkapitolu. Nenájdeme na nich žiadne ručičky, krčky ani nič podobné. Regulujú sa pomocou skrutiek (kalibre Rolex) alebo inertných blokov (Audemar Piguet) pripevnených priamo k zotrvačníku.

Zdroj: www.luxurytyme.com

Zdroj: www.luxurytyme.com

V kalibroch Rolex nájdeme zotrvačník s takzvanými skrutkami Microstella, ktoré sa otáčajú pomocou špeciálneho nástroja patentovaného spoločnosťou Rolex (Microstella wrench) – ten je vybavený pomocnou stupnicou na presné nastavenie skrutky. Na zrýchlenie pohybu hodiniek je potrebné skrutky "priskrutkovať" bližšie k stredu zotrvačnosti a naopak, na spomalenie je potrebné ich trochu "odskrutkovať".

Swatch Sistem 51

Za zmienku stojí aj "regulácia" v systéme Sistem 51 od švajčiarskeho giganta Swatch. Priznám sa, že tento strojček a "swatchovský" spôsob regulácie sa mi veľmi nepáči a myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, ak ho nazvem "rozháraným". Swatch totiž išiel na reguláciu z úplne opačného konca a chod hodiniek upravuje odstraňovaním hmoty zo zotrvačníka pomocou lasera, čo takmer znemožňuje akýkoľvek pokus o servis.

Každopádne im tento postup funguje, sedí do ich cenovej politiky a mne nezostáva nič iné, než ticho prizerať...

Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder
14.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder

Quartz

V quartzových hodinkách sa tempo určuje pomocou kryštálu, ktorý sa rozkmitá, keď sa privedie elektrický prúd. Táto vibrácia má mnohonásobne vyššiu frekvenciu ako hodinové strojčeky, ktoré som spomenul vyššie, a preto je aj oveľa presnejšia. Ale aj napriek tomu existujú "kvarťáky", ktoré svojou presnosťou vyčnievajú nad už aj tak dosť vysoký štandard.

Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?
13.6.2023 - Eliška Měrková
Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?

Najväčším nepriateľom presnosti quartzov je teplota. Nestabilita tejto veličiny spôsobuje nepravidelné kmitanie kryštálu (stále hovoríme o výchylkách, ktoré sa u väčšiny mechanických hodiniek nedajú dosiahnuť). A práve tento prvok sa niektoré quartzové strojčeky snažia skrotiť reguláciou pohybu; podľa teploty vo vnútri puzdra strojček jednoducho vie, nakoľko môže kryštálu "dôverovať". Túto technológiu nájdete pod názvom "Precidrive" napríklad v strojčekoch švajčiarskej spoločnosti ETA, ktoré hojne používajú firmy Certina alebo Tissot.

Precidrive - stručne a zrozumiteľne
18.3.2020 - Radek Vyhlídal
Precidrive - stručne a zrozumiteľne

Každopádne existujú aj strojčeky ako kaliber 9F z dielne japonskej spoločnosti Grand Seiko, na ktorých nájdeme regulačnú skrutku podobnú tej na mechanických hodinkách. Tá však trochu stráca na význame pri už tak veľmi vynikajúcej garantovanej presnosti ± 10 sekúnd za rok.

Zdroj: www.grand-seiko.com

Zdroj: www.grand-seiko.com

No a to je pre dnešok všetko... Dúfam, že som vám dal niečo nové a že ste sa o svete hodiniek a ich presnosti dozvedeli niečo viac. A ak ste si spomenuli na typy regulácie, ktoré som pri písaní článku vynechal, alebo ak by ste sa chceli v komentároch pochváliť kúskom, ktorý máte doma a má takýto druh regulácie, pokojne ho pridajte pod článok. Budem veľmi rád za každý komentár, ktorý rozšíri obzory mne aj mne samotnému!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre