Slovník smart hodiniek

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 19.8.2021 | 28 MIN

Smart hodinky so športovými funkciami teraz jednoducho letia. Nevravíme tým, že klasické hodinky spadli z pomyselnej lopaty, ale o smart hodinkách je stále väčšie povedomie. Denne k nám chodí veľa zákazníkov zaujímajúcich sa o smart hodinky či rýdze športtestery a keď na nich vychŕlime pojmy ako pulzný oxymeter, LTE, odhad hodnoty VO2max apod., je pre nich pochopitelne ťažké sa zorientovať. A k lepšej orientácii v týchto a ďalších pojmoch slúži slovník smart hodiniek.

Akcelerometer

Ako už samotný názov tohto senzoru napovedá – akcelerometer meria akceleráciu (zrýchlenie). Ideálnym zariadením je trojosový akcelerometer, ktorý meria zrýchlenie vo všetkých troch osiach: X (dopredu, dozadu), Y (doľava, doprava) a Z (hore, dole). Toto čidlo sa používa k zameraniu toho, ako rýchlo meníme rýchlosť a akým smerom. Využíva sa k odpočtu prejdených krokov, ale aj napríklad pri plávaní, kedy do hodiniek zadáme dĺžku bazéna a potom sú aj bez príjmu GPS schopné spočítať počet preplávaných bazénov. Okrem iného sa tiež používa pri športových hodinkách s AMOLED displejom na rozsvietenie ciferníka. Akcelerometer rozozná, že ste naklonili ruku k sebe, a displej hodiniek sa rozsvieti.

Alarm na búrku

Tento alarm majú hodinky s barometrom. Barometer meria tlak vzduchu a keď zaznamená prudké zníženie tlaku, ktoré vždy sprevádza blížiacu sa búrku, tak hodinky používateľa upozornia.

Alarm na neaktivitu

Túto funkciu používatelia neznášajú, alebo milujú. Nič medzi tým. Pokiaľ hodinky dlho nezaznamenajú aktivitu používateľa (napr. v práci, keď dlho sedíte pri počítači), tak ho upozornia, aby sa začal hýbať. Pokiaľ sa začnete pohybovať, hodinky vás väčšinou pochvália, že ste opäť aktívny.

Alarm na zóny srdečného tepu

Výhody tohto alarmu nájdu ako pokročilí, tak aj hobby bežci. V hodinkách si môžete nastaviť (inteligentnejšie hodinky to dokážu aj samy podľa štatistík vašich športových aktivít) zóny srdečného tepu a hodinky vás upozornia pri prechode z jednej zóny do ďalšej. Najčastejšie sa to používa, aby sme vedeli, či sme pri tréningu v aeróbnej alebo anaeróbnej zóne.

(AM)OLED displej

OLED je organická dióda, ktorá vyžaruje svetlo. OLED displeje sú sýto farebné a kontrastné, pretože sa diódy v tomto displeji môžu vypnúť a tým vytvoriť hlbšiu čiernobielu. Avšak, to všetko na úkor výdrže batérie, ktorá nedosahuje takých hodnôt, ako je tomu pri LCD displejoch. Rozdiel medzi OLED a AMOLED je v tom, že AMOLED displej je o niečo úspornejší. Ďalším mínusom je to, že kvôli svojej energetickej náročnosti tento displej nesvieti permanentne. Na priamom slnku má často horšiu čitateľnosť.

Animované cvičenia

Niektoré hodinky ponúkajú aj animované cvičenia, ktoré nájdete vo výpise športových aktivít. Najčastejšie využitie je pre posilňovacie cviky. Namiesto YouTube videa teda môžete cvičiť len s hodinkami, kde sa zobrazujú všetky údaje v reálnom čase a k tomu aj doprovodná animácia.

Aplikácia pre správne dýchanie

Táto aplikácia zastáva skôr relaxačnú funkciu. Väčšinou aplikácia prevedie používateľa sériou hlbokých nádychov a výdychov vedúcich k uvolneniu napätia. Pri niektorých smartwatchoch sa dá nastaviť každodenné pripomenutie, aby ste si na seba urobili čas a upokojili sa.

Automatická detekcia športovej aktivity

Mnoho hodiniek ponúka toto pohodlné riešenie monitoringu športovej aktivity, kedy je prístroj schopný rozoznať, že športujete a spustí sledovanie danej športovej aktivity. Úprimne je ale väčšina hodiniek schopná rozpoznať "klasickejšie" športy ako je beh, chôdza, plávanie, jazda na bicykli, než napríklad roztlieskavanie či hádzanie frisbee. Pokiaľ však hodinky poznajú, že športujete, ale nepoznajú o aký šport sa jedná, tak ho zvyčajne priradia do kategórie "Iné".

Automatické zaznamenanie kôl

Táto funkcia zaznamenáva časy podľa prejdenej či ubehnutej vzdialenosti. Väčšinou hodinky majú prednastavený 1 kilometer. Takže po každom ubehnutom kilometri hodinky zaznamenajú presný čas, ako dlho vám tento konkrétny kilometer trvalo prejsť. Vzdialenosť, kedy hodinky zaznamenajú kolo, sa samozrejme dá nastaviť. Ak ste na atletickom ovále s dĺžkou 400 metrov, tak si nastavíte v hodinkách rovnakú vzdialenosť a hodinky spočítajú koľkokrát ste ovál prebehli.

Pri Garmine sa táto funkcia nazýva AutoLap.

Automatické spustenie/pozastavenie tréningu

Počas aktivity sa samozrejme stáva, že zastavíte (nech už z akéhokoľvek dôvodu). Pokiaľ hodinky disponujú touto funkciou, tak nie je treba ručne monitoring aktivity pozastaviť, ale hodinky to urobia automaticky.

Pri Garmine sa táto funkcia nazýva AutoPause.

Barometer

Barometer meria tlak vzduchu a v hodinkách plní dve hlavné funkcie. Prvou funkciou je to, že na základe zmeny tlaku vzduchu dokáže rozpoznať zmenu počasia. Pokiaľ teda dôjde k prudkému zníženiu tlaku, tak hodinky vedia, že príde búrka a niektoré dokonca spustia aj alarm na blížiacu sa búrku. Druhou funkciou barometra je odpočet výškových metrov. Barometer funguje aj v miestach bez prístupu signálu GPS, a preto je výborným ukazovateľom vystúpaných a zostúpaných metrov (alebo dokonca aj poschodí). Na základe zmeny tlaku (čím vyššie, tým menší tlak) výškomer prevedie zmeny tlaku na výškové metre.

>> Viac o barometri

Bezdrôtové nabíjanie

Bezdrôtové nabíjanie rozhodne nie je hlavnou funkciou, ale je to pohodlnejšie. Väčšina súčasných smartwatchov s touto možnosťou nabíjania používa magnetickú nabíjaciu stanicu. Hodinky teda k nabitiu len položíte na magnetický puk. Niektorí výrobcovia ponúkajú aj možnosť reverzného nabíjania, kedy hodinky priložíte k zadnej strane smartphonu a hodinky sa začnú dobíjať.

Bezkontaktné platby

Hoci má každá značka vlastný názov pre bezkontaktné platby (Garmin Pay, Fitbit Pay, Google Pay, Samsung Pay), tak všetky fungujú na rovnakom princípe. Platenie prebieha cez bezdrôtovú technológiu NFC, ktorá je bezpečná a ťažko zneužiteľná, pretože komunikuje so zariadeniami na vzdialenosť púhych štyroch centimetrov. Pri uložení karty do hodiniek nie je potrebné mať pri sebe platobnú kartu ani mobilný telefón.

Budík

Jednoduchá funkcia, praktické využitie. Pri nastavení času hodinky v danú dobu začnú vibrovať a niektoré hodinky upozorňujú aj akusticky.

Diaľková samospúšť fotoaparátu

Jedna z ďalších praktických funkcií, kedy si nastavíte záber na telefóne ako potrebujete a fotografiu vyfotíte diaľkovo cez hodinky.

Detekcia nehody

Pokiaľ hodinky detekujú silný náraz, automaticky sa používateľa opýtajú, či je všetko v poriadku. Pri nepotvrdení tohto dotazu sa odošle správa s vašou pozíciou prednastaveným kontaktom.

Detekcia pádu

U väčšiny značiek to funguje tak, že keď spadnete, hodinky sa vás opýtajú, či ste v poriadku. Ak to nepotvrdíte, hodinky automaticky odošlú správu nastaveným kontaktom v hodinkách.

Domeriavanie trasy akcelerometrom/barometrom

Pri dlhom zázname trasy sa používa akcelerometer k dopočítaniu prejdenej vzdialenosti. Najpresnejších výsledkov sa používateľ dočká, ak má nastavenú dĺžku kroku. Aj keď hodinky napríklad neprijímajú signál GPS a nemôžu teda vypočítať vzdialenosť, tak na základe vášho pohybu a dĺžky kroku si to dopočítajú. To isté platí aj pre výškové metre, ktoré sa dopočítavajú pomocou barometra a výškomera. Táto funkcia sa využíva aj zámerne pre predĺženie výdrže batérie. Zníži sa teda frekvencia príjmu signálu GPS (napr. raz za minútu) a výdrž batérie sa predĺži.

Suunto tieto funkcie nazýva FusedTrack (domeriavanie vzdialenosti) a FusedAlti (domeriavanie výškových metrov). Potom existuje ešte funkcia FusedSpeed, ktorá dokresľuje rýchlosť.

Garmin domeriavanie trasy akcelerometrom nazýva UltraTrac.

DKZ funkcia

DKZ značí dobu kontaktu so zemou – dobu, ktorú bežec strávi pri každom kroku na zemi. Táto doba býva veľmi krátka a u elitných bežcov je táto doba kratšia než 200 milisekúnd. Skúsení bežci sa pohybujú v časoch pod 300 milisekúnd. Pokiaľ je táto doba dlhšia, je to pravdepodobne z toho dôvodu, že chodidlo dopadá ďaleko pred telom a vzniká brzdná sila zvyšujúca DKZ. Táto funkcia úzko súvisí s kadenciou a vyváženosťou DKZ.

EKG

Niektoré hodinky disponujú dokonca EKG. Hodinky s touto funkciou sú schopné používateľovi namerať hodnoty krvného tlaku a okrem iného aj poznať fibrilácie a arytmie.

>> Meranie EKG a krvného tlaku v hodinkách Samsung

EPOC

Pri športovej aktivite si telo vytvorí kyslíkový dlh a po tréningu sa ho snaží dorovnať. Predstavte si to v praxi. Po dlhom behu už lapáte posledné zvyšky dychu a pred domom padáte k zemi. Vaše telo je v napätí a srdce bije na plné obrátky – telo sa vyrovnáva s absenciou kyslíka. Čím je tréning náročnejší, tým väčší kyslíkový dlh vytvoríme. Všeobecne by sa dal EPOC opísať ako ukazovateľ toho, ako veľmi bol pre nás tréning náročný a ako dlho bude trvať, kým sa telo dostane do poriadku, a dosť možno sa vaša kondícia zlepší. Kyslíkový dlh má svoje výhody aj pri chudnutí. Pretože čím väčší kyslíkový dlh máme, tým dlhšie spaľujeme kalórie aj po tréningu. A to kľudne v rádoch niekoľkých dní.

Funkcia „Nájdi moje hodinky"

Ak náhodou nemôžete nájsť svoje hodinky, stačí v telefóne zapnúť funkciu "Nájdi moje hodinky". Hodinky začnú vydávať vibračnú či zvukovú signalizáciu.

Funkcia „Nájdi môj telefón"

Funkcia šetriaca mnoho času pri hľadaní telefónu. Takmer totožná s funkciou "Nájdi moje hodinky". Pokiaľ sú hodinky prepojené s telefónom cez Bluetooth, stačí zapnúť túto funkciu a telefón začne vydávať zvukovú signalizáciu, podľa ktorej ho nájdete.

Golfové mapy

Do niektorých typov hodiniek je možné si nahrať golfové mapy. V hodinkách vidíte tvar greenu a umiestnenie jamky. Niektoré modely dokonca spočítajú vzdialenosť od jamky, prípadne vzdialenosť detekovaného úderu.

GPS prijímač

Dovolil by som si povedať, že väčšina smart hodiniek dnešnej doby disponuje integrovaným GPS prijímačom. Slúži k presnému zaznamenaniu trasy, prípadne dodávajú dáta do navigácie. Samozrejme sa líšia prijímače svojou kvalitou, ale aj tým, či dokážu prijímať len signál GPS, alebo aj iné. Niektoré hodinky dokážu prijímať signál aj zo satelitov Galileo (EU), GLONASS (Rusko), Beidou (Čína) a QZSS (Japonsko).

GroupTrack

GroupTrack je špeciálna funkcia Garminu pomocou ktorej môžete sledovať ostatných členov skupiny pri športovej aktivite v reálnom čase. Doslova na obrazovke hodiniek sledujete pohyb ostatných členov skupiny. K tomu, aby to bolo možné, musia byť všetci členovia skupiny vo vašich kontaktoch v Garmin Connecte.

Gyroskop

Gyroskop oproti akcelerometru nemeria zrýchlenie, ale iba náklony a otáčanie. Rovnako ako akcelerometer by mal pracovať vo všetkých troch osiach X (klonenie), Y (klopenie) a Z (otáčanie). Akcelerometer síce dokáže merať náklony a otáčanie, ale len v kľude. Gyroskop to dokáže v pohybe aj v kľude. Spoločne s akcelerometrom sa používa napríklad pre správne meranie krokomera.

Heat mapy

Heat mapy sú špeciálnym doplnkom hodiniek Suunto. Tieto mapy sú vhodné pre výber novej či bezpečnej trasy. Na mape vidíte všetky cesty, ktoré žiaria oranžovou farbou. Čím žiarivejšia je daná trasa, tým častejšie je využívaná ostatnými používateľmi Suunto. Pokiaľ teda chcete vyskúšať novú trasu na behanie, na hodinkách uvidíte najčastejšie využívané cesty ostatných bežcov a môžete sa nimi inšpirovať. Ďalšie využitie môžu mať Heat mapy napríklad v horách, keď si plánujete trasu a nie ste si istí jej bezpečnosťou. Nahliadnete teda do Heat mapy a uvidíte, či a ako veľmi je využívaná ostatnými používateľmi.

Na podobnej báze funguje navigačná funkcia "Okružná trasa" od Garminu.

Hlasové pokyny

Niektorí z výrobcov sa snažia ovládanie hodiniek urobiť čo najkomfortnejšie a tak niektoré hodinky majú hlasového asistenta, ktorý plní vaše "príkazy". Ak teda chcete niečo vyhľadať na internete, nastaviť si budík apod., stačí povedať hlasovému asistentovi a on tak urobí.

Hlasové zadávanie textu

Pokiaľ sa nechcete obťažovať písaním na malom displeji, môžete zvoliť možnosť hlasového zadávania, kedy hodinky píšu to, čo diktujete.

Inteligentná správa batérie

Väčšina smartwatchov ponúka niekoľko režimov napájania, ktorými sa dá regulovať výdrž batérie. Hodinky potom napríklad znížia frekvenciu snímania tepu, pulzného oxymetra či príjmu signálu GPS. Režimy sa líšia podľa výrobcu, ale väčšinou buď regulujú alebo pozastavia niektoré z funkcií. V najúspornejšom režime ukazujú hodinky iba čas, prípadne nejaké základné dáta.

Informácie o počasí

Predpoveď počasia je rozhodne hlavná funkcia v smart hodinkách. Samozrejme sa to opäť líši model od modelu, kedy niektoré zobrazujú len základné dáta (stav oblohy, teplota apod.) a niektoré ukazujú hodinovú, dennú aj týždennú predpoveď s podrobnými informáciami.

Kadencia krokov

Kadencia krokov úzko súvisí s krokomerom. Väčšinou sa kadencia krokov meria pri športovej aktivite (najčastejšie behu). Kadencia krokov je počet krokov za minútu. Zatiaľ čo rekreačný bežec má kadenciu okolo 150 až 170 krokov, tak vrcholový bežec má kadenciu vyššiu než 180. To ale nemusí nutne znamenať, že čím vyššia je kadencia krokov, tým rýchlejšie bežec pobeží. Aj "pomalý" bežec môže mať vysokú kadenciu. To ale súvisí aj s dĺžkou kroku. Ak teda má bežec dlhý krok a vysokú kadenciu, pravdepodobne pobeží rýchlejšie než bežec so síce vysokou kadenciou, ale krátkym krokom. Dlhým krokom nie je myslené to, aby sa bežec snažil dať nohu čo najďalej, ale skôr "letová" dráha pri kroku. Preto je tiež možné, že silovejší bežec s dlhším krokom a trochu nižšou kadenciou môže byť rýchlejší než bežec s vyššou kadenciou. Ale je dosť možné, že neskôr začnú vznikať zdravotné problémy, pretože beh s dlhým krokom a nižšou kadenciou je náročný pre telo. Všeobecne sa vysoká kadencia kroku doporučuje, pretože je to zdravé pre náš pohybový aparát, keďže tak netrpí pri nárazoch vzniknutých z dlhého a ťažkopádneho kroku. S tým úzko súvisí DKZ funkcia.

>> Viac o bežeckých metrikách

Kalendár s upozornením

Hodinky s touto funkciou dokážu synchronizovať kalendár s telefónom a pripomenúť udalosť používateľovi.

Kompas

Túto funkciu využijú primárne prevádzkovatelia outdoorových či vodných športov. Veľa modelov disponuje digitálnym kompasom ukazujúcim svetové strany a náš smer.

Kompatibilita s online športovými komunitami

Táto funkcia značí, či môžete zdieľať svoje dáta s online športovými komunitami ako je napríklad Strava, Endomondo a iné. Mnoho značiek po synchronizácii telefónu s hodinkami automaticky odosiela dáta na príslušnú online komunitu. Toto odosielanie dát samozrejme musíte povoliť v príslušnej aplikácii tretej strany.

Konfigurovateľné ciferníky

Toto je veľmi príjemný bonus pri smart hodinkách. Keď vám nevyhovujú východzie dáta na displeji hodiniek, môžete si ich ľubovolne konfigurovať podľa seba. Ak teda nechcete na ciferníku počet krokov a tepovú frekvenciu a radšej by ste ocenili počasie a notifikácie, tak to nie je žiadny problém a ciferník si prispôsobíte.

Krokomer

Krokomer rozhodne pozná väčšina používateľov smart telefónov. Tento snímač nájdete vo väčšine hodiniek a samotný názov napovedá, že slúži k meraniu počtu krokov. Je to jednoducho ukazovateľ toho, ako veľmi sa hýbeme. Krokomer funguje na základe akcelerometra a gyroskopu. Vo väčšine smartwatchov je možné nastaviť si cieľ. Pokiaľ teda chcete byť aktívnejší, nastavte si 10 000 krokov a máte celý deň na to, aby ste svoj cieľ splnili.

LCD transflektívny displej

Transflektívny displej spadá pod LCD displeje a stále sa používa vo väčšine dnešných športtesterov. Farby tohto displeja nie sú tak sýte a kontrastné ako u (AM)OLED displeja, ale nie je tak energeticky náročný a väčšinou permanentne svieti. Výdrž batérie sa pri (AM)OLED displejoch pohybuje skôr v ráde dní, kým pri LCD transflektívnom displeji je to skôr v ráde týždňov. Na priamom slnku je tento typ displeja ešte jasnejší než na normálnom svetle.

LTE

Niektoré modely smart hodiniek sa vyrábajú v tzv. LTE verzii. Jednoducho to znamená, že môžete s hodinkami volať. Ponúka sa odpoveď, že to dokáže viacero hodiniek, tak k čomu mi je LTE verzia? K vybaveniu hovoru na hodinkách bez LTE musíte mať telefón pri sebe. Ak stratíte signál Bluetooth, hodinkami telefonát nevybavíte. LTE verzie hodiniek majú vlastnú eSIM kartu a prijímajú telefónny signál nezávisle na telefóne. Telefón teda môžete nechať doma a naďalej volať.

Lyžiarske mapy

Smart hodinky majú zvyčajne tieto mapy prednahraté, prípadne ich možno dodatočne nahrať. Zvyčajne sa jedná o mapy stoviek až tisícov lyžiarskych rezortov ponúkajúcich prehľad o okolitom prostredí. Mapy prehľadne zobrazujú zjazdovky, ich názvy a obtiažnosť.

Mapy

Mapy sú v smart hodinkách skôr príjemným nadštandardom. Zvyčajne hodinky disponujú klasickou turistickou mapou, podrobnejšími topografickými mapami, alebo špeciálnymi mapami – lyžiarskymi, golfovými, Heat mapami, atď.

Metronóm

Toto zariadenie dodáva rytmus nášmu tréningu. Keď si chcete nasadiť presné tempo a dodržovať ho, tak hodinky pravidelne prehrávajú tóny podľa vášho nastavenia. Metronóm môže pomôcť ako s udržovaním tempa, tak aj pri tréningu kadencie krokov. Ako metronóm môže slúžiť aj hudba v konkrétnom rytme. Ak si teda pustíte do uší hudbu s frekvenciou 170 BPM a budete s ňou "držať krok", môže mať rovnaký účel ako metronóm.

Monitoring dýchania

Ak hodinky umožňujú monitoring dýchania, robia to kedykoľvek, keď máte zapnutý aj snímač tepovej frekvencie. Hodinky vám potom merajú ako dýchate počas dňa, v spánku alebo pri športovej aktivite. Jednotkou je počet nádychov za minútu a u dospelého by sa mala pohybovať medzi 12 až 20. Všeobecne platí, že čím nižšiu máte dychovú frekvenciu, tým lepšiu kondíciu máte. Vrcholoví športovci majú dychovú frekvenciu nižšiu ako počas dňa, tak aj počas športovej aktivity.

Monitoring spánku

Analýza spánku prebieha pomocou pohybových senzorov. Hodinky pracujú s predpokladom, že spiaci človek sa nehýbe a dokážu pomocou toho určiť počet nočných prebudení. Ďalším pomocníkom pri monitoringu spánku je pulzný oxymeter a optický snímač tepovej frekvencie – čím nižšia tepová frekvencia, tým hlbší je náš spánok. Na základe toho sa potom určuje, akú dobu bol používateľ počas noci v ľahkom, hlbokom či REM spánku. Monitoring spánku môže byť dobrým pomocníkom pre určenie kvality nášho spánku a optimálnej dĺžky pre správnu regeneráciu.

Monitoring stresu

Analýza stresu sa určuje podľa variability srdečného tepu. V našej nervovej sústave sú dve časti zodpovedné za „aktiváciu" či „neaktiváciu" stresu. Tieto dve časti našej nervovej sústavy sa nazývajú sympatikus a parasympatikus. Sympatikus je tá časť, ktorá sa aktivuje pri vystavení nejakému stresu. Uvádza všetky časti nášho tela do pohotovosti a srdce nám potom bije pravidelnejšie. Pri aktivácii sympatikusu je variabilita srdečného tepu vyššia. Parasympatikus je jeho opakom. Táto časť nervovej sústavy sa aktivuje pri našej duševnej pohode. Srdce si ležérne a nepravidelne bije vtedy, keď to zrovna potrebuje. Pri aktivácii parasympatikusu je teda variabilita srdečného tepu nižšia.

Možnosť nastavenia laktátového prahu

Laktátový prah je základný ukazovateľ, kedy sa začína tvoriť kyselina mliečna, tuhnú svaly a zrýchluje sa nástup únavy. Laktátový prah hodinky rozpoznajú zvyčajne vedeným tréningom alebo automaticky pri behu. Všeobecne je laktátový prah dobrým ukazovateľom kondície. Čím vyšší je, tým dlhšie a rýchlejším tempom môže športovec bežať, bez toho aby mu tuhli svaly a prichádzala únava. Vytrénovanému športovcovi sa totiž začína tvoriť kyselina mliečna približne pri 90% maximálnej tepovej frekvencie. U netrénovaného športovca k tvorbe laktátu dochádza skôr.

Možnosť nastavenia rýchlosti/tempa

Veľa smart hodiniek ponúka možnosť nastavenia tempa (čas na jeden kilometer). Vytvoríte si tak "virtuálneho protivníka" s ktorým sa snažíte porovnať, prípadne ho predbehnúť. Údaje sa vám zobrazujú priebežne na hodinkách, takže vidíte, či ste rýchlejší alebo nie.

Garmin túto funkciu nazýva Virtual Partner (pretek proti rýchlosti/tempu) a Virtual Racer (pretek proti aktivite v histórii).

Možnosť nastavenia zón srdečného tepu

Možnosť nastavenia zón srdečného tepu je veľmi dôležitá pre určenie tréningu. Pri športovej aktivite sa športovec vystavuje dvom typom záťaže – aeróbnej a anaeróbnej. Pri aeróbnej záťaži svaly dostávajú dostatok kyslíka a spaľujú sa tuky. Pri anaeróbnej záťaži telo naopak nedostáva dosť kyslíka, spaľujú sa cukry a vytvára sa kyselina mliečna (prekonanie laktátového prahu), ktorá spôsobuje tuhnutie svalov a prichádza únava. Prechod medzi aeróbnou a anaeróbnou zónou si môže používateľ nastaviť podľa svojej maximálnej tepovej frekvencie, veku, prípadne hodinky prispôsobujú tieto dáta podľa doterajšieho tréningu.

Možnosť pripojenia externých snímačov

Niektoré hodinky ponúkajú možnosť pripojenia externých snímačov, ktoré buď dopĺňajú hodinky, alebo napríklad spresňujú namerané hodnoty. Najčastejšie sa jedná o hrudný pás (snímanie tepovej frekvencie), snímač rýchlosti, snímač kadencie krokov, teplotný senzor alebo napríklad ovládanie svetla na bicykli.

Možnosť rýchleho prístupu

Rýchly prístup je takou skratkou k funkciám hodiniek. Zvyčajne sa tak stane cez podržanie nejakého tlačidla, kde sa objaví niekoľko možností, kam sa ďalej dostať. Niektorí výrobcovia ponúkajú aj konfiguráciu rýchleho prístupu. Presnejšie povedané si zvolíte, čo chcete, aby sa vám v rýchlom prístupe zobrazilo za aplikácie či funkcie.

Možnosť rýchlych odpovedí

Ak sa vám na hodinkách zobrazuje prichádzajúci hovor či správa a zrovna nemáte čas, k tomu sú rozhodne skvelé rýchle odpovede. Môžete zvoliť formu rýchlej odpovede, ktorá druhej strane príde (napr. "Teraz nemôžem. Za chvíľu zavolám."). Takých odpovedí si môže používateľ prednastaviť niekoľko a zvoliť jednu podľa určitej situácie.

MP3 prehrávač

Rôzne značky a modely (nie však všetky) ponúkajú úložisko, kde si používateľ môže nahrať určitý počet skladieb. Tieto skladby môže prehrávať rovno buď z reproduktora hodiniek (ak ho majú) alebo do bezdrôtových slúchadiel. Telefón tak môžete nechať doma a užívať si počúvanie hudby.

Multišportový tréning

Tento typ tréningu neponúkajú všetky značky a modely. Ponúka možnosť prepínania medzi športami počas tréningu a nedôjde k prerušeniu monitoringu. Často hodinky berú do úvahy aj prechod medzi danými športami, kedy používateľ v štatistike uvidí, ako dlho mu trval prechod z jedného športu na druhý. Multišportový tréning je najčastejšie pevný (napr. triatlon), kedy je dopredu dané poradie jednotlivých športov, alebo voľný, kedy si poradie a druh aktivity môžete zvoliť sami.

Nastavenie cieľov denných aktivít

V hodinkách si väčšinou môžete nastaviť cieľ denných aktivít. Zvyčajne sa jedná o počet krokov, minúty strávené aktivitou, spálené kalórie a iné.

Nastavenie tréningových cieľov

Niektoré modely ponúkajú aj tréningové ciele, ktoré môžeme rozdeliť na krátkodobé a dlhodobé. Krátkodobým cieľom je napr. ubehnúť 10 kilometrov, 30 minút plávať alebo aktivitou spáliť určitý počet kalórií. Dlhodobejšie ciele sú potom trochu prepracovanejšie. Môžete si za cieľ dať ubehnúť maratón. Hodinky vás potom denne budú smerovať tak, aby ste na základe vašej súčasnej kondície, boli schopní čo najskôr ubehnúť maratón. Nastavia vám koľko kilometrov by ste mali v aký deň ubehnúť a akým spôsobom postupovať. Samozrejme, pokiaľ vám nebude vyhovovať žiadny tréning z ponuky hodiniek, môžete si vytvoriť vlastný a hodinky vás budú každý deň upozorňovať, čo máte v ten deň naplánované.

Navigácia do zadaného smeru

Tento typ navigácie patrí k tým najjednoduchším. Jednoducho si zvolíte smer a hodinky vás týmto smerom povedú. Tento typ navigácie je dosť podobný klasickej funkcii kompasu.

Navigácia po krivke

Oproti navigácii do zadaného smeru je tento typ o niečo prepracovanejší, ale stále sa nejedná o podrobnú navigáciu. Pri tomto type si zvolíte bod, kam sa potrebujete dostať, prípadne si do hodiniek nahráte GPX súbor trasy, ktorý ste si vytvorili v telefóne alebo v počítači. Hodinky vás potom vedú po krivke zobrazujúcej aktuálnu cestu po ktorej sa pohybujete a vzdialenosť za ktorú musíte zmeniť smer. Oproti podrobnej navigácii sa líši v tom, že vôbec neberie do úvahy okolité cesty. Pokiaľ máte ísť/bežať rovno cez križovatku, hodinky križovatku vôbec nezobrazia. Hodinky graficky zobrazujú len cestu po ktorej sa pohybujete.

NFC čip

NFC znamená near field communication a jedná sa o bezdrôtovú technológiu medzi elektronickými zariadeniami do vzdialenosti štyroch centimetrov. Ak hodinky disponujú NFC čipom, je možné s hodinkami bezkontaktne platiť. Tento spôsob platenia je veľmi bezpečný a tým, že zariadenie komunikuje na vzdialenosť do štyroch centimetrov, tak je to ťažko zneužiteľné. Túto technológiu používa niekoľko značiek hodiniek a každá má trochu iný názov – Garmin Pay, Apple Pay, Fitbit Pay či Google Pay. Pred kúpou je dôležité si overiť, či je tento spôsob platenia dostupný.

Notifikácie z telefónu

Keď hodinky disponujú smart notifikáciami, na hodinkách sa zobrazujú upozornenia z telefónu. Teda, pokiaľ vám niekto napísal na Messengeri alebo napríklad okomentoval fotku na Facebooku, hodinky vás vibráciou upozornia a zobrazia konkrétnu notifikáciu. Nemusí sa to týkať len Facebooku a Messengera. Skrátka všetky upozornenia. Čo sa týka SMS správ a hovorov, veľa výrobcov ponúka možnosť prednastavených rýchlych odpovedí.

Odhad doby regenerácie

Jeden z veľmi dôležitých údajov, ktorý používateľovi prezradí, kedy bude opäť v stopercentnej kondícii, aby mohol znova trénovať. Po vyhodnotení športovej aktivity hodinky vypočítajú doporučenú dobu regenerácie a ako sa správať po poslednej aktivite. Či môžete trénovať ako obyčajne, alebo radšej ďalší deň odpočívať. Regenerácia je určite dôležitá, pretože bez nej sa nemusíte vôbec vylepšovať a "zamrznúť" na jednom bode. Samozrejme sa táto doba odhaduje podľa tepovej frekvencie, ktorá sa najlepšie určuje v kombinácii s hrudným pásom. Meranie zo zápästia má sem tam odchýlky a preto je potrebné zhodnotiť dobu regenerácie aj podľa vlastného pocitu a nielen na základe výpočtu hodiniek.

Odhad hodnoty VO2Max

Tento ukazovateľ definuje maximálne množstvo kyslíka, ktoré telo dokáže použiť počas aktivity. Udáva sa v mililitroch kyslíka spotrebovaného za minútu na kilogram telesnej hmotnosti. Zjednodušene povedané, čím vyššie číslo na hodinkách vyskočí, tým lepšie je na tom vaša kondícia. Keď je vám pod tridsať rokov a vaša VO2Max sa prehupne cez hranicu 50, dá sa povedať, že máte skvelú kondíciu. Priemerná VO2Max sa u ľudí v tomto veku pohybuje u žien medzi 30 až 40 a u mužov medzi 35 až 45. Najlepší vrcholoví športovci dosahujú hodnoty VO2Max nad 90.

Polar má pre hodnotu VO2Max vlastný názov Running Index.

>> Viac o odhade hodnoty VO2Max

Odhad spálených kalórií

Väčšina dnešných športtesterov ponúka odhad spálených kalórií. Či už po tréningu alebo počas celého dňa. Výpočet prebieha najčastejšie na základe tempa, veku, vzdialenosti a tepovej frekvencie. Všeobecne ale platí, že čím viac faktorov či snímačov je zapojených do výpočtu, tým presnejšie výsledky dostaneme. Ak teda ešte máte napríklad výškomer, merač teploty kože a hrudný pás, pravdepodobne získate ešte presnejšie výsledky.

Offline mapy

Veľkou výhodou je rozhodne možnosť offline prístupu do máp. Väčšinou sa jedná o nejakú časť sveta (napr. Európa) a keď chcete viac máp, môžete si ich nahrať do úložiska hodiniek. U niektorých modelov si môžete zvoliť bod na mape a po pripojení k nabíjačke hodinky stiahnu rádius niekoľkých desiatok kilometrov okolo tohto bodu.

Optický snímač frekvencie srdečného tepu

Zeleno svietiaca dióda optického snímača presvecuje kožu a analyzuje množstvo odrazeného svetla. Na základe množstva odrazeného svetla snímač určí prekrvenosť kože a dokáže takto určiť tepovú frekvenciu. Zjednodušene povedané, hodinky presvecujú kožu a poznajú ako často sa koža prekrví na základe srdečnej aktivity. Pokiaľ teda počas minúty šesťdesiatkrát snímač zaznamená prekrvenie kože (pretože sa odrazilo viac svetla, lebo je v koži viac krvi kvôli pumpovaniu srdca), tak je jasné, že srdce udrelo šesťdesiatkrát a poslalo krv do celého tela.

>> Viac o optickom snímači srdečného tepu

Ovládanie hudby v mobilnom zariadení

Veľa hodiniek ponúka MP3 prehrávač, prípadne podporu streamovacích služieb. Jednou z ciest ako ovládať hudbu je aj ovládanie hudby v mobilnom zariadení. Ak si pustíte hudbu v telefóne, v hodinkách máte možnosť regulovať hlasitosť, prepínať a pozastavovať skladby.

PAI

PAI je algoritmus používaný firmou Xiaomi pre zhodnotenie našej kondície (používa ho aj Amazfit). Na základe srdečného tepu pri športových aktivitách hodinky zhodnotia našu kondíciu. Zdravý človek by mal udržiavať svoju hodnotu PAI nad stovkou. Aktívnejší športovec sa môže dostať aj cez hranicu dvoch stoviek a viac. Dôležité je spomenúť, že hodnota PAI nie je vysoká hneď, ale podľa intenzity a početnosti cvičenia sa zvyšuje.

POI

Niektoré modely hodiniek ponúkajú aj POI, čo znamená Points Of Interest (teda body záujmu). Pokiaľ je nejaké miesto, ktoré vás zaujalo, tak ho môžete uložiť ako POI a hodinky vás k nemu budú navigovať. Taktiež si môžete uložiť ako POI aj aktuálnu polohu. Pokiaľ dorazíte na nejaké miesto a určite sa tam budete chcieť vrátiť, aktuálnu polohu si uložíte ako POI a hodinky vás na toto miesto vždy navedú.

Počítadlo vystúpaných poschodí

Túto funkciu si môžu užívať iba používatelia hodiniek s barometrom. Medzi značkami je ťažké odhadnúť aký algoritmus používajú, ale väčšinou sa za každé 3 vystúpané metre pripočíta 1 poschodie. Hodinky nepočítajú samozrejme len reálne vystúpané poschodia, ale keď si pôjdete napríklad zabehať na hory, tak môžu napočítať aj stovku nastúpaných poschodí.

Podpora aplikácií tretích strán

Podpora aplikácií tretích strán je dobrá cesta k "spestreniu" vašich hodiniek. Zariadenie potom nie je obmedzené na funkcie a aplikácie dodané výrobcom, ale ponúka možnosť stiahnutia aplikácií od iných vývojárov. Môže sa jednať o aplikácie ako Spotify, Strava či Endomondo, ale aj rôzne hry a doplnky.

Podpora streamovacích služieb

Zariadenia podporujúce streamovacie služby nie sú obmedzené len na MP3 prehrávač, ale na online služby ako je Spotify, Deezer, Amazon Music a iné. Veľa modelov naviac ponúka možnosť stiahnutia playlistov, takže si ich môžete užívať aj offline.

Podrobná navigácia

Oproti navigácii po krivke a navigácii do zadaného smeru, je podrobná navigácia kráľ medzi navigáciami smart hodiniek. Po nahratí trasy do hodiniek alebo výbere bodu na mape hodinky navigujú používateľa na určené miesto. Berú do úvahy všetky ostatné cesty a aj prírodné prvky. Na displeji sa väčšinou zobrazuje vzdialenosť do cieľa, čas a vzdialenosť, kedy je potrebné zmeniť smer.

Power Glass

Jedná sa o technológiu využívanú pri solárnych modeloch značky Garmin. Táto technológia dokáže dobíjať batériu hodiniek energiou získanou zo slnečného svetla.

Predpoveď výsledkov

Niektoré modely hodiniek majú v sebe zabudovanú "veštiacu guľu" podľa ktorej vypisujú pravdepodobnú predpoveď výsledkov na základe našich doterajších údajov o kondícii (najčastejšie VO2Max). Hodinky potom dokážu určiť za aký čas by používateľ zhruba ubehol päť kilometrov, desať kilometrov, polmaratón a maratón.

Príjem signálu navigačných satelitov

Keď už hodinky dokážu prijímať signál navigačných satelitov, tak sa zvyčajne jedná o signál GPS (USA). Niektoré modely ponúkajú príjem signálu z viac satelitov pre presnejšie výsledky. Medzi najčastejšie prijímané ďalšie satelity patrí Galileo (EU), GLONASS (Rusko), BeiDou (Čína) a QZSS (Japonsko).

Prispôsobenie dátových polí monitoringu športovej aktivity

Čo sa vám zobrazuje na displeji sa líši šport od športu. Napríklad pre bežca sú dôležité iné údaje než pre cyklistu. Preto mnoho výrobcov má rôzne typy zobrazenia monitoringu pre rôzne športy. Prípadne ponúkajú možnosť konfigurácie športových režimov. Jednoducho si navolíte všetko potrebné, čo chcete, aby sa vám zobrazovalo.

Pulzný oxymeter

Pulzná oxymetria je funkcia doplnená v novších modeloch hodiniek a označuje sa tiež SpO2. Najzákladnejšou definíciou pulzného oxymetra je, že analyzuje saturáciu krvi kyslíkom. Ľudskejšie povedané je hodnota SpO2 ukazovateľom množstva kyslíka naviazaného na hemoglobín v krvi. Dalo by sa povedať, ako veľmi je naša krv okysličovaná. Meranie prebieha opäť optickým senzorom, ale pri meraní tentokrát nesvieti zeleno, ale červeno. Ak je hemoglobín okysličený, tak odráža svetlo inak, než hemoglobín neokysličený. Takto teda hodinky zistia okysličenie krvi. Ideálne hodnoty by sa mali pohybovať nad 95%. Krátkodobo nižšie hodnoty môžu znamenať únavu a potrebu regenerácie. Dlhodobo nízke hodnoty môžu značiť chronické ochorenie a používateľ by mal urýchlene vyhľadať lekára.

Senzor okolného svetla

Tento senzor nájde skôr používateľ hodiniek s AMOLED displejom. Pokiaľ majú hodinky tento senzor, tak zaznamenávajú intenzitu vonkajšieho svetla a podľa toho prispôsobujú jas displeja, aby bol vždy čitateľný alebo nebol zbytočne presvietený.

Signalizácia pri opustení zóny na mape (pre deti)

Túto smart funkciu rozhodne ocenia starostliví rodičia. Rodič si v nastavení hodiniek prednastaví niekoľko bodov na mape (škola, družina, krúžok a iné). Okolo tohto bodu sa vytvorí rádius (napr. 200 metrov) a keď dieťa tento rádius opustí, rodičovi vyskočí upozornenie.

Sledovanie polohy (pre deti)

Ďalšia z funkcií pre rodičov. Konieckoncov, túto funkciu využije aj akýkoľvek podozrievavý partner či partnerka. Jednoducho ide o to, že detské hodinky s touto vychytávkou majú integrovaný GPS prijímač a rodič má vždy v telefóne možnosť skontrolovať polohu svojho dieťaťa.

Solárne dobíjanie

Výdrž batérie je jedným z najdôležitejších parametrov smart hodiniek. Niektorí výrobcovia pre dosiahnutie najdlhšej výdrže dodávajú do hodiniek solárne články, ktoré dobu do vybitia o niečo predĺžia. Súčasne žiadny z našich modelov smart hodiniek nedokáže byť napájaný iba solárnym pohonom pri využívaní všetkých smart funkcií.

Stopky

Stopky sú jednou z najzákladnejších funkcií či už smart, alebo aj klasických hodiniek. Všeobecne slúžia k zmeraniu presného času.

SuuntoPlus

Táto funkcia umožňuje vyhodnotenie aplikácie tretích strán počas športovej aktivity v reálnom čase. Firma Suunto nadviazala spoluprácu so Stravou a TrainingPeaks. Nie je teda nutné využívať monitoring priamo od Suunta, ale ak ste fanúšik skôr Stravy, Suunto vám umožní ich typ vyhodnocovania aj v reálnom čase.

Svietidlo

Svietidlo majú hodinky skôr s AMOLED displejom, ktoré majú silné podsvietenie. Na displeji hodiniek sa objaví biela farba a podsvietenie displeja sa nastaví na maximum. Sila tohto improvizovaného svietidla závisí na sile podsvietenia displeja.

SWOLF

SWOLF je plaveckou funkciou, ktorá je súčtom času jednej dĺžky a počtu záberov počas tejto dĺžky. Pokiaľ teda plavec prepláva bazén za 30 sekúnd a 15krát zaberie, tak hodnotenie SWOLF je 45. Samozrejme, čím nížšie skóre, tým lepšia je miera efektivity plávania.

Teplotný senzor

Hodinky s týmto senzorom dokážu snímať teplotu v okolí.

Topografické mapy

Podrobné mapy obsahujúce aj vrstevnice. Zobrazia prírodné prvky, ale aj budovy, cesty a administratívne členenie. Tieto mapy vznikajú na základe topografických výskumov a vznikajú podľa nich ostatné mapy.

Ukazovateľ východu a západu slnka

Taktiež jedna z dôležitých funkcií, ktorá hovorí sama za seba. Hodinky nám sú každý deň schopné zobraziť čas východu a západu slnka podľa našej súčasnej polohy.

Vojenský štandard MIL-STD-810G

Pre splnenie vojenského štandardu musia hodinky splniť sériu náročných testov. Tento štandard potvrdzuje odolnosť proti vysokým a nízkym teplotám, nárazom a vibráciám, vode a vlhkosti.

Vykresľovanie grafov

V rámci súhrnnej štatistiky nášho tréningu je mnoho modelov doplnených o graf. Väčšinou sa jedná o zobrazenie tepovej frekvencie, tempa či rýchlosti v rámci času či vzdialenosti.

Výpočet štatistík športovej aktivity v reálnom čase

Niektoré modely ponúkajú aj výpočet údajov o našej aktivite v reálnom čase. Počas športovej aktivity teda už môžeme pozorovať priemernú rýchlosť, tempo, kadenciu krokov, priemernú tepovú frekvenciu a iné. Výhodou je, že nemusíme čakať na koniec tréningu, aby sme vedeli, ako sa nám darí.

Výškomer

Výškomer plní vlastne dosť jednoduchú funkciu. Na základe údajov z barometra, ktoré sú v jednotkách tlaku, výškomer prevedie tieto údaje na výškové metre. Pri stúpaní teda barometer zaznamená zmenu tlaku (tlak sa zníži) a výškomer túto zmenu prepočíta na vystúpané metre. Toto dokáže zaznamenávať aj v reálnom čase počas športovej aktivity.

Vyváženosť DKZ

Táto funkcia sa dá nazvať aj ako súmernosť behu. Zvyčajne sa to udáva v percentuálnom pomere zobrazujúcom aká je doba kontaktu so zemou jednej nohy oproti druhej. Ak sa teda na hodinkách objaví 52% so šípkou doľava, tak je jasné, že na ľavej nohe strávite dlhší časový úsek než na pravej a beh je teda nesúmerný. Súmerný beh by mal mať percentuálny pomer 50 na 50. Percentuálne odchýlky obvykle vznikajú pri behu do kopca alebo pri únave a nesúmerný beh môže viesť k zdravotným problémom.

Wi-Fi

Pokiaľ majú hodinky Wi-Fi, tak je možné do nich stiahnuť playlisty zo streamovacích služieb, prípadne sledovať online mapy. S pomocou Wi-Fi do mnohých smart hodiniek môžete sťahovať aplikácie priamo v hodinkách.

Quick Fit

Spôsob uchytenia remienka k hodinkám, bez toho aby bolo potrebné ďalšie náradie. Remienok sa „vycvakne“ a opäť „nacvakne“, kedy pánt zostáva v náramku. Alternatívou je Quick-release.

Quick-release

Spôsob uchytenia remienka k hodinkám, bez toho aby bolo potrebné ďalšie náradie. Pánt má z vnútornej strany remienka úchyt, ktorý je možné posunúť a tým pánt povoliť. Na rozdiel od Quick Fit sa teda remienok nevycvakáva. Niekedy sa tomuto variantu hovorí „rýchlopánty“.

Zámok tlačidiel/displeja

Zámok tlačidiel či displeja sa najčastejšie využíva pri športe, keď nechceme zakliknúť niečo nechcené. Preto sa displej či tlačidlá uzamknú, aby k niečomu takému nedošlo.

Zaznamenávanie osobných rekordov

Dobrým motivačným prostriedkom môže byť záznam osobných rekordov, ktoré sa nám zobrazia v hodinkách po ukončení aktivity a archivujú sa v aplikácii. Svoje rekordy si môžeme neustále vylepšovať a dokonca ich aj zdieľať s kamarátmi.

Zhodnotenie kondície

Veľa športtesterov používa ako zhodnotenie kondície odhad VO2Max, ale niektoré značky používajú alternatívne zhodnotenie kondície. Najčastejšie však také zhodnotenie prebieha na základe našich doterajších aktivít, tepovej frekvencie a iných. Napríklad čínska firma Xiaomi používa PAI.

Zhodnotenie prínosu tréningu

Niektoré modely ponúkajú aj zhodnotenie tréningu. Či už je to nami, kedy sa nás hodinky opýtajú, ako sa cítime. Ale aj na základe prednastavenej škály, kedy hodinky poznajú našu kondíciu a predošlé výsledky. Na základe obtiažnosti potom zhodnotia, aký mala pre nás daná aktivita prínos. Prípadne hodinky ešte navrhnú dobu regenerácie.

Zobrazenie mapy pri športovej aktivite

Veľmi pohodlná funkcia, kedy pre nahliadnutie do mapy nemusíte vypínať zaznamenávanie aktivity, ale počas nej sa presunúť na príslušnú obrazovku (obvykle poslednú) monitoringu, kde nájdete mapu.

Zvukové profily

Pre rôzne príležitosti sa hodí iný zvukový profil. Veľa výrobcov preto ponúka režimy Kino (zvyčajne vypnutie displeja), Lietadlo (hodinky neprijímajú žiadny signál), Nerušiť (hodinky nezobrazujú notifikácie) a iné. Vo väčšine hodiniek si tiež môžete zvoliť, či vôbec chcete zvuky, vibrácie, alebo nechcete nič z toho.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre